Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

4K TV aansluiten op oudere AV installatie?


7 december, 2018, Categorie:

Geachte,

Eindelijk na vele Jaren heb ik een 4K TV aangeschaft (Samsung Q8F 2018) en ben van plan mijn oude AV apparatuur aan te sluiten. Echter ik stuit op 1 probleem: zowel A/V versterker en DVD speler, beschikken niet over HDMI.

Mijn A/V versterker is een Yamaha DSP-AX1 en DVD speler Pioneer DV-626. Audio signalen kunnen via Analoog, Optisch of Coax verwerkt worden en Beeld via S-Video, Composiet of Component.

Op deze site heb ik opgemaakt om bij gebrek aan HDMI de eerstvolgende Component (YPbPr) te nemen. Zijn er overgangs kabels hiervoor of moet je echt een signaal omvormer aanschaffen? Hoe zit het met audio?

 

Groet,

Eric

Antwoorden

Het tv-signaal (coax) sluit je rechtstreeks aan op de tv, of je laat het verlopen via de setopbox van je provider. Vanuit de tv laat je een optische kabel lopen naar de av-receiver. Vergeet niet die poort te activeren van de tv en in de receiver. Als de dvd-speler beschikt over een componentuitgang gebruik je die voor de aansluiting met de tv. Is die er niet dan rest je composiet. Dat is zeker niet ideaal qua beeldkwaliteit, maar je hebt weinig andere keuzes.

Samsung heeft alleen HDMI, geen analoge ingangen meer, geluid kan alleen via Optisch naar je receiver gebracht worden. Koop er maar een nieuwe Blu-ray speler bij om deze via HDMI aan te sluiten.

Volgens mij gaat de vraag hier hoe je de component signaal naar HDMI signaal kunt omzetten, middels een kabel of een converter kastje en hoe je dan audio moet laten lopen (HDMI kan normaliter beeld and geluid signaal transporteren; Component alleen Beeld). Volgens mij zijn er kabels beschikbaar met HDMI aan 1 kant en de andere kant de YPbPr+Analoog L+R. Ik weet niet of of the converter kastjes boven dit soort kabels staan…

Hdmi is digitaal! Component is analoog! Digitaal naar analoog zonder converter kan niet! Doe niet moeilijk, koop een blu-ray speler met hdmi en sluit een optische kabel aan op je receiver. Goedkoper en beter als frotwerk!

Er zijn wel converters te koop, maar ik zou, net als mijn bovenbuurman zegt, een blu-rayspeler kopen. Een goede converter kost waarschijnlijk net zo veel en het blijft behelpen als je met dergelijke kastjes gaat werken. De kans op storingen zal ook toenemen. Dus een blu-rayspeler aanhaken en het geluid via de optische uitgang van de tv aansluiten op de av-receiver.

Dank jullie wel voor de feedback! Blue-Ray it is!

Groet,

Eric