Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

4k upscaling of ultra hd blu ray speler?


8 augustus, 2015, Categorie:

Martijn,

nu er de ultra hd blu ray spelers eraan komen en de receivers met 4k upscaling al een tijdje bestaan,zou ik graag weten of er tussen deze beide in het begin een beter beeld als verschil is,wel te zien met het blote oog en niet in een labo:)

ik heb nu een lg oled hd tv en ik ben er tevreden over,het kan beter als ik 4k zie maar zoveel verschil is er toch niet…en als deze me niet in steek laat zal ik deze nog niet zo snel verwisselen

het is omdat ik nu een nieuwe av-receiver en blu ray speler wil aankopen of toch maar direct nog enkele maanden wachten..

een av-receiver van cambridge  audio zoals cxr200 mag je dat vergelijken met merken zoals een denon/marantz onkyo pioneer yamaha kwa audio en video?

hartelijk dank

marc

Antwoorden

Hoi Marc,

Er zit wel degelijk verschil in de chips die voor upscaling gebruikt worden. In de meeste gevallen kies ik voor de chip in een tv, aangezien de tv vaak het ‘duurste’ apparaat is qua beeld.

Natuurlijk gaat er duidelijk verschil zijn als je native 4K-content via een speler afspeelt, ten opzichte van upscale-content via een receiver. Dat ga je echt merken.

Cambridge Audio ligt net een stapje hoger maar daar tegenover staat dat je vaak wat minder geavanceerde (extra) features krijgt. De audioweergave staat voorop.

Hoi Marc,

De CXR200 is wel hier een soort van kleine uitzondering op. Je krijgt veel waar je voor betaald. Zo beschikt deze receiver alleen over HDMI 2.0 ingangen met HDCP 2.2. Lees de artikelen over deze nieuwe HDMI standaard en waarom dit belangrijk is voor de weergave van 4k materiaal. Voor Cambridge Audio is deze receiver zeer compleet! De topmodellen van Marantz (afhankelijk van het aangesloten luidsprekersysteem) blijven hier wel bij achter. Het nieuwe model de SR7010 bijvoorbeeld heeft alle nieuwe extra features zoals Dolby Atmos. Dat wordt bij merken zoals Cambridge audio en NAD vaak weggelaten, omdat deze merken daar een andere visie over hebben en het geluid voorop stellen. Als je wat zwaardere luidsprekersets hier op aan sluit is het verschil in vermogen groot. Daar waar de Marantz SR7010 langzaam zal beginnen te vervormen bij hogere volumes en het surround effect een beetje verdwijnd bij lagere volumes bij het aansluiten van bijvoorbeeld een B&W CM serie zullen de speakers op de Cambridge CXR200 meer body mee krijgen en ”opener” klinken en de versterker heeft een beter rendement o.a door de betere voeding. Ga eens luisteren bij een grote hifi winkel dan zul je het verschil horen.

Succes!

Voor weergave van Native 4K is het nog even wachten op de eerste spelers die hiermee overweg kunnen helaas 🙂 Tegenwoordig hebben de meeste mensen wel een bluetooth apparaat die je aansluit op je receiver of een Apple TV die je ook kunt koppelen op je receiver dus de vraag is in hoeverre heb je al deze features als ingebouwde airplay en bluetooth nodig?? Hoe minder features een receiver bevat ” wifi, bluetooth, audio, video” hoe schoner het geluid blijft. Het moet tenslotte ook allemaal in een klein kastje passen. Denon, Marantz, Pioneer, Yamaha zijn meer mainstream merken en early adaptors van nieuwe technieken. Daarbij kijken merken zoals NAD en Cambridge meer de kat uit de boom. Dat neemt niet weg dat ze natuurlijk wel kwalitatief erg mooie producten maken want zeg nou zelf: Marantz SR7010 voor 1699,- is voor de gemiddelde film/muziek liefhebber nog steeds een smak geld 🙂

bedankt voor jullie input,daarom dat ik besloten heb om toch nog naar een goede stereo receiver uit te kijken zoals er bij het receiver gedeelte een vraag is  gesteld over een arcam sr250 eens kijken of dit toestel geschikt is om een combi te vormen men een denon-dbt-3313ud,alhoewel dit al een ouder toestel is heeft het zowat alles wat ik zou kunnen gebruiken en  zou niet weten of er verschil is van beeldkwaliteit met een recente BD speler en deze is nu toch in prijs gezakt