Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Luidsprekers kopen en aansluiten: advies en tips

Een home cinema-systeem zonder (een goed) geluid is natuurlijk niks dus luidsprekers zijn een belangrijk onderdeel om je eens in te verdiepen. Zo zijn er een aantal belangrijke specificaties waar je rekening mee moet houden bij het kopen van speakers en kun je luidsprekers op verschillende manieren in de kamer plaatsen voor een optimale home cinema-ervaring. Op deze pagina vind je de belangrijkste tips voor het gebruik van luidsprekers en een aantal adviezen voor het kopen van luidsprekers.

 


Luidsprekers tips en advies kopen

De basis van luidsprekers

Een luidspreker is zoals gezegd een belangrijk onderdeel van een home cinema systeem, maar wat moet je nu precies weten voordat je jezelf gaat oriënteren? In onderstaande artikelen vind je alle basisinformatie zodat je direct aan de slag kunt.

 


Speakers tips en advies kopen

Luidsprekers kopen

Het kopen van luidsprekers klinkt eenvoudiger dan dat het is, en helaas maken veel mensen fouten die onnodig zijn waardoor de home cinema-ervaring uiteindelijk tegenvalt. In onderstaande artikelen vind je alles dat je moet weten voordat je een luidspreker of een luidsprekersysteem gaat kopen.

De soundbar

Een soundbar is natuurlijk ook een luidspreker en deze wint steeds meer aan populariteit. Toch is een soundbar niet voor iedereen de juiste keuze en bovendien zijn er veel verschillende soorten.

Hoofdtelefoons

Natuurlijk mogen ook de hoofdtelefoons niet ontbreken in ons overzicht. Deze productcategorie blijft maar groeien, met inmiddels vele ontwikkelingen, mogelijkheden en varianten.

 


Tips en adviezen voor gevorderden

Hoewel een luidspreker een relatief eenvoudig onderdeel van je home cinema-systeem is zijn er toch veel zaken waar je rekening mee moet houden voor wat betreft de plaatsing, de aansluiting en het gebruik. In onderstaande artikelen gaan we dieper in op deze onderdelen.

Opstellingen en plaatsen

De plaatsing van luidsprekers in een home cinema-opstelling is van groot belang. Je wilt immers een optimale surround-weergave krijgen. Er zijn verschillende opstellingsmogelijkheden, die we in onderstaande artikelen bespreken.

Luidsprekers aansluiten

Je zou denken dat een luidspreker simpelweg op een versterker aangesloten moet worden, en in de basis is dit natuurlijk ook zo. Maar, er zijn aspecten waar je rekening mee moet of kunt houden bij het aansluiten van je luidsprekers.

De subwoofer

Een echt home cinema-systeem kan natuurlijk niet zonder een subwoofer voor de lage tonen. Er zijn verschillende soorten subwoofers en daarbij is de plaatsing van de subwoofer van groot belang.

Akoestiek

Wil je het echt goed aanpakken dan is de akoestiek van de ruimte waarin de luidsprekers staan een onderdeel waar je absoluut rekening mee moet houden. De vloer, de meubels, de muren en de vorm van de kamer hebben allemaal invloed op het geluid.

Streaming en multiroom

Tegenwoordig doen we steeds meer draadloos, ook met luidsprekers. Multiroom en streaming komen dan ook vaak op de verlanglijstjes terug. Maar, wat is het precies en hoe werkt het?

THX

Er zijn verschillende fabrikanten die het logo van THX tonen op audioproducten als luidsprekers en receivers. Dit logo geeft aan dat de producten voldoen aan bepaalde eisen van THX, maar wat zegt het nu precies?

 


Meer tips en adviezen voor het kopen en instellen van apparatuur

Voor meer informatie, meer tips en adviezen en alles wat je moet weten over het kopen van home cinema producten kun je terecht in onze homecinema informatiegids. Hier vind je onder meer informatie over oled en lcd tv’s, receivers, Blu-ray spelers, accessoires en netwerk streaming.

 • Delen:

Reacties

 1. jfm van Bliterswijk
  21 november, 2016 om 11:02

  ik heb een homecinema set 9200 van samsung en een sony tv kdl 40ex700 het eluid kan ik niet singroon krijgen ben 82 jaar en niet zo technies

 2. Ferdy
  12 oktober, 2019 om 14:24

  Vreemd dat niemand op deze vraag gereageerd heeft
  Het geluid wordt synchroon indien er bij de instellingen (menu TV) de juiste vertraging wordt opgegeven, welke duidelijk hoorbaaris.

  Met vriendelijke groet

 3. Ferdy
  05 februari, 2020 om 15:55

  Nee werk niet bij Kef maar wil iedereen die op zoek is naar nieuwe speakers attenderen op de R3 zijn niet goedkoop maar de weergave kan wedijveren met boxen die 4x meer kosten.

  Pas op als je van knoertharde geluidsweergave houdt (niet te lang, je loopt gehoor schade op) dan heb je echt ’n versterker nodig die de 2x 180 watt onvervormd kan weergeven.
  En als je dan de superieure geluidsweergave wilt behouden dan heb je echt ’n high-end versterker nodig.
  Trouwens 87 dB bij 1 watt/1 mtr is niet zachtjes 🙂

  Mocht je net als ik bijna alle muziek waarderen dan is de aktieve subwoofer die gebruikt wordt in een studio ruim voldoende, daar zitten in en (logisch) uitgangen op. De preamp bijvoorbeeld (goedkoop maar klinkt prima) Yamaha’s WXC-50 gaat naar de ingang op de uitgang van de sub ’n goed klinkende (zit echt verschil in weergave) eindversterker)

  Nee ze (KEF R3) zien er niet gigantisch uit MAAR 🙂 fff luisteren.
  En vooral goed plaatsen, wat ’n vereiste is voor alle luidsprekerboxen, deze op 70 cm van achter en zijwand, aangezien er bijna geen sprake is van een Sweetspot, klinkt het bijna overal in de kamer prima.

 4. Ferdy
  14 juli, 2020 om 13:26

  https://youtu.be/8b1W7QgqhR8

  Plaatsing van de speakers

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.