Beeld Beoordeling 7.0

Review: Philips Screeneo S4 Full HD projector

18 maart 2020 + 10 minuten 0 Reacties
screeneo-new

Met alle zomerse sportevenementen in het vooruitzicht lijkt de compacte Philips Screeneo S4 erg aantrekkelijk. We bespreken de projector in deze review.

Met alle zomerse sportevenementen in het vooruitzicht lijkt deze compacte Philips Screeneo S4 projector erg aantrekkelijk. Je neemt hem eenvoudig mee naar de vrienden, en hij biedt flink wat licht zodat een verduisterde omgeving geen must is. Met Android TV aan boord biedt hij bovendien heel wat entertainment zonder de nood aan bijkomende bronapparaten. In deze review bespreken we al onze ervaringen met de Philips Screeneo S4.

Philips Screeneo S4 – specificaties

  • Wat: Full HD DLP-projector
  • Opstelling: 1.920 x 1.080, lichtopbrengst 1.800 ANSI lumen, dynamisch contrast 100.000:1, projectieverhouding 1,2 (100 inch diagonaal op 2,66 m)
  • Aansluitingen: 1x HDMI (2.0, ARC), 2x USB (mediaspeler), 1x optisch digitaal uit, 1x ethernet
  • Levensduur lamp: LED lamp, tot 30.000 uur
  • Extra’s: HDR10, 2x 5 Watt speakers, WiFi, Android OS, mediaspeler, screenmirroring, Bluetooth
  • Afmetingen: 192 x 192 x 110 mm
  • Gewicht: 1,84 kg
  • Adviesprijs: 1.199 euro

Philips Screeneo S4 – design

De Screeneo S4 illustreert perfect dat een projector niet noodzakelijk een reusachtige bak moet zijn. Nee, het is geen picoprojector, daarvoor is hij nog een paar maten te groot, maar met amper 19 cm x 19 cm oppervlak en 11 cm hoog is hij echt wel compact. Het gewicht van amper 1,84 kg maakt hem erg gemakkelijk te hanteren of verplaatsen. Het toestel lijkt ons dan ook uitermate geschikt om mee te nemen op vakantie, naar familie of vrienden.

Hij ziet er bovendien erg leuk uit, in het matwit met zilveren roosters en een zwarte voorzijde. Centraal bovenaan vind je de verlichte aan/uit-toets. We zien deze Screeneo moeiteloos een vaste plaats krijgen in de woon- of slaapkamer.

Aansluitingen

De aansluitingen staan achteraan en geven je voldoende opties. Een HDMI 2.0 aansluiting, twee maal USB voor media, een ethernetaansluiting en een digitaal optische uitgang. De micro-USB aansluiting is enkel voor service doeleinden.

Deze projector is ook voorzien van WiFi en Bluetooth (zowel om audio naar de projector te sturen, als om een externe speaker aan te sluiten).

Philips Screeneo S4 – Plaatsing

Met zijn projectieverhouding van 1,2 zou je deze Screeneo S4 net een short throw-projector kunnen noemen. Houd er rekening mee dat hij voor een 100-inch beeld dus toch nog iets meer dan 2,6 meter van het scherm moet staan.

De projector is uitgerust met een geautomatiseerde focus. Die werkt uitstekend, al heb je een iets beter resultaat als je de focus manueel instelt. Daarvoor hoef je niet aan een wieltje op de projector te draaien, een paar maal drukken op de afstandsbediening volstaat. Ga gewoon vlak voor het scherm staan en regel een perfecte focus in.

Lensshift en zoom ontbreken, dus erg veel manoeuvreerruimte lijk je niet te hebben bij het opstellen. Maar dat valt nog goed mee. Er is een digitale zoom waarmee je het beeld tot 50% verkleint, en er is een degelijke keystone-correctie voor eventuele trapeziumvervorming. Als je de projector wat naar boven of onder moet kantelen (met de uitdraaibare voetjes), kan je de resulterende vervorming indien gewenst automatisch laten corrigeren. Daarvoor kalibreer je de projector best eerst even op een perfect vlak oppervlak.

Maar zelfs als je de projector niet horizontaal perfect centraal voor het scherm zet, en je wat schuin naar links of rechts moet projectoren, kan je nog een correctie uitvoeren. Door vier punten naar de gewenste plaats te slepen met de afstandsbediening werk je tegelijk horizontale en verticale trapeziumvervorming weg.

