Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: AKG K371 hoofdtelefoon – Wetenschappelijk verantwoord

Geschreven door
Geplaatst op29 april 2020, 9:59 CategorieHoofdtelefoon reviews

Met de K371 brengt de pro-afdeling van AKG, onderdeel van het Harman-imperium, iets bijzonders op de markt. Deze betaalbare koptelefoon is getuned volgens de Harman Curve – en klinkt dus verrassend toegankelijk.

AKG K371 hoofdtelefoon

Hoofdtelefoons voor de professionele markt bekijken we doorgaans niet. Deze producten zijn immers bedoeld voor studiotechnici en mensen die bezig zijn met opnames. De eisen van die groepen zijn toch wat anders dan die van een doorsnee muziekliefhebber. Zijn verwachtingen kan nu eenmaal heel divers zijn, wat weerspiegeld wordt in de diversiteit qua hoofdtelefoons op de markt. Als je gaat shoppen voor een koptelefoon ga je heel uiteenlopende klankkarakters ontmoeten, zelfs heel extreme tunings. Vandaar dat bepaalde hoofdtelefoons overtuigde fans hebben – maar ook echte haters. Binnen Harman – een groep die altijd sterk inzette op research – willen ze dat anders aanpakken. Een kleine acht jaar geleden presenteerden onderzoekers van Harman onderzoek rond de ‘ideale’ (als in populairste) klank voor een koptelefoon. Deze Harman Curve is gebaseerd op bevragingen bij honderden mensen rond de wereld. Behoorlijk interessante research, maar de Harman-groep wil er ook iets mee doen. We zagen zo al bijvoorbeeld de AKG N5005 in-ears verschijnen en er zijn er nog, want de Harman-merken hanteren de curve als doel bij steeds meer modellen (al wordt er wel van afgeweken, bijvoorbeeld door meer bas te voorzien bij JBL).

De technische specificaties van de AKG K371

 • Wat: Gesloten over-ears hoofdtelefoon
 • Drivers: 50 mm titanium-coating
 • Impedantie: 32 Ohm
 • Gevoeligheid: 114 dB SPL/V
 • Gewicht: 224 gram
 • Prijs: 139 euro

Werkpaard

De zwarte K371 hoofdtelefoon zelf ziet er inderdaad ‘professioneel’ uit, waarbij je dat woord moet lezen als een synoniem van functioneel. Maar het is geen lelijkaard. Het zit stevig in elkaar, met een duurzaam lijkend scharniersysteem zodat de driverbehuizingen 90° gekanteld kunnen worden. Ook ongewoon zijn de drie meegeleverde kabels, waaronder een 3-meter lange gekrulde. Draagcomfort is goed, met oorkussens die wel warm worden. Uiteraard is de K371 een gesloten model, want in de studio wil je enkel je opname horen. Omdat de impedantie van 32 Ohm laag is, kun je deze koptelefoon gerust gebruiken met een smartphone.

Grootste gemene deler

De K371 maakt de Harman Curve bereikbaar voor iedereen. Interessant, maar wel confronterend als je de oude hoofdtelefoons van AKG gewoon bent. De K371 klinkt helemaal niet als klassiekers zoals de K702 of de K612 Pro. De focus op detail en helderheid van vroegere AKG’s is verdwenen. Of correcter: de plattere frequentierespons van weleer is vervangen door een curve die meer gebold is. Bassen zijn wat sterker aanwezig (tot circa 120 Hz), gevolgd door een dip tot circa 1 kHz, en piekend rond 3,5 kHz. Dat is de technische beschrijving, wat je hoort is een zeer aangename klank waarin je tegelijkertijd een goede basfundament als inzicht in het detail ervaar. Stemmen zijn vol en relatief natuurlijk, zeker niet nasaal, waardoor je snel meegesleept wordt door de stem van Angélique Ionatos op ‘Reste la lumière’. De goede demping van de K371 doet ook wonderen voor elektronische en gitaarmuziek. Je kunt je helemaal inbeelden hoe de waanzinnige drummer van Fontaines DC, een punkband uit Dublin, te keer gaat op ‘Big’.

Conclusie

Als je bedenkt dat de K371 voor circa 140 euro in de winkel ligt, dan kun je hem niet anders dan spectaculair noemen. Door niet te streven naar uiterste neutraliteit en net te kiezen voor een trouwe reproductie van de Harman Curve is er een koptelefoon gecreëerd die zeer goed klinkt. Niet het laatste woord qua detailweergave en met de beperkingen van een gesloten model, maar wel steengoed voor de prijs.

Minpunten

 • Mist een stukje resolutie
 • Geen gigantisch grote soundstage

Pluspunten

 • Niet neutraal, wel meeslepend
 • Duurzaam gebouwd
 • Drie kabels meegeleverd
 • Scherpe prijs
 • Verfijnde klank, geschikt voor muziek
Homecinema Magazine
Beoordeling
8.010Jamie Biesemansproduct

 • Delen:

Reacties

 1. Audiofreak1
  29 april, 2020 om 18:34

  AKG, onderdeel van Harman, eigendom van Samsung!!ze proberen van een pro merk een massa product te maken door geluids trucjes uit te halen. Om daar AKG voor te (mis) bruiken zal dit merk naar beneden halen. Ik ben bang dat eigenaar Samsung door het ontbreken van markt kennis dit merk gaat afbreken. Schoenmaker blijf bij je leest! We zullen het zien.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.