Netflix verlaagt 4k bitrate, maar belooft dezelfde kwaliteit

15 oktober 2020 1 Minuut 11 Reacties
Netflix

Netflix gaat aan de slag met het opnieuw coderen van alle 4k-, hdr- en hfr-titels. Het bedrijf zegt dat het dezelfde kwaliteit content kan leveren, maar dan met de helft van de bitrate.

Eerder dit jaar werd de bitrate al verlaagd vanwege het Coronavirus. Om overbelasting van het netwerk tegen te gaan door het vele thuiswerken van mensen in heel Europa werd de kwaliteit in maart teruggeschroefd. In mei werd dit echter weer ongedaan gemaakt en werden videostreams weer naar het oude niveau teruggebracht. Dit keer heeft de wijziging dus niets te maken met het Coronavirus. Volgens Netflix gaat het simpelweg over het optimaliseren en gaan gebruikers niets merken van de lagere kwaliteit. De premium streams die enkele jaren geleden werden gelanceerd hadden een vaste 4k-resolutie bitrate met 8, 10, 12 en 16 Mbps. Dit was onafhankelijk van de content. Sinds die tijd heeft het bedrijf verder gewerkt aan het algoritme en is het met verbeteringen gekomen die het bedrijf ‘per-title encode optimazations’ en ‘per-shot dynamic optimization’ noemt. Deze verbeteringen zijn echter nooit naar de 4k-content gekomen.

Grote impact op het netwerk

Aangezien het aantal 4k-titels sterk groeit op Netflix, het ledenaantal toeneemt en steeds meer apparaten deze content van hoge kwaliteit ook kunnen afspelen hebben deze streams een grote impact op het achterliggende netwerk. Nieuwe innovaties als shot-based encoding, dynamic optimization (DO) en verbeterde instellingen voor encoders moeten er nu voor zorgen dat de kwaliteit behouden blijft, terwijl toch de bitrate gehalveerd kan worden. Wie het hele technische verhaal wil lezen kan terecht op de Netflixtechblog.

Reacties (11)