Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

10 bit kleur tv?


4 februari, 2018, Categorie:
  1. geachte als men fhd blu_ray disc 8bit afspeelt op een 10bit full tv en de instellingen van de blu_ray speler zijn ook 10bit wordt dat 10bit of 8bit

Antwoorden

Beste,

8 bit blijft helaas 8 bit wat men ook probeert in de instellingen , het kleuren bereik blijft dus beperkt.

Allicht zal het door  de up-scaling van uhd Blu- Ray speler er toch heel wat beter uitzien dan conventionele sdr beelden.

 

Mvg,

“Allicht zal het door  de up-scaling van uhd Blu- Ray speler er toch heel wat beter uitzien dan conventionele sdr beelden.”

Hier worden twee dingen door elkaar gehaald. Kleurruimte en upscaling hebben in principe niets met elkaar te maken. Een kleurruimte van 8bit of 10bit betekent simpelweg het aantal afzonderlijke kleuren. Als de basis (bijvoorbeeld de informatie in de film op de UHD bluray) 8bits is, kan een apparaat dat eventueel vertalen naar 10bits. De informatie is dan echter niet in de basis aanwezig maar wordt “erbij gerekend” op basis van bepaalde algoritmen. Vergelijkbaar met upscaling waar nieuwe pixels erbij gemaakt worden op basis van “schattingen/berekeningen”.

Bij upscaling worden dus nieuwe pixels “berekend” op basis van inschattingen. Dat kan gebeuren door de bluray speler, de receiver of de TV. Welke dat het beste kan, is de grote vraag. Objectief vergelijken is meestal onmogelijk. Dan zou je elke mogelijke combinatie naast elkaar moeten zetten en dan vergelijken. Als je wilt vergelijken door elke combinatie om de beurt te bekijken, wordt het volkomen subjectief en kun je geen objectieve conclusie meer trekken.

Kleurruimte gaat dus over aantal kleuren en heeft ook invloed op contrasten. Upscaling gaat over scherpte. Beide factoren kunnen een (subjectieve) invloed op elkaar hebben, maar zijn twee heel verschillende dingen. Een 10bit beeld ziet er beter uit dan een 8bit beeld. Een ge-upscaled beeld ziet er beter uit dan niet ge-upscaled beeld. Een 8bit beeld dat vertaalt wordt naar 10bit (door bluray speler of TV) en getoond wordt op een TV die 10bit kleurruimte heeft, zal er waarschijnlijk beter uitzien. Maar het is geen “native” HDR.

Voor al deze vergelijkingen geldt overigens wel: ceteris paribus. Alle overige variabelen moeten wel gelijk blijven. Er is helaas geen winkel te vinden waar je op deze manier apparatuur kunt vergelijken.

 

Waar van akte gelukkig is de eerste zin intact gebleven. Allicht…

Mvg,