Dossier: drie betaalbare oled tv’s van Philips, Sony en LG vergeleken

08 augustus 2020 + 10 minuten 8 Reacties
Philips-OLED805

OLED-tv’s hebben zich de voorbije jaren comfortabel in het hogere tv-segment genesteld. De meeslepende beeldbeleving met zijn rijke kleuren en perfect zwart is een plezier voor het oog. In dit dossier bekijken we drie recente modellen die voor een betaalbare prijs in de schappen staan. Wat is de beste betaalbare oled tv van dit moment?

Een woordje uitleg bij de selectie

We zoeken een 2020 4K OLED-model, in 55 of 65 inch beeldformaat. Het absolute topmodel moet het niet zijn, we mikken eerder op de meest populaire en betaalbare modellen. Door de corona-perikelen is het Panasonic model (de HZ1000/HZW1004) niet op tijd bij ons geraakt. Dat toestel vind je later terug op de website en in een volgende editie van FWD Magazine.

HDMI 2.1 of niet?

De introductie van HDMI 2.1 ligt al geruime tijd achter ons, maar toch bieden niet alle fabrikanten deze nieuwste versie met al zijn eigenschappen aan. Voor de film- en sportliefhebber is HDMI 2.1 voorlopig niet erg belangrijk (we verwachten niet snel 4K HFR-content), maar voor gamers dan weer des te meer. Features zoals ALLM (Auto Low Latency Mode) en VRR (Variable Refresh Rate) zijn specifiek voor hen bedoeld. En de hogere bandbreedte van HDMI 2.1 die 4K High Frame Rate (HFR) content mogelijk maakt, zal ook in eerste instantie belangrijk zijn voor de gebruikers van de nieuwste generatie consoles (PS5 en Xbox Series X). Een feature zoals eARC kan dan weer interessant zijn om te vermijden dat je soundbar of AV-receiver een beperkende schakel is in de videoketen. Zie trouwens ook elders in dit magazine een uitgebreid achtergrondartikel over eARC. Vermits een tv toch maar om de zes tot zeven jaar vervangen wordt, vinden we dat HDMI 2.1 toch een zeker gewicht mag krijgen.

High Dynamic Range

De markt heeft nog steeds niet bepaald of Dolby Vision of HDR10+ voor dynamische tonemapping het grootste deel zal uitmaken van het content-aanbod. Misschien blijven ze beide aanwezig, of blijft standaard HDR10 met statische tonemapping het belangrijkst. Toestellen die alle HDR-versies ondersteunen hebben dus zeker een troef in huis. Wat we wel merken is dat tonemapping, de stap die het binnenkomend HDR-beeldsignaal vertaald naar de mogelijkheden van het scherm, erg goed is geworden. En de meeste fabrikanten maken onder de motorkap gebruik van een eigen vorm van dynamische tonemapping (waarbij de HDR-weergave afgestemd wordt op de mogelijkheden van het specifieke scherm), zodat de afwezigheid een  van de dynamische standaarden niet noodzakelijk een handicap is.

Geluid en Dolby Atmos

We zeggen al lang dat wie echt boeiend geluid zoekt, best een soundbar of andere externe audio-oplossing in huis haalt. We merken gelukkig wel dat high-end modellen zoals deze OLED’s, toch prima geluid aan boord hebben. Al deze modellen ondersteunen zelfs Dolby Atmos, maar met de speakers van de tv zal een goede Atmos-weergave toch vaak relatief beperkt blijven. Kies voor echte surround toch een externe oplossing.

Toestellen van vorig jaar?

Toestellen van vorig jaar (de LG C9, Philips OLED804 en Sony AG8) zijn vaak nog beschikbaar aan een erg gunstige prijs. Zijn dat goede alternatieven? Ook die toestellen leveren uitstekend beeld en geluid, maar de kleine stap vooruit in beeldverwerking geef je op. Afgezien daarvan kijk je net als met de huidige toestellen best of de features die jij belangrijk vindt aanwezig zijn. Enkel bij de Sony AG8 hebben we wat voorbehoud, want dit toestel loopt echt wat achter op de nieuwere A8.

Wat is de beste betaalbare oled tv van dit moment?

In dit dossier bespreken we drie betaalbare oled televisies van Philips, LG en Sony. Hieronder vind je de conclusies uit elk van de reviews, met een link naar de volledige review.

