Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Philips OLED805 oled tv: familie Coevert (gezin 2)

De afgelopen weken zijn diverse gezinnen met lezers van Homecinema Magazine aan de slag gegaan met de nieuwste oled tv van Philips. Wat vinden zij van de OLED805? Wat zijn de belangrijkste plus- en minpunten? En zouden zij als gezin deze oled tv aanraden? In dit artikel lees je de conclusies van gezin 2; familie Coevert.

Introductie

Ons gezin bestaat uit mij (Gert-Jan), mijn vriendin (Miriam) en mijn dochter (Lianne). Ik ben samen met mijn vriendin de grootgebruiker van de TV in onze woonkamer. Maar ook samen met mijn dochter vinden we het erg fijn om naar series en films te kijken. Onze huidige visuele situatie in de woonkamer wordt bepaald door een Philips LCD-TV van ergens uit het jaar 2012, schat ik zo in. Voorzien van een full-led backlight LCD-paneel, en het laatste model wat door Philips zelf gemaakt werd, voordat het over ging op TP-vision. Een TV die sinds een jaar kuren begint te vertonen. Kortom, tijd voor vervanging.

Vanwege mijn achtergrond als ICT-er en elektrotechnicus heb ik een ‘hobby’ om de (in mijn ogen) beste hardware in huis te halen. OLED is naar onze smaak toch een stuk beter dan de reguliere LED TV’s. Na de verschillende OLED-TV’s naast mekaar te hebben gelegd, is deze 55OLED805 op de short list gekomen. Mede dankzij het Ambilight, waar we inmiddels al erg aan gehecht zijn geraakt.

Algemene indruk

Ik had hem groter verwacht. Of liever gezegd, ik had verwacht dat-ie te groot zou zijn, want we zitten in met de bank niet zo heel erg ver van de TV af. Maar het valt reuze mee, het is eigenlijk wel een heel mooi formaat! Daar is mijn vriendin het helemaal mee eens! En wat een beeld. Dat OLED-scherm is wel super mooi. De kleuren zijn anders dan wat ik gewend ben, ik moet daar nog wel even aan wennen. Maar wel super scherp.

De installatie werkt erg eenvoudig. Of het komt doordat ik daar nooit echt moeite mee heb, of dat Android TV het gewoon goed voor mekaar heeft, geen idee, maar het ging super soepel. De aansluiting via Wifi gaat soepel. De TV sluit verder mooi aan op mijn telefoons met Android en mijn Google Assistant. Ik heb voor de muurmontage een beugel van Vogels gekocht en ook dat is erg eenvoudig. Er wordt geadviseerd om het scherm minimaal 15 cm van de muur af te hangen… Dat vind ik veel. Ik vind de 11 cm die ik nu heb bereikt al aardig ver.

Er is een ding wat wel nadelig is, de TV spiegelt enorm. De oude TV was voorzien van een moth-eye coating en dat verschil valt op. Het geluid is zoals ik al verwachtte, een stuk minder dan mijn surround setup van Bowers & Wilkins. Ik ga het geluid straks nog eens uitgebreid testen.

Na wat heen en weer genavigeerd te hebben, is het wel duidelijk dat de response van deze TV dik in orde is. Apps laten zich snel en gemakkelijk opstarten, alles is duidelijk vindbaar. Een wereld van verschil met mijn oude TV. En die Apps, dat is ook gelijk het eerste wat mijn dochter opviel: “Dat wilde ik zo graag!”. De smart TV-functionaliteit is een hele verbetering ten opzichte van onze oude aansluiting met aparte Chromecast.

Ik heb gelijk ook maar mijn Netflix-abonnement geüpgradet naar premium om van de 4k-weergave te kunnen genieten. De abonnementen, Prime Video en Disney+, zijn standaard al voorzien van 4k-content en dat is duidelijk te zien ook! Dat ga ik nog met veel plezier testen.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van de TV is uitmuntend. Zowel de kwaliteit van de reguliere televisieprogramma’s als de Blu-ray-weergave is erg mooi. En de 4k-content van de onlinediensten en de films van de harde schijf zijn natuurlijk nog net even iets scherper en mooier.

Het OLED-scherm heeft een hele mooie weergave van kleuren en zwart, en is super scherp. Het was zelfs even wennen toen we de TV aanzetten, omdat we gewend zijn aan een meer dan 10 jaar oude ‘normale’ LED-TV van Philips. De weergave van reguliere beelden is zeer zeker erg goed op orde. Het is ook erg fijn om ernaar te kijken. Veel fijner dan onze oude TV. Voor de Blu-ray films geldt dat het waarschijnlijk de moeite waard is om de films nog een keer te gaan kijken, maar dit keer meer gaan beleven.

4k bronnen als Netflix en Disney+ zijn echt een genot om naar te kijken. De beelden zijn haarscherp en de kleuren zijn zoals we ze nog nooit hebben gezien op een TV. Het geeft een extra dimensie aan het kijken naar films en series. Al ben ik bang dat dit snel gaat wennen. De kleuren van de film ‘Alice through the looking glass’ zijn fenomenaal.

