Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Wat is de optimale kijkafstand voor een TV?

Vroeger werd vaak gezegd dat je niet zo dicht bij de tv moest gaan zitten, want dat zou slecht zijn voor je ogen en het beeld werd er niet mooier op. Tegenwoordig gaat dat echter niet meer op. De nieuwste tv’s hebben een veel scherper beeld, ook van dichtbij. Te dichtbij is esthetisch gezien echter nog steeds niet goed, dan zie je de beeldpunten zitten en heb je minder mooi beeld. De aanbevolen kijkafstand tot de tv is afhankelijk van de resolutie van de tv en de beelddiagonaal. Ook het antennesignaal is van invloed op het beeld.

Kijkafstand: Digitaal of analoog

Er zijn twee soorten antennesignalen: digitaal en analoog. Een digitaal signaal geeft over het algemeen een scherper ogend beeld dan een analoog signaal. De beelddiagonaal van je scherm bepaalt, in combinatie met het antennesignaal, de beste kijkafstand. Bij een analoog signaal vermenigvuldig je de beelddiagonaal met 4. Bij een digitaal signaal kun je de beelddiagonaal met 3 vermenigvuldigen om de optimale afstand tot je scherm te bepalen. Zo kijk je met maximale beeldkwaliteit en voorkom je bovendien vermoeide ogen. Hang of plaats je tv bij voorkeur met het midden van de tv op ooghoogte.

Kijkafstand: HD content

Wil je de optimale afstand voor het kijken naar HD content dan kun je de beelddiagonaal vermenigvuldigen met 2 tot 2,5. Je kunt natuurlijk verder weg dan de optimale kijkafstand zitten maar dan is het niet meer mogelijk om alle kleine details, welke het voordeel zijn van een Full HD scherm, te zien.

Kijkafstand: 4K Ultra HD content

Sinds 2013 is er nog een hogere resolutie dan Full HD; 4K Ultra HD. Deze resolutie zorgt voor viermaal scherpere belden dan Full HD en vereist nieuwe hardware als tv’s en mediaspelers. Voor de kijkafstand gelden andere regels dan hierboven besproken. Meer hierover lees je in ons artikel over de optimale kijkafstand voor 4K Ultra HD.

Kijkhoek

Bij een lcd scherm is het van belang dat je recht tegenover de tv gaat zitten om verlies aan contrast en helderheid te voorkomen. Bij een klassieke tv of plasmascherm blijft de beeldkwaliteit bij de meeste kijkhoeken gelijk. Een plasmascherm kan echter meer spiegeling geven bij de inval van zonlicht op het scherm. Omdat tv’s continu verbeterd worden, zullen de verschillen binnen niet al te lange tijd minimaal zijn.

De optimale kijkafstand voor jouw tv

Het is slim om voor aankoop van een nieuwe televisie de maximale kijkafstand van het scherm tot je bank te bepalen. Zo weet je in de winkel hoe groot je tv maximaal mag zijn.

Meer informatie

Meer informatie, verkoopadviezen en tips over home cinema systemen, lcd tv’s, plasma tv’s, receivers, luidsprekers, Smart tv’s, oled tv’s, digitale televisie en streaming technieken vind je in onze uitgebreide homecinema informatie gids.

 • Delen:

Reacties

 1. Floris
  14 augustus, 2011 om 9:34

  “Wil je de optimale afstand voor het kijken naar HD content dan kun je de beelddiagonaal vermenigvuldigen met 2 tot 2,5.”

  Hebben we het dan over beelddiagonaal in cm of in inches?

  • Martijn
   14 augustus, 2011 om 13:08

   Weet je zeker dat je die vraag wilt stellen? 🙂

 2. Stef
  17 december, 2011 om 14:54

  Inderdaad, dat is de meest domme vraag die ik in tijden heb zien voorbijkomen. als he het in inch is de amerikaanse maateenheid voor cm. Als je het scherm in inch wilt opnemen moet je ook de afstand in inch berekenen en niet inch – cm, maar ik ga er vanuit dat je gewoon even bijdehand wilde zijn.

  • RL
   31 maart, 2012 om 20:21

   domme vragen zijn er niet, domme antwoorden wel. En dit is er zo een.
   Floris is gewoon niet helemaal op de hoogte. Op een normale manier uitleggen zonder allerlei kwalificaties is prettig voor Floris maar ook voor alle anderen, zodat die ook iets aan het antwoord hebben. Dat is toch het doel van de reacties?

   • Casa
    24 mei, 2012 om 11:12

    Wat een onzin. Dit is wel degelijk een domme vraag. Het antwoord is dan ook: “Ja, we hebben het over cm of inches. Of kilometers, of micrometers, of ellen, of mijlen, of duimen, vadems, voeten, zeemijlen, armlengtes, het maakt geen zak uit!”

