Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Yamaha lanceert RX-V4A en RX-V6A receivers met 8K en HDMI 2.1

Geschreven door
Geplaatst op26 augustus 2020, 10:08 CategorieReceivers

Yamaha heeft deze week twee nieuwe av-receivers aangekondigd. Het Japanse merk brengt binnenkort de RX-V4A en RX-V6A op de markt, voorzien van 8K-ondersteuning en natuurlijk HDMI 2.1-poorten.

De Yamaha RX-V4A en RX-V6A zijn compleet opnieuw ontworpen, wat direct al opvalt aan het uiterlijk van beide apparaten. Yamaha heeft gekozen voor een zeer strakke uitstraling met maar weinig fysieke knoppen. Onder dat uiterlijk is ook veel gebeurd. Zo is er nu ondersteuning voor de 8K-resolutie aanwezig, heb je de beschikking over HDMI 2.1-poorten en is er ondersteuning voor HDR10+ en Dolby Vision.

De RX-V4A is een 5-kanaals receiver met 80 Watt aan vermogen per kanaal, terwijl de RX-V6A 7 kanalen kan aansturen met 100 Watt per kanaal. Beide apparaten komen met het nieuwe High Slew Rate Amplifier circuit waarmee de audiokwaliteit weer een stapje hoger moet liggen. Beide receivers ondersteunen 4K/120Hz en 8K/60Hz. De RX-V4A komt met vier 8K-compatibele HDMI-poorten, terwijl drie van de zeven HDMI-poorten van de RX-V6A overweg kunnen met de 8K-resolutie. Overigens moet er in december 2020 nog wel een firmware-update uitgerold worden die al dit moois mogelijk maakt.

Voor gamers is HDMI 2.1 met al zijn nieuwe features erg interessant. Zo is er ondersteuning voor Auto Low Latency Mode (ALLM), Variable Refresh Rates (VRR), Quick Frame Transport (QFT) en Quick Media Switching (QMS) waarmee de game-ervaring sneller, soepeler en onverstoorbaarder wordt. Dit is echter wel pas interessant wanneer je een volgende generatie game console aanschaft en het geheel voorziet van een 8K-televisie.

Beide receivers bieden ondersteuning voor DTS:X en Dolby Atmos, waar de RX-V6A Dolby Atmos Height Virtualization aan toevoegt. MusicCast is aanwezig om al je favoriete muziek vanuit elke dienst of bron te kunnen streamen. Je kunt aan de slag met WiFi, AirPlay 2, Spotify Connect, ingebouwde streamingdiensten, multiroom en zelfs spraakbediening middels Alexa, Google en Siri. Net zoals bij voorgaande receivers kun je een MusicCast 20 of MusicCast 50 speaker koppelen voor een draadloze 5.1-kanaals opstelling.

Yamaha RX-V4A

 • 5.1-ch., 80-watt AV receiver
 • 8K/60Hz & 4K/120Hz*, HDMI 2.1 with HDCP 2.3 and eARC (4-in/1-out)
 • YPAO automatic room calibration
 • Voice control with Amazon Alexa, Siri (via AirPlay 2) and Google Assistant**
 • MusicCast multi-room app control with optional wireless surrounds

Yamaha RX-V6A

 • 7.2-ch., 100-watt AV receiver with Zone 2
 • 8K/60Hz & 4K/120Hz*, HDMI 2.1 with HDCP 2.3 and eARC (7-in/1-out)
 • Dolby Atmos, DTS:X and Dolby Atmos Height Virtualization*
 • YPAO Multi-Point automatic room calibration
 • Voice control with Amazon Alexa, Siri (via AirPlay 2) and Google Assistant**
 • MusicCast multi-room app control with optional wireless surrounds

De Yamaha RX-V4A and RX-V6A av-receivers moeten vanaf oktober op de markt verschijnen. In de Benelux gaan ze over de toonbank voor respectievelijk 739 euro en 519 euro.

 • Delen:

Reacties

 1. Frans
  26 augustus, 2020 om 20:21

  De eerste reciever is dus 5.1 geen Dolby atmos zit er op. Wel dts M A. Dus 5 speakers.
  De duurder model heeft wel Dolby atmos dts x. Dus 9 speaker aansluitingen 5. met 2 surround en 2 high speakers. En de subwoofer heeft dan eigen versterker. Is totaal 9.1

  • Niek Luinge
   27 augustus, 2020 om 5:14

   Dit is niet juist, de RX-V6a heeft slechts 7 speakeraansluitingen. Je kunt bij 5.1 dus twee hoogtekanalen toevoegen of kiezen voor 7.1
   Dolby Atmos is niet zozeer het hebben van hoogtekanalen, het idee van Dolby Atmos is juist dat de geluidsinformatie object-based is. Dat kan natuurlijk ook bij 5.1.
   De goedkopere RX-V4a heeft ook wel degelijk Dolby Atmos maar dan zonder de mogelijkheid tot hoogtekanalen.

 2. friederik
  31 augustus, 2020 om 13:05

  Tja, leuk hoor maar waar is de 2e hdmi out naar toe? geen receiver voor als je ook een beamer hebt. TV-HDMI1 beamer-HDMI???

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.