Ons home cinema advies

home cinema start 2

Home cinema-systemen zijn de afgelopen jaren alsmaar geavanceerder, uitgebreider en indrukwekkender geworden. Dat is natuurlijk goed voor de echte bioscoopervaring in huis, maar het maakt de zoektocht naar het perfecte systeem niet eenvoudiger. Om je wat beter op weg te helpen hebben we onze home cinema informatiegids ingericht met allerlei tips en adviezen, maar we kunnen je ook al op weg helpen met een algemeen advies. Als je deze adviezen opvolgt weet je zeker dat je een systeem hebt dat een aantal jaar meekan en je hebt een systeem dat qua beeld en geluid voldoet een de meest belangrijke eisen. Natuurlijk kunnen wij helaas niks garanderen over producten en diensten en het belangrijkste is dat je zelf overtuigd bent van de kwaliteit van een product. Ga zeker luisteren en kijken in de desbetreffende winkels, maar neem niet te snel een beslissing.

Ook is het belangrijk dat je niet te snel schrikt van de prijs. Een home cinema-systeem is (als het goed is) een investering voor de langere termijn. Of je nu elk jaar een nieuw systeem koopt voor 500 euro of één keer een goed systeem voor 2.500 euro maakt qua prijs niet uit, maar qua kwaliteit van je beeld en geluid des te meer. Daarnaast is het belangrijk dat je voor jezelf duidelijk maakt waar het home cinema-systeem uit moet bestaan. Ga je alleen voor audio, moet er een tv bij komen of kies je voor een projector? Dit alles heeft natuurlijk invloed op je budget.

Advies voor tv’s

Wanneer je een nieuwe tv wilt aanschaffen kom je al snel uit op een lcd led tv of een oled tv. Dat zijn namelijk de twee beeldtechnieken die vandaag de dag in de winkels liggen. Plasma was ooit populair maar wordt niet meer gemaakt. Oled kan gezien worden als de opvolger van plasma.  Oled tv’s bieden de diepste zwartwaarden, hebben het hoogste contrast en verbruiken de minste energie. Een nadeel van oled is de prijs. Je ziet de techniek voornamelijk terug bij de premium modellen van fabrikanten. De nieuwste tv’s, zowel lcd als oled, zijn vaak voorzien van slimme functies, waaronder het streamen van videomateriaal, het bekijken van films en series via streamingdiensten en het spelen van games. 3D-weergave is tegenwoordig niet meer standaard aanwezig op televisies.

Resolutie

Op het gebied van resolutie zijn er de afgelopen jaren ook verschillende veranderingen doorgevoerd, met de 4K Ultra HD-resolutie als de standaard resolutie van dit moment. Er wordt steeds meer content in deze resolutie aangeboden, zowel via Ultra HD Blu-ray schijfjes als via streamingdiensten. TV-uitzendingen zijn vooralsnog alleen in full hd te bekijken. Als je een tv gaat zoeken zorg er dan voor dat deze een 4K Ultra HD-resolutie heeft. Dit houdt in dat het beeldscherm de hoogste resolutie beeld kan weergeven en dan je volledig kunt profiteren van Blu-ray kwaliteit en de laatste functies.

HDR is een term die we sinds kort op veel televisies tegenkomen. Simpel gezegd houdt dit in dat de tv content met een hoger dynamisch bereik kan weergeven; dieper zwart en helderder wit. Dit moet zorgen voor een natuurlijkere en intensere weergave. Niet elke tv kan HDR volledig weergeven en bovendien zijn er verschillende HDR-standaarden. HDR wordt al aangeboden via streamingdiensten en films op Ultra HD Blu-ray zijn ook steeds vaker in HDR beschikbaar. Het is dus verstandig om je goed in te lezen over wat HDR is.

Formaat

Qua formaat is 50-inch tegenwoordig een redelijke standaard maat, al is 40-inch nog steeds de meeste verkochte maat. Het ligt er een beetje aan hoe ver je van je tv af zit, maar als je er ongeveer 2 tot 3 meter vanaf zit dan kan een tv van 50-inch goed. Zit je verder weg, dan is het al verstandiger om een grotere tv te nemen. Dit in verband met de alsmaar hoger wordende resolutie. Het voordeel van 4K Ultra HD valt weg naarmate je verder van je tv afzit. De details die je waarneemt worden bij een grotere afstand steeds minder, wat zonde is van je hoge resolutie beeld. Maar, een grote tv moet wel in je huiskamer passen natuurlijk.

Zoeken naar de perfecte tv

Wanneer je in de winkel staat om naar tv’s te kijken, kijk dan niet alleen naar de mooie plaatjes die voorbij komen, vaak alleen op de duurste tv’s. Dit zijn clips gemaakt speciaal voor die tv’s door de desbetreffende fabrikant. Natuurlijk ziet het er dan perfect uit. Zij willen het verkopen. Vaak zit er in de winkel ook gewoon een kabel-aansluiting op een tv. Probeer dus de tv eens te zappen naar een gewoon tv kanaal. Hier kun je al veel van afleiden. Maar, lastig blijft het om in de winkel te kiezen want de verlichting en positionering in de winkel is nooit zoals thuis. Het kiezen van een tv in de winkel op basis van de beeldkwaliteit is nagenoeg onmogelijk. Ga dus vooral ook opzoek naar reviews van experts en kopers. Ook wordt er in winkels gesmeten met rare termen en woorden waar je vaak niet echt iets zinnigs uit kan halen. Het belangrijkste waar je op moet letten is of de tv een resolutie van 4K Ultra HD heeft, groot genoeg is voor jouw ruimte, binnen je budget past en over de features beschikt die jij graag wilt hebben (smart tv, aansluitingen, design, etc.). Doe eerst goed research naar de verschillende features op tv’s, want in de winkel worden de features gebruikt om je een tv te laten kopen, terwijl je ze misschien niet eens nodig hebt.

Natuurlijk zijn er nog veel meer zaken waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een tv. Ook is zijn er belangrijke punten voor het instellen van je tv, wanneer je deze gekocht hebt. Voor alle informatie, inclusief tips en adviezen, met betrekking tot het kopen of het gebruik van een tv kun je terecht in ons tv tips en advies archief. Hier vind je achtergrondartikelen over alle onderwerpen die hierboven besproken zijn.

(Ultra HD) Blu-ray advies

Laten we voorop stellen dat het absoluut aan te raden is om een Blu-ray speler te nemen. Met een Blu-ray speler kun je de nieuwste soorten schijven (Blu-ray discs) afspelen, maar ook nog gewoon de “oude” dvd’s en cd’s. Daarbij zijn deze spelers uitgebreider qua mogelijkheden dan de standaard dvd- of cd-speler. Maar, sinds ruim een jaar kun je ook een Ultra HD Blu-ray speler aanschaffen. Deze spelers kunnen alle discs afspelen, waaronder ook het nieuwste formaat; Ultra HD Blu-ray. Op een Ultra HD Blu-ray disc vind je films en series in de hoge 4K Ultra HD-resolutie, vaak gecombineerd met een groot kleurbereik en HDR-weergave.

Nagenoeg alle Blu-ray spelers zijn vandaag de dag uitgerust met een ethernet(internet)-aansluiting. Hierdoor zijn ze erg makkelijk te updaten/upgraden wanneer er nieuwe mogelijkheden komen of nieuwe software beschikbaar is. Ook kun je via de ethernet-aansluiting (of ingebouwd wifi) vaak gebruik maken van diverse slimme functies en krijg je toegang tot streamingdiensten. De internetverbinding is overigens ook handig voor onder meer het bedienen van je Blu-ray speler middels je smartphone of tablet, én het bekijken van content op je mobiele apparaat.

Meer informatie over (Ultra HD) Blu-ray spelers, koopadviezen en een uitleg van alle termen vind je in ons Blu-ray tips en advies archief.

Audio advies

Veel mensen willen graag een zo compact en simpel mogelijk systeem, maar wat ze niet weten dat dit ze beperkt in de mogelijkheden, vaak nog extra geld kost uiteindelijk en het soms helemaal niet zo goed werkt. De keuze valt vaak te snel op een alles-in-één home cinema-systeem. Dat werkt allemaal met elkaar, is makkelijk aan te sluiten en vaak nog goedkoop ook. Alleen kleven hier nogal wat nadelen aan;

  • Vooral het feit dat wanneer er iets kapot gaat binnen het totale systeem je vaak het gehele systeem weg kunt gooien is een groot nadeel. De producten zijn gemaakt om als één geheel te werken en zijn ook als één geheel gemaakt. Losse onderdelen zijn bijna niet te krijgen of zijn erg duur, waardoor je vaak geneigd bent om dan toch maar een nieuw systeem aan te schaffen.
  • Een compleet systeem beperkt de uitbreiding. Het systeem is, zoals gezegd, gemaakt om als systeem te werken. Veel producten welke je graag zou willen aansluiten passen niet op het systeem of er zitten veel te weinig aansluitingen op je systeem. Dit beperkt je absoluut in je mogelijkheden, zeker omdat de ontwikkeling tegenwoordig zo snel gaat.
  • Complete systemen zijn vaak erg handig, mooi, klein en goedkoop, maar dit houdt ook in dat de kwaliteit niet altijd goed is. De speakers zijn vaak van plastic en hebben een geluidskwaliteit die beneden niveau is. Fabrikanten focussen zich op het beeld, het design en de prijs. Het geluid hoort erbij, maar is vaak het ondergeschoven kindje. Dit is opvallend want het geluid is 50 procent en misschien wel 70 procent van je hele bioscoopervaring als je voor de tv zit.

Deze hierboven genoemde nadelen leiden tot het volgende advies; koop een home cinema-systeem wat bestaat uit losse componenten. Dit houdt in dat je voor elke functie een apart product aanschaft. Een tv, een versterker/receiver, speakers en een Blu-ray speler bijvoorbeeld. Veel mensen denken dat dit dan allemaal niet optimaal met elkaar werkt, maar dit is een fabeltje. Wanneer je apparatuur kiest van een goede kwaliteit zullen deze producten altijd met elkaar werken. Ja, het vergt wat meer moeite qua installeren, maar je beeld- en geluidskwaliteit, plus je mogelijkheden voor uitbreiding en updaten voor de toekomst zijn minimaal 300 procent beter.

De receiver

Een receiver is een apparaat wat tegelijker een versterker en ontvanger is, en wat dus eigenlijk het middelpunt van je home cinema-systeem is. Je kunt hier alle mogelijke bronnen op aansluiten en je hebt tientallen aansluitingen. Ook op Ultra HD-gebied zitten de meeste aansluitingen daar al standaard op. Mocht je dus ook meer apparatuur hebben (gameconsole, Blu-ray speler, platenspeler e.d.) kunnen zij allemaal op de receiver aangesloten worden. Het beeld- en audiosignaal gaat van de aangesloten apparaten naar de receiver, die het weer uitstuurt naar de tv en de aangesloten speakers. Vanuit de receiver loopt er ook maar één (HDMI)kabel naar de tv. Hierdoor komen alle signalen van je apparatuur, door je receiver. Dit scheelt veel ruimte qua kabels, je kunt alles makkelijk anders aansluiten en bovendien hoef je niet voor meer aansluitingen een andere tv aan te schaffen. Dat is het ontvanger-gedeelte van het apparaat. Het versterker-gedeelte van het apparaat stuurt dan de speakers aan, die hierop aangesloten zitten. Dit ene kastje, de receiver, is dus eigenlijk het middelpunt van je home cinema systeem waar vandaan alles geregeld kan worden en waarop aangesloten kan worden.

Het is verstandig een receiver te kiezen die aan al je wensen en eisen voldoet. Receivers zijn namelijk tegenwoordig zeer uitgebreide en geavanceerde apparaten. Zo is het belangrijk om te weten hoeveel speakers je wilt aansluiten, hoeveel aansluitingen voor beeld (hdmi) je nodig hebt en welke extra features je wilt gaan gebruiken. Wil je toegang hebben tot muziekstreamingdiensten en wil je de receiver onderdeel maken van een multiroomsysteem? Dat zijn allemaal zaken die je met research voor jezelf duidelijk kunt maken. Hoe een receiver klinkt is echter een stuk lastiger. Ja, reviews zeggen wel iets maar ons advies is altijd om te gaan luisteren naar een aantal receivers. Ga naar een audiozaak en laat je adviseren over de receiver die mogelijk het beste bij jou luidsprekers past, of – als je nog geen luidsprekers hebt – luister dan meteen naar de beste combinatie van receiver en luidsprekers. Audio is heel persoonlijk dus ga absoluut zelf luisteren en ervaren.

Meer informatie over receivers en versterkers, koopadviezen en een uitleg van alle termen vind je in ons receiver tips en advies archief.

