Review: Samsung QE65Q95T (Q95T-serie) QLED-televisie

05 augustus 2020 + 10 minuten 17 Reacties
samsung-new-1
FWD award

In deze review testen we de Samsung QE65Q95T (Q95T-serie) QLED-televisie, voorzien van de 4K-resolutie, HDMI 2.1 en de Tizen Smart hub.

Vorig jaar zette Samsung met de Q90R een bijzonder knappe prestatie neer. Dit jaar zet de Koreaanse fabrikant zijn 8K-modellen meer in de schijnwerpers. Hoe zit het met het 4K-topmodel? Kan de Samsung QE65Q95T (Q95T-serie) de vergelijking doorstaan met de topper van vorig jaar? We testen het in deze review.

Samsung QE65Q95T – specificaties

  • Wat: Ultra HD Full Array LED-LCD-tv met lokale dimming (15×8 segmenten)
  • Schermformaat: 65 inch (163 cm), vlak
  • Aansluitingen: 4x HDMI (3x v2.0, 1x v2.1 (40 Gbps), eARC, ALLM, VRR, HFR), 1x optisch digitaal uit, 2x USB, 3x antenne, Bluetooth
  • Extra’s: HDR10, HLG, HDR10+, WiFi (802.11ac) ingebouwd, Tizen 5.5, AirPlay 2, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, Quantum 4K Processor, Invisible Connection/One Connect box
  • Afmetingen: 1.447 x919 x 286 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 33,1 kg (incl. voet)
  • Verbruik: 213 / 0,5 watt (Energielabel B)
  • Adviesprijs: 2.999 euro

Een compleet overzicht van alle Samsung-modellen met hun specificaties vind je in de Samsung 2020 tv line-up.. Alle andere line-ups voor 2020 vind je hier.

Samsung QE65Q95T – Design

De Q95T-serie kreeg een knap design mee dat een topmodel waardig is, al leunt hij qua looks toch iets meer naar de Q80T dan naar de indrukwekkende Q950TS. Het zilverkleurige kader is van voor bekeken een fijne, 3mm dikke lijn rond het scherm. Inclusief de zwarte rand in het beeld is het kader rond het scherm amper 1cm breed.

Zijn profiel is 35mm diep, met een vlakke rug die een uitsparing heeft voor de No Gap-wallmount. In tegenstelling tot bij de Q950TS zit deze muurbeugel echter niet mee in de doos, maar is hij een optionele aankoop. Dat slanke profiel zal in elk geval een knappe verschijning zijn aan de muur.

De zware, gebogen voetplaat zagen we al op de Q90R vorig jaar. Hij zorgt voor een stevige basis. Toch hadden we twee opmerkingen bij de afwerking. De voet is erg soliede, maar de tv wiebelt gemakkelijk. Een stevigere bevestiging tussen voet en tv zou dat oplossen. De rugplaat van de tv kan je aan de randen licht indrukken, maar dat zal je uiteraard enkel merken bij het opstellen.

Samsung QE65Q95T – Aansluitingen

De Q95T-serie is uitgerust met Samsungs One Connect Box en Invisible connection. Geen aansluitingen dus op de tv zelf, die staan allemaal op de One Connectbox. Op de tv is er enkel een aansluiting voor de Invisible Connection die zowel voor stroom als voor alle dataverkeer dient. De One Connectbox is minder groot en zwaar dan die van de Q950TS.

De QE65Q95T kreeg vier HDMI-aansluitingen, waarvan één HDMI2.1 om een hogere bandbreedte te leveren (40Gbps op HDMI 4). Dat volstaat voor 4K120 10 bit 4:4:4 signalen. Het toestel ondersteunt eARC, ALLM, én VRR (HDMI VRR en AMD Freesync). Meer informatie over al deze functies, en of je ze nodig hebt vind je in ons HDMI 2.1 overzicht. Daarnaast vind je een optisch digitale audio-uitgang, de netwerkaansluiting en antenne-aansluitingen. Aan de zijkant staan twee USB-aansluitingen. Er is geen hoofdtelefoonaansluiting, maar de Q95T beschikt wel over Bluetooth voor draadloze hoofdtelefoons.

De One Connect Box met Invisible connection en de optionele No Gap-Wallmount zijn de enige verschillen tussen de Q95T en de Q90T. Wie dit 4K-topmodel in huis wil halen, maar niet echt op wandmontage mikt, kan dus de iets goedkopere Q90T kiezen.

Samsung QE65Q95T – Gebruiksgemak en smart tv

Samsung gebruikt op al zijn QLED-modellen dezelfde smart tv omgeving, dus hernemen we een deel van onze Q80T review. Installeren kan op de klassieke manier, met behulp van de afstandsbediening, maar wie liever zijn smartphone gebruikt, installeert de Samsung Smart Things app. Het maakt het hele proces nog iets eenvoudiger.

Samsungs Smart Hub interface is overzichtelijk en handig in gebruik. De interface reageert erg snel, en is vlot te navigeren. Deze nieuwe versie lijkt enkel cosmetische aanpassingen te bevatten. Zo zijn de tegels op het Home scherm nu vierkant zodat ze minder plaats innemen en is de achtergrondkleur van de interface donker. Of oudere toestellen de nieuwe interface zullen krijgen is voorlopig niet zeker. Samsung introduceert nieuwe features niet systematisch op oudere modellen.

Een deel van de instellingen zoals de beeld- en geluidsmode, of de spelmode kan je selecteren vanuit het Home menu. Het volledige instellingenmenu is goed geordend, met enkel de eenvoudigste instellingen snel bereikbaar. Voor meer complexe instellingen ga je naar de ‘expertinstellingen’. Instellingen voor de spelmode vind je onder ‘Algemeen, Beheer externe apparaten’. De Smart Hub blijft zeker een van onze favoriete smart tv platformen. Voor een volledig overzicht van de mogelijkheden verwijzen we je door naar ons achtergrondartikel over de Samsung Smart Hub.

Afstandsbediening

In de doos vinden we Samsungs luxe, metalen remote. Die is onveranderd ten opzichte van de Q90R (2019). De slanke remote is uitgevoerd in licht metaal. Hij ziet er niet alleen luxueus uit, maar voelt ook erg aangenaam. De toetsen zijn makkelijk te bedienen en je vindt ze zelfs op de tast. De remote werkt perfect samen met de Smart Hub zodat je het gebrek aan toetsen zelden als een gemis ervaart.

Onze enige klacht: wie nog steeds de gewoonte heeft om zendernummers in te toetsen, moet dat doen met een “on screen” nummerblok, want op de afstandsbediening zelf staan geen nummertoetsen. Er zijn sneltoetsen voor Netflix, Amazon Prime Video en Rakuten tv. Je kunt de afstandsbediening configureren om er aangesloten apparaten mee te bedienen. Selecteer het lint met alle bronnen, en kies helemaal rechts “Instellen universele afstandsbediening”.

Functies

De Q95T beschikt over een dubbele tv-tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) en één CI+-slot. Kijken en tegelijk een ander kanaal opnemen kan enkel als een van beide kanalen onversleuteld is. YouTube en Netflix kan je naar de tv casten via Google Cast, en voor iOS gebruikers is er ondersteuning voor Airplay2. De mediaspeler is goed, maar kan niet overweg met het oudere Divx of Xvid en hij speelt geen DTS soundtracks. Ondertitels en HDR vormden geen probleem, en de audiospeler is volledig.

De remote is voorzien van een microfoon, en daarmee kan je een heleboel commando’s geven of zoekopdrachten inspreken. Voorlopig is er helaas nog geen ondersteuning voor Nederlands, al kan je Bixby wel in het Engels gebruiken.

