Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Philips OLED805 oled tv: familie Edelbloedt (gezin 1)

De afgelopen weken zijn diverse gezinnen met lezers van Homecinema Magazine aan de slag gegaan met de nieuwste oled tv van Philips. Wat vinden zij van de OLED805? Wat zijn de belangrijkste plus- en minpunten? En zouden zij als gezin deze oled tv aanraden? In dit artikel lees je de conclusies van gezin 1; familie Edelbloedt.

Introductie

Wij zijn een samengesteld gezin van vier personen, bestaande uit een tienerdochter en zoon Mark en Kim, een bonusmamma Anne en een vader zijnde ik, Jorg.

De wensen voor een TV zijn dan ook erg uitlopend zoals u wellicht zult begrijpen. Zoonlief wil het liefst een snelle respons en “gaaf” beeld tijdens het spelen van games. Kim kijkt voornamelijk naar series op Videoland, Anne houdt van Discovery en Animal Planet en wil dus graag natuurgetrouwe beelden, en ikzelf kijk voornamelijk sport (welke man niet trouwens?).

Recent is onze woonkamer gerenoveerd en zitten we verder van de TV dan voorheen, en aangezien de TV ook al enige jaren oud is, ben ik mezelf aan het oriënteren op hetgeen er nu wordt aangeboden door de verschillende merken.

Nu staat er een 43-inch LG HD Smart TV uit 2016, dus dat is ons vergelijkingsmateriaal. Benieuwd hoe de hedendaagse techniek en het groter formaat ons gaat bevallen……

Algemene indruk

De pootjes zitten er zo onder, en handig: er waren verlengde pootjes bijgeleverd voor het geval een soundbar deel uitmaakt van je thuisbioscoop. Nu zag ik op de achterzijde van deze TV een aardige speaker zitten, dus het vermoeden bestond meteen al, dat een soundbar wellicht geen must is bij deze flatscreen.

Wel een beetje knullige manier van kabel management met een klemmetje op de pootjes en een zwarte kunststof afdekklep aan de achterzijde van de TV. Aan de andere kant, eenmaal geïnstalleerd zie je daar niets meer van.

Toen de stekker erin en afwachten, de installatie verliep vrij vlot mede door de on-screen hulp. Maar, soms zucht je wel dat er geen papieren handleiding meer wordt meegeleverd! Alvorens je alles naar je wens hebt ingesteld (auto didactisch) met de remote ben je wel enkele uren verder, geloof me! Over deze afstandsbediening gesproken, we kwamen er achter dat er ook een spraakherkenningsfunctie op zit, je kunt dus gesproken opdrachten geven. Maar waarom Philips de knop hiervoor niet gewoon met een opdruk van een microfoontje voorziet maar met een aantal gekleurdere bolletjes? De functie werkt verder overigens verbazingwekkend goed, wel zo handig om een titel op te zoeken op bijvoorbeeld YouTube.

Nu we toch aan het “zeuren” zijn over de afstandsbediening. Verlichte toetsen zijn leuk, en in een donkere ruimte erg handig, maar de toetsen lichten pas op bij aanraking. Daarvoor zijn volgens mij ander oplossingen mogelijk, zodat de toetsen afhankelijk van de lichtintensiteit gewoon verlicht worden.

Beeldkwaliteit

Nu hebben we zelf een UHD TV van een Koreaans merk, maar wat een scherpte en diepgang biedt dit scherm zeg. Dan zie je pas wat een stappen de techniek maakt binnen een viertal jaar (zo oud is namelijk onze eigen TV).

De instellingen voor de weergave zijn legio, er zijn er een aantal voorgeprogrammeerd (Levendig, Natuurlijk, Standaard, Film, Game en AI). Deze laatste geeft voor mij persoonlijk een wel erg harde kleuren en hoog contrast. Ikzelf heb de TV merendeels ingesteld op de setting “Levendig”, terwijl Anne vaker voor “Natuurlijk “koos. De kinderen daarentegen gingen vaak wel voor de AI stand en tijdens het gamen herkent de TV dat er een spelcomputer gekoppeld is en schakelt deze vanzelf op de modus Game over.

Ik ben ook met de uitgebreide instellingen aan de slag gegaan om een persoonlijke setting te vinden, maar heb de moed opgegeven de settings van de voorgeprogrammeerde instellingen te optimaliseren, ze werden er eerder slechter op, wat ook aan mijn gebrek van kennis op dit gebied kan duiden natuurlijk. De standaard settings vanuit Philips werken gewoon goed. Het enige wat me echt stoort en wat ik niet optimaal kreeg was de scherpte van snelle bewegingen. Nu bleek dit bij nader inzien ook afhankelijk van de “bron”. Nu de voetbalcompetitie stillig kijk ik namelijk samenvattingen via YouTube. Een wedstrijd via uitzending gemist van de NPO was al stukken beter! Tijdens een voetbalwedstrijd via youTube blijft de bal niet scherp, maar wordt deze wazig, ook zijn in bepaalde camera shots de spelers “omhult” met een waas, iets wat ik toch wel erg jammer en storend vond. Ik heb getracht dit op te lossen met de instellingen van de motion (beweging), maar met geen van de instellingen van “Uit” tot “vloeiend” vond ik het resultaat bevredigend. Ter vergelijk heb ik tijdens de reviewperiode onze eigen TV ernaast gezet en daarop leek het veel minder aanwezig, of in ieder geval minder storend. Dit is voor mij toch wel echt een minpunt, al moet er dus gezegd worden dat dit via YouTube was.

Wat ook opvalt is dat wanneer je oudere opnamen uit de vorige eeuw op deze TV weergeeft (denk bijvoorbeeld aan een videoclip op Youtube uit de 90’er jaren) valt pas echt goed op wat voor stappen de techniek gemaakt heeft. Deze beelden doen haast zeer aan je ogen, iets wat op een wat oudere lcd tv minder opvalt aangezien de weergavekwaliteit al minder is. De kids waren helemaal lyrisch van de kwaliteit tijdens het spelen van de games op deze tv. Ik citeer “wow pap, het is net of ik nu echt IN het spel zit”!

Ook films die via streaming diensten als Videoland en Prime Video binnen komen zijn echt een lust voor het oog. Met hedendaagse content komt deze Oled 805 pas echt tot zijn recht! Opvallend was wel dat spiegelingen vooral in donkere scenes nogal duidelijk zichtbaar zijn, zo erg zelfs dat we op een wat zonnigere dag de gordijnen dicht hebben gedaan om niet te veel te worden afgeleid door deze reflecties vanuit de woonkamer.

Ambilight

Met deze functie hebben we met z’n allen wellicht wel het meeste “gespeeld”, van uit tot ouderwets lichtorgel aan toe bij weergave van Skyradio via deze TV. Gelukkig kun je deze functie zeer divers instellen in het menu. Van zeer aanwezig in kleurhardheid, het beeld dan wel geluid volgend met zijn pulserende werking tot gewoon stilstaand in diverse kleuren, al dan niet aangepast aan de kleur van de muur achter het scherm.

Voor een optimale werking van Ambilight moet je de TV trouwens wel dicht bij de muur weten te plaatsten (20-30 cm). Mijn zoon vroeg zich af of er geen waarschuwing bij zou moeten zitten voor mensen met epilepsie!? Zeker als je de Ambilight-functie het beeld laat volgen in de hoogste stand voor wat betreft kleurhardheid, is het zeer aanwezig. We hebben deze stand dan ook maar vrij snel weer teruggeschroefd naar een minder aanwezige modus. Gelukkig dus voor een ieder apart instelbaar, maar voor welke je moet gaan met 4 mensen met ieder hun voorkeur? Dan misschien toch maar uit. Of dobbelen wie deze keer zijn zin krijgt wellicht?

Geluidskwaliteit

Het geluid van deze TV is verbazingwekkend goed, iets wat al werd vermoed bij het uitpakken toen de subwoofer zichtbaar was aan de achterzijde van het scherm. Bij onze eigen TV gebruiken we een soundbar, maar dat is bij deze TV (mits je niet te veeleisend bent wellicht) volgens mij niet direct een must.

Smart tv

Uiteraard kijken ook wij net als velen steeds meer via de smart TV-functie. Of het nou om een gemiste uitzending van een TV-station gaat of streaming of YouTube.

De interface die Philips gebruikt is erg snel en in te delen naar je persoonlijke voorkeur, zodat je de apps welke je het meest gebruikt direct bij de hand hebt. Ook is het een kinderlijk eenvoudige klus apps toe te voegen of te verwijderen. Echter verbaast het mij wel dat je niet doorgaat in de desbetreffende app waar je de vorige keer gebleven bent, iets wat op onze eigen TV wel het geval is. Verder werkt de Smart TV functie uiterst  intuïtief en is zeer gebruiksvriendelijk.

Conclusie

Wat maakt de techniek toch grote stappen op het gebied van beeldkwaliteit en wat vallen dan met name oudere opnames/films etc. door de mand, en worden in mijn beleving zelfs een kwelling voor je ogen. Misschien valt het bij de hedendaagse techniek meer op dan bij een toestel wat geen 4K-weergave heeft? Ik weet het niet, maar dat is iets wat ik bij een aanschaf van een vervanger voor onze huidige TV zeker in de showroom ga testen. Daar een toestel van een demosetting afhalen en een werkelijke weergave van een voetbalwedstrijd laten weergeven, bakje koffie erbij en maar gewoon eens een aantal minuten kijken of het voldoet aan je wens/eis.

Daarnaast valt de reflectie vanuit de woonkamer bij zonlicht niet echt mee, en om dan iedere keer de gordijnen te sluiten in deze situatie is niet wenselijk. Verder valt op dat bij de juiste content het beeld zo scherp is dat je bijvoorbeeld bij een natuurfilm de haren van het luipaard gewoon kunt tellen!

Games is op deze TV een ultieme ervaring voor de kinderen, wat hen betreft gaan we er meteen eentje aanschaffen, maar daarvan is papa nog niet helemaal overtuigd. Hij gaat zich verder beraden wat voor type TV de opvolger van de huidige gaat worden.

Rest ons hierbij Philips en Homecinema Magazine te bedanken om een dergelijke test te kunnen/mogen doen alvorens een toch serieuze aanslag op het spaarvarken te doen. Wij geven deze Philips OLED805 3,5 sterren van de 5.

  • Delen: