Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Philips OLED805 oled tv: familie van Proosdij (gezin 3)

De afgelopen weken zijn diverse gezinnen met lezers van Homecinema Magazine aan de slag gegaan met de nieuwste oled tv van Philips. Wat vinden zij van de OLED805? Wat zijn de belangrijkste plus- en minpunten? En zouden zij als gezin deze oled tv aanraden? In dit artikel lees je de conclusies van gezin 3; familie van Proosdij.

Introductie

Samen met mijn vriendin heb ik de Philips OLED805 55-inch ruim 4 weken mogen gebruiken. Ik ben Joost, en volg in deeltijd de Studie Toegepaste Gerontologie in Eindhoven. Daarnaast werk ik 18u per week als activiteitenbegeleider in een woon-zorgcentrum. Mijn vriendin, Anoek, werkt in de Kinderthuiszorg en werkt onregelmatig.

Een groot deel van de testperiode hadden we beiden vakantie waardoor we veel thuis waren gedurende onze ‘staycation’. Wel waren we met regelmaat dagjes op pad. Deze TV is een zeer goede upgrade vanaf een 4 jaar oude, 32-inch LED-tv met 2-zijdig ambilight. In de avonden kijken we vooral tv, of streamen we films of series. Daarnaast in de ochtend het ontbijtnieuws, en Anoek wil overdag nog wel eens programma’s kijken die ik niet hoef te zien. Gamen doen we enkel zo nu en dan op de oeroude Wii, die helaas niet op deze tv aangesloten kan worden zonder een HDMI- naar SCART-adapter. Wel hebben we de gehele verdieping smart-lampen van Hue, waarvan er twee die naast de tv gezellig meedoen voor een verrijkte tv-ervaring. Ik ben vooral de gadgetfreak van ons, en wilde graag eens kijken wat de nieuwe tv’s bieden, en of OLED nu echt zo’n toevoeging is in de kijkervaring. Extra mooi meegenomen is dat we nu ook eens zien hoe een grotere tv in de huiskamer staat.

Algemene indruk

Toen de tv werd geleverd, was het toch wel een grote doos. Er was een kleine verschuiving in huis nodig, omdat we normaal een grote kamerplant in de hoek hebben staan, wat nu niet meer paste. Een klein half uur schuiven, tv uitpakken en aansluiten verder stond de tv op zijn plek. De installatie was vrij eenvoudig, en duidelijk met bijgeleverde instructies die erg uitgebreid de stappen laat zien. Het design is fenomenaal, simpelweg omdat er haast geen design nodig is. De kleine randen om de tv vallen niet op. De voet is in twee hoogtes te installeren, met als bedoeling dat zo-nodig een soundbar onder de tv kan. Die hebben we niet, dus we hebben gebruik gemaakt van de lage voetjes waardoor de tv nog geen centimeter hoger staat dan het kastje. Het aanzetten geeft direct een WOW-effect. Zelfs het doorlopen van de basisinstellingen ziet er geweldig uit met een mooie intensiteit aan kleuren wat ik niet gewend ben. Met 10 minuten waren alle instellingen voltooid, inclusief het koppelen van de twee Hue-lampen.

Het geluid is ook een flinke upgrade ten opzichte van de oude tv, gezien er een geluidssysteem aan de achterkant van het scherm zit. Dit heeft trouwens ook direct een mogelijk minpunt, want de tv moet voor optimaal geluid, maar ook voor optimaal functioneren van Ambilight, minstens 10cm van de muur af staan/hangen. Op een kastje is dit geen probleem, maar mocht je de tv willen ophangen is dat toch wel jammer, omdat je de tv niet zo strak als mogelijk tegen de muur kan plaatsen. Philips levert hier trouwens direct de juiste bevestigingsmaterialen voor mee dat de afstand makkelijk te creëren is, wat hen te prijzen valt. Wij hadden niet de ambitie de tv op te hangen, dus voor ons is dit geen minpunt, maar het is wel goed om hierop bedacht te zijn mocht je de tv aanschaffen.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit is geweldig. De tv heeft een lichtsensor waardoor je in de instellingen kan aanzetten (staat standaard uit) dat de helderheid bepaald wordt aan de hand van de hoeveelheid licht in de ruimte. Dit werkt goed en je hebt het haast niet door. Enkel als ze zon er direct opstaat, of door weerspiegieling in het raam waar die tegenover staat (met een bank ertussen), dan is het beeld slecht zichtbaar. Nu kan ik dit niet benoemen als minpunt, omdat hier bijna alle tv’s last van zullen hebben. Wij gebruiken diverse streamingservices (Netflix, Disney+ en Videoland), en daarnaast kijken we tv via de decoder van KPN (niet de 4k editie, helaas). De tv laat goed beeld zien, en ook snelle bewegingen zie je zonder ‘lag’. De tv kan dit goed bijhouden. De eerste film die we keken op Netflix, The Old Guard, had ook ondersteuning voor Dolby Vision en Dolby Atmos. Het beeld was geweldig, maar heel veel verschil met series en films die dit niet hebben kan ik niet zomaar benoemen, gezien de beeldkwaliteit gewoon heel erg goed is. Eerlijkheidshalve ben ik ook niet geheel op de hoogte wat Dolby Vision nu precies doet, behalve heel goed beeld geven.

De beeldkwaliteit is er zeker op vooruit gegaan ten opzichte van de oude Tv, dat ziet mijn vriendin ook. De beelden komen binnen alsof je het live ziet gebeuren. Dit is trouwens ook het geval bij natuurfilms. Voor ons zou een bioscoop overbodig zijn met zo’n mooie beeldkwaliteit in de huiskamer, al komen we daar niet heel vaak.

Ambilight

Al jaren ben ik fan van Ambilight. Hierdoor zit ik vast aan de keuze voor Philips-tv’s, wat ik geen straf vind, zolang het draait op Android TV.  Mijn oude TV had links en rechts Ambilight, wat ik met twee Hue-Iris lampen had uitgebreid naar linksonder en rechtsonder. Deze tv heeft ook aan de bovenkant Ambilight, wat de ervaring toch wel compleet maakt. Ondanks dat ik een groen-blauwe muur heb, is de kleurweergave heel correct. Bij de instellingen is wel een muurkleur te kiezen, maar dit is een beperkt kleurenpalet waar onze muurkleur niet tussen zit. Door Ambilight ervaren we een hele mooie tv-ervaring doordat een groot deel van de woonkamer lijkt mee te kleuren. Ik merk dat bij deze tv de lampen eerder reageren op het signaal van de tv, en dus sneller de correcte kleur weergeven dan mijn oude tv. Hier kon ik me altijd aan ergeren dat de lampen achterliepen, maar dat is nu verleden tijd. Vooral bij goede films waar je compleet op bent gefocust is Ambilight een goede toevoeging, omdat je gehele gezichtsveld in de film zit. Voor een optimale werking van Ambilight moet de tv 10 tot 20cm van de muur geplaatst zijn. Dit is op een tv-kastje geen probleem, maar bij ophangen is dit wel jammer. Wat overigens erg handig is, is dat er een papier meegeleverd is met een meetlat, dat de optimale afstand aangeeft. Dit maakt het plaatsen dan weer erg makkelijk en laagdrempelig.

Geluidskwaliteit

Het geluid is stukken beter dan bij onze oude TV. Aan de achterkant zit een subwoofer, die het geluid van achter het scherm laat horen. Slim, want heel vaak staat of hangt een tv toch voor een muur. Een soundbar is voor ons niet nodig bij deze tv, want er wordt een diep en vol geluid geproduceerd. De instellingen staan op standaard, behalve de bas, die hebben we iets gedempt omdat die erg overheersend was, wat ons persoonlijk niet trekt. Zoals bij de algemene indruk al beschreven, door de plaatsing van de speakers moet de tv als je hem ophangt wel een stukje van de muur af hangen (10cm). Houd hier rekening mee als je de tv wilt ophangen, want heel strak tegen de muur plaatsen kan hierdoor niet.

