Audio Beoordeling 8.5

Review: Samsung HW-S60T – kleine soundbar met een grote soundstage

23 mei 2020 + 10 minuten 9 Reacties
SamsungHW-S60T

De HW-S60T is de eerste Samsung-soundbar van modeljaar 2020 die onze testruimte bereikt. Groot is dit minimalistische toestel niet, maar toch weet het een 4.0-geluid met veel kracht te produceren.

En dat zonder aparte subwoofer. Maar ook: qua design betekenen de afgeronde vormen en het Kvadrat-stofje een hele stijlbreuk met de techno-ontwerpen waar Samsung vroeger van hield.

Samsung HW-S60T soundbar

Deze gloednieuwe soundbar is echt zo nieuw als maar kan zijn: enkele dagen nadat de eerste modellen onze regio bereikte, stuurde Samsung al enkele testtoestellen ons kant uit. Deze test van de HW-S60T is dus een kleine primeur, binnenkort lees je bij ons ook een review van het even nieuwe HW-Q800T-topmodel. Beiden soundbars maken deel uit van de Cinematic-reeks, die het beste moeten bieden wat Samsung qua geluidsweergave in huis heeft. En dat is wel wat, weten we al van de tests van Samsung-soundbars die we in de voorbije hebben uitgevoerd. In tegenstelling tot het Q800T-model heeft dit model geen Q-Symphony aan boord.

Als we de 399 euro kostende HW-S60T uit zijn doos halen, moeten we spontaan denken aan de Harman Kardon Citation Multibeam 700 die we enkele weken geleden getest hebben. Het zijn zeker niet dezelfde toestellen (en ook qua techniek zijn er verschillen), maar ze spreken wel een gelijkaardige designtaal. Net zoals de Harman Kardon is de HW-S60T een kleinere soundbar die qua geluidsweergave heel veel probeert te persen uit een compacte vorm. Standaard komt het zonder een subwoofer, wat aansluit bij het idee dat er mensen zijn die een beter tv-geluid willen maar geen zin hebben in een forse soundbar én een aparte grote sub. Minimalisme, daar gaat het dus om bij deze Samsung. Wie toch meer wil kan (achteraf) nog de HW-S60T uitbreiden met de SWA-W500 draadloze subwoofer en de SWA-8500 draadloze speakers die je naast je sofa kunt plaatsen. Die modulaire aanpak zie je steeds meer en vinden we positief. Het is leuk voor mensen die hun aankopen willen spreiden en blijft optioneel voor wie het niet wenst. We hebben de HW-S60T echter niet getest met de uitbreidingen, enkel in zijn ‘pure’ vorm. Overigens is er ook een HW-S61T. Dit is exact hetzelfde toestel, maar in plaats van een zwarte kleur is deze soundbar omhult in een lichtgrijs stofje. De verschillen tussen de HW-S60T en HW-S61T zijn dus nagenoeg onbestaande, alleen zal die laatste in sommige woonkamers net iets subtieler staan.

Kvadrat-design

“Hadden we maar aandelen gekocht in Kvadrat.” Dat beginnen we nu stilaan altijd te denken als we weer een nieuwe soundbar uitpakken. De Deense textielfabrikant – al jaren een gevestigde naam bij designmeubels – maakt furore bij steeds meer audiofabrikanten. Samsung-zustermerk Harman Kardon gebruikt hun stoffen al enkele jaren om hun producten meer te laten aansluiten bij hedendaagse interieurs, nu volgt Samsung zelf ook. Het maakt dat deze HW-S60T er niet uitziet als een soundbarproduct zoals de Koreaanse fabrikant in de voorgaande jaren uitbracht. Vaak waren dat meer hoekige en strakke apparaten. Door zijn rondingen en het gebruik van een mooi stofje komt de HW-S60T veel modieuzer over, beter passend in een modern interieur. Tegelijkertijd: we zijn niet de grote textielexperts, maar het Kvadrat-stofje die bij deze betaalbare middenklasser wordt gebruikt is minder luxueus of onderscheidend dan bij duurdere toestellen. Het zou volgens Samsung wel makkelijk af te stoffen en reinigen zijn.

De HW-S60T is een compact toestel van 76,4 cm hoog en 6,6 cm hoog. Er zijn nog kleinere soundbars, maar dit formaat is nog altijd zeer bescheiden te noemen. Op onze tv-meubel nam het niet veel plaats in. Buiten dat zijn kleinere formaat in het juiste interieur subtieler integreert, betekent dot ook dat het apparaat visueel goed past bij kleinere schermformaten. Vergeleken met de televisies in onze woonkamer en testruimte van 55 respectievelijk 65 inch is de HW-S60T natuurlijk wel echt een junior-soundbar. Symmetrie-lovers gaan liever een soundbar hebben die net even breed is. Maar iets kleiner kan ook net zijn wat iemand zoekt.

Samsung kiest op alle vlakken heel resoluut voor een minimalistische aanpak. Neem de bediening op de soundbar zelf. De HW-S60T heeft maar enkele knoppen en die zijn bovendien heel discreet aangebracht op de bovenkant. Een display? Is er niet. Samsung koos bij eerdere soundbars al voor een onopvallend scherm dat achter luidsprekerstof gemonteerd werd, maar hier is zelfs dat weg. Hoe weet je dan welke geluidsmodus je kiest of regel je instellingen bij? Wel, de soundbar spreekt. Dat klopt, de HW-S60T vertelt je welke geluidsmodus je geselecteerd hebt en welke instelling je aanpast. Je kunt kiezen in welke taal je deze opmerkingen wenst te horen. Engels is standaard, Frans of Duits is een van de andere mogelijkheden. Nederlands is echter geen optie.

Even over soundbars en hun hoogte

De bescheiden hoogte van 6,6 cm leek ons in eerste instantie ideaal, maar na een gesprek met onze beeldexpert Eric Beeckmans kijken we daar anders naar. De trend bij een aantal tv-fabrikanten is om heel lage stands voor hun nieuwe televisies te voorzien, waardoor de onderste rand van het scherm maar 1 tot 2 cm boven de ondergrond zweeft. Een soundbar zoals de HW-S60T bedekt dus een deel van het scherm. Enkel een probleem bij deze Samsung? Neen, absoluut niet, het is een algemeen gegeven. Soundbars van slechts 1-2 cm hoog zijn gewoonweg uiterst zeldzaam. We hebben zo geen enkel toestel ontvangen in de voorbije twee-drie jaar… We huiveren zelfs een beetje bij het idee dat een soundbar zo compact zou zijn, want dat zou betekenen dat het toch wel heel kleine drivers zou bevatten. Het lijkt wel alsof de meeste tv-fabrikanten geen rekening houden met soundbars, zelfs als ze zelf een afdeling hebben die dergelijke toestellen produceren. Een beetje research leert wel dat Samsung op deze trend een uitzondering vormt, want de meeste tv-modellen van de Koreanen hebben wel voldoende clearance om een soundbar goed onder het scherm te plaatsen. Bij Philips en LG daarentegen… In elk geval is het belangrijk om te checken bij aankoop van een soundbar dat hij niet te hoog is en over je scherm heen zal piepen. Bij muurmontage kun je de hoogte van het scherm makkelijk aanpassen, dan heb je dit probleem minder gauw. Bij de HW-S60T wordt overigens zoals gebruikelijk het nodige geleverd om aan muurmontage te doen (op schroeven en plugs na).

Vrije plaatsing

Bij middenklassers kom je niet altijd veel technische snufjes tegen. De HW-S60T is ook een relatief eenvoudig toestel, maar zet toch wat slimme zaken in om geluid breder de kamer in te sturen. Twee hoornspeakers aan de zijkant bijvoorbeeld, zorgen ervoor dat je een mooie scheiding krijgt van de linkse en rechtse kanalen, waardoor bewegende geluidseffecten goed worden overgebracht. Als een auto van links het scherm oprijdt naar rechts, dan ervaar je die beweging echt. Voorwaarde is wel dat die zijspeakers hun werk kunnen doen. Als je deze soundbar in een nis van een tv-meubel zou stoppen, lukt dat niet. Je zet de Samsung-soundbar daarom het best vrijstaand voor je televisietoestel en niet er onder geschoven. Waarom dat laatste? De HW-S60T past immers nog een tweede trucje toe om je de indruk te geven dat geluid uit het scherm komt. Het geluid uit de tweeters wordt verspreid via een reeks gaatjes (56 stuks!) die bovenaan over de volledige breedte lopen, een techniek die Samsung Acoustic Beam noemt. Je kunt deze gaatjes niet zien, maar ze zorgen dat een deel van het geluid hoger in de kamer wordt gestuwd – wellicht net naar waar het tv-scherm zich bevindt. Daarom krijg je bij deze HW-S60T minder gauw het idee dat je tv-geluid uit een apart kastje komt in plaats van uit de tv zelf. Dat lijkt misschien minder belangrijk, maar is cruciaal om je echt onder te dompelen in je films of tv-series. Het helpt ‘to suspend your disbelief’, het einddoel van elke filmmaker. Het lijkt ons vanwege Acoustic Beam geen goed idee om deze soundbar boven de televisie te hangen, omdat je dan net het geluid weg van het scherm laat klinken. Overigens, deze techniek creëert ook de nodige ruimte in de weergave zodat muziek net iets realistischer klinkt. De stereoscheiding is goed voor een soundbar. En ook dat is een cruciaal iets om echt meegesleept te worden door je muziek.

Een betere SmartThings

Een tijdje geleden begon Samsung de SmartThings-app te pushen als de remote-app voor hun soundbars. Deze app is bedoeld als de plaats waar je alle mogelijke slimme toestellen kunt bedienen en samenbinden, zowel van Samsung zelf als van derden. Ja, ook van verlichting, koelkasten en stofzuigers. We vonden dat aanvankelijk geen positieve stap, want die SmartThings-app bood veel minder mogelijkheden dan de toegewijde apps die er vroeger voor Samsung-soundbars waren. Ook bij het instellen kreeg je maar weinig hulp en informatie.

Dat is bij deze HW-S60T veel beter. Samsung neemt een forse stap door de SmartThings-app uit te breiden met een echt remote-gedeelte. Het instellen van de soundbar (incluis aanmelden op het WiFi-netwerk) verloopt via een eenvoudig stappenplan. Alles is helder gepresenteerd, je krijgt ook gesproken feedback via de soundbar en we ondervonden eigenlijk geen enkel probleem bij het configureren. Prima.

Als je in SmartThings tikt op de soundbar, krijg je nu ook alle instellingen die je via de remote kunt veranderen. Dat gaat eerlijk gezegd veel vlotter dan via de gesproken feedback op de soundbar zelf, toch als het gaat om het aanpassen van de bass en treble en van de aparte volumeniveaus voor de zijdelingse speakers en van de speakers aan de achterkant. 

Niet getreurd als je niet graag met een app werkt. Samsung levert een uitstekende remote mee. We herkennen hem meteen, want deze slankerd met gekromde rug vind je in een of ander vorm bij veel Samsung-tv’s en -soundbars in de doos. Het lijkt bijvoorbeeld heel sterk op de remote van de Samsung UE60KS7000-tv die meestal in onze testruimte hangt (maar die tijdelijk vervangen is door een Sony KD-A9F). Het mooie is dat deze One Remote er gewoon heel degelijk en toch ook sierlijk uitziet, en dat bij een relatief goedkope soundbar.

Beregoed

Aan net geen 400 euro is de HW-S60T een middenklasser te noemen. We verwachten dus niet al te veel aansluitingen te vinden – en dat is ook het geval. Er is slechts één HDMI-ingang, en die gebruik je om je tv aan te sluiten. Het is enkel ARC-compatibel, niet eARC. Maar bij een toestel zoals deze lijkt dat niet een dealbreaker; met ARC kan het immers al Dolby Digital 5.1 en DTS DS 5.1 aan. DD 5.1 is de modus die je het meest zal gebruiken bij het bekijken van films, want dit is de codec gebruikt door Netflix, Amazon en Disney+.

De optische ingang geeft je een alternatieve manier om een tv aan te sluiten of een ander audiobron, zoals een console of cd-speler. En dat is het qua fysieke aansluitingen. Wil je muziek beluisteren, dan kun je streamen over Bluetooth of Spotify over WiFi afspelen. Dat gaat heel makkelijk: als de HW-S60T op het netwerk hangt, verschijnt het automatisch in de Spotify-app als speaker. Tikken en de muziek speelt. Wie geabonneerd is bij een andere dienst, zoals Apple Music of Tidal, zal enkel via Bluetooth zijn muziek kunnen afspelen. Denk er ook aan dat bepaalde muziekdiensten apps voor smart-tv’s uitbrengen, en zo kun je ook muziek naar de soundbar sturen. Maar feit blijft dat je bij deze soundbar geen Chromecast- of Airplay-streaming zal vinden. Goed om weten: de HW-S60T heeft Alexa aan boord. Voor dat je het vraagt: neen, geen Google Assistant of Siri. Enkel Alexa. Met wat hacking kun je Alexa ook bij ons gebruiken en via haar muziek afspelen via een aantal diensten. Maar vooralsnog vinden we dat voor de doorsnee consument in de Benelux geen meerwaarde. Je kunt Alexa nog altijd niet in het Nederlands aanspreken (Frans, Duits en Engels zijn je opties) en het is echt knoeien om bijvoorbeeld Alexa te koppelen aan Apple Music. Zolang Amazon Alexa niet officieel in onze regio lanceert, blijft het toch minder aantrekkelijk. 