Omdat hij zo licht en compact is kan je hem wel makkelijker een ietwat ongewone of tijdelijke plaats geven. De projector heeft onderaan overigens een schroefaansluiting voor een statief, dat is een optie die je op een klassieke projector niet vindt. Wanneer je de projector aanzet heb je zo goed als onmiddellijk de volle lichtsterkte, een voordeel van de LED-lichtbron. Geruisloos kunnen we hem absoluut niet noemen, maar het geluid is zeker niet overmatig storend.

Philips Screeneo S4 – Gebruiksgemak

De menu’s van deze projector zijn erg eenvoudig, misschien net iets te eenvoudig.

De beeldinstellingen die je via de instellingen bereikt geven je bijvoorbeeld nauwelijks de mogelijkheid om iets aan te passen. Je vindt er in de eerste plaats de instellingen voor keystone en focus. Verder is er enkel ‘brightness’ waarmee je de lamp-instelling aanpast. Er is keuze uit drie modi (respectievelijk van de laagste lamp-stand naar de hoogste: Energy Saving, Normal en Presentation) maar die beïnvloeden helaas ook de kleurtemperatuur. Er is een vierde modus, ‘Custom’, die je kunt aanpassen via RGB-niveaus. Er is geen aparte grijsschaalregeling voor de donkere of heldere tinten en een gevorderd kleurbeheersysteem ontbreekt.

Is er dan echt geen verdere aanpassing mogelijk? Ja, maar dat kan enkel als je iets afspeelt, en vervolgens op de ‘source’ toets drukt. In het menu dat dan verschijnt, kan je dan de ‘Color’ instelling (dat zijn eigenlijk beeldpresets) aanpassen (Vivid, Natural, Soft, User). Kies je de laatste, dan heb je verder de optie om Brightness, Contrast, Color Temperature, Saturation en Sharpness aan te passen. Het is onhandig (en makkelijk over het hoofd te zien) dat alle instellingen niet bij elkaar staan.

Afstandsbediening

De kleine, witte afstandsbediening is al even rudimentair als de menu’s. Naast de gebruikelijke d-pad en toetsen zoals onder andere ingangen, option en volume zijn de enige toetsen die je extra krijgt die voor de focus instelling.

De kleine remote ligt licht in de hand en de toetsen werken handig. De enige wat opvallende optie is de aanwijzerfunctie. Druk je op de ‘pijl’ toets (rechts naast Home), dan zie je een aanwijzer op het scherm die je verplaatst door de remote licht te bewegen. Best handig in de Android omgeving, maar nu ook weer geen groot pluspunt. De remote is niet verlicht, maar deze projector gebruik je vermoedelijk toch bij wat licht.

Philips Screeneo S4 – features

Deze Full HD-projector gebruikt DLP-technologie. De projector accepteert wel Ultra HD bronnen, maar die downscalet hij dan naar Full HD. Ook HDR10 staat op de lijst van ondersteunde formaten.

Hij is uitgerust met een LED-lichtbron die goed zou moeten zijn voor 1.800 lumen. Een groot voordeel is de levensduur van de LED-lampen, ze gaan tot 30.000 uur mee. De projector starten duurt ook maar enkele seconden, in tegenstelling tot klassieke UHP-lampen zitten deze bijna onmiddellijk op volle lichtsterkte.

De ingebouwde luidsprekers (2x 5 Watt) zijn relatief klein, maar leveren desondanks een goed resultaat. Uiteraard kan je geen knallende explosies en rollende bassen verwachten, maar zelfs een chaotische veldslag zoals The Long Night uit Game of Thrones kwam relatief goed tot zijn recht. Ook voor wat achtergrondmuziek is het resultaat en volume toereikend.

De projector kan via Bluetooth verbonden worden met een externe luidspreker indien gewenst. Aansluiten op je audio-installatie of soundbar kan via de digitaal optische uitgang. Denk er aan dat er geen ARC voorzien is op de HDMI-aansluiting.

De Screeneo draait op Android, maar maakt wel gebruik van een alternatieve appstore “Aptoide”. De onderliggende Android versie is 5.0 (Lollipop), daarmee loopt het systeem helaas wel al een paar versies achter. De combinatie loopt soms wat mank. Sommige apps worden wel aangeboden maar kan je niet installeren (een bepaalde versie van Amazon Prime bijvoorbeeld). De installatie van een app loopt soms fout. En voor sommige apps krijg je niet de standaard app. Voor YouTube krijg je een alternatieve versie genaamd S YouTube, en de Netflix-app lijkt verdacht veel op de mobiele app, niet op de TV-app. Beide staan standaard geïnstalleerd, maar alhoewel de projector HDR10 ondersteunt kregen we op beide diensten enkel SDR-versies te zien. Ook Amazon Prime Video konden we installeren, en alhoewel  de app start en we wel degelijk konden inloggen met onze account en bladeren door het aanbod, bleek een video spelen helaas onmogelijk.

Ook de mediaspeler VLC en de mediabibliotheek Kodi staan er standaard op. Die werkten wel prima en daarmee weet je meteen dat je zo goed als alle mediaformaten kunt spelen.

Philips Screeneo S4 – Beeldkwaliteit

De Screeneo S4 menu’s lieten niet al te veel opties zien om het beeld te bewerken, en dat merken we ook tijdens de beeldverwerkingstesten. Deinterlacing is uitstekend maar de projector heeft wel moeite met de detectie van minder gebruikelijke film- en videoframerates. Lever daarom liever progressieve video aan (720p, 1080p, 2160p) om trapjes- en kameffecten te vermijden.

Het Full HD beeld mist de fijnste verticale resolutie, en in de ingebouwde beeldpresets is de scherpte wat te hoog, waardoor je hier en daar vals detail ziet. Omdat de projector geen opties heeft om ruis weg te werken, kan die overmatige scherpte ook ruis accentueren. Kies daarom voor de ‘User’ beeldpreset en beperk vervolgens ‘Sharpness’ tot ongeveer 30.

De bewegingsscherpte op is matig, zoals te verwachten van dit soort projectoren. Er zit ook een klein beetje judder op heel wat video’s, maar dat is vooral zichtbaar in snelle pan-beelden.

De LED-lichtbron van de Screeneo S4 geeft flink wat licht, maar het maximum in onze metingen is 975 lumen. Dat is wel met de lamp in ‘Presentation’ mode, die een veel te groene tint geeft. De ‘Normal’ mode schroeft de lichtopbrengst terug naar 747 lumen (78%) en de ‘Energy Saving’ mode naar 571 lumen (59%). We preferen de ‘Normal’ mode voor het aangenaamste beeld, die biedt nog genoeg licht voor een prima 100 inch beeld bij verduistering en ongeveer 70 inch bij omgevingslicht.

Dynamische contrastmodi of een iris ontbreken, en het eigen contrast valt bescheiden uit (590:1), maar is wel voldoende voor het gebruik. Blijf weg van de ‘Soft’ beeldpreset, die drukt niet alleen de lichtopbrengst sterk naar beneden (456 lumen met lamp in ‘Normal’ maar ook het contrast (367:1).

De beste resultaten kregen we in  de ‘Normal’ lampmode en de ‘Natural’ beeldpreset.  De kleurtemperatuur is dan nog steeds veel te koel (cyaan overtoon). De preset heeft (net als de andere beeldpresets) een erg lage gamma waarde, waardoor het beeld erg helder is in de middentonen. Bij de kleurweergave valt dan weer op dat de meeste kleuren te intens zijn. Vooral rood en blauw (en dus ook magenta) zijn uitgesproken te sterk.

Al die afwijkingen wijzen er duidelijk op dat de projector geoptimaliseerd is om bij omgevingslicht nog zo goed mogelijk beeld te tonen. Intense kleuren en te heldere middentonen gaan het verwateren van het beeld door omgevingslicht tegen en de hoge kleurtemperatuur haalt het beste uit de lamp. Dat merken we ook als we de projector proberen te kalibreren. Door de grijsschaal aan te passen kan je een correcte kleurtemperatuur (6500 K) realiseren, maar de maximale helderheid daalt dan naar 500 lumen. Daarmee kan je bij verduistering nog 80 inch beelddiagonaal mee vullen, maar bij omgevingslicht blijf je dan best rond de 60 inch.

Bij verduistering vallen de intense kleuren soms op, maar de Screeneo S4 liet een sterke indruk wanneer we hem gewoon in de woonkamer testten. Het beeld overtreft onze verwachtingen, de kleine projector kan aardig wat beeld op het scherm zetten. Gamers moeten wel rekening houden met een reactietijd van ongeveer 92 ms, dat is te veel voor shooters en actiegames.

HDR

Enigszins verrassend ondersteunt de Screeneo ook HDR10 (maar geen andere HDR-formaten). Aangezien we in SDR al opmerkten dat rood en blauw buitengewoon intens zijn, heeft de projector dus wel voldoende potentieel kleurbereik om een stevige HDR-indruk te geven.

In de praktijk lijkt de HDR-weergave ons echter niet optimaal. Om te beginnen is de lichtopbrengst en het contrast niet van die aard dat ze HDR eer aandoen. We merken bovendien dat de projector de beelden iets te donker weergeeft. Alle witdetail boven 1.000 nits wordt ook verborgen, ongeacht de metadata. Dat betekent dat je in beelden met  erg hoge heldere content en die ook gemasterd zijn met hoge metadata veel aan beeldkwaliteit inboet.

Maar ook de kleurweergave kan soms storend zijn. Met 85% DCI-P3 kleurbereik heeft hij inderdaad veel potentieel, maar hij gaat er nogal kwistig mee om. Rode en blauwe tinten zijn duidelijk te verzadigd, waardoor de kleuren onnatuurlijk intens kunnen zijn. Helaas heeft dat ook impact op huidskleuren die in sommige beelden een oranje-rode gloed krijgen.

De overdadige kleur maakt wel dat je ook bij wat omgevingslicht nog een HDR-effect ziet, maar zonder een betere kalibratie, helaas niet te realiseren door de beperkte instellingen, lijkt HDR ons niet de beste keuze voor deze projector.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Meer info over onze meetapparatuur vind je hier.

Philips Screeneo S4 – Conclusie

Komen goede dingen in een klein formaat? De Screeneo S4 heeft mooie troeven, maar de afwerking laat te wensen over. De combinatie van een oudere Android TV-versie en de Aptoide app-store geven zeker geen probleemloze gebruikservaring, al zijn de problemen zelden een dealbreaker. De onhandige menu-indeling en beperkte instellingen voor beeld beperken de maximale beeldkwaliteit die je uit de projector haalt. Ja, de projector ondersteunt HDR, maar door de te intense kleuren is dat niet altijd een goede keuze. Je haalt geen perfect Full HD=detail, vermoedelijk te wijten aan een matige lens. Tot slot, in dit segment is er veel concurrentie en daardoor lijkt de prijs ons iets te hoog.

Toch heeft de projector nog heel wat te bieden. Hij is compact en robuust, en een uitstekende keuze als je hem mee wil nemen naar vrienden of families. Ondanks de probleempjes van het besturingssysteem zijn de ingebouwde mediaspelers en streamingdiensten een goede meerwaarde. De LED-lichtbron levert een ruime portie licht, de projector heeft een degelijk contrast en het beeld is geoptimaliseerd voor gebruik bij omgevingslicht. Een grote witte muur is alles wat je nodig hebt om een intens beeld te creëren.

7.0
Philips-ScreeneoS4-toestel

Beoordeling
Philips Screeneo S4

Pluspunten
  • Compacte vormgeving]
  • Geoptimaliseerd voor projectie in omgevingslicht
  • LED lichtbron met lange levensduur
  • Ingebouwde mediaspeler en streamingdiensten
Minpunten
  • Android TV versie is niet probleemvrij
  • Te weinig instellingen voor beeldkwaliteit
  • Kleurweergave in HDR is te intens
  • Geen perfect Full HD detail.

Beoordeling Philips Screeneo S4

Komen goede dingen in een klein formaat? De Screeneo S4 heeft mooie troeven, maar de afwerking laat te wensen over. De combinatie van een oudere Android TV-versie en de Aptoide app-store geven zeker geen probleemloze gebruikservaring, al zijn de problemen zelden een dealbreaker. De onhandige menu-indeling en beperkte instellingen voor beeld beperken de maximale beeldkwaliteit die je uit de projector haalt. Ja, de projector ondersteunt HDR, maar door de te intense kleuren is dat niet altijd een goede keuze. Je haalt geen perfect Full HD=detail, vermoedelijk te wijten aan een matige lens. Tot slot, in dit segment is er veel concurrentie en daardoor lijkt de prijs ons iets te hoog.

Prijsvergelijker Philips Screeneo S4

Reacties (0)