Met Ambient Mode heeft Samsung ook een leuke troef in huis om de tv een functie te geven als je niet actief tv kijkt. Kies een leuk patroon, een kunstwerk, of je eigen foto’s en de tv wordt zo een deel van je interieur.

Samsung QE65Q95T – Beeldverwerking

De Samsung Quantum Processor 4K vonden we al terug in de Q80T die we eerder testten. Op dat vlak zijn de resultaten dan ook perfect te vergelijken. De upscaling levert erg mooi detail met alle bronnen. Voor kwalitatief minder goede bronnen activeer je best de ruisfilter. Die staat nu onder ‘Beeldscherpte instellingen, Ruisreductie’. Hij doet het erg goed met willekeurige én compressieruis (zichtbare blokjes in beeld), maar heeft helaas enkel nog een ‘Auto’ stand. In sommige gevallen verbergt hij daardoor ook wat detail. De mogelijkheid om ‘Ruisreductie’ op ‘laag’ in te stellen voor een wat zachtere aanpak zouden we op prijs stellen. Ongewenste kleurbanden in gradiënten werkt hij prima weg, op voorwaarde dat ze relatief zacht zijn. Maar zelfs in onze erg moeilijke Game of Thrones testscène slaagde de processor daar erg goed in, dan wel ten koste van een beetje detail.

De bewegingsscherpte is uitstekend, zolang je de ‘Beeldscherpte instellingen’ geactiveerd houdt. In de ‘Auto’ stand zien we alle detail in snel bewegende beelden, maar er blijft wel een zichtbare dubbele rand rond bewegende voorwerpen. Bovendien veroorzaakt de motion interpolation dan iets te veel artefacten zoals gebroken randen of wazige halo’s van snel bewegende voorwerpen tegen een complexe achtergrond. Een beter resultaat hadden we met de ‘Aangepast’ instelling met ‘Waasvermindering’ op 10 voor maximaal detail in snel bewegende beelden en ‘Trilvermindering’ rond de 6. Daarmee heb je relatief vloeiende beelden zonder al te veel zichtbare problemen. Vermijd ‘LED Clear Motion’, het activeert Black Frame Insertion (wat is BFI) voor nog wat extra detail, maar veroorzaakt zichtbare flikkeringen wat erg vermoeiend is.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

Algemeen Expertinstellingen Beeldscherpte Instellingen
Beeldmodus: Film
Beeldformaatinstellingen: 16:9 standaard
Aanpassen aan scherm: Aan
Helderheid: 20
Contrast: 45
Scherpte: 5
Kleur: 25
Tint(G/R): 0
Lokaal Dimmen: Standaard
Contrastverbetering: Uit of Laag
Filmmodus: Auto
Kleurtint: Warm 2
Gamma: BT.1886 / 0
Schaduwdetail: 0
RGB-modus: Uit
Kleurruimte: Auto
Aangepast:

Wazigheidsverm. : 10
Trilvermindering: 6-8
Led Clear Motion: Off

Ruisreductie: Auto of Off

Samsung QE65Q95T – Beeldkwaliteit

Het VA-paneel is uitgerust Samsungs Ultra Viewing Angle film. Die is aangepast ten opzichte van vorig jaar, maar is nog steeds zichtbaar op de foto van de pixels die daardoor licht onduidelijk zijn. We kunnen local dimming niet volledig uitschakelen, maar in de laagste stand meten we een uitstekend ANSI-contrast van ongeveer 4.300:1. Als we local dimming in de standaard stand laten (zoals in de film beeldmode) stijgt het contrast naar 6.500:1. In onze andere testpatronen gaat het ruim boven de 10.000:1 of neigt het zelfs naar perfect zwart.

De Q95T-serie is het 4K-topmodel, met een Full Array achtergrondverlichting met local dimming van 15×8 (120) segmenten. Dat zijn er beduidend minder dan de 480 segmenten die we op de Q90R (2019) aantroffen, al zien we ook wel dat de Q95T aanzienlijk goedkoper geprijsd is dan de Q90R. Je ziet deze dan ook beter als een opvolger van de Q85R. Meer segmenten zijn nu enkel nog beschikbaar in Samsungs 8K-modellen.

De prestaties van de local dimming zijn uitstekend. Beelden hebben een uitstekend contrast, en er is veel zwartdetail zichtbaar. Maar de keuze voor een kleiner aantal segmenten resulteert ook in een paar beperkingen. Om segmentgrenzen zo veel mogelijk onzichtbaar te houden, kan het zijn dat kleine heldere details aan intensiteit verliezen. Vermoedelijk om dezelfde reden stuurt de processor ook relatief veel segmenten aan. Daardoor zie je soms iets meer diepdonkergrijs waar je toch zwart verwacht, al zie je dat natuurlijk enkel in een pikdonkere kamer. Door ‘Contrastverbetering’ in de laagste stand te zetten leek dat effect iets minder te worden

Ondertitels beheert de tv zeer goed. Ze worden gedimd (soms vrij sterk) om te voorkomen dat ze in donkere scènes het beeld doen oplichten. De Q95T zet voor contrast een soliede prestatie neer die enkel de duimen moet leggen voor OLED-modellen. Ook voor uniformiteit scoort het scherm uitstekend, zowel in donkere als zeer heldere testbeelden is de uniformiteit nagenoeg perfect. Een licht donkere en koele rand rondom het scherm zagen we wel (zoals op de andere QLEDs dit jaar), maar die stoort in de praktijk nooit.

Voor de beste resultaten kies je de ‘Film’ beeldmode. Die is uitstekend gekalibreerd, met een neutrale grijsschaal en prima kleurweergave. De helderheid staat iets te laag voor een goed verlichtte woonkamer. We stellen helderheid liever in op 20. Er is dan nog veel ruimte om ze hoger in te stellen, en eventueel de lichtsensor te activeren. Met local dimming in de hoogste stand kan je zelfs HDR-helderheden halen.

Samsung QE65Q95T – HDR

Samsung ondersteunt naast HDR10 en HLG nog steeds enkel HDR10+, het ontbreken van Dolby Vision blijft een minpunt.

In HDR Film beeldmode halen we een piekhelderheid van 1.349 nits op een 10% venster dat weliswaar vrij snel stabiliseerde naar 1.240 nits. Op een volledig wit beeld lag het maximum op 560 nits. Die cijfers liggen duidelijk meer in de lijn van de Q85R (2019) dan die van de Q90R (2019). Die laatste haalde nog een piekhelderheid van 1.640 nits. Het blijft wel meer dan voldoende om erg intense HDR-beelden op het scherm te zetten.  Ook alle witdetail blijft goed bewaard, en de Samsung respecteert de HDR-metadata  tot zelfs 10.000 nits. De local dimming instelling staat in de Film beeldmode op Standaard, het verschil met de Hoog instelling leek ons betrekkelijk klein, maar Hoog levert net iets meer contrast.

Het kleurbereik op de Q95T-serie klokt af op 85% DCI-P3 en 63% Rec.2020. We zagen dit al licht terugvallen op de andere 2020 modellen, maar de Q95T valt zelfs duidelijk onder de grens van 90% DCI-P3 die we graag gehaald zien. Wat de oorzaak is, is niet te zeggen. Ook de kleurkalibratie mag wat beter gezien dit toch een topmodel is, maar het eindresultaat blijft perfect te genieten.

Zoals alle Samsung QLED-modellen is de Q95 te helder gekalibreerd, zij het dan minder uitgesproken dan op modellen van vorig jaar. Het is een voordeel in een goed verlichtte omgeving, maar we zagen toch liever een correct gekalibreerde Film beeldmode. De tv toont voldoende zwartdetail, donkere scènes komen goed uit de verf. Deze Samsung toont goed hoe mooi intense HDR-beelden kunnen zijn.