En klein nadeel, voor ons dan, is de weerspiegeling van de TV. Het scherm bestaat natuurlijk uit een grote glasplaat. Als je daar vanuit de verkeerde hoek naar kijkt, als het buiten zonnig is, dan zie je een weerspiegeling. Bij donkere beelden is deze weerspiegeling (ook uit normale hoek) soms goed te zien.

Ambilight

Ambilight is een van de features waarvoor we voor een Philips TV zouden kiezen. Ik kan heel goed begrijpen dat de ene het helemaal niets vindt, terwijl de ander het echt een aanvulling vindt. Wij behoren tot die laatste. Of dat komt doordat onze oude TV ook voorzien van Ambilight is, dat zou goed kunnen. We hebben de TV ook zo’n 11 cm voor de witte muur opgehangen. Dit geeft een hele mooie reflectie van de Ambilight-kleuren. Bij films als ‘Alice through the looking glass’, die voorzien is van heel veel kleur, geeft Ambilight een bonte verzameling aan kleuren weer. Ambilight is alleen overdag niet erg zichtbaar. Het licht van Ambiligh valt dan bijna weg door het natuurlijke licht in de kamer. Dan is er weinig extra van te merken.

Geluidskwaliteit

Het geluid van de TV is voor ons een stuk minder belangrijk. We hebben een uitstekende surroundset die we voorkeur geven boven het geluid van de TV zelf. Maar voor de volledigheid hebben we uiteraard het geluid van de TV ook aangezet. En dat viel zeker niet tegen. Het is natuurlijk niet te vergelijken met volwaardige speakers, maar zeker goed te doen mocht je deze niet hebben. Het beeld van het geluid is wat dof en komt waarschijnlijk vanuit de achterkant van de televisie. Dat zorgt dus voor een soort van reflectie tegen de muur. Ik zou, als ik geen surround set zou hebben, waarschijnlijk voor het duurdere model kiezen, die voorzien is van een soundbar.

Smart tv

Het eerste waar de dochter des huizes enthousiast over werd was de apps die op de TV zelf afgespeeld kunnen worden. En ze heeft gelijk. Onze oude TV was kunstmatig smart gemaakt met een Chromecast, en dat blijft toch af en toe toch wel onhandig. Dus toen we de Smart-functionaliteit op de TV zelf ervaarden ging er een wereld voor ons open. Wat werkt dat fijn.

Een klein nadeeltje is de snelheid van de TV. De apps spelen redelijk soepel af, het schakelen tussen menu en apps gaat ook goed. Maar het is toch eigenlijk net iets te langzaam voor een TV van deze prijs. Voor de high-end prijs zou je toch verwachten dat het vloeiender ging. Ik denk zomaar dat de TV snel trager zal worden naarmate de apps en het OS evolueren. En dan het kijken naar de reguliere TV, dat is ronduit traag. Trager zelfs dan onze oude TV. Waar het aan ligt is niet helemaal duidelijk, soms duurt het minuten voordat we een beeld te zien krijgen.

Android TV werkt op zich erg fijn. De structuur op het scherm is goed aan te passen naar de eigen wensen, waardoor veelgebruikte knoppen en apps snel op te starten zijn. De compatibiliteit met de Android-telefoons die we hebben werkt lekker. Account voor diensten als Netflix worden soepel overgenomen, waardoor het instellen erg gemakkelijk is.

Je merkt alleen wel snel wanneer er apps zijn die minder goed ontwikkeld zijn. Zoals de app van Kijk bijvoorbeeld. Die crash soms of laat de reclames half zien. Soms is van sommige video’s de beeld-geluid-synchronisatie ver te zoeken. En dat kan verschillen binnen een en dezelfde app, waar de ene serie wel synchroon loopt, en de ander niet. Da’s best knullig. Maar al met al, ik denk dat Android TV het beste aansluit bij ons huishouden, en onze wensen. We zijn er goed tevreden over.

Conclusie

Een TV koop je voor het beeld en dat is bij deze TV zeer goed op orde. Ik denk dat er weinig TV’s zijn waar de beleving van de films en series zo fijn is. Dit zou dan ook dé reden zijn waarom we de TV zouden kopen. Daar is maar een woord voor, die is super. De snelheid is echter wel een blok aan het been van de TV. In combinatie met de prijs is er bij de vrouw des huizes wel enige overredingskracht nodig om tot aanschaf over te gaan. Dit is echt een punt waar we nog wat vergelijkingsmateriaal willen hebben.

Alle TV’s hebben tegenwoordig Smart-functionaliteit. Ik denk dat het aan de smaak ligt welke als prettig zal worden ervaren. Wij vinden het OS van deze Philips TV erg fijn. Kortom, het is een heel fijne TV, waarvan we verwachten dat-ie wel in onze huiskamer komt te hangen. Mits er nog een ander (OLED) exemplaar is die rapper en nog beter is. Maar dat verwachten we niet.

  • Delen: