Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Geen volledige HDMI 2.1 op 2020 LG oled en lcd tv’s

Geschreven door
Geplaatst op4 mei 2020, 20:58 CategorieLcd en led tv's

Het begint een heel onduidelijk verhaal te worden: HDMI 2.1 op televisies. Afgelopen week probeerden we nog duidelijkheid te scheppen door alle fabrikanten te contacteren en hun officiële reacties samen te pakken in een HDMI 2.1 overzicht. Maar, we zijn nog geen week verder en het verhaal verandert alweer, wat LG betreft althans.

HDMI 2.1 maar dan toch net niet

LG besloot vorig jaar met zijn 2019 oled en lcd tv’s voorop te lopen en (nagenoeg) volledige HDMI 2.1-ondersteuning te bieden. De 2019-modellen konden via hun HDMI 2.1-poorten de volledige 48Gbps bandbreedte aan, en boden ook alle belangrijke features. Zo was het voor consumenten duidelijk: HDMI 2.1 zit erop. Ook de 2020 tv’s van LG beschikken over HDMI 2.1-poorten, met de volledige bandbreedte zo leek. Zelfs LG liet via diverse kanalen, waaronder tegenover ons, weten dat dit inderdaad zo is. Toch blijkt de vork anders in de steel te zitten, zo laat LG nu tegenover Forbes weten.

De 2020 4K-modellen die over HDMI 2.1-poorten beschikken kunnen namelijk niet de volledige bandbreedte van de standaard aan. 48Gbps is nodig om ongecomprimeerd 12-bit 4K bij 120Hz met RGB 4:4:4 chroma sampling weer te geven. Dat is nogal technisch (lees vooral verder in ons HDMI 2.1 artikel), maar simpel gezegd komt het erop neer dat hiermee de maximale kwaliteit behaald kan worden. LG heeft er in 2020 voor gekozen te focussen op andere onderdelen van de televisie, waardoor de maximale bandbreedte van de HDMI 2.1-poorten blijft steken op 40Gbps. De WX, GX en CX oled tv’s tv’s van LG kunnen hierdoor 10-bit (in plaats van 12-bit) 4K bij 120Hz met RGB 4:4:4 chroma sampling weergeven. De 8K oled en lcd tv’s van LG hebben wel twee HDMI-poorten die de volledige 48Gbps ondersteunen voor 12-bit 8K/60Hz met 4:2:0.

Het officiële statement van LG tegenover Forbes:

While LG covered most of the HDMI 2.1 related specs in its 2019 TVs, including full bandwidth support in all of the HDMI ports for its 4K and 8K TVs, the market situation evolution indicated that real content that requires 48Gbps is not available in the market.  Based on market situation, LG decided to re-allocate the hardware resources of 2020 chipsets optimizing for AI functions including CPU&GPU and supporting full bandwidth in only 2 ports of 2020 8K TV series (ZX series, NANO99, NANO97, NANO95). And the rest of the ports of 8K TVs and all HDMI 2.1 ports of 4K TVs have lower bandwidth than 48 Gbps but support up to 4K 120P 4:4:4/RGB 10bit. We apologize for not flagging this earlier to you.

Focus op eigen beeld- en audioverwerking

Voor de LG tv’s betekent dit dat de focus van de verwerkingskracht deels verschoven is naar de optimale verwerking van audio en video in de tv zelf. De HDMI-poorten krijgen minder aandacht van LG en de belangrijkste reden hiervoor is dat de Koreaanse fabrikant nog geen concrete aanwijzingen ziet voor de komst van bronnen die de volledige 48Gbps aan HDMI 2.1-data doorsturen.

Wat betekent dit voor je als consument? Dat is nog niet helemaal duidelijk aangezien we nog niet weten wat de volgende generatie gameconsoles zal aanbieden. Maar, mocht het zo zijn dat die consoles de volledige 12-bit 4K bij 120Hz met RGB 4:4:4 chroma sampling kunnen weergeven en dat de content dit ook ondersteunt, dan kan het dus niet in volledige kwaliteit weergegeven worden op je 2020 LG tv. Ga je dat verschil zien, tussen 10- en 12-bit? Dat is een tweede, en mogelijk is het antwoord daarop voor velen nee. Maar, afgezien van het feit dat deze HDMI 2.1-aansluiting niet het volledige potentiëel van de standaard biedt, is dat in onze optiek niet het belangrijkste probleem dat zich nu voordoet.

Niemand weet meer precies hoe het zit

Het probleem zit hem in de manier waarop het steeds vager en onduidelijker wordt wat consumenten nu van hun televisie (en andere apparatuur) mogen verwachten. De variaties op HDMI 2.1-poorten zijn inmiddels zo groot dat zelfs wij moeite hebben om er duidelijkheid in te scheppen, laat staan de consument. Elke fabrikant heeft zijn redenen om zaken wel of niet te implementeren, maar laten we dan in ieder geval allemaal kiezen voor eenduidige communicatie richting de mensen die het product moeten kopen. Sterker nog: zelfs vertegenwoordigers van audio- en tv-fabrikanten weten vaak zelf niet meer wat er nu wel ondersteund wordt via HDMI en hoe dat dan precies zou werken. Het is één grote wirwar aan termen, specificaties, beperkingen, extra’s en functies. We pleiten dan ook expliciet voor een veel duidelijkere communicatie omtrent de capaciteiten van de HDMI 2.1-aansluitingen, inclusief de geboden bandbreedte. Natuurlijk gaan wij hier niets aan veranderen, maar onder de aandacht brengen doen we het wel. En daarbij proberen we met ons HDMI 2.1-overzicht ook duidelijkheid te scheppen in dit alsmaar lastiger wordend verhaal. To be continued.. dat sowieso.

