Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Oled tv’s en technieken

Oled is een nieuwe technologie, waarvan we in de nabije toekomst veel van zullen gaan horen. Maar wat is de status van de techniek nu we eigenlijk pas net geïntroduceerd zijn aan de led-techniek?

Samsung-oled

De drie letters led zijn natuurlijk een gedeelte van het woord oled, maar een oled tv is iets totaal anders dan de led tv die we nu kennen. De led tv zoals we die nu kennen is namelijk gewoon een lcd tv met led achtergrondverlichting of led verlichting vanaf de zijkanten.

Wat houdt de oled technologie in?

De precieze technologie van een oled display zullen we je besparen, maar oled bestaat uit een aantal kleine diodes (lampjes). Een diode is een erg kleine bron van licht met een organisch bestanddeel dat zelf licht geeft. Deze techniek gebruikt dus geen achtergrond verlichting omdat de beeldpunten zélf licht geven wanneer er een elektrische lading doorheen gaat. Lcd en led tv’s maken gebruik van achtergrondverlichting en kunnen daardoor ook niet zo dun geproduceerd worden als oled tv’s.

Lees verder in het artikel ‘Wat is het verschil tussen een led tv en een oled tv‘.

Wat zijn de voor- en nadelen van oled?

Omdat de beeldpunten zelf licht geven kan er een erg hoog contrast gecreëerd worden. De beeldpunten kunnen erg helder zijn maar kunnen ook totaal uitgezet kunnen worden. Hierdoor kan compleet zwart weergegeven worden. Daarnaast is de weergave van de kleuren en responstijd stukken geavanceerder en beter dan de huidige lcd/led techniek. Het oled paneel is gemiddeld 1.000 keer sneller dan een lcd paneel met led achtergrondverlichting. Ook geeft oled een betere kwaliteit dan plasma. Bovendien is de kijkhoek erg groot omdat de beeldpunten zelf licht kunnen geven. Andere belangrijke punten zijn dat oled displays nog veel platter gefabriceerd kunnen worden dan led displays en ook het energieverbruik is veel minder dan we tot nu toe gewend zijn.

Alleen de prijs van oled tv’s laat nog te wensen over. Momenteel moet je voor een 55-inch model al snel aan 8.000 euro denken. Het productieproces voor met maken van een oled scherm kan vele malen makkelijker en efficiënter dan het proces voor het maken van de huidige tv-schermen, maar is momenteel nog te geavanceerd en complex. Fabrikanten zijn druk bezig dit proces te verfijnen en de kosten ervan te verlagen. Hierdoor kunnen we wel verwachten dat de prijzen flink zullen dalen wanneer de oled-schermen in massaproductie gaan. Van oled displays is alleen de levensduur nog onbekend. Hiervoor is de techniek nog te nieuw en moet nog uitgebreider getest worden.

Wanneer kunnen we oled tv’s verwachten?

Niet alle fabrikanten zijn druk bezig met oled, maar diegenen die ermee bezig zijn hebben inmiddels ook exemplaren gelanceerd die klaar zijn voor de consumentenmarkt. Zo heeft zowel Samsung als LG haar eerste oled tv’s in de winkels liggen. Deze modellen, waarvan enkelen met gebogen display, worden verkocht voor prijzen rond de 8.000 euro. Ook hebben alle tot op heden gelanceerde modellen een formaat van 55-inch.

LG-oled-tv

De modellen van Samsung en LG verschillen wel van elkaar qua gebruikte techniek. Zo heeft Samsung’s model geen kleurenfilter nodig. LG’s oled model heeft wel een kleurenfilter nodig, maar heeft daarbij de toevoeging van een vierde, witte pixel. Lees meer over de twee verschillende technieken voor oled TV’s; Woled en RGB oled. Meer informatie en vooral ook recerente informatie over nieuwe oled tv’s, prijzen en lanceringen vind je in ons oled archief.

Meer informatie

Lees meer over oled tv’s in ons artikel oled tv’s: alles dat je moet weten. Meer informatie, verkoopadviezen en tips over home cinema systemen, lcd tv’s, plasma tv’s, receivers, luidsprekers, Smart tv’s, digitale televisie en streaming technieken vind je in onze uitgebreide Homecinema Informatiegids.

  • Delen: