Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

HDMI versies

HDMI staat voor High Definition Multimedia Interface. Vroeger, of bij oudere aansluitingen, moest het digitale signaal van een bepaalde bron (dvd-speler, videorecorder, e.d.) omgezet worden naar analoog zodat het bij de tv aan zou komen, wat resulteert in een verlies aan kwaliteit van het signaal, oftewel, het verlies van data. Tegenwoordig hebben we hiervoor HDMI. HDMI kan een signaal digitaal doorvoeren vanuit een bron, naar de tv (of receiver), zonder kwaliteitsverlies.

HDMI feiten

 • HDMI kan hoge videoresoluties doorvoeren, afhankelijk van het bronmateriaal en de bron.
 • HDMI kan geïntegreerd worden in tv’s, receivers, dvd-spelers, Blu-ray spelers, digitale decorders en meer. Tegenwoordig is dit al vaak het geval.
 • HDMI bezit ook een soort bescherming tegen illegaal kopiëren, genaamd HDCP.
 • HDMI is de laatste jaren flink uitgebreid, wat geresulteerd heeft in verschillende versies van deze aansluiting. Al de nieuwere versies van HDMI zijn compatibel met oudere versies geïnstalleerd op oudere apparatuur, maar je zal dan geen gebruik kunnen maken van de nieuwste functies van de nieuwe HDMI versie. Hieronder kun je er een overzicht van vinden.

HDMI 1.0 – HDMI 1.0 combineert een digitaal video signaal met een 2 kanaals audio signaal in één enkele kabel. Dit kan bijvoorbeeld zijn tussen een DVD speler met HDMI en een tv met HDMI.

HDMI 1.1 – Deze versie voegt de mogelijkheid toe om niet alleen video en 2 kanaals audio door één enkele kabel te voeren, maar ook de mogelijkheid om surround geluid zoals Dolby Digital en DTS door te voeren, tot wel 8 kanalen (7.1 setting)

HDMI 1.2 – Deze versie voegt de mogelijkheid toe om SACD signalen door te voeren. Dit zijn signalen van een Super Audio CD van bijvoorbeeld een DVD speler naar een receiver, beiden met HDMI.

HDMI 1.3 – Deze versie bevat verbeteringen in zowel de audio als video elementen. Door de komst van Blu-Ray (en het toenmalige HD DVD) brengt deze versie ook de mogelijkheid om digitale bitstreams (data stromen) door te voeren voor de nieuwe hoge resolutie audio formaten als Dolby TrueHD en DTS HD.

HDMI 1.3a -Naast de boven genoemde audio verbeteringen, vergroten HDMI 1.3 and 1.3a de video bandbreedte die overgebracht kan worden van een bron naar het scherm. Dit betekent dat er bijvoorbeeld grotere kleurdiepten (kleur paletten) doorgestuurd kunnen worden en ook hogere resolutie dan het huidige 1080p. HDMI 1.3(a) is de meest gangbare versie op dit moment.

HDMI 1.4 -HDMI 1.3 is nog maar net om de hoek komen kijken, maar HDMI 1.4 is alweer in de maak. Er zijn een groot aantal verbeterpunten doorgevoerd in HDMI 1.4, zoals hieronder beschreven;

