Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Google Stadia is binnenkort gratis in Nederland en België

Geschreven door
Geplaatst op8 april 2020, 21:42 CategorieGaming

Google Stadia, de gamestreamingdienst van Google, is sinds november 2019 live. Eerst was dat alleen de Pro-versie, maar daar komt nu de gratis variant bij. Bovendien geeft Google gamers de mogelijkheid om gratis twee maanden het Stadia Pro-abonnement uit te proberen.

Gamen via de cloud

Het idee van Google Stadia is dat je games speelt via de cloud, waardoor je op veel verschillende apparaten kunt gamen: televisies, gameconsoles en in de Chrome-browser bijvoorbeeld. De game staat geïnstalleerd op een server en via je internetverbinding kun je het spel weergeven (en spelen) op je eigen toestel. Je hebt hier wel een stabiele internetverbinding nodig van minimaal 10Mbps.

Je kunt Google Stadia ook gebruiken op mobiele telefoons. In eerste instantie was de dienst alleen beschikbaar op Google’s eigen Pixel-toestellen, maar daar zijn inmiddels de smartphones van Asus, Razer en Samsung aan toegevoegd. Ook is het aanbod aan games verbeterd ten opzichte van de eerste maand dat Stadia live was. Het waren er 22 en het zijn er inmiddels 38. Dat zou in de komende zes maanden nog flink moeten aangroeien: Google heeft beloofd er 120 in totaal live en speelbaar te hebben in het eerste jaar.

Gratis Google Stadia

Er wordt hard gewerkt om de dienst aantrekkelijker te maken voor gamers. Zo zijn er Achievements toegevoegd die je kunt verdienen als je een game uitspeelt of aan een bepaalde opdracht voldoet. Het is inmiddels ook mogelijk om screenshots in de spellen te maken en deze online te delen. Hetzelfde geldt voor video’s. En in de komende 48 uur wordt de mogelijkheid om de dienst gratis te gebruiken uitgerold. Er zijn enkele landen geselecteerd die in de eerste lichting mee ogen, waaronder de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, België en Nederland.

Nieuwsgierig? Je kunt de dienst gebruiken als je een Gmail-account hebt. De app staat in de appwinkels van Android en iOS. Wanneer je dat doet krijg je meteen de optie om twee maanden gratis Stadia Pro te gebruiken, of het normale gratis ‘abonnement’ te nemen dat ooit Stadia Base (basis) heette, maar inmiddels niet meer. Het is overigens bij beide abonnementen het geval dat je games moet aanschaffen in de Google Stadia-winkel, dit zit niet bij het abonnement inbegrepen. Het gratis abonnement laat je bovendien games streamen in 1080p.

Pro-abonnement

Het is een grote stap voor de gamestreamingdienst. Sinds het in november van start ging, was alleen het Pro-abonnement van tien euro per maand beschikbaar. Hier kon je alleen gebruik van maken door ook de speciale controller met een Chromecast Ultra aan te schaffen van 129 euro. Een andere manier is gebruik te maken van de vriendenpas (Buddy Pass) van een gamer die wel de hardware bezit. Het voordeel van het Pro-abonnement is dat je hiermee in een resolutie van 4K kunt streamen. Bovendien krijg je daarmee korting op games en elke maand één game gratis.

Er zijn op dit moment 9 gratis games op Google Stadia Pro verkrijgbaar: Destiny 2: The Collection, Grid, Gylt, SteamWorld Dig 2, SteamWorld Quest: Hand of Gilgamech, Thumper, Serious Sam Collection, Spitlings en Stacks On Stacks (On Stacks). Gamers die trouwens al gebruikmaken van Google Stadia Pro, hoeven in het kader van COVID-19 twee maanden lang niet voor de dienst te betalen. Google Stadia-topman Phil Harrison heeft gezegd dat games een waardevolle manier kunnen zijn om met vrienden en familie te communiceren nu je thuiszit. Dat is een goede gedachte, maar het betekent ook iets anders voor Stadia: waarschijnlijk wordt streaming ook voor Pro-gebruikers binnenkort in resolutie verlaagd naar 1080p. Dit is door de hoge druk op internetverbindingen tijdelijk de standaard, maar Pro-gebruikers kunnen nog wel handmatig voor 4K kiezen.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.