Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Tv kopen en instellen: advies en tips

De tv is voor velen het meest belangrijke apparaat binnen het home cinema-systeem en verdient dan ook behoorlijk wat aandacht. Toch is het niet makkelijk om de perfecte tv te vinden, zeker door het grote aantal technieken, de verschillende termen en ook de fouten die je als consument zelf kunt maken. Daarom hebben we deze pagina speciaal ingericht met tips en adviezen voor het kopen van een tv, een uitleg van de belangrijkste termen en tips en adviezen voor het optimaal instellen en kalibreren van je tv. Via onderstaande links kun je direct naar een specifieke sectie gaan.

De basis
Een tv kopen
Aansluiten van je tv
Kalibreren en instellen
Smart tv en digitale tv
Termen en korte tips 
Achtergronden en tips voor gevorderden

 


De basis

In de basis zijn er verschillende zaken die je moet weten over televisies, onder meer over de resolutie, belangrijke functies, displaytechnieken en aansluitingen. Als je op zoek bent naar een nieuwe tv, dan zijn dit de basiselementen die je moet weten.

Resolutie

De resolutie is het aantal pixels dat een tv kan weergeven, en dus eigenlijk hoe scherp beelden weergegeven worden. We zijn gegaan van SD-resolutie naar HD-resolutie en nu 4K Ultra HD-resolutie. In de toekomst kunnen we de 8K Ultra HD-resolutie verwachten.

Kijkafstand en schermgrootte

Een vraag die we veel voorbij zien komen is wat nu de ideale grootte is voor een tv. Nu is dit geen vraag die een algemeen antwoord kent aangezien het antwoord afhankelijk is van de resolutie van de tv, de kijkafstand en natuurlijk de mogelijkheden in de ruimte.

Aansluitingen

De tv is voor velen hét apparaat waarop de andere apparaten aangesloten worden. Denk hierbij aan Blu-ray spelers, gameconsoles en mediaboxen. De belangrijkste aansluiting op de tv is de HDMI-aansluiting. Nagenoeg alle apparaten kunnen tegenwoordig middels een HDMI-kabel aangesloten worden.

Schermtechnologie

Eén van de belangrijkste aspecten van een tv is de schermtechnologie. Op dit moment zien we twee technieken terug in de markt; LCD en OLED. OLED is een techniek waarbij de pixels zelf licht geven waardoor diep zwart bereikt kan worden, terwijl de LCD-techniek gebruikt maakt van LED-achtergrondverlichting en een hogere helderheid kan verzorgen.

HDR

HDR (high dynamic range) is een feature die we op steeds meer tv’s tegenkomen. HDR maakt het mogelijk om een groter bereik tussen diep zwart en helder wit weer te geven. Zo kan een heldere maan op een donkere lucht er echt uitspringen.

Smart tv

Een smart tv is allang geen nieuw fenomeen meer maar het is goed om te weten wat een smart tv precies kan en wat je er als gebruiker aan hebt. Daarnaast zijn er verschillende smart tv-platformen met ieder hun eigen mogelijkheden.

Audio

Tv’s bieden steeds meer mogelijkheden op het gebied van audio, zowel qua software als qua hardware. Maar, waar moet je nu precies op letten als je een televisie koopt?

Energieverbruik

We willen natuurlijk allemaal zo min mogelijk energie verbruiken, maar met het alsmaar groter wordende aanbod aan elektronische apparaten wordt deze uitdaging steeds groter. Maar, hoeveel verbruikt een tv nu eigenlijk?

 


Een tv kopen

Bovenstaande informatie is goed om jezelf te oriënteren op wat er allemaal te vinden is op de markt maar wanneer je een tv gaat kopen zijn er meer zaken waar je rekening mee moet houden. Hieronder hebben we een groot aantal tips en adviezen onder elkaar gezet zodat jij de juiste tv die aan jouw wensen en eisen voldoet kunt kopen.

Wellicht heb je een grote ruimte en wil je een echte thuisbioscoop inrichten, dan is een projector of beamer een optie. In onderstaande artikelen leggen we de voordelen en nadelen van projectoren uit, en bespreken we de technische aspecten van een projector.

Zoek je een tv voor een specifiek doel of een specifieke ruimte? Bijvoorbeeld voor games of een kamer met veel licht? In onderstaande artikelen besteden we aandacht an die specifieke gevallen.

 


Aansluiten van je tv

Als je een tv hebt aangeschaft dan wil je deze vanzelfsprekend aansluiten op andere apparaten. De meest gebruikte aansluiting is HDMI, maar er zijn meer mogelijkheden. Ook is de manier waarop je alle apparaten met elkaar koppelt belangrijk.