 • Netwerk – Versie 1.4 wordt de integratie van HD video, HD audio met Ethernet in dezelfde kabel. Dit houdt in dat je thuis netwerk, je internet en je beeld en audio signalen allemaal geintegreerd kunnen worden in één enkele kabel.
 • Audio Return Channel – De televisie kan straks audio-signalen terug sturen naar een receiver om dit geluid af te laten spelen. Dit is vooral erg handig wanneer je nog gebruik maakt van een analoge tv tuner in je tv. Normaal gesproken zou je dan een kabel terug moeten leggen naar de receiver om de audio via je receiver te laten lopen naar je speakers. Ook nu kan alles weer door één enkele kabel.
 • HDMI-CEC (Consumer Electronic Control) – Wanneer je apparatuur voldoet aan het HDMI-CEC protocol is het mogelijk om verschillende apparaten met elkaar te laten communiceren. Zo kan bijvoorbeeld je home cinema set, tv en/of receiver automatisch aanspringen wanneer je de Blu-ray speler aanzet.
 • Snelheid – Opkomende technieken als 2K en 4K (2000 pixels en 4000 pixels, wat een zeer hoge resolutie is) en 3D tv hebben meer bandbreedte nodig; HDMI 1.4 geeft ze die ruimte. De hogere snelheid is natuurlijk interessant, maar op de technologieën die dit nodig hebben moeten we nog even wachten. De ondersteuning van “Deep Color” (diepere kleuren) in HDMI 1.3 wordt nu nog steeds vrijwel niet gebruikt.
 • HD in je auto – Een nieuwe connector (aansluiting) wordt geïntroduceerd die de auto-industrie moet helpen om HD video en audio in de auto te integrereren met HDMI.
 • Kleinere connector – er komt een nieuwe, kleinere 19 pins connector naast de huidige connectoren.

HDMI 1.4a – De HDMI licensing organisatie heeft een vroege update voor HDMI 1.4 aangekondigd om zo de ondersteuning voor 3D technologie te verbreden. De nieuwe 1.4a versie zal verplichte ondersteuning voor verschillende uitzend (broadcast) 3D formaten bevatten, waarmee weergave apparatuur (3D tv’s) zich aan kan passen aan het type 3D signaal dat ontvangen wordt.

De eerste versie van HDMI 1.4 bracht dan wel 3D ondersteuning voor Blu-ray en games (1080p resolutie voor elk oog), maar omvatte niet de verschillende varianten die door bijvoorbeeld Sky en satellietzenders gebruikt worden. Er zijn verschillende 3D transmissietechnieken die in deze categorie vallen. De meest gebruikte is Side-by-Side (halve resolutie per oog) 1080i 3D, waarmee Sky werkt. Daarnaast wordt ook Top/Bottom 720p 3D veel gebruikt door bijvoorbeeld ESPN.

HDMI 2.0 – Deze versie van HDMI is tijdens IFA 2013 aangekondigd en brengt onder meer ondersteuning voor 4K-video met hogere frame rates en diverse verbeteringen wat betreft HDMI-CEC en lip-sync. Ook is de maximale doorvoersnelheid verhoogd naar 18Gbit/s.

HDMI 2.0a – Deze versie is in het leven geroepen voor de ondersteuning van HDR-materiaal. Lees meer over HDMI 2.0a.

Nieuwe HDMI logo’s en versies

Sinds 19 november 2010 mogen verpakkingen van HDMI kabels geen versienummers meer bevatten en HDMI uitgeruste apparatuur mag alleen versienummers gebruiken wanneer naast het versienummer precies staat vermeld welke specifieke features ondersteund worden, zoals “HDMI v.1.4 met Audio Return Channel en HDMI Ethernet Channel,” en niet meer “HDMI v.1.4 compatible.” Na 1 januari 2012 mogen ook HDMI uitgeruste producten geen gebruik meer maken van versienummers.

Hieronder vind je de nieuwe logo’s die voor HDMI (gaan) gelden;

Standard_Rectangle_FINAL_10-4-09

Deze kabel kan tot 1080i en 720p video te verwerken, wat vooral van toepassing is op digitale decoders en DVD spelers met een HDMI aansluiting (upscalers).

Standard_Ethernet_Rectangle_FINAL_10-4-09

Deze kabel kan tot 1080i en 720p video te verwerken, maar heeft een extra datakanaal voor netwerken, HDMI Ethernet Channel (HEC) genoemd.

Standard_Automotive_Rectangle_FINAL_10-4-09

Deze kabel wordt gebruikt voor interne video/audio verbingen in auto’s die gebruik maken van HD video systemen.

