Homecinema surround-opstellingen (2.1, 5.1, 6.1, 7.1 etc)

Surround opstelling

Wat voor surround-opstellingen zijn er?

Sommige filmmakers hebben er voor gekozen om extra kanalen toe te voegen aan de soundtrack van een film. Deze kanelen geven films een extra dimensie omdat ze elk geluid vanuit een specifieke positie laten horen, ook wel surround-weergave genoemd. De standaard opstelling voor surround-weergave is een 5.1-kanaals opstelling, waarin een links, rechts en center speakers gebruikt worden voor voorin de kamer en een surround links en surround rechts voor achterin de kamer. Bij een 6.1-kanaals opstelling wordt een extra kanaal (speaker) toegevoegd achterin de kamer en met een 7.1-kanaals systeem worden de twee surround speakers verplaatst naar de zijkanten van de luisterpositie en een extra paar surround speakers wordt achter de luisterpositie geplaatst. Het .1 kanaal is altijd het kanaal voor de lagere frequenties; de subwoofer.

Er zijn echter sinds de lancering van surroundsound veel meer mogelijkheden bijgekomen. Zo kennen we vandaag de dag Dolby Atmos, DTS:X en Auro 3D. Bij deze formaten kun je het zo gek maken als je zelf wilt, met zelfs 11 speakers en 2 subwoofers. Meer over de verschillende surround-opstellingen en de positie van luidsprekers hierin lees je in ons artikel over de positie van luidsprekers in een surround home cinema-set.

Hoeveel surround kanalen moet ik hebben?

Je zou denken dat hoe meer speakers je gebruikt, des te beter de home cinema-ervaring is. In een ideale kamer met meer dan genoeg ruimte is dit wellicht waar, maar dit is in 99 procent van de kamers gewoon niet het geval / niet mogelijk. In dit soort ruimten is het beter om jezelf te beperken tot een kleiner surround systeem. In de meeste gevallen staat de luisterpositie (bank) zelfs tegen de achterwand. In dit scenario zijn meer dan twee surroundspeakers gewoon niet erg praktisch. Extra speakers zouden zo dicht bij de luisterpositie geplaatst moeten worden dat ze het hele geluid zouden domineren en de aandacht van de totale home cinema-ervaring af zouden leiden. Ondanks het feit dat de meeste receivers tegenwoordig minimaal een 7.1-kanaals output als feature aanbieden, kunnen deze receivers ook gewoon 5.1-kanaals audio aan, waarmee je de optie krijgt om de kanalen die dan over zijn te gebruiken om twee extra speakers in een andere kamer aan te sturen.

Hier onder zie je een overzicht van de meest gebruikte (eenvoudige) multi-channel (meerkanaals) opstellingen, met een uitleg bij elke opstelling;

5.1-kanaals opstelling

5.1 is de meeste voorkomende home cinema-opstelling. De belangrijkste audioformaten voor deze opstelling zijn Dolby Prologic, Dolby Digital, DTS en de hd-formaten Dolby TrueHD en DTS HD (Voor meer informatie: Surround formaten) De opstelling bestaat uit 2 front speakers, één centre speaker, 2 surround speakers en één subwoofer kanaal.

7.1-kanaals opstelling

Deze opstelling voegt twee extra kanalen toe aan de 5.1-kanaals opstelling, voor een nog indrukwekkendere surroundervaring. De twee surround speakers verhuizen naar de zijkanten van de luisterpositie en achter de luisterpositie komen er twee speakers bij. Ook bij deze opstelling is de 360 graden ervaring weer iets beter en het geluidsveld wordt een stuk breder gemaakt.

Meer over grotere surround-opstellingen met onder andere luidsprekers boven de luisterpositie lees je in ons artikel over de positie van luidsprekers in een surround home cinema-set.

Extra opstellingsmogelijkheden

2.1-kanaals opstelling

Een 2.1-kanaals opstelling is eigenlijk iets wat je buiten beschouwing moet laten wanneer je op zoek bent naar een echte home cinema-ervaring. Bij een 2.1-kanaals systeem bestaat de opstelling namelijk maar uit 2 frontspeakers (links en rechts) en een subwoofer. Eigenlijk is dit dan ook een stereo-opstelling.

Echter, er zijn ook 2.1-kanaals soundbars die een surround-ervaring beweren te bieden. In deze soundbars is een techniek gebouwd welke ervoor zorgt dat het geluid zo gevormd wordt en weerkaatst wordt in de ruimte dat het lijkt alsof je een 5.1-kanaals systeem hebt staan. Nu haalt het dit bij lange na niet, maar het staat soms mooier in de huiskamer en voor mensen die toch weinig om het surround geluid geven, maar het soms wel – bijna – willen hebben, is het een goede oplossing.

7.2 (x.2)-kanaals opstelling

7.2-kanaals (of andere opstellingen) surround is een opstelling met 2 subwoofers. Elke subwoofer is verbonden met de receiver door middel van één kabel (of met elkaar) en ze hebben beiden een ander lage frequentie effect. Dit geeft, vooral voor de grotere ruimtes, een beter geluid voor de lagere tonen. Met een 7.2-kanaals opstelling wordt ook soms verwezen naar een opstelling met 1 subwoofer die 2 inputs heeft voor de aparte effecten.

Tegenwoordig zijn er ook al 9.2 opstellingen of zelfs 11.2 opstellingen, maar dit is voor de echte home cinema-freaks en vooral geschikt voor grote ruimtes. Daarnaast zijn er nieuwe surround-formaten als Auro 3D, DTS:X en Dolby Atmos uitgebracht waarmee extra speakers in de opstelling geplaatst worden, bijvoorbeeld boven de luisterpositie of bovenin de voorzijde van de luisterruimte.

Meer informatie

Meer informatie, verkoopadviezen en tips over home cinema systemen, lcd tv’s, receivers, luidsprekers, smart tv’s, oled tv’s, digitale televisie en streaming technieken vind je in onze tips en advies-sectie.