LG CX-serie

De lijst minpunten op de LG CX-serie is erg kort. Er ontbreekt HDR10+ ondersteuning, toch jammer voor een toestel dat verder alles biedt. Onze metingen gaven ook aan dat de CX-serie iets minder helder is dan vorig jaar, maar hij blijft wel duidelijk binnen de krijtlijnen van de typische OLED-prestaties. De HDMI 2.1-aansluitingen geven maximaal 40Gbps bandbreedte terwijl je op de C9 48Gbps kreeg. Over de communicatie daaromtrent zijn we niet tevreden, die verliep onduidelijk, maar de impact op de meeste consumenten is onbestaande. Wie de review van de C9 er even bij neemt merkt op dat de OLED65CX6LA qua pure beeldkwaliteit echt erg dicht bij zijn voorganger aanleunt. Het gaat vooral om kleine verbeteringen (zoals OLED Motion Pro, Filmmaker mode of Dolby Vision IQ). Ja, al die features verbeteren je kijkervaring verder, maar het is zelden een wereld van verschil. OLED-prestaties lijken de voorbije jaren toch duidelijk op een plateau te zitten.

Wie de pluspunten exploreert merkt al snel dat de OLED65CX6LA enorm veel te bieden heeft. Gamers kunnen uitkijken naar een tv die zowel op next gen consoles als op PC fantastische resultaten geeft, en alle vereiste features ondersteunt. De filmliefhebbers genieten van het kenmerkende zwart, fantastische kleurweergave en knappe HDR-prestaties. Prima geluidskwaliteit en een uitgebreid en handig WebOS vervolledigen deze knappe televisie. De prijs voor al dat moois is voorlopig wel erg hoog, maar in lijn voor het segment. De Samsung Q95T is iets goedkoper, maar de zwaarste concurrentie komt eigenlijk van LG’s eigen C9.

9.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Zeer goede beeldverwerking
  • Dolby Vision IQ, Filmmaker Mode
  • Verbeterde bewegingsscherpte
  • Top zwartweergave met veel schaduwdetail
  • Uitstekende HDR-beelden
  • HDMI 2.1 met ruimste featureset
  • Prima geluid, inclusief Atmos

Minpunten
  • Geen HDR10+

  • Een tikje minder helder dan vorig jaar

Philips OLED805-serie

Is de 55OLED805 (OLED805-serie) een waardige opvolger van de OLED804? Hij erft heel veel zaken van zijn voorganger, zoveel is zeker, ook een paar zwakkere punten. De Android chipset die voor dit model toch wat krachtiger mocht, bijvoorbeeld. En hij worstelt nog steeds met kleurbanden in donkere, lage kwaliteitsbeelden. Dat zijn echter geen showstoppers vinden we. Waar we wel wat teleurgesteld zijn is het gebrek aan HDMI 2.1-aansluitingen en functies. Dat is vooral voor gamers een minpunt, maar het ontbreken van eARC kan ook voor filmliefhebbers een teleurstelling zijn. Philips heeft ook zijn remote een make-over gegeven en alhoewel die er nu wel wat knapper uitziet, zijn we minder tevreden over het gebruiksgemak.

Uitstekende punten krijgt de Philips 55OLED805 voor zijn algemene beeldverwerking. Die kreeg met de toevoeging van een vleugje AI nog wat extra spierkracht. Het toestel pakt ook uit met een erg accurate kleurweergave en indrukwekkend zwartdetail voor een fantastisch beeldresultaat. In HDR combineert de tv dat met een hoge piekluminantie en ondersteuning voor Dolby Vision en HDR10+. SDR-beelden geef je met Perfect Natural Reality een knap HDR-effect. Het geluid klinkt op dit model alweer krachtiger, met een stevige scheut bas. Philips heeft in zijn design echter ook gedacht aan mensen die toch een soundbar willen gebruiken, de tv kan met behulp van een adapter set hoger geplaats worden. Tot slot heeft Philips met de toevoeging DTS Play-Fi zijn tv’s en zijn audioproducten in een keer een multi-room audiosysteem en draadloze surround gegeven.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Zeer goede beeldverwerking
  • Top zwartweergave met veel schaduwdetail
  • Uitstekende HDR-beelden
  • DTS Play-Fi en Ambilight
  • Bijgeleverde pootjes om tv op te tillen voor een soundbar
  • Prima geluid, inclusief Atmos

Minpunten
  • Geen HDMI 2.1-aansluitingen

  • Nieuwe remote levert matig gebruiksgemak

Sony A8-serie

Waar de AG8 een nogal flauwe doorslag was van de AF8, is de A8 een echte upgrade.  Een krachtigere Android chipset, nieuwe menu’s en remote, én de X1 Ultimate processor. Het belangrijkste minpunt bij Sony is de afwezigheid van een volwaardige HDMI 2.1-aansluiting, en de bijhorende gamer-features. Voor een high end-model en met de aankondiging van de PS5 net achter de rug blijft het moeilijk te begrijpen. We hadden ook graag HDR10+ ondersteuning gezien.

