Review: Volumio Primo – ongeëvenaarde streamer op dit prijspunt

19 september 2020 + 10 minuten 7 Reacties
volumio-primo-foto-3

Zoek je een manier om streaming toe te voegen aan je muzieksysteem, receiver of soundbar? De Primo van Volumio is één mogelijkheid die zich op verschillende vlakken onderscheidt van de meeste alternatieven. Wellicht het opvallendste aan dit compact kastje is de software relatief ‘hackable’ is, waardoor je makkelijk functies kunt toevoegen.

De Volumio Primo is een streamer die aanvankelijk wat moeilijk te situeren is. Het zit ergens in een spagaat tussen heel goedkope, simpele oplossingen om bijvoorbeeld bluetooth toe te voegen aan audiosysteem (iets als de iFi Audio Zen Blue bijvoorbeeld) en ‘echte’ hifi-componenten die zich richten op audiofielen die bereid zijn duizenden euro’s uit te geven.

In theorie is de Primo vergelijkbaar met iets als de Sonos Port of de Bluesound Node, maar in de praktijk is de doelgroep van deze streamer toch net iets anders. Dit is een apparaat bedoeld voor mensen die zich niet willen vastpinnen op één dienst of streamingtechnologie en die eventueel ook bereid zijn wat dieper in de instellingen te duiken. Dankzij een plug-in aanpak kan je heel veel kanten uit met de Primo, incluis integratie met smarthomeplatforms, incluis Ikea’s Tradfri.

Van de Primo zijn er twee versies beschikbaar: de Primo Community Edition van 479 euro (enkel bij de fabrikant zelf) en de Hi-Fi Edition van 599 euro. Die laatste ligt ook in de Benelux in de winkels. Qua hardware zijn beide edities gelijk, maar de Hi-Fi Edition omvat een levenslange licentie op MyVolumio Superstars. Naast allerlei handige extra functies, omvat dit een clouddienst met backup- en remote-mogelijkheden. De enorme flexibiliteit maar ook het DAC-gedeelte levert de Primo dit jaar een EISA Award als beste digitale bron op.

Streamer voor de tweaker

De naam ‘Volumio’ zal sommige tweakers bekend in de oren klinken. Onder deze naam was er lange tijd mediasoftware beschikbaar die je zelf op DIY-platforms als de Raspberry Pi kon installeren. De software vond ook zijn weg naar sommige  audiofabrikanten, die het dan aanpasten en gebruikten voor hun eigen producten. Het is daarom dat we meteen vertrouwd waren met de Primo: de interface en manier van werken doet enorm denken aan de Stream Box S2 van Pro-ject, die inderdaad mee door Volumio ontwikkeld werd. De Italiaanse start-up besloot echter een tijdje geleden om zich te richten op eigen hardware. De Primo is hun eerste product, maar er wordt nog hard gewerkt aan een streamer die de vorm aanneemt van een heel groot touchscreen die op je koffietafel ligt.

Het kloppende hart van de Primo is echter geen Raspberry Pi, maar een Tinkerboard S van Asus. Het concept is wel heel vergelijkbaar met de Pi. Het is een hardwareplatform (of single board computer) bedoeld voor hobbyisten en ‘makers’. Volumio heeft deze computer op een printplaat, dat aangedreven wordt door een Cortex-A17 processor met 2 GB aan werkgeheugen, verder uitgebreid met een audiogedeelte waarop onder meer een ES9038Q2M DAC-chip huist. Volumio zegt zelf dat het de hardware verder geoptimaliseerd heeft voor audioprestaties.

De behuizing waarin dit alles steekt is wel heel compact en sober. De matte, zwarte poederlak is zeker geen blikvanger en er is zelfs geen led-lampje om aan te geven dat het apparaat aan staat. Hoeft ook niet allemaal, en misschien is dit ook gewoon een product dat in de meeste gevallen ergens in een kast of achter een muzieksysteem een plek zal krijgen. De Volumio Primo in een gesloten meubel opbergen kan trouwens probleemloos, want echt warm wordt het niet. De voeding is extern, dat helpt om het apparaat koel te houden.

Maker-hardware

Op de meeste streamers heb je een audio-uitgang of twee, misschien een netwerkpoort, en verder niet veel meer. De Primo valt ook op dit vlak op, want hier zijn veel meer poorten voorzien. Het opvallendste zijn de vier USB-poorten. Die dienen niet enkel om pakweg een externe harde schijf aan te sluiten, maar werken ook als digitale audio-ingang. Heb je een versterker met een USB klasse B-poort of een DAC/hoofdtelefoonversterket met hetzelfde, dan kun je deze verbinden met de Primo.