Luidsprekers

Het kiezen van luidsprekers voor je home cinema-systeem is geen eenvoudige opgave, zeker wanneer je het in één keer goed wilt doen. Niet alleen is audio heel subjectief en persoonlijk, ook moetende luidsprekers in je interieur passen en heb je de keuze uit verschillende opstellingsmogelijkheden.

Qua luidsprekers kun je voor verschillende opstellingen kiezen. Het is voor de meeste mensen die een echte thuisbioscoop in willen richten aan te raden om voor minimaal een 5.1-kanaals systeem te kiezen. Veel films maken gebruik van een 5.1-kanaals audiotrack dus dan zit je sowieso goed. Ook passen meer speakers vaak niet in de ruimte waar het home cinema-systeem komt te staan. Vandaag de dag zien we echter steeds meer grotere luidsprekeropstellingen verschijnen, met bijvoorbeeld luidsprekers aan het plafond. Dolby Atmos en DTS:X zijn twee audiostandaarden die dit mogelijk maken. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld een uitgebreide 7.1.4-kanaals opstelling, waarbij zeven luidsprekers op de vloer geplaatst worden en vier luidsprekers aan het plafond gehangen worden. Deze opstellingen zorgen voor een nog indrukwekkendere surroundervaring.

De optimale opstelling binnen een 5.1-kanaals systeem is om voorin de kamer twee goede (zuilen) speakers te hebben staan, met één center speaker in het midden en een subwoofer naast de zuilen. Achterin de kamer kun je “kleine” boekenplank speakers neerzetten (deze kun je hangen of op een standaard zetten). Dit zou de beste oplossing qua geluid zijn, maar als je hier geen ruimte voor hebt is het ook mogelijk om voor in de kamer kleine speakers plaatsen. Boekenplank speakers zijn gemiddeld ongeveer 30cm hoog en 20cm breed. Let wel; een grotere klankkast voor de speaker staat meestal garant voor een beter geluid.

Je hebt voor een surround-opstelling altijd twee speakers voor, twee speakers achter en één speaker voor in het midden nodig. Een subwoofer (welke wel vaak in een compleet systeem zit) is niet perse nodig wanneer je goede kwaliteit speakers hebt die ook goed lage tonen kunnen weergeven. Dit is dus afhankelijk van de luidsprekers die je aanschaft. Overigens is er tegenwoordig ook een andere optie wanneer je zo min mogelijk speakers in je kamer wilt plaatsen; de soundbar. Dit is een langwerpige speaker die je onder of boven je tv plaatst en die een virtueel surroundgeluid kan weergeven. Deze neemt de functie van de twee speakers aan de voorzijde, de center speaker en de achterspeakers over (soms kunnen de achterspeakers optioneel toegevoegd worden), al is het effect nooit zo realistisch als een compleet surroundsysteem.

Uiteindelijk is het wel van groot belang dat je spullen bij elkaar passen. Niet elke speaker past bij elke receiver. Dit geluid moet naar je smaak zijn. Als het eenmaal staat en het bevalt niet ben je verder van huis. Ga dus luisteren in speciale hifi-zaken om te zien/horen welk geluid het beste bij jou past. Ook is het van belang of je een beter film- of muziekgeluid wilt. Wanneer je veel muziek luistert kun je beter en receiver met speakers aanschaffen welke een helder geluid produceren, al is dit weer afhankelijk van de soort muziek. Neem vooral cd’s en Blu-ray discs mee wanneer je gaat luisteren voor je systeem. Dit is echt de beste indicatie om te zien of iets goed genoeg is voor je. Blijf vergelijken en proberen. Zo kom je op het beste systeem uit.

Meer informatie over luidsprekers, koopadviezen en een uitleg van alle specificaties vind je in ons luidspreker tips en advies archief.

Accessoires advies

Een home cinema-systeem zonder accessoires is niet compleet. Alles moet immers op elkaar aangesloten worden en perfect werken. Bedenk van te voren goed wat je qua accessoires nodig gaat hebben. De kans is groot dat je achteraf versteld staat van wat je nog allemaal extra nodig hebt qua kabels e.d. Als je dit incalculeert valt het achteraf niet tegen. Allereerst is het belangrijk dat de tv op een goede positie hangt of staat. Er zijn verschillende producten om je tv op te hangen tegen de muur. Zorg dat de plek juist is want een tv “verhangen” zal erg moeilijk gaan. Tip: Hang de tv met 2/3 van onderaf op ooghoogte voor beste kijkpositie. Wanneer je de tv neerzet op een kast of dressoir zorg dan dat de kast dit qua gewicht kan houden. Ook is het handig wanneer de kast ruimte heeft, kabelgoten voor het leggen van je kabels naar en in je kast aan te leggen. Kabelgoten gaan een wirwar van kabels tegen en houden ze ook nog eens grotendeels uit het zicht.

Een aanrader is om een afstandsbediening aan te schaffen waarmee je alle aangesloten apparatuur kunt bedienen. Dit zijn universele afstandsbedieningen die speciaal gemaakt zijn om hele systemen te bedienen. Maar, ook hebben sommige receivers of televisies een afstandsbediening bijgesloten waarmee dit allemaal al mogelijk is. Met deze afstandsbediening kun je zowel je receiver als je tv als je receiver en Blu-ray speler bedienen. Dit is stukken beter dan vijf afstandsbediening op de salontafel. Vergeet ook niet te kijken wat de mogelijkheden zijn om aangesloten apparatuur middels een speciale app voor je smartphone of tablet te bedienen, en middels HDMI-CEC kan apparatuur tegenwoordig ook met elkaar communiceren voor de belangrijkste functies.

Bespaar niet op de bekabeling. Dit is net zo belangrijk als de apparatuur die je aanschaft. Dikkere kabels, zeker voor je speakers, geven vaak toch net dat beetje extra en halen alles uit de kwaliteit van je apparatuur. Ook dit is weer een investering, maar zo ontwikkel je wel het perfecte home cinema-systeem. Let voor luidsprekerkabels dus op de dikte, maar ook op het materiaal. Zilver en koper zorgen voor de beste signaaloverdracht namelijk. Tip: Zorg dat de kabels naar je frontspeakers even lang zijn. Dit geld ook voor je achterspeakers. Mocht dit niet doen dan kan er een vertraging optreden tussen je link en je rechter speaker.

Over het aanschaffen van digitale kabels, vooral HDMI-kabels, bestaat nog wel eens onenigheid. Vaak wanneer je een HDMI-kabel gaat kopen in een winkel wordt je direct doorverwezen naar kabels van 100 euro omdat ze verguld zijn, geen signaal verliezen en nog wat extra kwaliteit hebben. Nu is dit een discutabel punt aangezien het signaal digitaal is. Om deze reden zul je al nagenoeg geen signaal verlies hebben, in vergelijking met een analoog signaal. Bovendien hebben goedkopere kabels ook vaak vergulde aansluitingen, extra signaalbeveiliging e.d. dus is het verschil met duurdere kabels echt minimaal. Eigenlijk moet je het zo zien; Mocht je gaan zoeken naar een HDMI-kabel dan moeten de kosten hiervan wel in verhouding staan tot de kosten van je totale home cinema systeem. Heb je bijvoorbeeld een systeem van 5.000 euro dan is een kabel van 150 euro helemaal zo gek nog niet om er zeker van te zijn dat alles perfect doorgestuurd wordt. Maar, heb je een home cinema systeem van 1.500 euro dan is een kabel van 150 euro aan de dure kant. Een HDMI-kabel van 10 euro kan zelfs het signaal prima doorsturen, zonder verlies aan kwaliteit.

Voor analoge kabels is het een ander verhaal. Een analoog signaal is absoluut gevoelig voor interferentie en het signaal kan dus soms ook gedeeltelijk verloren gaan. Een goede (vergulde) aansluiting en dikkere kabels, met isolatie, bieden dan vaak wel een oplossing. Let wel dat dit vooral geldt voor kabels langer dan 1,5 meter. Voor een kabeltje van 30 centimeter is dit niet perse nodig. De kans dat je hier signaal verliest is zeer klein, tenzij de kabel van echt slechte kwaliteit is.

Meer informatie over accessoires, koopadviezen en een uitleg van alle soorten kabels vind je in ons bekabeling tips en advies archief.