HighSpeed_Rectangle_FINAL_10-4-09

Deze kabel kan 1080p resolutie en hoger verwerken, inclusief 4K, 3D, en Deep Colour. Voor een Blu-ray speler is dit dus de aangewezen kabel.

HighSpeed_Ethernet_Rectangle_FINAL_10-4-09

Deze kabel kan 1080p resolutie en hoger verwerken, maar heeft een extra datakanaal voor netwerken, HDMI Ethernet Channel (HEC) genoemd.

Deze nieuwe logo’s, of benamingen, kun je eigenlijk niet meer met de bovenstaande versies vergelijken. Om het makkelijker te maken beginnen we gewoon weer helemaal opnieuw. HDMI zoals we het nu het meeste gebruiken, versie 1.3(a) wordt HDMI standard of HDMI high speed, afhankelijk van de ondersteunde resolutie. Vanuit daar gaan we verder bouwen en komen er nieuwe versies aan die bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van het ethernet, HDMI standard/high speed with ethernet en speciale HDMI versie voor in de auto, HDMI standard automotive.

Alleen home cinema systemen met een internetverbinding hebben een HDMI kabel met ethernet nodig. Alle andere kabels ondersteunen de andere features van HDMI 1.4. Een nieuwe HDMI kabel voor bijvoorbeeld 3D is dus niet vanzelfsprekend, want die kun je al goed thuis hebben liggen. Wanneer je Full HD op je tv bekijkt heb je een HDMI 1.4 (eigenlijk HDMI High Speed kabel genoemd) kabel, want de 1080p resolutie wordt ondersteund. Kortom, Heb je een HDMI High speed kabel? Dan zit je goed voor alle HDMI 1.4 functies!

Hieronder vind je een schema met alle features die HDMI biedt en de daarbij behorende kabel. Wanneer je bijvoorbeeld tv kijkt in een formaat lager dan 1080p zijn er maar twee gevallen dat je een High Speed HDMI kabel nodig hebt; Deep Color en 120Hz van de bron. In beide gevallen is deze kabel nodig omdat die twee features bijna het dubbele van de bandbreedte gebruiken van SD (standaard definitie). Let wel; 120Hz van de bron (bijv. een Blu-ray speler) is een ander verhaal dan 120Hz of 240Hz door upscaling in de tv. Alle fabrikanten upscalen tegenwoordig het signaal in de tv. Het hebben van een High Speed kabel zal in dit geval geen toegevoegde waarde hebben.

MHL (Mobile High-definition Link)

Op mobiele apparaten als tablets en smartphones zien we steeds vaker een MHL certificaat verschijnen, maar wat is dit precies? Een MHL gecertificeerd product heeft een microUSB poort die ook daadwerkelijk dient als microUSB poort. Maar, naast het feit dat je er een een USB kabel in kwijt kunt voor het overzetten van data en het opladen van je apparaat kun je de poort ook gebruiken om beeld in HD en surround audio naar je tv of computer te sturen. Hiervoor heb je wel een speciale microUSB-naar-HDMI kabel nodig. Wanneer aangesloten kun je video’s in Full HD 1080p resolutie op een extern display weergeven.

Groot voordeel van de MHL standaard is dat de HDMI poort overbodig wordt. Hierdoor neemt het aantal poorten op een mobiel apparaat af en dus wellicht ook het gewicht en de prijs. Daarbij kan het apparaat, wanneer aangesloten op een tv of ander display met MHL ondersteuning, tijdens het weergeven van materiaal opgeladen worden. Ook moet het mogelijk zijn om het mobiele apparaat met de afstandsbediening van de TV te bedienen.

Meer informatie

Meer informatie, verkoopadviezen en tips over home cinema systemen, lcd tv’s, plasma tv’s, receivers, luidsprekers, Smart tv’s, oled tv’s, digitale televisie en streaming technieken vind je in onze uitgebreide Homecinema Informatiegids.

Goede en betaalbare hdmi kabels vind je bij RU Connected.

 • Delen: