PlayStation 5 beter dan Xbox Series X? Ontwikkelaar gooit olie op het vuur

13 april 2020 2 Minuten 9 Reacties
sony-playstation-5-controller-diualsense-1

Met de komst van een nieuwe consolegeneratie, komt er ook een oude discussie op gang. Welke is beter: de PlayStation 5 of Xbox Series X? Mocht je nu al de PS5 tot de dood willen verdedigen, dan wed je mogelijk op het goede paard.

PlayStation 5 versus Xbox Series X: de discussie gaat van start

Dat meldt althans Ali Salehi, een rendering engineer bij ontwikkelaar Crytek, weten, tegenover de Perzische website Vigiato. Crytek is bekend van grafisch indrukwekkende titels als de eerste Far Cry en Crisis 1 en 2. Op papier lijkt de Xbox Series X de meest capabele console te worden van dit moment als het gaat om ruwe kracht. De grafische processor kan maximaal 12 teraflops aan, terwijl de PlayStation 5 blijft steken op 10,28 teraflops. Een hoger aantal teraflops betekent dat een computer snel betere en mooiere beelden kan weergeven.

Dat is slechts een deel van het verhaal, aldus Salehi. De Xbox Series X is daarnaast de meest gecompliceerde console om de aankomende generatie voor te ontwikkelen. In theorie betekent dit dat het moeilijk wordt om de volledige (reken)kracht te benutten; de piek van de PlayStation 5 wordt sneller behaald. Eerder zagen we zoiets als gebeuren bij de PlayStation 3 en Xbox 360: de PS3 had toegang tot veel meer rekenkracht, maar toch werd de 360 het leidende platform. Die maximale piek lag namelijk ook lager dan bij de Sony-console.

Bovendien is het zo dat de Xbox Series X ontwikkelaars twee bandbreedtes voor ram (werkgeheugen) aanbiedt. Het werkgeheugen is het snelle gedeelte van een computer, waar je zo veel mogelijk dingen in wil stoppen als het om gameconsoles gaat. Zo werken games sneller. En hoe meer er in dat werkgeheugen zit, hoe meer problemen er kunnen ontstaan. En dan hebben we het nog niet eens over de ondersteuning voor 4K gehad. Het kan dus zijn dat dit ervoor zorgt dat de grafische prestaties alsnog beperkt worden op de nieuwe Xbox.

Dit is de mening van één game-ontwikkelaar. Aangezien Crytek furore gemaakt heeft als het om graphics gaat, is het wel een belangrijke mening. Wil je meer lezen over de PlayStation 5? In dit artikel hebben we alles verzameld wat we tot nu toe weten. Daarnaast lees je hier alles over de Xbox Series X. Verder hebben we nog een vergelijkingsartikel gemaakt waar we de PlayStation 5 en Xbox Series X naast elkaar zetten. Wil je je liever gewoon met games bezighouden? Prima, lees dan ons meest recente overzicht van de beste games.

Update

Inmiddels is ons ook duidelijk dat de beste ontwikkelaar zijn uitspraken teruggenomen heeft, omdat hij niet meer achter zijn uitspraken stond. Waarom hij hiervoor gekozen heeft, is niet duidelijk.

Reacties (9)