 3. Nick
  09 augustus, 2012 om 14:01

  Domme vragen bestaan niet … dacht ik …

 4. Jan Alexis
  23 augustus, 2012 om 17:26

  Floris vraagt niet of zijn vraag goed of slecht is, maar wil gewoon een antwoord. Heb een hekel aan de arrogante kwasten die je vraag beantwoorden met: ” goeie vraag” (politici) of “domme vraag” (van Gaal). Dat bepaal je zelf.
  Floris, het antwoord is: 2 of 2.5 is geen maat, maar een coefficient, dwz een gegeven constante factor voor een veranderlijke grootheid. Die veranderlijke grootheid is in dit geval de lengtemaat: centimeters, meters, inches, etc. Dus degene die in centimeters denkt vermenigvuldigt de diagonaal van zijn scherm met 2 of 2.5 het aantal centimeters. De Londenaar die in inches denkt vermenigvuldigt de diagonaal eveneens met 2 of 2.5, maar dan het aantal inches.
  Maar misschien is dit antwoord dom, want te ingewikkeld? Maar niet iedereen is met een wiskundelepel in de mond geboren.

 5. Jasper
  24 september, 2012 om 14:16

  Heel goede vraag. Want op diverse sites bevelen ze wel aan om die diagonaal van de tv te vermenigvuldigen met 2 of 3 of zo.
  Maar soms halen ze de boel door elkaar en zie je een tabelletje met de diameter van de tv in inches, maar de kijkafstand in meters.
  En om de verwarring compleet te maken zetten ze je dan bij bijvoorbeeld een 32″ tv op 1,20m voor het scherm.
  Ik ben toch niet gek?
  Wat er vergeten wordt bij te zeggen is dat die afstand de MINIMALE is. Dan zie je het nog goed. Dichterbij moet je niet gaan zitten.
  Maar deden we dat al niet?
  De vraag is natuurlijk wat het prettigste is. En daarop heb ik nog geen antwoord van de ‘deskundigen’ (want dat pretenderen ze toch te zijn?).

  • Martijn Chel
   24 september, 2012 om 14:43

   En wie bedoel je met deskundigen? Niemand heeft dat hier beweerd volgens mij.
   Maar, ik wil je wel antwoord geven. Er wordt namelijk te moeilijk gedacht.
   Het is inderdaad zo dat als je het aantal inch maal3 doet je ook de afstand in inches berekent. Deze kun je dan weer omzetten naar centimeters.
   Dat het de minimale afstand is ben ik het niet mee eens. Ook kun je wat dichterbij zitten en het goed zien. Ga je verder weg dan wordt bijv. het verschil tussen 720p en Full HD niet meer duidelijk. Dat wordt bedoeld met de optimale afstand.

 6. Rien
  28 februari, 2013 om 14:56

  Jongens, loop elkaar niet zo af te zeiken. Wat voor de één duidelijk is, kan voor ander een groot mysterie zijn. Beantwoord de vraag respectvol of hou anders je mond.

 7. hikkie
  20 november, 2014 om 11:41

  nog een stomme vraag. Men spreekt veelal van afstand HD of UHD maar wat is de beste afstand, ongeacht kwaliteit, maar toch een soort van opgaan in het scherm te hebben en dit voor 55 inch en 65 inch?
  Mijn zetel staat op 3m80. is een 55 inch genoeg en wat met curved ?

 8. Jasper
  03 januari, 2015 om 11:39

  De ideale kijkafstand…. Bij analoog ouderwets beeldbuis kijken moest je een bepaalde afstand hanteren. Grappig was dat mensen deze regel bij HD flatscreen tvs ook gingen hanteren. Mensen hebben een bepaald idee en houden daar blijkbaar aan vast. Ik vind persoonlijk dat je bij een 46 inch tv met 4K content best op 30cm van je tv kunt kijken. Maar of dit handig is?
  Wat ik wil zeggen is dat de beeld resolutie zo hoog is dat je helemaal niet de 2 tot 2,5 keer formule hoeft te hanteren.

  • Martijn Chel
   03 januari, 2015 om 11:54

   Dat is natuurlijk ook een mening 🙂 Dit is over het algemeen wel de regel, anders zouden we het ook niet vermelden. Het ligt aan de resolutie en grootte, en dan hebben we het over de optimale beeldkwaliteit.

 9. Evi
  28 juli, 2016 om 12:30

  Wat is het advies over de kijkhoek bij LED tv’s?
  Jullie hebben het over de lcd maar de meeste mensen gaan toch voor een led.
  Hoeveel graden kijkhoek is te behalen bij de meeste led-tv’s?

