Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

LG oled tv’s hebben VRR-probleem, 2018 modellen krijgen geen AirPlay 2

Geschreven door
Geplaatst op5 september 2020, 23:35 CategorieOled tv's

LG heeft aangegeven dat er problemen zijn met de VRR van zijn oled-tv’s uit 2019 en 2020. De televisies wisselen zonder dat de kijker het wil van belichting in donkere scènes. Daarnaast breekt het bedrijf de belofte om 2018 tv’s te voorzien van AirPlay 2 en HomeKit.

Variabele Refresh Rate

Het probleem zit hem in de variabele refresh rate-modi (VRR) van de oled-tv’s van LG. Hierover wordt al langer geklaagd, maar nu heeft LG voor het eerst ook aangegeven dat zijn televisies hiermee kampen. In een verklaring aan Forbes laat het bedrijf weten dat zich inderdaad situaties kunnen voordoen waarin luminantieveranderingen ontstaan. Het gaat volgens LG dan om momenten in donkere scènes in games als de VRR-modus aan is.

De VRR-modusproblemen zijn beter te zien op oled-tv’s dan op die met een lcd-paneel. Immers is het zwart op een oled-tv veel dieper zwart, waardoor juist problemen met die tint veel meer direct zichtbaar zijn. Er is een duidelijk verschil in helderheid zichtbaar als het scherm grijs moet zijn. Wanneer de VRR-optie is ingeschakeld verandert die helderheid. Een probleem dat ook speelt bij G-Sync en FreeSync.

Het zou bijvoorbeeld erg goed merkbaar zijn in een game als Gears 5, waarin de zwartwaarden veel hoger worden. Je ziet dan minder schaduw in donkere gedeelten. Zoiets is ook te zien in een video die iemand maakte van de game Control:

Wanneer LG een oplossing heeft voor het probleem, dat kan het op dit moment niet zeggen. We verwachten dat dit nog wel even duurt, omdat LG ten eerste al een oplossing zou hebben als het erg makkelijk was, zodat het die meteen kon toepassen. Het geeft ten tweede aan dat het niet makkelijk was om de geavanceerde gamemogelijkheid te implementeren.

Ondertussen wordt er veel geklaagd over VRR. Zo ook dat het beeld flikkert bij oled-tv’s van LG uit 2019. Zet je G-Sync uit, dan verdwijnen deze vaak duidelijk zichtbare haperingen weer. Zonde, want LG-televisies worden juist onder gamers veel gebruikt. Het is dus beter om de gewone televisiemodus te gebruiken bij het spelen van een game.

Geen AirPlay 2 en Homekit voor 2018 tv’s

LG heeft daarnaast besloten om AirPlay 2 en HomeKit niet meer toe te voegen aan zijn televisies uit 2018. Dat betekent dat LG een belofte breekt, want het had dit wel aan klanten beloofd. Sterker nog, het plaatste in april nog een ondersteuningsdocument online waarin te lezen is dat de mogelijkheden in oktober zouden verschijnen. LG zou in een tweet, die inmiddels offline is gehaald, hebben gezegd dat dat toch niet meer het geval zal zijn voor LG-televisies uit 2018.

 • Delen:

Reacties

 1. Yah
  06 september, 2020 om 14:13

  Wat een smiechten! Zulke dure tv’s die perfect geupgrade konden worden, nu toch niet voorzien van Airplay…

 2. Heavy
  06 september, 2020 om 15:27

  Stop met het kopen van LG producten. Niets dan narigheid en de slechtste support ooit.

  • Yah
   06 september, 2020 om 15:35

   Daar ben ik het ook weer niet mee eens. Ik heb 3x een LG oled gehad. Het zijn de fijnste tv’s die ik ooit heb gehad. Ik heb er op hele kleine dingen na niets mee gehad. Heb ook een samsung tv hangen die constant wifi problemen heeft…Echter ik vind elk merk dat hun producten niet upgrade opdat er een nieuwe model is wel erg kwalijk. Er zijn zat merken die nog niet eens airplay bieden, wat wel anno 2020 met alle apple producten wel een must is. Wat dat betreft loopt lg weer wel voor. Ook hadden we nu geen oled tv’s gehad als LG er niet was geweest.

   • Didier
    06 september, 2020 om 15:49

    LG is zo geweldig, dat je er al 3 versleten hebt !! … hahaha

   • De Leeneer
    06 september, 2020 om 17:08

    Voor mij geen lg oled meer. Na 3 jaar inbranding van het scherm. Uitleg van lg: oorzaak is een verkeerd uitschakelen van het toestel door de gebruiker. Begrijpe wie kan !!!

 3. Yah
  06 september, 2020 om 16:34

  Heb ze 2 keer na 1 jaar verkocht en nieuwer model geüpgraded ivm extra opties waaronder airplay nu. En mijn ouders hebben er ook 1. Geen een heeft problemen. Dus mijn enige probleem is dat ze niet zoals Apple leuke nieuwe features upgraden via software op oudere modellen.

 4. Frans
  06 september, 2020 om 18:25

  ik heb een model 2017 ben er wel achter gekomen tegen het inbranden dat je hem zodra je uit zet hem moet activeren pixcelfresh……..aan te zetten dat helpt er wel tegen de rest maak ik me niet zo druk om alles al die apps van ………
  Apple netflix YouTube en is leuk dat het er op zit. Ik gebruik alleen netflix en YouTube de rest is gewoon waardeloos. Geen goede 4 k en geluid is gewoon slecht bij die ik niet heb genoemd dus maak je er niet te veel druk om all die streaming apps. Je heb ze niet nodig ik heb de ziggo nextbox er op zeer mooi beeld goed geluid.Voor de rest vindt ik LG niet slecht de beste en mooiste tv die ik ooit heb gehad. En heb er genoeg van andere gehad gewoon slecht oled is de beste. UHD speler is ook 4 k heb zat films koop ze in de opruiming.

 5. Yvonne
  07 september, 2020 om 11:50

  Heb ook een oled lg tv bevalt zeer goed heb er geen probleem mee

 6. Yvonne
  07 september, 2020 om 11:52

  Heb ook een oled lg tv bevalt zeer goed heb er geen probleem mee

 7. Yvonne
  07 september, 2020 om 11:54

  Heb ook een lg oled tv heb er geen probleem mee hij is super

  • Chris
   08 september, 2020 om 15:25

   Heb je er drie?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.