Smart tv

Onze vorige TV was ook een Android smart-tv, waarbij we bijvoorbeeld geen Disney+ app hadden. Dit was wel te streamen via de telefoon, dus kijken was geen probleem. Deze TV ondersteunt wel alle apps die wij nodig hebben. Eenmaal overal ingelogd kun je in de smart-omgeving instellen van welke apps je snelle toegang wil hebben. Na een beetje vinkjes aan- en uitzetten hadden we een overzichtelijk overzicht van onze streamingsapps, die we niet eerst hoeven te openen om toegang te krijgen tot je kijklijst van Disney, het verder kijken van een serie in Videoland, en het aanbevolen aanbod van Netflix. Bij Netflix heb je helaas alleen de ‘recommended’ films/series, en nieuw toegevoegd door Netflix. Hier mist het verder kijken en de kijklijst, wat wel voor Disney+ en Videoland beschikbaar is. Dit is een beetje jammer en had het overzicht compleet gemaakt. Desalniettemin is dit toch wel een overzicht wat we straks weer ga missen zodra de TV is opgehaald.

De afstandsbediening heeft een Netflix-knop. Deze werkt heel snel als de tv al aan staat. Schakel je deze in vanuit stand-by, dan gaat dit niet altijd soepel. Vaak zit je te kijken naar een zwart scherm met de tekst ‘Netflix starten’, wat soms wel een aantal minuten duurt, en soms een foutmelding veroorzaakt dat Netflix niet gestart kan worden. Schakel je eerst de tv gewoon aan en druk je daarna op Netflix dan kom je er direct in. Mogelijk komt dit doordat wij de TV met Wifi hebben verbonden aan internet, en niet bekabeld. De wifi schakelt na een tijdje uit als de tv op stand-by staat. Dit is natuurlijk energiezuiniger. Het is dan ook niet mogelijk om vanaf uit iets naar de tv te streamen, als je hem aansluit via Wifi. Mogelijk is er ergens een instelling die je hiervoor aan/uit moet zetten, maar wij hebben dat niet gevonden.

Wat nieuw is voor ons, is dat je met één druk op de afstandsbediening tegen de tv kan praten. Dit werkt prima voor het openen van een film of serie op Netflix/Disney+/Videoland, maar niet voor functies buiten de TV. Zo kan ik niet aan de TV vragen om lampen te dimmen. Dit is niet een optie die ik echt mis, maar gezien het allemaal Google Home is, zou het toch moeten kunnen.

Conclusie

Het is een geweldige TV. Voor mij persoonlijk zou het de adviesprijs van 2000 euro waard zijn, maar Anoek denkt hier anders over. Zolang onze ‘oude’ tv blijft werken schaffen we geen nieuwe aan. Wel is het een bevestiging dat 55-inch erg mooi in de kamer past, ondanks de kleine verbouwing. De beeldkwaliteit is echt een meerwaarde ten opzichte van wat we nu hebben, en dit is ook iets wat we beiden erg zullen missen. Het geluid is compleet, maar dit zullen we minder missen dan de beeldkwaliteit. We gaan ook de bovenkant van Ambilight erg missen, omdat dit een grote meerwaarde is bij het tv-kijken. Een minpunt is toch wel dat de tv 10cm van de muur af moet hangen. Mocht ik zo’n tv zelf kopen, dan zou ik hem zo strak mogelijk aan de muur willen hebben. Door de speakers en door Ambilight is dat helaas niet mogelijk.

Daarnaast raad ik aan om, indien mogelijk, de tv bedraad aan te sluiten op je netwerk. Ik vermoed dat dan ook het probleem weg is van Netflix die te langzaam start vanuit stand-by, en dat je vanaf uit de tv met je telefoon kan inschakelen door een streaming te starten. Voor mensen die een complete tv zoeken, met een fantastische beeld- en geluidskwaliteit kan ik de TV zeker aanraden! Ik weet niet of iedereen 2000 euro overheeft voor een tv, maar als dat zo is, zoek dan niet verder en ga voor deze van Philips.

  • Delen: