Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Wat we tot nu toe weten over de PlayStation 5 van Sony

Geschreven door
Geplaatst op24 maart 2020, 17:21 CategorieGaming

Er zijn al meer dan 100 miljoen PlayStation 4-consoles verkocht en de verwachtingen zijn dan ook hooggespannen voor de PlayStation 5. Sony heeft vorige week in navolging van Microsoft de specificaties gegeven van zijn nieuwe console. Maar er is nog meer dat we inmiddels te weten zijn gekomen over het nieuwe game-apparaat.

Next generation

PlayStation 4 verscheen in 2013, dus het is inmiddels wel weer tijd voor een nieuwe console die net iets beter, krachtiger en meer klaar voor de toekomst is. Aan het logo is dat niet af te lezen, want dat is weinig veranderd: de 4 is een 5 geworden. Dat geldt echter niet voor de specificaties, want die zijn zeer zeker ‘next generation’ te noemen.

We hebben het dan over de cpu die is gebaseerd op AMD Ryzen 3, een processor met acht kernen, gebaseerd op 7nm Zen 2-microarchitectuur. De gpu (grafische processor) wordt speciaal voor PlayStation 5 ontwikkeld, maar heeft als basis de Navi van Radeon. Een krachtige gpu van 10.28 teraflops die onder andere real-time ray tracing doet. Dat betekent dat het apparaat realistische lichtval in games kan weergeven.

Welke games je erop kunt gaan spelen is nog onbekend, al schijnt onder andere Spider-Man voor PlayStation 4 op de nieuwe console speelbaar te zijn. Deze backwards compatibility gaat verder: de honderd meest populaire spellen van PlayStation 4 kun je spelen op PlayStation 5, waaronder God of War en Horizon Zero Dawn. Daarnaast zijn de aankomende games The Lord of the Rings: Gollum, Godfall, Gods and Monsters, Outriders, Rainbow Six: Quarantine en Watch Dogs: Legion aangekondigd voor PlayStation 5.

De PlayStation 5-controller

Hoe we die games gaan besturen, dat is nog niet helemaal helder. Dat wil zeggen: het Japanse techbedrijf heeft nog niets laten zien van de controller. Wel heeft het al onthuld dat het de ‘rumble’-technologie, waarmee de controller kan trillen op bepaalde momenten in het spel, zal verwijderen. Het kiest ervoor om haptische feedback te geven waarmee je afhankelijk van de intensiteit hevigere of minder hevige trillingen voelt. Ook worden de triggers (waar je wijsvingers op steunen) voorzien van meer technologie, waardoor ze zwaardere of minder zware feedback kunnen geven.

Dat moet het verschil maken tussen een pijl die net langs je scheert of een keiharde autocrash die wel iets harder aankomt. Sony wil graag gamers zo veel mogelijk in de game trekken en daar speelt de controller een belangrijke rol in, meent het bedrijf. Het wil dat een voetbaltackle anders voelt dan het vasthouden van het stuur van je auto in een race. Daarbij hebben gameontwikkelaars meer vrijheid om dit in hun games te gebruiken. De controller schijnt van een grotere accu, betere luidspreker én een usb-c-poort te worden voorzien. Dat laatste is voor het opladen.

Uitbreidbaar geheugen

Binnenin PlayStation 5 vind je een SSD van 825 GB die 5,5 GB per seconde snel is. Dat was op PlayStation 4 zo’n 100 MB, dus dat is een grote vooruitgang die betekent dat je games sneller worden geladen. Het apparaat kan een refreshrate aan van 120 Hz, maar dan heb je uiteraard wel een televisie nodig die ook hiertoe in staat is. Bovendien kunnen de omgevingen en het aantal personages dat tegelijk in beeld staat aanzienlijk worden opgeschroefd, waardoor gamewerelden rijker aanvoelen. Vroeger konden er dan haperingen komen, maar met de SSD van PlayStation 5 zou dat verleden tijd moeten zijn. Bovendien is het geheugen van het apparaat nog uit te breiden met een NVMe-SSD. Echter zal Sony nog met een lijst komen van welke exact compatibel zijn.

PlayStation 5 kan nog wel fysieke media afspelen, dus het apparaat heeft een discdrive. Het zou gaan om een 4K-Blu-ray-discdrive. Wel heeft Sony aangekondigd dat 3D-audio belangrijk wordt. De AMD-processor moet hierin een grote rol spelen, waardoor je zelfs via je televisiespeakers goed geluid zou moeten krijgen. PlayStation VR is te gebruiken op PlayStation 5, al is het nog onbekend of er ook een speciale VR-bril komt voor de nieuwe console. Sony wil dat de PlayStation 5 duurzamer wordt en heeft daarom gezorgd dat het apparaat aanzienlijk minder stroom gebruikt wanneer deze in slaapstand is. PlayStation 4 gebruikt in zijn slaap 8,5 watt en de nieuwe console slechts 0,5 watt.

Hoe PlayStation 5 eruit komt te zien of wat hij gaat kosten is nog onbekend. De ‘development kits’ liggen al bij gamestudio’s, zodat games kunnen worden ontwikkeld voor deze nieuwe console, die vooralsnog nog steeds in de feestdagenperiode eind dit jaar moet verschijnen.

 • Delen:

Reacties

 1. Jurgen
  24 maart, 2020 om 19:39

  Ben benieuwd, zoonlief is al aan het sparen.

 2. DAVI
  24 maart, 2020 om 20:48

  Is er al wat bekend over de release date? Zou mooi zijn als we de PS5 voor de feestdagen in december in huis kunnen halen.

  • Laura Jenny
   25 maart, 2020 om 9:39

   Hi Davi, op dit moment blijft Sony aangeven dat het ‘feestdagen 2020’ is. Dat betekent dat de releasedatum in oktober, november of december zal vallen. Reken maar dat Sony ook graag wil dat je het apparaat voor de feestdagen in december in huis haalt, want dat is natuurlijk het moment waarop mensen elkaar wat duurdere cadeaus geven. 😉

   • DAVI
    27 maart, 2020 om 22:24

    Dank!

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.