Samsung QE65Q95T – Gaming, Reflecties en kijkhoeken

De Q90T, Q95T en de 8K-modellen zijn uitgerust met een zeer goede anti-reflectiefilm en brede kijkhoek. De nieuwe kijkhoekfilm boet wat in ten opzichte van vorig jaar maar levert nog steeds een goed resultaat. De kijkhoek leunt nu meer aan bij die van Sony’s X-Wide Angle. Vanaf 20-30° zie je de gammawaarde dalen, waardoor middentonen wat helderder worden. Bij extreme HDR-beelden worden zo de zonegrenzen beter zichtbaar. De kleurweergave blijft wel erg goed. Het scherm tempert reflecties goed, maar ze krijgen wel een wat breder uitgesmeerd effect.

In de Filmbeeldmode is de input-lag 80,6 ms, een vrij hoog resultaat. In game mode zakt die nog naar 11,8 wat zonder meer uitstekend is. Gamers kunnen verder ook gebruik maken van ALLM, en VRR (HDMI VRR en AMD Freesync) met een bereik van 48 tot 120 Hz (meer uitleg over alle features vind je hier). Daarvoor gebruik je HDMI-ingang 4. In de spelmodus kan je ook Motion plus instellingen aanpassen om meer detail zichtbaar te maken, al gaat de input-lag dan wel naar 22,6ms. Je vindt er ook de ‘Dynamic Black Equalizer’ waarmee je zwartdetail beter zichtbaar kunt maken.

Samsung QE65Q95T – Geluidskwaliteit

We waren al erg tevreden over het geluid van andere 2020 QLED-modellen, dus de goede resultaten van de Q95T-serie komen niet als een verrassing. Het 60W-audiosysteem maakt gebruik van speakers aan de onderzijde en bovenzijde van het scherm. Samsung gebruikt die voor hun eigen OTS (Object Tracking Sound) techniek, waarbij het geluid meer uit het scherm lijkt te komen en surroundbronnen betere positionering krijgen. Dolby Atmos-ondersteuning is helaas afwezig.

We draaiden het volume goed open, en merken een sterke, aangename klank, met duidelijke hoge tonen, en stevig wat baswerk.  De vervorming blijft beperkt tot een minimum, zelfs in onze lastigste muziek testsamples. Je kan het geluid tunen op basis van de kamerakoestiek met behulp van ‘Algemeen, Intelligente instellingen’ ‘Aanpasbaar Geluid+’. De meting hoef je niet meer op voorhand te doen, Samsung voert die uit in real-time.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Meer info over onze meetapparatuur vind je hier.

Samsung QE65Q95T – Conclusie

De QE65Q95T (Q95T-serie) neemt terecht zijn plaats in aan de top van Samsungs 4K-aanbod. Maar het is geen rechtstreekse upgrade van de Q90R. De tv moet het stellen met 120 dimming zones tegenover 480 op de Q90R (2019). Een hoger aantal zones is voorbehouden voor de 8K-modellen, een begrijpelijke zet, maar toch teleurstellend. Samsung blijft ook weg van Dolby Vision/Atmos. Alhoewel ondersteuning voor Dolby Vision minder belangrijk is op modellen met een ruime lichtopbrengst, zoals de Q95T, zou ondersteuning ervan de tv echt volledig maken. Opmerkelijk is dat het HDR-kleurbereik kleiner is dan op voorgaande modellen, maar het zit nog ruim in HDR-bereik en de impact ervan is erg klein. We vragen ons enkel af waarom dit zo is.