Misschien heb je in deze tijden een film nodig die je een beetje oppept? Mogen we je dan een avond met de schalkse beer Paddington aanraden, te vinden op Netflix? Paddington 1 en 2 zijn beide films die cynisme en sarcasme volledig uit de weg gaan, en toch heel geestig zijn. En ook: ze hebben ook fijne muzikale soundtracks. Een heel leuke scène met een fraaie surroundweergave is bij de barbier, waar Paddington moet invallen voor de kapper. Het duurt niet lang vooraleer chaos zijn (in dit geval) charmante hoofd opsteekt. Terwijl Paddington verstrengelt raakt met de tondeuse en door de ruimte trilt, vliegen er allerlei zaken door de ruimte, wat de Samsung-soundbar prima overbrengt. Niet verrassend missen we wel de grote surroundweergave met de luisteraar in het midden (de extra rear-speaker-kit zou daarbij helpen), maar de HW-S60T zet vooraan bij onze tv wel een behoorlijke brede soundstage neer zodat soundeffects ver buiten het scherm lijken te zitten. De bovenliggende tweeteropeningen op het toestel zorgen er ook voor dat al die kleine details los in de ruimte hangen, iets dat bij een goedkopere, kleinere soundbar zelden lukt. Qua detailweergave doet deze soundbar het goed.

Dezelfde opmerking kunnen we ook maken bij de race in ‘Ready Player One’. Je krijgt veel detail in deze ongelooflijk rijke soundtrack gepresenteerd, wat je zonder twijfel een wow-gevoel geeft ten opzichte van typische tv-speakers. Banden gieren met veel overtuiging, vuurwerk ontploft hoog in de lucht en auto’s knallen met een stevige crunch tegen barrières. Het is best knap, al missen we in onze testruimte van circa 25 m2 de heftige impact als King Kong op gebouwen springt en bij exploderende voertuigen. Spijtig dat we die optionele subwoofer niet in huis hebben, want dat zou wel eens een heel mooi totaalresultaat hebben opgeleverd. Nu missen we een beetje het spektakelgevoel, dat was bij de Multibeam 700 meer het geval. Maar aan de positieve zijde brengt de HW-S60T heel effectief de sfeer over bij soundtracks die muziek combineren met subtielere audio-effecten, zoals bij ‘Roma’. We gebruiken deze film met zijn Oscar-winnend sounddesign graag bij Dolby Atmos-soundbars om te testen hoe goed ze zijn in het positioneren van geluidseffecten. De HW-S60T heeft niet de technologie aan boord om Atmos-content weer te geven, maar slaagt er wel in om die enorme soundscape grotendeels mee te geven. Een mooie prestatie in dit segment. Het is trouwens een aanrader om de adaptive sound mode in te schakelen, want die klinkt heel wat beter dan de standaardmodus. Het valt ons ook op dat de Samsung effectief het geluid normaliseert: bij veel soundbars ervaar je soms een enorm volumeverschil als na stille dialogen er plots iets luidruchtig gebeurt op het scherm, wat veel mensen naar de volumeregeling doet grijpen. Maar bij de HW-S60T heb je die contrasten minder vaak, wat eigenlijk ook helpt om je ‘in’ de film te houden.

Conclusie

Overtuigde filmfanaten opteren wellicht beter voor een hoger model met Atmos en meer dynamiek, maar wie een compacte soundbar zoekt die toch veel sfeer en dramatiek kan overwegen zit bij de nieuwe HW-S60T gebeiteld. Veel snufjes en streamingopties vind je hier niet, maar het is een solide weergever die goed zijn werk doet en voor zijn prijs je een mooie geluidsupgrade biedt.

8.5
Samsung-HW-S60T-1-1024×598

Beoordeling
Samsung HW-ST60 3

Pluspunten
  • Uitbreiding met sub en rears mogelijk
  • Volle en goed gepositioneerde weergave van dialogen
  • Gedetailleerd
  • Prima voor muziek
Minpunten
  • Relatief weinig streamingopties
  • Sensatiezoekers gaan optionele sub nodig hebben

Beoordeling Samsung HW-ST60 3

Overtuigde filmfanaten opteren wellicht beter voor een hoger model met Atmos en meer dynamiek, maar wie een compacte soundbar zoekt die toch veel sfeer en dramatiek kan overwegen zit bij de nieuwe HW-S60T gebeiteld. Veel snufjes en streamingopties vind je hier niet, maar het is een solide weergever die goed zijn werk doet en voor zijn prijs je een mooie geluidsupgrade biedt.

Prijsvergelijker Samsung HW-ST60 3

Reacties (9)