De versterker verschijnt dan in de Volumio-software als een bijkomende audio-uitgang. Het grote voordeel van deze aanpak is dat je de Volumio op dat moment puur gebruikt als digitale transport van je muziekstream. De eigenlijke omzetting van de muziekbestanden naar audio gebeurt in dit geval volledig in de aangesloten versterker of DAC. Omdat er vier USB-poorten zijn, kun je op de Volumio op deze wijze vier audiotoestellen aansluiten. Dat zijn er aardig wat; we kunnen ons moeilijk inbeelden dat er veel consumenten hier nood aan hebben. Wel intrigerend is dat je een van de USB-poorten kunt gebruiken voor een externe cd-drive. Sluit je zo’n apparaat aan, dan kun je muziek-cd’s door de Primo laten rippen.

De Primo bevat zoals gezegd ook een eigen DAC-gedeelte, waardoor het ook analoge audio kant-en-klaar naar buiten kan sturen via een paar cinch-aansluitingen. Dat is dan weer interessant als je de Primo wil inzetten als streamer bij een (oude) draadloze speaker, een set actieve speakers of bij een soundbar die zelf weinig of geen streamingopties bezit.

Er is ook een HDMI-uitgang op de Primo. Die dient enkel om de Volumio-interface op een groot scherm te tonen. Videobestanden afspelen kan niet. Nu ja, dat is de officiële verklaring. Maar hiermee raken we de kern van Volumio-ervaring aan: de software die op de Primo draait doet uit de doos veel, maar via optioneel in te stellen plug-ins wordt meer mogelijk. Misschien ook wel video’s afspelen, bijvoorbeeld door een Kodi-plugin te installeren. Dat kon alleszins met de oorspronkelijke Volumio-software, maar het is onduidelijk of het ook mogelijk is met de Primo. Een antwoord vind je vast ergens op een forum, durven we wedden.

Instellen en personaliseren

Het eerste wat je moet doen is de Volumio Primo verbinden met je netwerk. Met een ethernetkabel is het zo geflikt, wil je wifi gebruiken dan moet je iets meer moeite doen. Het toestel brengt zijn eigen wifinetwerk in de lucht, waarmee je dan verbindt om daarna via een webbrowser de gegevens van je vast netwerk in te voeren. Even rebooten en de Primo zou online moeten zijn. Voor wie een snelle configuratie via Google Home of de Airplay-methode via de iPad/iPhone gewoon is, zal dit wat omslachtiger overkomen.

De Volumio bedien je via een app (iOS/Android) of via de webbrowser. Er is niet veel verschil tussen de twee methodes, al vinden we een groter computerscherm wel heel wat handiger als je in de instellingen duikt. Bij het kiezen en afspelen van muziek is de app dan net weer praktischer.

Terwijl je de Primo klaarmaakt voor een eerste gebruik, zal je snel de vele opties ontdekken in het uitgebreide instellingenmenu. Je vindt hier ook de optie om de interface in het Nederlands te tonen, wat je niet zo vaak tegenkomt bij streamerproducten. Gegeven dat er veel opties zijn, kan dit ook heel nuttig zijn. Daar stopt het zeker niet qua personalisatie. De interface kan nog verrijkt worden met een eigen achtergrond of kleuren bijvoorbeeld. Er zijn ook verrassend veel instellingen over hoe je muziek gepresenteerd wordt. Gelukkig is er wel een wizard die je door de verschillende instellingen kan leiden.

Muziekspeler en meer

Standaard staat de Primo klaar om eigen muziekbestanden af te spelen. Dat kan vanaf aangesloten opslag of vanaf een share op een NAS. De flexibele kant van het apparaat toont zich snel als je dan in de instellingen duikt. Je kunt allerlei extra streamingopties inschakelen, waardoor je eigenlijk kunt werken hoe je wil en met welke bron je wenst. Neem nu DLNA. De Primo kan functioneren als een DLNA-speler. Je bedient het dan via een DLNA-app, zoals BubbleUPnP of mConnect. Maar je kunt de Primo ook als DLNA-server gebruiken (als er opslag is aangesloten) zodat je mediabestanden elders in huis op een DLNA-apparaat zoals een smart tv kunt afspelen.

Wil je streamen vanaf je smartphone over bluetooth? Dat schakel je gewoon in. Op dezelfde manier kun je ook streamingdiensten verbinden. Standaard kun je dat doen met Tidal, Qobuz en High Res Audio, maar er is nog veel meer mogelijk als je bij de instellingen extra plugins installeert. Dat klinkt complex, maar je moet niet meer doen dan zoeken en klikken. Op deze manier konden we de Primo in enkele seconden Spotify Connect-compatibel maken en het instellen als Roon Ready-apparaat.

Gek genoeg is er nergens een Airplay-optie, maar het apparaat is wel volledig Airplay-compatibel. Vooralsnog is er geen plugin voor Chromecast-compatibiliteit, wat spijtig is. Dat er ook voor andere platforms zoals Raspberry Pi niet wordt gesleuteld aan een Chromecast-hack, doet vermoeden dat Google hier een stokje voor steekt.

In gebruik

We hebben de Primo in een aantal opstellingen gebruikt. Aangezien we de voorbije maanden relatief veel geïntegreerde versterkers met een USB klasse B-poort op bezoek kregen, zoals de Hegel H95 en de Musical Fidelity M8xi, hebben we de streamer vooral op deze manier aangesloten. Ondanks dat een USB-poort voor audio misschien bij sommigen als ingewikkeld in de oren zal klinken, werkt het gewoon meteen. Een voordeel van USB is ook dat je hi-resstreams kunt aanleveren tot op het kwaliteitsniveau dat de DAC in de versterker accepteert.

De gebruikservaring is afhankelijk van welke streamingoptie je verkiest. Stuur je muziek over Airplay of via Roon bijvoorbeeld, dan fungeert de Primo als een onzichtbare schakel in de streaming-keten. Alles wat met gebruik te maken heeft, vindt plaats in de app van de gekozen streamingdienst of Roon. Idem als je ook als besluit te streamen over DLNA en aan de slag gaat met een app als BubbleUPnP. In die gevallen moet je niet in de webinterface of de app van Volumio zijn en wil je vooral dat de streamer snel reageert, niet hapert en een goede kwaliteit biedt. Die drie zaken krijg je effectief bij de Primo. Als we in Roon of pakweg in Apple Music op de iPad muziek selecteerden, dan speelde het een fractie van een seconde later af.

Met de output via de analoge outputs van de Primo is ook niets mis. De ESS-gebaseerde DAC lijkt goed geïmplementeerd en klonk voor ons uitstekend, gegeven de prijsklasse. De geluidskwaliteit die je ervaart zal uiteraard afhangen van de speakers die er op volgen, maar met de Primo aangesloten op een iFi Audio iCan Pro-hoofdtelefoonversterker en met een AKG K371 konden we geen problemen detecteren.

Gebruik je de Volumio echt als een mediaspeler, dan wordt die app van Volumio wel opeens belangrijk. Functioneel zit hij prima in elkaar. Het is niet moeilijk om iets te doen en je speelt even snel een album vanaf een NAS af als je een internetradiostation gekozen heb. Qua esthetiek is het niet dat de app lelijk is, maar wat we merkten bij het wisselen van mobiele toestellen is dat ervaring soms niet helemaal klopt. Dat heeft te maken met zaken als verschillende schermgroottes en -resoluties, waardoor bijvoorbeeld op onze Huawei P30 Pro het hoofdscherm vol gigantische iconen staat en je veel moet scrollen, terwijl op een Android-tablet soms instellingen eenzaam zweven in een grote, lege venster. Het is allemaal niet zo erg, maar de app-ervaring zou nog wat gelikter kunnen door meer in te zetten op een dynamisch design.

Volumio Primo – conclusie

De Primo valt heel moeilijk te vergelijken met andere streamers. Het is duidelijk dat de doelgroep van dit apparaat helemaal anders is dan bij de Sonos Port of een high-end product zoals een Auralic- of Lumin-streamer. Past het bij jou? Het antwoord is “ja” als je iets zoekt dat je helemaal naar eigen smaak kunt instellen en als je niet voor eeuwig met een bepaalde streamingtechnologie gehuwd wil zijn. Vandaag Airplay, morgen misschien rechtstreeks via Qobuz streamen, overmorgen via Roon, die opties heb je.

Op vlak van audioprestaties en -mogelijkheden biedt de Primo iets ongeëvenaard op dit prijspunt. Het vraagt soms wat doorzettingsvermogen maar de flexibiliteit van dit apparaat laat toe om in de meest uiteenlopende scenario’s een goede streamingoplossing te krijgen. Het is een soort Zwitsers zakmes van de streaming.

Het Volumio-platform ademt daarnaast veel potentieel uit. Plugins zoals een die verlichting gekoppeld aan een Ikea Tradfi-hub in/uitschakelt als je muziek beluistert zijn leuk gevonden, maar het is wel afwachten of er nog veel meer van die smarthome-extensies verschijnen.

8.0
volumio-primo-white-medium

Beoordeling
Volumio Primo

Pluspunten
  • Modulaire plug-in aanpak is uniek en waardevol
  • Zeer brede ondersteuning streamingdiensten
  • Zowel analoge als digitale outputs
  • Integratiemogelijkheden met smarthome
  • Prima DAC
Minpunten
  • De Volumio-interface is wat overweldigend
  • Niet bepaald een blikvanger

Beoordeling Volumio Primo

De Primo valt heel moeilijk te vergelijken met andere streamers. Het is duidelijk dat de doelgroep van dit apparaat helemaal anders is dan bij de Sonos Port of een high-end product zoals een Auralic- of Lumin-streamer. Past het bij jou? Het antwoord is “ja” als je iets zoekt dat je helemaal naar eigen smaak kunt instellen en als je niet voor eeuwig met een bepaalde streamingtechnologie gehuwd wil zijn. Vandaag Airplay, morgen misschien rechtstreeks via Qobuz streamen, overmorgen via Roon, die opties heb je.

Reacties (7)