 


Kalibreren en instellen van je tv

Als je eenmaal een tv gekocht hebt wil je natuurlijk van een optimale beeldkwaliteit genieten. In onderstaande artikelen vind je informatie over het correct instellen van je tv en extra maatregelen die je kunt nemen om een goede weergave te bereiken.

Je kunt je tv ook professioneel laten kalibreren. Dit betekent dat een professional bij je thuis komt om de tv door te meten, te analyseren en te optimaliseren.

 


Smart tv en digitale tv

Tv’s worden steeds interactiever. De smart tv-techniek zorgt voor een grote hoeveelheid extra content en functies op je tv zoals een web browser en games. Digitale tv kennen we al langer maar wordt door providers steeds verder uitgebreid.

 


Termen en korte tips

Televisies komen vandaag de dag met een waslijst aan termen en technieken die ook nog een uitleg verdienen. In onderstaande artikelen leggen we deze termen en technieken kort uit. Daarnaast beantwoorden we met regelmaat vragen over specifieke onderdelen van televisies.

 


Tips en adviezen voor gevorderden

Heb je de basiskennis al en wil je toch wat meer weten over al die mogelijkheden van televisies, de technieken die gebruikt worden en de extra features die tv’s bieden? Dan kun je onze gevorderde artikelen doornemen.

LCD (LED)

Op het gebied van schermtechnologieën hebben we LCD en OLED. LCD is een techniek die we al jaren kennen en die nog steeds verbeterd wordt. Je hoort weleens de term LED tv voorbij komen, maar dit klopt niet helemaal. Een LED tv is namelijk gewoon een LCD tv met LED-achtergrondverlichting. Samsung gebruikt momenteel zelfs de term QLED, wat eigenlijk ook weer een LCD tv is maar dan met een quantum dot-filter. Kortom, de LCD-techniek is nog steeds aan veel veranderingen onderhevig.

OLED

OLED is compleet andere schermtechnologie dan LCD, met name door het feit dat de pixels zelf licht uitstralen. Dit heeft tot gevolg dat er geen achtergrondverlichting nodig is waardoor tv’s een stuk slanker geproduceerd kunnen worden, en bovendien kan elke pixel individueel uitgeschakeld worden waardoor zwart ook echt zwart is.

Quantum dots

Quantum dots zijn een recente ontwikkeling op het gebied van schermtechnologieën, al zijn de quantum dots op zich geen schermtechnologie. De toepassing ervan verschilt per fabrikant maar het doel is overal hetzelfde; een nauwkeurige en natuurlijke kleurweergave.

HDR

We hebben al stilgestaan bij wat HDR precies is, maar de techniek gaat verder dan dat. Er zijn namelijk verschillende standaarden op het gebied van HDR. Elke standaard heeft zijn voor- en nadelen, en niet elke standaard wordt door elk apparaat ondersteund.

HDMI

HDMI is de meest gebruikte standaard om apparatuur met de tv (en onderling) te koppelen. Er zijn dan ook verschillende HDMI-versies met ieder hun eigen mogelijkheden, en verschillende standaarden binnen HDMI waarmee extra functies ontsloten worden.

Kleur

De kleurweergave van een tv is een zeer belangrijk onderdeel. Je wilt natuurlijk een natuurgetrouwe weergave en een weergave die exact zo is zoals de regisseur het bedoeld heeft. Op het gebied van kleur zijn er verschillende technische onderdelen die invloed hebben op de kleurweergave.

Contrast

Fabrikanten gooien er maar al te graag mee; cijfers over het contrast van een tv. Zo zien we contrasten van 1.000.000:1 tot 1.000:1 voorbij komen. Maar, wat zegt het nu eigenlijk en hoe ga je er zelf mee om?

Motion

Een term waar veel mee gespeeld wordt door fabrikanten is ‘motion’, ofwel beweging. Het doel is om snel bewegende beelden en snel bewegende objecten op beeld zo vloeiend mogelijk voorbij te laten komen. De motion-opties van een tv geven je als gebruiker de mogelijkheid om deze weergave te beïnvloeden, maar ook de eigenschappen van het paneel van de tv spelen hierin een belangrijke rol.

 


Meer tips en adviezen voor het kopen en instellen van apparatuur

Voor meer informatie, meer tips en adviezen en alles wat je moet weten over het kopen van home cinema producten kun je terecht in onze homecinema informatiegids. Hier vind je onder meer informatie over receivers, luidsprekers, Blu-ray spelers, accessoires en netwerk streaming.

  • Delen: