Audio Beoordeling 8.5

Review: Denon DHT S716H soundbar met draadloze Home 150 surroundspeakers

12 april 2020 + 10 minuten 8 Reacties
Denon home

In deze review kijken we naar de Denon DHT S716H soundbar, DSW-1H subwoofer en de Denon Home 150-speakers in een 5.1 surroundsysteem. Kan deze nieuwe set van Denon de hoge verwachtingen waarmaken?

In augustus van 2019 lanceerde Denon de DHT-S716H soundbar en de draadloze subwoofer DSW-1H. In december volgde de aankondiging van de draadloze multiroom luidsprekers in de Denon Home-serie. Het HEOS-merk leek dus naar de achtergrond verschoven te worden, want deze Home-speakers lanceren echt onder de vlag van Denon. Je kunt de soundbar, subwoofer en de draadloze Home-speakers ook combineren binnen een surroundinstallatie. Wij gingen aan de slag met de Denon DHT-S716H soundbar, Denon DSW-1H subwoofer en twee Denon Home 150’s die we gebruiken als achterluidsprekers in onze setup. De ervaringen met deze setup lees je in deze review.

Installatie en de HEOS-app

Voor de installatie van de producten download je de HEOS-app vanuit de Google Play Store of de App Store. Je steekt de stekker in het stopcontact, het lampje op het apparaat gaat knipperen. Je start de HEOS-app op en kunt het apparaat verder instellen. Het werkt prima, maar eenmaal ingesteld sta je wel even naar de app te kijken. De HEOS-app is namelijk behoorlijk onoverzichtelijk en het is dan ook niet direct duidelijk waar je welke informatie kunt vinden. Onderaan in de app vind je drie tabbladen. Het eerste tabblad Huiskamer toont je de verschillende aangesloten apparaten. Hier maak je tevens een surroundset door de Denon Home 150-speakers te slepen op de soundbar. Het tweede tabblad Muziek toont alle ondersteunde muziekdiensten zoals Spotify, TuneIn, Deezer, Soundcloud en de mogelijkheid voor TV, content vanaf je telefoon, usb-stick of muziekservers. Het derde tabblad toont de geluidsinstellingen. Hier kun je tevens zes verschillende Quick Select-knoppen programmeren met je eigen voorkeuren.

Om vervolgens naar Instellingen van je apparaten te gaan moet je naar het tabblad Muziek en daar links bovenaan op het tandwieltje voor Instellingen klikken. Hier vind je onder andere de Equalizer, maar kun je ook de achterluidsprekers verder instellen qua volume, terwijl je ook de afstand individueel per achterluidspreker kunt instellen. Achteraf is het allemaal best logisch, maar een app moet meteen duidelijkheid bieden welke optie je waar kunt vinden. En dat is niet het geval. Ik was toch echt ruim een uur verder voordat ik alle opties had gevonden die ik zocht. De HEOS-app verdient dus een opfrisbeurt en moet vooral veel gebruiksvriendelijker worden. Gelukkig hoef je de app verder niet te gebruiken als alles goed is ingesteld.

Denon DHT-S716H soundbar en DSW-1H subwoofer

Enkele maanden geleden verscheen de Denon DHT-S716H soundbar op de markt. Ik had veel goede dingen over deze soundbar gelezen en het is dan ook fijn dat we de gelegenheid hebben gekregen om dit model zelf aan de tand te voelen. De Denon DHT-S716H is een 3.0-kanaals soundbar en is uitbreidbaar met de DSW-1H draadloze subwoofer en achterluidsprekers als de draadloze HEOS-surroundspeakers of de draadloze Denon Home 150-speakers. De soundbar heeft een adviesprijs van 899 euro, terwijl de DSW-1H subwoofer een adviesprijs van 699 euro heeft.

Allereerst de soundbar. Deze is 110 centimeter breed, 7,2 centimeter hoog en 14,8 centimeter diep en weegt 4,8 kilogram. De soundbar is geen standaard rechthoek, maar kent met name aan de voorkant verschillende lagen terwijl het aan de zijkant weer afloopt naar achteren. Het is een mooi ruimtelijk ontwerp en is voorzien van een fijn stofje. Het nadeel van deze fijne stof is wel dat het echt een stofnest is. Dit in tegenstelling tot de Denon Home 150-speakers, die zijn voorzien van een veel dikkere stof. Je kunt kiezen of je de soundbar neerzet op je tv-meubel, maar je kunt de soundbar ook ophangen via de keyhole-slots op de achterkant van de soundbar.

Je hebt aan de achterkant volop aansluitingen voor je apparatuur. Zo zijn er maar liefst vier hdmi-aansluitingen (ARC), 1 hdmi out, ir, ethernet-aansluiting, aux in, optisch en usb. Het is zeer goed om te zien dat er maar liefst vier hdmi-aansluitingen aanwezig zijn, iets wat andere fabrikanten zeker mogen overnemen van Denon, want bij andere modellen mag je al blij zijn om twee hdmi-aansluitingen te hebben.

De soundbar heeft Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio surrounddecodering, ondersteuning voor HEOS multiroom en laat je je muziek afspelen van al je favoriete online diensten. Alle populaire streamingformaten worden ondersteund, waaronder DSD (2,8, 5,6 MHz), FLAC, WAV, ALAC (192/24), MP3, WMA en AAC. Via de HEOS-app kun je diverse andere apparatuur aansluiten als av-receivers, de subwoofer en extra speakers. Ook Google Assistant wordt ondersteund, zij het indirect. Je hebt dus een Google Home (Mini)-speaker nodig om hier gebruik van te kunnen maken.

De soundbar wordt geleverd met een ietwat simpele afstandsbediening. Deze biedt ruimte voor de zes programmeerbare knoppen, volume, play/pauze, power, volgende/vorige en mute. Het is ietwat karig en dus moet je zelf met de programmeerbare knoppen aan de slag om je favoriete instellingen via de afstandsbediening te kunnen regelen. Daarnaast steekt de plastic afstandsbediening schril af in vergelijking met de hoogwaardige materialen van de soundbar zelf. Het voldoet, maar iets meer aandacht had er wel naar de afstandsbediening uit kunnen gaan.

Gelukkig kun je veel zaken instellen vanuit de HEOS-app, waaronder de nachtmodus. Woon je in een appartement of wil je je kinderen in de avond niet wakker maken met harde geluiden? Dan kun je de nachtmodus aanzetten om harde en diepe geluiden wat te onderdrukken. Erg handig is de optie om stemmen luider te laten klinken. Kijk je dus een actiescene en neem je de stemmen niet goed waar? Met deze optie heb je daar geen problemen meer mee.

Voor alleen een soundbar is het geluid indrukwekkend te noemen, zelfs zonder het aansluiten van de subwoofer. Het is best indrukwekkend wat voor bas er alleen al uit de soundbar komt. Voor gewoon tv-kijken biedt alleen de soundbar al een behoorlijke meerwaarde ten opzichte van de kleine speakers in moderne televisies. Wil je echter wat meer de diepte ingaan qua geluid dan sluit je gemakkelijk de DSW-1H subwoofer op de soundbar aan om een 3.1-systeem te creëren. Deze subwoofer kent afmetingen van 406,4 mm hoog, 174,6 mm breed en 441,3 mm diep. Het is geen grote subwoofer in vergelijking met modellen van andere fabrikanten, maar het geluid is er niet minder om met dubbele 5.25” drivers en klasse D-versterking. Het design is in overeenstemming met de soundbar dankzij de schuine voorkant. Het is een speels design waar klasse vanaf spat.

Zoek je dus toch een extra laag in je muziek of films, dan voegt deze subwoofer veel extra’s toe aan het geluid. Explosies worden met een goede punch en een echt onderbuikgevoel weergegeven bij diverse actiefilms, terwijl gesprekken tevens goed te volgen zijn. Ondertussen weet de soundbar alle lagen van het geluid gedetailleerd weer te geven. Dat mogen we natuurlijk ook wel verwachten van een soundbar van 899 euro. En dan is het toch jammer dat dit model een aantal dingen mist die vergelijkbare soundbars wel hebben. Zo is er geen object-based audio-ondersteuning, wat betekent dat er geen ondersteuning is voor Dolby Atmos en DTS:X. Geen 3d audio-ondersteuning op dit model en dat is toch een gemis voor je content. Kijken we echter naar de geluidskwaliteit van de soundbar voor zowel films als muziek, dan wordt dit gemis toch weer grotendeels teniet gedaan, want wat klinkt deze soundbar goed.

Wat vooral opvalt is de warmte en het omringende effect van het geluid. Lage middentonen komen ontzettend goed naar voren, maar toch worden kleine details in films of muziek zeker niet vergeten. Vocalen  en dialogen blijven in de voorgrond aanwezig en altijd goed verstaanbaar, terwijl audio-effecten en muziek deze vocalen of dialogen fraai omringen. Ook de plaatsing in de ruimte is nauwkeurig: het audioveld wordt overtuigend breed getrokken en met diepte neergezet. Deze soundbar weet bijna ieder detail op de juiste manier weer te geven en is daarmee een aanwinst voor menig setup. Ben je toch niet helemaal tevreden over het geluid? Dan kun je diverse zaken naar eigen wens in de app aanpassen, waarbij je het verschil direct zult merken.

Denon Home 150

We hebben de soundbar en subwoofer gecombineerd met twee draadloze Denon Home 150-speakers achterin de kamer. Deze speakers zijn ook los gewoon te gebruiken. De markt voor deze kleinere speakers is al behoorlijk verzadigd. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de Sonos One of de Harman Kardon Citation One. Denon probeert het nu met de Denon Home 150, terwijl het ook grotere wifi-speakers als de Home 250 en Home 350 op de markt heeft gebracht. De Denon Home 150 ziet er in eerste instantie niet heel anders uit dan de kleinere wifi-speakers van de andere merken, maar kent toch enkele unieke eigenschappen.

De Denon Home 150 is een mono-speaker met twee ingebouwde klasse D Power Amplifiers, twee drivers, een 1×25 mm tweeter en een 1x89mm woofer. De afmetingen bedragen 120x187x120 (BxHxD), waarmee de speaker iets kleiner is dan de Harman Kardon Citation One. De prijs is echter wel iets hoger. Ten opzichte van de eerder genoemde Sonos One en de Harman Kardon Citation One haal je een Denon Home 150-speaker in huis voor 249 euro.

Gebruik je twee Denon Home 150’s, dan kun je ze instellen als stereosysteem of als draadloze achterluidsprekers in een surroundinstallatie. En dat is wat wij gecreëerd hebben samen met de Denon DHT-S716H soundbar en de Denon DSW-1H subwoofer. Deze draadloze multiroom luidspreker is aan de achterkant tevens van verschillende aansluitingen voorzien. Zo is er een usb-aansluiting, ethernet-aansluiting, aux in en een bluetooth-verbindingsknop aan de achterkant aanwezig. Je kunt deze speaker dus ook gewoon meenemen op vakantie en dan als bluetooth-speaker gebruiken, mits je wel een stroomvoorziening ter beschikking hebt.

Programmeerbare knoppen en spraakassistenten

Denon heeft gekozen voor een luxe stof voor de Denon Home 150-speaker, dat zelf de vorm heeft van een kleine zuil. Het fysieke controlepaneel vind je bovenop. Deze licht automatisch op wanneer je in de buurt bent. Je vindt hier niet alleen de volumeknoppen en een pauzeknop, maar ook drie programmeerbare knoppen. Zo kun je met één druk op de knop wisselen tussen je favoriete afspeellijst of een radiozender. Ondanks dat de naam HEOS is losgelaten voor dit model, gebruik je wel gewoon de HEOS-app. En dankzij de integratie van HEOS Multiroom en de bijbehorende app heb je direct toegang tot alle populaire streamingdiensten als Spotify, Tidal, TuneIn, Deezer, Soundcloud en Napster.

Je hoeft de HEOS-app na het instellen vrijwel niet meer te gebruiken. Gebruik je Spotify, dan kun je direct in Spotify kiezen voor Spotify Connect en de beschikbare Denon-speakers gebruiken. Apple Music ontbreekt op dit moment nog in de app, maar zou op een later moment toegevoegd moeten worden. Wel kun je Apple Music gebruiken via Airplay2 en ook Bluetooth wordt ondersteund. De Denon Home 150-speaker heeft ook twee microfoons aan boord. Deze zijn echter nog niet geactiveerd. Volgens Denon zal de spraakassistent Amazon Alexa later dit jaar geactiveerd worden, wat betekent dat we de Google Assistant voorlopig zullen moeten missen of wellicht helemaal niet zal verschijnen. Wel kun je de Denon Home 150 indirect aansturen met een andere stemgestuurde speaker zoals de Google Home (Mini). Dan werkt het wel via de Google Assistant. Ook kun je de Home 150 al opnemen binnen de Google Home-app.

Qua geluid kan de Denon Home 150 zich meten met de eerder genoemde concurrenten. Het geluid is helder in alle lagen. Vocalen komen goed naar voren en de bas is behoorlijk diep, zonder het echt te overdrijven. Ter vergelijking, de bas van de Sonos One en de Harman Kardon Citation One ligt veel meer op de voorgrond. Waar die speakers echter op sommige momenten flink weten te overdrijven is dat bij de Denon Home 150 zeker niet het geval. Het totale plaatje is dynamisch, krachtig en goed in balans op de Denon Home 150 en dat is zeer positief te noemen.

De Denon Home 150 kun je natuurlijk prima als enkele speaker gebruiken om muziek af te spelen of als stereopaar gebruiken met twee speakers. Dat laatste is echter wel aan te raden. De speaker is simpelweg te klein om een woonkamer alleen goed te vullen, waardoor je het geluid al snel te hard zet, wat weer resulteert in een wat geforceerde weergave. Met dat hogere volume gaat er met een enkele kleine speaker toch veel detail verloren. Dat is echter iets wat we ook bij dezelfde speakers van de concurrenten zien. In vergelijking met de Sonos One en de Harman Kardon Citation One is het echter een volwaardige speaker die door de oplichtende fysieke bedieningsknoppen een streepje voor heeft, evenals door de aansluitingen achterop. Het is echter ook de duurste speaker van de drie.

Draadloos 5.1 surroundsysteem

Combineer je de Denon DHT-S716H soundbar met de DSW-1H subwoofer en twee Denon Home 150-speakers dan heb je een volledig draadloos surroundsysteem. Met een totaalprijs van 2.096 euro had ik dan ook behoorlijk hoge verwachtingen. En die zijn dan ook zeker uitgekomen. Vanuit de HEOS-app sleep je alle apparaten op de soundbar en schakel je de optie surround in voor een draadloos 5.1 surroundsysteem. Ieder huis is anders en het is dan ook goed dat je de achterluidsprekers individueel kunt aanpassen qua afstand en volume. De optie is behoorlijk verborgen in de onoverzichtelijke app, maar heb je alles eenmaal ingesteld dan kan het genieten beginnen.

Het gemis van object based audio valt eigenlijk niet eens meer op, want dit setje weet door het warme geluid dat echte bioscoopgevoel naar de huiskamer te brengen. Je waant je middenin de actie en dat is tenslotte wat we willen bij een 5.1 surroundsysteem. De Home 150-speakers geven surround-effecten met voldoende dynamiek en punch weer, zonder te overdrijven of datgene wat er voorin de kamer gebeurt te overstijgen. Het is een dynamische weergave waarbij de balans hoog in het vaandel blijkt te staan.

Dankzij HEOS Multiroom geniet je ook van multiroom audio en de wijze waarop je dit tot stand kunt brengen is zeer eenvoudig met je favoriete streamingdienst. Een soundbar verdient (terecht) niet de voorkeur bij het luisteren van muziek ten opzichte van een volwaardige stereoset, maar de iets minder kritische audiofiel zal zeer tevreden zijn met de gedetailleerde muziekweergave van deze Denon-set. De adviesprijs van de set is 2.096 euro. Dat is aan de hoge kant, maar op het moment van schrijven kun je de set kopen voor 1.900 euro, wat een prima prijs lijkt te zijn voor datgene wat je krijgt.

Conclusie

Denon weet met de DHT-S716H soundbar, DSW-1H subwoofer en twee Denon Home 150-speakers een zeer goed surroundsysteem op de markt te zetten, dat ook losgetrokken flexibel is en veel kwaliteit biedt. Het warme geluid met veel detail, het design van de soundbar en de subwoofer en de ook individueel te gebruiken Home 150-speakers zijn een aanwinst voor iedere filmliefhebber. En dan is het ook goed om te zien dat deze set ook uitstekend voor de muziekliefhebber te gebruiken is.

Lees ook onze Denon Home 150, 250 en 350 review.

De kleine minpunten als het ontbreken van Dolby Atmos en DTS:X, de plastic afstandsbediening en de onoverzichtelijke app zijn overkomelijk, maar dit zal iedereen voor zichzelf moeten afwegen. Weet in ieder geval dat je met deze Denon-set kwaliteit in huis haalt. En dat mag je zeker ook wel verwachten van een set van ruim 2.000 euro. Deze Denon-set weet de verwachtingen meer dan waar te maken, maar je zult daarvoor wel diep in de buidel moeten tasten.

8.5
Denon-Home-3-1024×598

Beoordeling
Denon Home

Pluspunten
  • Bioscoopgeluid bij je thuis
  • Schitterend design
  • Warm en gedetailleerd geluid
  • Denon Home 150 waardige concurrent voor Sonos One en Harman Kardon Citation One
Minpunten
  • Ontbreken van 3d audio
  • Plastic afstandsbediening
  • Onoverzichtelijke app
  • Hoge aanschafprijs

Beoordeling Denon Home

Denon weet met de DHT-S716H soundbar, DSW-1H subwoofer en twee Denon Home 150-speakers een zeer goed surroundsysteem op de markt te zetten, dat ook losgetrokken flexibel is en veel kwaliteit biedt. Het warme geluid met veel detail, het design van de soundbar en de subwoofer en de ook individueel te gebruiken Home 150-speakers zijn een aanwinst voor iedere filmliefhebber. En dan is het ook goed om te zien dat deze set ook uitstekend voor de muziekliefhebber te gebruiken is.

Prijsvergelijker Denon Home

Reacties (8)