Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Update: Lagere beeldkwaliteit voor Netflix dreigt vanwege coronavirus

Geschreven door
Geplaatst op18 maart 2020, 23:45 CategorieStreamingdiensten

Streamingdienst Netflix zal mogelijk de beeldkwaliteit van zijn streams moeten verlagen. Steeds meer mensen blijven thuis vanwege de zorgen om het coronavirus en gaan uit verveling films en series kijken. Daardoor wordt de druk op het netwerk langzaamaan te groot.

Communicatie met Brussel

Om overbelasting tegen te gaan is Netflix nu in gesprek met de Europese Commissie in Brussel. De EC verzoekt streamingdiensten en internetproviders om de doorvoer van data aan te passen wanneer er teveel van wordt gebruikt. Eén van de mogelijkheden zou het aanpassen van alle HD-streams naar SD-kwaliteit zijn. Omdat verreweg de meeste mensen streamen in HD-kwaliteit zou dit de kans op netwerkfalen aanzienlijk verkleinen. Over de nog hogere 4K-resolutie wordt overigens met geen woord gerept. Waarschijnlijk zullen streams in deze kwaliteit ook in kwaliteit achteruit gaan.

Het aantal mensen dat thuisblijft vanwege de aanhoudende zorgen om het coronavirus wordt steeds groter. Veel van deze mensen zoeken hun toevlucht tot het internet. Niet alleen het streamen van films, series en muziek vergt veel data, maar er wordt ook veel meer online contact gelegd. Er wordt meer online gegamed en gechat via videobeldiensten als Skype en WhatsApp. Natuurlijk zal er ook vaak naar sociale media worden gegrepen om het laatste nieuws te kunnen ontvangen.

Update

Netflix heeft zojuist bevestigd dat het de bitrate van alle streams de komende 30 dagen gaat verlagen. Daarmee geeft het bedrijf gehoor aan de oproep van de Europese Commissie. Het dataverbruik van de streamingdienst zou minimaal 25% verlaagd moeten worden. Volgens Netflix betekent dit niet dat je van 4K-kwaliteit ineens naar SD-kwaliteit gaat maar wel dat de bitrate achteruit gaat. Zoals het bedrijf zelf stelt:

Naar aanleiding van de gesprekken tussen Eurocommissaris Thierry Breton en Reed Hastings met het oog op de buitengewone uitdagingen die het coronavirus met zich meebrengt, heeft Netflix heeft besloten om de bitrates van streams in Europa gedurende 30 dagen te gaan verlagen. Wij schatten dat dit het Netflix-verkeer op de Europese netwerken met ongeveer 25 procent vermindert en tegelijkertijd een goede kwaliteit service voor onze abonnees garandeert.

 • Delen:

Reacties

 1. Maarten
  19 maart, 2020 om 9:51

  Dus als ze veel abonnees hebben, wat ze eigenlijk willen, gaan ze de betaler straffen. Ik heb het hoogste abonnement en zou het dan wel fijn vinden als ze daar in een compensatie doen.
  Je betaalt tenslotte alleen voor beeldkwaliteit en aantal gelijktijdige gebruikers.
  Wordt dat minder dan mag je verwachten dat de kosten ook vergoed worden.

  • Wvh
   19 maart, 2020 om 20:34

   @Maarten
   Ik neem aan dat je met “ze” een paar keer de Europese Commissie bedoeld.

   Je kunt ze😉 slecht kwalijk nemen dat ze gehoor geven aan de oproep van de Europese Commissie.

  • Frank
   30 maart, 2020 om 20:37

   Hier hetzelfde Maarten, wij zijn premium abonnee en vanmiddag zat ik tijdens de lunch stukje Transformers te kijken en de kwaliteit was vergelijkbaar met een 128mb inbelmodem. Ik begrijp dat streamen een lagere prioriteit geniet om zodoende de kritieke bandbreedte vrij te houden voor het redden van mensenlevens en andere nuttige zaken als communicatie, etc.
   Maar wanneer je de kwaliteit 25% verlaagd, verlaag dan ook het abonnementsgeld met 25%!

 2. Bert
  01 april, 2020 om 19:42

  Er is nog wel 4k content beschikbaar. Alleen alle nieuwe en populaire series en films zijn voorlopig niet meer in 4k beschikbaar.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.