Audio Beoordeling 8.0

Review: JBL Club One hoofdtelefoon met True Adaptive Noise Cancellation

22 april 2020 + 10 minuten 2 Reacties
JBL One

In deze review testen we de JBL Club One, een over-ear hoofdtelefoon, ontworpen met 40mm grafeen drivers en True Adaptive Noise Cancellation (ANC) + Silent Now luistermogelijkheden.

Afgelopen januari introduceerde JBL de Club-serie met hoofdtelefoons die geïnspireerd zijn op tourende muzikanten. JBL zet de modellen in de markt als ideaal voor DJ’s, maar natuurlijk zijn de hoofdtelefoons ook geschikt voor diegenen die ongestoord onderweg of thuis van muziek willen genieten. In deze review kijken we naar het topmodel uit de serie: de JBL Club One.

JBL Club One

De JBL Club-serie bestaat uit de Club One, Club 950NC en Club 700BT, allen uitgerust met JBL Pro Sound, Personi-Fi en spraakassistentie. Het topmodel van de serie, JBL Club One, is een over-ear model, ontworpen met 40mm grafeen drivers en True Adaptive Noise Cancellation (ANC) + Silent Now luistermogelijkheden. De constructie van de driver maakt gebruik van grafeen, een lichtgewicht, sterk geleidend en stijf materiaal voor een nauwkeurigere afstemming. Met de True Adaptive Noise Cancellation technologie wordt het omgevingsgeluid 50.000 keer per seconde gecontroleerd en aangepast aan het geluidsniveau voor de omgeving van de gebruiker. De technologie compenseert volgens de fabrikant ook verlies van geluid veroorzaakt door een bril, haar- of hoofdbeweging.

De Silent Now-functie geeft je de mogelijkheid om met een druk op de knop de True Adaptive ANC-modus in te schakelen zonder dat je muziek aan het luisteren bent, als je op zoek bent naar rust. De hoofdtelefoon is voorzien van 45 uur afspeeltijd, vervangbare oorkussens en een dual-aux audio-ingang. Daarnaast is de Club-serie uitgerust met de Google Assistent, Amazon Alexa spraakassistentie en het nieuwe Personi-Fi. In de My JBL Headphones-app kun je jouw eigen luistervoorkeuren aanpassen middels presets van bekende DJ’s of een zelf in te stellen equalizer. De JBL Club One heeft een adviesprijs van 349 euro meegekregen.

Design en comfort

JBL heeft de Club One een stoer en robuust uiterlijk meegegeven en dat uiterlijk doet denken aan de hoofdtelefoons die je DJ’s vaak op ziet hebben. Dat is natuurlijk geen toeval, want dit model is juist geïnspireerd op “tourende muzikanten”. De hoofdband is voorzien van gestikt lederen kussens en stevige metalen scharnieren waarmee de oorkussens chique naar binnen gevouwen kunnen worden. JBL heeft gekozen voor volle en redelijk grote oorkussens die volledig over de oren vallen, je oren goed van de buitenwereld afsluiten en over zeer zacht schuim beschikken waardoor je ze nauwelijks voelt. De oorkussens drukken niet op je schedel of oren, en dat kan ook van de hoofdband gezegd worden. Toch is de Club One met een gewicht van bijna 380 gram zeker geen lichte hoofdtelefoon, maar het gewicht is goed verdeeld waardoor je ook na meerdere uren muziek luisteren geen storende druk ervaart op specifieke punten.

Aan de binnenzijde van de oorkussens zien we een transparante stof terug, waarachter je de oranje gekleurde drivers tegenkomt. Een leuke designfeature. Aan de zijkanten van de oorkussens zien we verschillende knoppen terug. Zo kun je middels het rechter oorkussen het volume bedienen, en met dezelfde knoppen een volgend of vorig nummer kiezen door ze wat langer ingedrukt te houden. Verder beschikt dit oorkussen over een aux-ingang en de usb-oplaadpoort. Aan de andere zijde heeft JBL de standby-knop, de bluetooth-knop en de Smart Ambient-knop geplaatst. De laatstgenoemde knop geeft je de mogelijkheid om omgevingsgeluid te laten horen of een gesprek te voeren met de hoofdtelefoon op. Druk je hem langer in dan activeer of deactiveer je ANC. Ook op het linker oor heeft JBL een aux-poort geplaatst.

De hoofdtelefoon zelf is niet alles want in de doos zien we nog meer terug. JBL levert een compacte en fraai vormgegeven case mee waarin je de hoofdtelefoon opgevouwen kunt vervoeren. De case biedt voldoende bescherming maar helaas is er geen ruimte voor de kabels, en dat terwijl JBL ok twee kabels en twee adapters meelevert. Je hebt de keuze uit een standaard ongebalanceerde kabel met microfoon en bediengingsknop, of een ongebalanceerde gedraaide kabel zonder microfoon en bedieningsmogelijkheid. Beiden doen ze verder hetzelfde; het is puur een stijldingetje. Daarnaast levert JBL een usb-kabel, een vliegtuigadapter en 6,3mm adapter mee. Voldoende keuze, maar helaas geen opbergruimte.

Al met al is de JBL Club One wat betreft zijn design geslaagd te noemen, al is het deels een kwestie van smaak. De hoofdtelefoon is strak en robuust vormgegeven, netjes afgewerkt en voorzien van hoogwaardig (ogende) materialen.

Bediening en de app

Een deel van de fysieke bediening hebben we hierboven al behandeld. Alle belangrijke functies zijn dus op de hoofdtelefoon zelf te bedienen. Voor een aantal van deze functies én een aantal extra opties kun je de My JBL Headphones-app gebruiken. De My JBL Headphones-app is een modern vormgegeven en overzichtelijke app waarmee je jouw hoofdtelefoon kunt koppelen. Je hoeft geen account aan te maken (altijd een pluspunt) en maakt voor het eerste gebruik eenvoudig verbinding middels bluetooth. Eenmaal gekoppeld krijg je de mogelijkheid wat zaken naar eigen wens in te stellen.

Zo kun je de ‘Smart Ambient-knop’ zelf instellen door te kiezen uit twee opties: Ambient Aware waarmee je omgevingsgeluid laat doorkomen, of TalkThru waarmee je een gesprek kunt voeren terwijl je de hoofdtelefoon op hebt. Kies de optie waar je voorkeur naar uitgaat en vervolgens kun je die specifieke optie op de hoofdtelefoon activeren of deactiveren. In de app kun je ook ANC inschakelen of uitschakelen, maar interessanter is de mogelijkheid om de muziekweergave naar eigen wens aan te passen.

JBL heeft vijf zogenaamde ‘DJ Signatures’ aangemaakt waar je uit kunt kiezen. Elke DJ, waaronder Armin van Buuren en Nicky Romero, heeft zijn eigen vooraf ingestelde equalizer. Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar voor ons zat de juiste keuze er niet tussen en dus zijn we aan de slag gegaan met de ‘Aangepaste equalizer’. Hier kun je middels een simpel aan te passen curve zelf bepalen waar de focus op moet liggen. Wil je wat meer hoge tonen, dan trek je de curve bij de hoge tonen omhoog. Worden de middentonen ondergesneeuwd, dan trek je die iets omhoog. Ook dit is een kwestie van smaak, maar het is positief dat je de vrijheid hebt om de muziekweergave compleet naar eigen wens aan te passen.

Tot slot kun je via de app nog wat opties in- of uitschalen, waaronder het automatisch uitschakelen van de hoofdtelefoon wanneer er niets wort afgespeeld en het gebruik van digitale assistenten als de Google Assistent en Amazon Alexa. De app ziet er netjes en overzichtelijk uit, maar zo nu en dan wordt de verbinding met de hoofdtelefoon spontaan verloren en soms verschijnen er zelfs twee hoofdtelefoons in de app. Kleine minpuntjes waar nog aan gewerkt mag worden.

Meldingen en Silent Now

Voordat we naar de geluidskwaliteit met en zonder ANC kijken moet er nog even iets gezegd worden over het in- en uitschakelen van functies, met name ANC en de Smart Ambient-functies. JBL heeft ervoor gekozen om het in- en uitschakelen met deuntjes duidelijk te maken, maar in mijn optiek werkt dit verwarrend. Zeker in het begin is het onduidelijk wat elk deuntje nu betekent en bovendien ben je niet altijd bewust bezig met het deuntje. Er zijn concurrenten die kiezen voor een gesproken tekst, zoals “ANC uitgeschakeld” en dat is in mijn optiek vele malen duidelijker. Natuurlijk is dit geen dealbreaker, maar het komt het gebruiksgemak niet ten goede.

Silent Now is een leuke functie, zeker als je gewoon even genoeg hebt van alle chaos om je heen en ongestoord van de rust wilt genieten. Wat deze functie doet is simpelweg de ANC aanzetten zonder dat er muziek afgespeeld wordt. Je hoort lichte ruis, maar daar tegenover staat wel dat je een groot deel van het omgevingsgeluid kwijt bent. Ideaal tijdens bijvoorbeeld geconcentreerd werken.

Geluidskwaliteit

Een positief oordeel over een hoofdtelefoon valt of staat natuurlijk bij de geluidskwaliteit. Hoe presteert de JBL Club One, met name als we kijken naar de prijsklasse van tussen de 300 en 400 euro? Dat is een prijsklasse waarin we veel premium modellen terugzien, van onder meer Sennheiser, Bowers & Wilkins en Bose. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de JBL Club One doet niet veel onder voor deze modellen. De hoofdtelefoon heeft een eigen karakter met wat meer focus op midden en laag, maar overall weet dit model een gebalanceerd, warm en gedetailleerd plaatje voor te schotelen. En natuurlijk heb je de mogelijkheid om de audioweergave geheel naar eigen wens aan te passen middels de equalizer.

Vanzelfsprekend behaalt de Club One de beste prestaties wanneer je alle functies, en dan met name Active Noise Cancelling (ANC), uitschakelt. Muziek in pure vorm, en dan het liefst nog middels een fysieke kabel. JBL laat in de meest optimale setting zien dat de Club One zich niet hoeft te schamen in het premium segment. De hoofdtelefoon levert soepele en krachtige bassen af, met veel nuance en een goede punch. Vocalen worden warm maar vol detail weergegeven en iets naar voren geschoven om wat meer diepte te creëren. De hoge tonen zijn sprankelend en nooit te scherp of juist te dof, maar – en dat is een kwestie van smaak – ze mogen wat opgeschroefd worden middels de equalizer. De Club One weet met alle muzieksoorten goed om te gaan en een breed geluidsveld met een mooie plaatsing van instrumenten en zang neer te zetten. Toch lijkt dit model zich het beste thuis te voelen met de wat hardere, elektronische muziek. Muziek die vooral tot leven komt in het midden en laag. Begrijp me niet verkeerd; ook jazz of zelfs wat klassiek is zeer comfortabel te beluisteren maar hier blinkt de Club One niet in uit. En daarbij moet gezegd worden dat de Club One je zelfs zonder ANC goed afsluit van de buitenwereld waardoor we in veel gevallen besloten ANC uit te laten om van de beste kwaliteit te kunnen genieten.

Zetten we de Active Noise Cancelling, of eigenlijk True Adaptive Noise Cancellation, aan dan wordt je compleet afgesloten van de rumoerige buitenwereld. Daarvoor moet je wel iets inleveren qua geluidskwaliteit, want de dynamiek lijkt iets in te zakken en er komt een hele lichte ruis naar voren die je meestal niet bewust hoort, tenzij het zeer rustige muziek is of een stil moment tussen twee nummers. de ANC-functie werkt goed en laat ons in alle stilte van muziek genieten in een (niet al te drukke maar wel gehorige) trein. Ook tijdens een wandeling door het park wanen we ons in een eigen wereld. Dat was tot het moment dat we de mannen van de gemeente tegenkwamen die de bomen stonden te snoeien. Daar was de Club One niet compleet tegenop gewassen. Dat is natuurlijk een extreme geluidsverandering in de omgeving en de ene hoofdtelefoon gaat daar beter mee om dan de andere. Helaas zijn er geen specifieke standen waarin ANC aangezet kan worden, dus het is of met of zonder ANC.

Naast volledige ANC heb je ook nog de mogelijkheid om TalkThru of Ambient Aware in te schakelen. Ben je bijvoorbeeld in een drukke stad aan het lopen dan is het verstandig om niet helemaal afgesloten te zijn van de buitenwereld en Ambient Aware in te schakelen. Wil je even snel met iemand praten dan zet je TalkThru aan waardoor de muziek naar de achtergrond verschuif. Het is geen super audiokwaliteit – dan kun je beter je hoofdtelefoon afzetten – maar ondanks een wat hol effect met ruis kun je comfortabel met iemand naast je praten.

Batterijduur

Op de verpakking staat dat de JBL Club One zo’n 45 uur mee moet gaan zonder ANC en zo’n 25 uur wanneer ANC is ingeschakeld. Elke maand lijken fabrikanten er uren aan toe te voegen, dus de Club One gaat weer een stuk langer mee dan de modellen die vorig jaar gelanceerd werden. Onze inschatting na een aantal weken gebruik ligt niet ver af van de uren die JBL belooft en 25 uur zal voor de meeste gebruikers meer dan voldoende zijn om een paar dagen door te komen. En mocht dat niet lukken dan is een kwartier aan de lader voldoende om weer een paar uur naar muziek te kunnen luisteren.

Conclusie

De JBL Club One is een robuust en stoer vormgegeven hoofdtelefoon die gebruikmaakt van premium materialen en zeer comfortabel te dragen is, zelfs voor langere tijd. De hoofdtelefoon komt met alle benodigde kabels en accessoires, en een mooie case, maar het is jammer dat die kabels en adapters niet in de case geplaatst kunnen worden. De Club One is een gebruiksvriendelijke hoofdtelefoon, al hadden we graag gesproken audiomeldingen gehad in plaats van verwarrende deuntjes bij het in- of uitschakelen van functies. Op het gebied van muziekweergave heeft de Club One zijn plek in het premium segment wel verdiend, met een goed gebalanceerde, dynamische, warme en gedetailleerde weergave. Wel is dit model wat meer gericht op elektronische en dynamische muziek. En een extra pluspunt is de mogelijkheid die weergave middels een equalizer naar eigen smaak af te stellen. Hoewel True Adaptive Noise Cancellation niet de beste implementatie is die we ooit gehoord hebben sluit deze hoofdtelefoon je goed af van buitenwereld en kun je ongestoord met of zonder muziek van de rust genieten. Met een accuduur van maximaal 25 uur (met ANC) blijft er met dit model maar extra weinig te wensen over en kunnen we hem dan ook zeker aanbevelen.

8.0
Review-JBL-Club-One-6-1024×598

Beoordeling
JBL Club One

Pluspunten
  • Geen opbergruimte voor kabels/adapters in case
  • Audiomeldingen zijn niet heel duidelijk
Minpunten
  • Zeer goede audiokwaliteit
  • Aan te passen equalizer
  • Goede ruisonderdrukking
  • Comfortabel te dragen, ook voor langere tijd
  • Premium materialen en afwerking

Beoordeling JBL Club One

De JBL Club One is een robuust en stoer vormgegeven hoofdtelefoon die gebruikmaakt van premium materialen en zeer comfortabel te dragen is, zelfs voor langere tijd. De hoofdtelefoon komt met alle benodigde kabels en accessoires, en een mooie case, maar het is jammer dat die kabels en adapters niet in de case geplaatst kunnen worden. De Club One is een gebruiksvriendelijke hoofdtelefoon, al hadden we graag gesproken audiomeldingen gehad in plaats van verwarrende deuntjes bij het in- of uitschakelen van functies. Op het gebied van muziekweergave heeft de Club One zijn plek in het premium segment wel verdiend, met een goed gebalanceerde, dynamische, warme en gedetailleerde weergave. Wel is dit model wat meer gericht op elektronische en dynamische muziek. En een extra pluspunt is de mogelijkheid die weergave middels een equalizer naar eigen smaak af te stellen. Hoewel True Adaptive Noise Cancellation niet de beste implementatie is die we ooit gehoord hebben sluit deze hoofdtelefoon je goed af van buitenwereld en kun je ongestoord met of zonder muziek van de rust genieten. Met een accuduur van maximaal 25 uur (met ANC) blijft er met dit model maar extra weinig te wensen over en kunnen we hem dan ook zeker aanbevelen.

Prijsvergelijker JBL Club One

Reacties (2)