De A8 levert uitstekende beeldkwaliteit. De X1 Ultimate processor staat garant voor top upscaling en beeldverwerking, met een extra goed punt voor de ‘smooth gradation’ optie die kleurbanden wegwerkt. Het OLED-scherm levert niet alleen pikzwart maar toont ook uitstekend zwartdetail. Sony heeft bovendien het licht flikkeren in heel donkere beelden weggewerkt. De nieuwe 120Hz Black Frame Insertion verbetert de detailweergave in snel bewegende beelden, zonder te veel aan helderheid in te boeten. Aangevuld met lekker geluid en een fijne en vooral vlotte gebruikservaring van Android 9 gecombineerd met de nieuwe remote en menu’s is dit een mooi totaalpakket. De KD-55A8 (A8-serie) zit met zijn prijs op het niveau van de LG CX. Daarmee is hij voorlopig relatief duur.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Uitstekende beeldverwerking
  • Verbeterde bewegingsscherpte
  • Top zwartwaarde en veel zwartdetail
  • Unieke geluidsoplossing met ondersteuning voor Atmos
  • Prima gebruikservaring (Android 9 en remote)
  • Twee opstelmogelijkheden (een voor soundbar)

Minpunten
  • Geen HDR10+

  • Minimaal verlies van witdetail in HDR
  • Behalve eARC, geen HDMI 2.1 features

Conclusie

Omdat OLED-tv’s allemaal gebruik maken van dezelfde OLED-panelen (van LG Display) en omdat de technologie al een paar jaar fundamenteel niet meer veranderd is, liggen de prestaties van de verschillende toestellen steeds dichter bij elkaar. Al deze modellen bieden top kleurweergave, uitstekende helderheid en knappe HDR-beelden. De Philips scoort de hoogste helderheid, maar de voorsprong is bescheiden. De Sony toont de beste HDR-kleurweergave, in SDR scoren de Philips en LG iets beter. Philips ondersteunt als enige Dolby Vision én HDR10+. Maar de dynamische tonemappings die LG en Sony zelf implementeren zijn erg goed. Op dit punt geven we de LG de beste punten.

Hoe onderscheiden toestellen zich dan van elkaar? Met design bijvoorbeeld. Zowel Philips als Sony hebben gedacht aan soundbargebruikers, bij LG zal een soundbar plaatsen lastiger zijn. De audioprestaties van alle modellen zijn erg goed en ze bieden alle drie Dolby Atmos-ondersteuning. Ook hier geven we de Philips een kleine voorsprong. Gebruiksgemak is een andere factor, daar geven we LG de beste punten.

Uiteindelijk zitten de grootste verschillen in het feature-aanbod. LG biedt als enige HDMI 2.1-aansluitingen met alle belangrijke features, een troef met het oog op de toekomst, maar voor heel wat kijkers niet doorslaggevend. De nieuwe 120Hz Black Frame Insertion die snel bewegende beelden iets scherper maakt zonder te veel helderheidsverlies of flikker vinden we enkel op LG en Sony. Vind je AirPlay belangrijk dan kijk je naar de Sony en de LG, terwijl Philips twee unieke troeven heeft met DTS Play-Fi en Ambilight. Al moet Play-Fi wel nog zijn belang bewijzen; het heeft alleszins potentieel. Uiteindelijk zal je keuze voor een van deze toestellen vaak gebaseerd zijn op de juiste combinatie van features. Voor beeld en geluid zijn de verschillen vaak subtiel, en enkel van belang voor de meest kritische kijkers.

Als we alles op een rijtje zetten, reiken we het Best Getest-logo uit aan de LG OLED65CX6LA. Het toestel combineert de belangrijkste features met uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. Kijken we ook naar het prijskaartje, dan geven we het Beste Koop aan de Philips 55OLED805. Hou er wel rekening mee dat de prijzen dicht bij elkaar liggen, en aanbiedingen of toekomstige prijsevolutie daarom je beslissing kunnen beïnvloeden.

Reacties (8)