Deze Samsung levert uitstekende prestaties als je op zoek bent naar een lcd-tv met heldere beelden, krachtig contrast, goede bewegingsscherpte en prima kijkhoek. Het dimming algoritme maakt het beste van de beschikbare zones. Het vermijdt goed fluctuerende helderheid terwijl het toch voor uitstekende zwartweergave en goed zwartdetail zorgt. Het meest zichtbare compromis is dat de kleine heldere accenten wat aan impact verliezen. De Quantum Processor 4K levert uitstekende upscaling en goede ruisonderdrukking zodat al je bronnen er piekfijn uitzien. De ruime piekhelderheid geeft HDR-beelden een krachtig karakter, zelfs in een goed verlichte woonkamer. Voor gamers is er een HDMI 2.1-aansluitingen met ruime gaming-featureset. Aangevuld met de stevige audioprestaties, het handige Tizen smart tv-systeem en de One Connect box/Invisible Connection is dit een mooie, moderne televisie.

De QE65Q95T (Q95T-serie) is duidelijk lager geprijsd dan de Q90R bij zijn introductie in 2019, en voor een topmodel is die prijs correct. Je kan bovendien dezelfde prestaties in huis halen voor 300 euro minder als je de Q90T kiest, die als enig verschil niet uitgerust is met de One Connect box/Invisible Connection en optionele No Gap-wallmount.

9.0
2972078-92992-samsung-qe65q95t-4k-qled-tv-10
FWD award

Beoordeling
Samsung QE65Q95T

Pluspunten
  • Goede local dimming (Contrast en zwartwaarde)
  • Uitstekende upscaling
  • Goede kijkhoek
  • Top bewegingsscherpte
  • Krachtige HDR-beelden
  • HDMI 2.1 en gaming features
Minpunten
  • Geen Dolby Vision/Atmos
  • HDR te helder gekalibreerd
  • Verminderd aantal dimming zones tegenover vorig jaar
  • Kleurbereik nipt ok voor HDR

Beoordeling Samsung QE65Q95T

De QE65Q95T (Q95T-serie) neemt terecht zijn plaats in aan de top van Samsungs 4K-aanbod. Maar het is geen rechtstreekse upgrade van de Q90R. De tv moet het stellen met 120 dimming zones tegenover 480 op de Q90R (2019). Een hoger aantal zones is voorbehouden voor de 8K-modellen, een begrijpelijke zet, maar toch teleurstellend. Samsung blijft ook weg van Dolby Vision/Atmos. Alhoewel ondersteuning voor Dolby Vision minder belangrijk is op modellen met een ruime lichtopbrengst, zoals de Q95T, zou ondersteuning ervan de tv echt volledig maken. Opmerkelijk is dat het HDR-kleurbereik kleiner is dan op voorgaande modellen, maar het zit nog ruim in HDR-bereik en de impact ervan is erg klein. We vragen ons enkel af waarom dit zo is.

Deze Samsung levert uitstekende prestaties als je op zoek bent naar een lcd-tv met heldere beelden, krachtig contrast, goede bewegingsscherpte en prima kijkhoek. Het dimming algoritme maakt het beste van de beschikbare zones. Het vermijdt goed fluctuerende helderheid terwijl het toch voor uitstekende zwartweergave en goed zwartdetail zorgt. Het meest zichtbare compromis is dat de kleine heldere accenten wat aan impact verliezen. De Quantum Processor 4K levert uitstekende upscaling en goede ruisonderdrukking zodat al je bronnen er piekfijn uitzien. De ruime piekhelderheid geeft HDR-beelden een krachtig karakter, zelfs in een goed verlichte woonkamer. Voor gamers is er een HDMI 2.1-aansluitingen met ruime gaming-featureset. Aangevuld met de stevige audioprestaties, het handige Tizen smart tv-systeem en de One Connect box/Invisible Connection is dit een mooie, moderne televisie.

De QE65Q95T (Q95T-serie) is duidelijk lager geprijsd dan de Q90R bij zijn introductie in 2019, en voor een topmodel is die prijs correct. Je kan bovendien dezelfde prestaties in huis halen voor 300 euro minder als je de Q90T kiest, die als enig verschil niet uitgerust is met de One Connect box/Invisible Connection en optionele No Gap-wallmount.

Prijsvergelijker Samsung QE65Q95T

Reacties (17)