Ter aanvulling: geen enkel merk dat met HDMI 2.1 adverteert biedt momenteel de volledige 48Gbps aan bandbreedte en zoals gezegd is de kans klein dat je daar iets van zult merken. Maar, LG heeft dit en vorig jaar juist hoog van de toren geblazen met de boodschap volwaardige HDMI 2.1-ondersteuning te bieden en komt daar nu op terug. Daar voegen we aan toe dat het simpelweg erg onoverzichtelijk en onduidelijk aan het worden is. Je weet hierdoor niet meer precies wat je koopt en mag verwachten, nu en in de toekomst.

 • Delen:

Reacties

 1. Frans
  05 mei, 2020 om 9:32

  Ik maak me er niet zo druk om. HDMI 2.1.
  De meeste mensen die niet gamen hebben er niets aan. Ook word er niet gestreamt door kanalen met die mogelijkheid.
  Ik kijk film en wat tv daar laat ik het bij games vind ik verloren tijd in het leven.

  • Jori
   05 mei, 2020 om 10:25

   Dus voor u maakt het niet uit dat een producent niet het product levert dat zij adverteren? HDMI 2.1 is 2.1 geen 2.0abcde of wat dan ook, er is een standaard hou dat dan ook gewoon aan en ga niet een halve standaard doorvoeren en verkopen als een hele dat is oplichterij.

   En alhoewel het klopt dat de meeste technische functies van HDMI 2.1 vooral zullen worden benut door gamers is de bandbreedte daadwerkelijk iets wat iedereen op den duur gaat gebruiken en dat maakt misschien minder uit in je tv maar als je bijv een av receiver hebt is het wel fijn dat deze qua bandbreedte voorlopig even mee kan gaan en niet nu al verouderd is.

   • Eric Beeckmans
    05 mei, 2020 om 11:59

    Voor de duidelijkheid, de HDMI 2.1 standaard laat toe om minder dan de maximale bandbreedte aan te bieden (was ook zo bij HDMI 2.0). Dus technisch is dit ok. Maar de communicatie daaromtrent moet beter.

  • DAVI
   05 mei, 2020 om 10:42

   Frans is altijd al de grootste trol op deze site geweest. Deze man kan je toch niet serieus nemen.

   • Alie
    05 mei, 2020 om 18:23

    Help ik heb een paarstv beeld lg,

   • Sam
    06 mei, 2020 om 9:51

    Maar deze communicatie is terug niet duidelijk. Is de verminderde bandbreedte enkel van toepassing op de 2020 modellen of ook die van 2019?

 2. Zef
  05 mei, 2020 om 9:51

  Volledig mee eens dat de onduidelijkheid belachelijk is.
  Maar technisch gezien hebben de LG 4K tv’s zover ik weet een 10bit paneel dus 12bit lijkt me niet nodig.

  • Piet
   05 mei, 2020 om 11:11

   Fabrikanten moeten gewoon het maximale leveren wat volgens de specificaties mogelijk is. Een tv kost veel geld, die moet jaren meegaan. Als 48 Gbps vandaag niet gehaald wordt, dan volgend jaar maar of een jaar later. Een tv van €2000+ ruil je na 1 a 2 jaar nog niet in omdat dan de 48 Gbps wel gehaald word.

  • Eric Beeckmans
   05 mei, 2020 om 12:01

   Het paneel is inderdaad 10 bit, maar interne processing gebeurt vaak aan een hogere bitdiepte om geen fouten te accumuleren. Een 12 bit signaal kan dus voordeel hebben.

 3. bert
  05 mei, 2020 om 10:31

  @Martijn Chel, wat bedoel je met de tekst :

  Focus op eigen beeld- en audioverwerking
  Voor de LG tv’s betekent dit dat de focus van de verwerkingskracht deels verschoven is naar de optimale verwerking van audio en video in de tv zelf.

  • Martijn Chel
   05 mei, 2020 om 10:40

   Om de volledige bandbreedte te bieden moet een deel van de processorkracht richting HDMI gaan. LG wil echter een deel zelf behouden en deze focussen op zelf ontwikkelde technieken en functies voor een optimale weergave. Denk aan de AI functie voor beeldverwerking.

 4. bert
  05 mei, 2020 om 12:04

  Misschien interessant om reacties op John archer twitter te volgen https://twitter.com/BigJohnnyArcher/status/1257357235631656965

 5. sir oled
  05 mei, 2020 om 12:53

  De keuze van Lg om hierover heel rampzalig te communiceren ligt in de wederzijdse oorlog met aartsconcurrent Samsung. De wederzijdse beschuldigingen van valsspelen en als eerste high tech te lanceren is niet mooi meer . Geen echte 8K , nu dit zooitje met 2.1 goed dat er nog media op hun hielen zit om hun onwaarheden aan de gebruikers aan het licht te brengen.

 6. Peter
  05 mei, 2020 om 13:54

  Er wordt in het Forbes artikel gesproken over 2 van de 4 HDMI 2.1 ingangen die dit niet ondersteunen ten gunste van AI CPU&GPU verbeteringen. Nergens wordt aangegeven dat dit een fysieke beperking is, wellicht dat eea via een firmware update wordt geoptimaliseerd waarbij je kunt tweaken.

  Zolang het OLED paneel geen 12-bit kan weergeven is naar mijn inziens een theoretisch probleem.

  Overigens een leuk achtergrond artikel om je in te lezen:

  https://www.homecinemamagazine.nl/2015/11/van-8-bit-naar-10-bit-tvs-wat-is-het-en-wat-is-het-verschil/

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.