Netwerk advies

We hebben steeds meer apparaten in onze huiskamers, slaapkamers, computerkamers, hobbykamers en vele andere kamers staan, maar tot voor kort was het lastig om die verschillende apparaten met elkaar te laten communiceren. Om in deze chaos enige orde aan te brengen is het mogelijk om deze apparaten met elkaar te kunnen laten communiceren om zo audio en beeld over je netwerk te versturen. Er zijn verschillende standaarden, accessoires en protocollen waarmee apparaten met elkaar kunnen communiceren. Het is verstandig om je goed in te lezen over de mogelijkheden, de vereisten en de apparaten die verschillende protocollen ondersteunen.

Zo kun je bijvoorbeeld heel gemakkelijk een NAS-server met de pc synchroniseren of met je smartphone toegang krijgen tot bestanden op je pc. Je kunt zelfs een Blu-ray film kijken in de slaapkamer terwijl de speler in de woonkamer staat. Het enige wat je nodig hebt om dit alles te kunnen is een simpel thuisnetwerk, een netwerk waarin alle apparaten met elkaar verbonden zijn. Dit netwerk kun je bedraad of draadloos opzetten en is in principe gewoon hetzelfde als het internetnetwerk dat je thuis al hebt liggen (Wifi of met ethernet kabels).

Daarnaast zijn er tegenwoordig ook tal van diensten die je de mogelijkheid bieden om beeld en/of audio te streamen. Denk aan bijvoorbeeld Netflix voor films en series, en Spotify voor muziek. Zorg dat apparaten als je receiver of draadloze speakers met Spotify overweg kunnen en dat je tv of Blu-ray speler over de Netflix-app beschikt. Wil je muziek door het hele huis laten klinken? Dan kom je uit op een multiroomsysteem, een systeem met luidsprekers (en mogelijk een receiver) dat audio draadloos kan streamen.

Meer informatie over streaming, netwerken en alle bijbehorende termen vind je in ons netwerk tips en advies archief.

Home cinema aansluiten

We hebben heel wat apparaten in dit artikel voorbij zien komen en het is, wanneer je voor een systeem met losse componenten gaat, dus even een klus om alles op de beste manier aan te sluiten. Gelukkig zijn er een aantal basisregels waar je jezelf aan kunt houden om te zorgen voor een optimale signaaloverdracht. Ga bijvoorbeeld altijd voor digitaal als dit mogelijk is en lus zoveel mogelijk door via de receiver. De belangrijkste tips en adviezen behandelen we in ons artikel over het aansluiten van je home cinema-systeem.

Conclusie

Ten slotte is het van belang dat je probeert de grote retailers te ontwijken wanneer je voor advies en bezichtiging op pad gaat. Het klinkt misschien wat vreemd, maar advies en de mogelijkheid om echt goed te bekijken/beluisteren en vergelijken is vele malen beter bij gespecialiseerde hifi- en elektronicazaken. Bij gespecialiseerde zaken krijg je uitgebreide begeleiding, zijn ze niet té gefocust op het verkopen, hebben ze vaak een luisterruimte en ook nog brochures met extra informatie over producten. Hier word je niet gehaast, maar krijg je de tijd om je keuzes te maken.

Ben overigens niet bang om online te kopen. De garantie is vaak precies hetzelfde als bij de “gewone” winkels en fabrikanten hebben bij veel producten ook nog eens een ophaalservice wanneer je product kapot mocht gaan. De kwaliteit is online, natuurlijk wel bij de erkende winkels, net zo goed. Het zijn dezelfde producten met vaak dezelfde garantie, maar voor een lagere prijs. Let er overigens wel goed op welk product je exact koopt en doe dit aan de hand van het volledige modelnummer. Met name voor tv’s kan er nogal eens verwarring ontstaan over modellen die niet voor Nederland bestemd zijn en dus bijvoorbeeld niet gecertificeerd zijn voor digitale tv-providers als Ziggo en KPN.

Stel je vragen!

We wensen je veel succes met het aanschaffen van je home cinema systeem en mocht je ergens echt niet uitkomen helpen wij (en onze vele bezoekers) je graag verder in onze vraag & antwoord sectie. Hier kun je vragen stellen over alle onderwerpen die met home cinema te maken hebben.

Home cinema tips en advies

Hoewel we hierboven de belangrijkste punten voor het kopen, het inrichten en instellen van je home cinema systeem besproken hebben zijn er veel meer zaken waar je rekening mee kunt of moet houden. Voor een compleet overzicht van al onze tips en adviezen kun je terecht in onze home cinema informatiegids.