  • Martijn Chel
   28 juli, 2016 om 12:32

   Een lcd tv is hetzelfde als een led tv. Alleen de backlight is anders. Qua kijkhoek maakt dit geen verschil.

 10. Unaniem
  07 januari, 2018 om 8:44

  Bij analoge tube monitoren/tv’s is het verplicht om een bepaalde afstand te behouden. Dat is niet vanwege beeld kwaliteit, maar vanwege stralingsgevaar. Naar mate de jaren verstreken, vorderde het verbeteren van zo min mogelijk straling uitstraling bij die monitors/tv’s. Wat weer goed was, toen de computer uit kwam en door zette, en een tube monitor nodig was, om de computer te kunnen gebruiken.

  https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1000322

  En als men online zoekt, zal men zelf nog meer informatie vinden. Probeer ook eens Wiki, WikiPedia, etc.

  En ieder gebruik heeft zijn eigen waardes.
  Bij film/video/movie kijken, is het helemaal anders, dan als men een computer gebruikt om te internetten of een spel te spelen.

  Bij het spelen van een spel zoals First Person Shooter, is het verleidelijk om toch korter bij de monitor te gaan. Feitelijk niet goed, maar het gebeurd wel eens. Men verliest dan het gehele overzicht, wat toch belangrijk kan zijn.
  Bijvoorbeeld bij TapTiles wat meegeleverd wordt met Windows 10, is dat anders.

  Ik heb een LCD tv-monitor van 27″ (68,58 cm) HD Ready en ik gebruik deze meer om te computeren dan tv te kijken. Resolutie 1360 x 768 en 60 MHz refresh rate.
  De afstand die ik hanteerde alvorens ik dit artikel gelezen had, kwam wel aardig overeen.
  Ik zit ongeveer 175 t/m 200 cm van de tv-monitor, het is prettiger zo en alles is dan wat rustiger en overzichtelijker.
  Wat bij TapTiles absoluut niet het geval is, dan zou ik 250 t/m 300 cm van de tv-monitor moeten zitten. Dit om een goed overzicht te behouden, over al die blokken met snelheid.

  Dan kan nog de helderheid een groot verschil maken. Stel men is bezig een tekst bestand uit te werken, of wat dan ook waar veel helderheid bij is.
  Wat minder helderheid of gebroken wit, zal een groot verschil maken, het is rustiger en is minder vermoeiend aan de ogen.

  Ik heb factors met 27 Inch vermenigvuldigd. Het is aardig goed, verder zal men zelf even moeten uitzoeken wat men zelf wilt.

  BEST WISHES 2018 & VEEL KIJK PLEZIER! 🙂

  De spellingscontrole is niet helemaal zoals die moet zijn, als ik t/m zie, dan is de t rood onderstreept. Dat bij een nieuw Nederlandse spelling, oeps.

  • Unaniem
   07 januari, 2018 om 9:05

   Resolutie 1360 x 768 en 60 Hz refresh rate, in plaats van Resolutie 1360 x 768 en 60 MHz refresh rate.

   Het enigste wat ik jammer vind is, dat tv-monitors een computer aansluiting hebben en die dan maar maximaal 50/60 Hz zijn.
   Terwijl de tv-monitor wel 100/200 of meer Hz aan kunnen, een beetje raar.
   Maar ja, het is wel goed genoeg bij een game console.

 11. Jasper
  07 januari, 2018 om 9:59

  Vlgs mij gaat het in het artikel om het kijken van content op een TV.

 12. Freddy
  28 februari, 2018 om 2:25

  Als er nu eens één iemand de eerste vraag van Floris had beantwoord met (1 inch = 2,54 cm) hetgeen hij misschien niet wist, dan zou hij duidelijk hebben geweten dat de ideale afstand voor een HD toestel b.v.b (43″x2.54)= 109.22 cm. Deze afstand maal 2 tot 2,5 is. Er bestaan inderdaad geen domme vragen omdat je niet kunt verlangen dat iedereen van al deze technische termen op de hoogte is. Ik dacht dat een forum als dit er voor bestond om de mensen te helpen de dingen te begrijpen.
  Ik ben 65 jaar en ben blij dat ik dank zij deze forums nog dagelijks iets kan bij leren.

 13. Kees
  06 mei, 2018 om 11:45

  Er bestaan inderdaad geen stomme vragen. En als er iets verwarrend is, dan is het wel het technische jargon. Zeker wanneer het over ICT en electronica gaat. Je hoeft je echt níet te schamen wanneer je daarin verdwaalt. En ik zou het aantal arrogante snobs niet graag te eten geven die net doen alsof ze nooit stomme vragen stellen en die net zo vaak vastlopen in deze complexe materie. Deze door niets gerechtvaardigde betweterij is veel erger dan welke ‘stomme vraag’ dan ook.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.