Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Panasonic 2020 oled tv line-up (HZW2004, HZT1506 en HZW1004)

Geschreven door
Geplaatst op18 februari 2020, 16:56 CategorieOled tv's

Panasonic heeft tijdens een persconferentie in Londen zijn nieuwe tv line-up voor 2020 aangekondigd. De Japanse fabrikant komt met drie nieuwe oled tv-series: de HZW2004, HZT1506 en HZW1004.

Panasonic 2020 oled tv’s

Panasonic brengt met de HZW2004, HZT1506 en HZW1004 drie nieuwe oled tv’s in formaten van 55-inch en 65-inch naar Nederland en België. In België gaan deze modellen door het leven als de HZ2000, HZ1500 en HZ1000. Alledrie de series komen met een oled-paneel dat over de 4K-resolutie beschikt en ondersteuning biedt voor alle HDR-formaten: HDR10, HDR10+ en Dolby Vision. Net als voorgaande jaren is My Homescreen het smart tv-platform van Panasonic en op het gebied van audio zien we ook dit jaar de omhoog wijzende Atmos-speakers bovenop de tv terug. Alle nieuwe oled-modellen beschikken over de nieuwste HCX Pro-processor van Panasonic.

HZW2004-serie oled tv

De HZW2004-serie is de vlaggenschipserie, uitgerust met Master HDR OLED Professional Edition schermen. Simpel gezegd betekent dit dat de Japanse fabrikant samengewerkt heeft met experts in Hollywood om de best mogelijke beeldkwaliteit en meest natuurgetrouwe weergave mogelijk te maken. Iets uitgebreider uitgelegd betekent dit dat Panasonic door extra koeling achter het scherm een hogere helderheid mogelijk kan maken.

Dolby Vision IQ en nieuwe beeldmodi

Dit jaar voegt Panasonic twee nieuwe modi toe aan zijn tv’s: Dolby Vision IQ en de Filmmaker Mode. Dolby Vision IQ optimaliseert de beeldkwaliteit aan de hand van het omgevingslicht en het type content. Dit gebeurt volledig automatisch.

De Filmmaker Mode is een modus waarmee de weergave zo aangepast wordt (of eigenlijk zo min mogelijk aangepast wordt) zodat content weergegeven wordt zoals de makers het bedoeld hebben. Als de Filmmaker Mode is geactiveerd worden de framesnelheid, de beeldverhouding, de kleuren en het contrast van de content aangehouden en worden de ruisvermindering en verscherping uitgeschakeld. De modus kan automatisch of middels een speciale knop op de afstandsbediening ingeschakeld worden. Intelligent Sensing past het beeld automatisch aan op basis van de hoeveelheid omgevingslicht.

Geavanceerde kalibratie

Voor echte filmliefhebbers heeft Panasonic ook de kalibratiemogelijkheden uitgebreid met twee extra kalibratiepunten bij een luminantie van 0,5% en 1,3%. Hierdoor kun je de transitie vanuit zwart nog nauwkeuriger regelen. Je kunt nu ook voor het eerst op een TV van Panasonic Dolby Vision-content kalibreren. Daarnaast kunnen professionele gebruikers met de HZW2004-serie voor het eerst de tone-mapping uitschakelen. Dit maakt ‘hard clipping’ mogelijk. Tot slot ondersteunt de HZW2004 serie CalMAN PatternGen-testpatronen uit de CalMAN-software van Portrait Displays en AutoCal- functionaliteit. Ook de kalibratie-instellingen van de Imaging Science Foundation (isf) worden ondersteund.

Dolby Atmos

Qua audio zien we een systeem terug dat we ook vorig jaar op de topmodellen zagen. De HZW2004-serie heeft namelijk ingebouwde, omhoog gerichte luidsprekers die een Dolby Atmos-ervaring kunnen leveren. Deze speakers bevinden zich achterop de behuizing van de televisie. Het volledige audiosysteem is ook afgestemd door technici van Technics. Vanzelfsprekend wordt Dolby Atmos ondersteund.

HZT1506 en HZW1004

Een stapje lager zien we de HZT1506 en HZW1004-series terug. Een verschil met de HZW2004-serie is dat deze series beschikken over een Master HDR OLED-scherm, wat dus niet de Professional Edition is zoals op de HZW2004. Simpel gezegd betekent dit dat Panasonic het paneel niet geoptimaliseerd heeft op het gebied van hardware, voor onder meer een iets hogere helderheid.

Daarnaast zit het verschil tussen de series in het gebruikte audiosysteem. De HZW2004 beschikt over een Technics audiosysteem met upfiring Dolby Atmos-speakers bovenop de tv. De HZT1506 komt met een standaard audiosysteem maar wel vergezeld door de Dolby Atmos upfiring speakers aan de bovenzijde. De HZW1004 komt met een eenvoudig audiosysteem, zonder upfiring speakers. Tot slot verschilt ook het design tussen de series. De HZW1004 en HZT1506 komen met een ‘swivel’ standaard waardoor je de tv op zijn voet kunt draaien.

Voor de rest komen alle belangrijke specificaties overeen. Alledrie de series beschikken over ondersteuning voor alle HDR-formaten (Dolby Vision, HDR10 en HDR10+), komen met Dolby Vision IQ en de Filmmaker Mode, en worden in een 55-inch en 65-inch variant op de markt gebracht.

HDMI 2.1 is niet aanwezig op de nieuwe televisies van Panasonic. Toch zijn er wel twee functies uit die standaard toegevoegd aan de tv. Je kunt namelijk gebruikmaken van HDMI eARC en ALLM wordt ondersteund.

Specificaties HZW2004 / HZ2000

 • Master HDR OLED Professional Edition
 • Smooth Motion Drive Pro
 • HDR (HDR10, HDR10+, HLG, Dolby Vision)
 • Dolby Vision IQ
 • Filmmaker Mode
 • HCX Pro Intelligent processor
 • OLED Pixel Dimming
 • 360° Soundscape Pro, tuned by Technics
 • Dolby Atmos
 • 140 Watt
 • My Home Screen 5.0
 • Google Assistant / Amazon Alexa
 • WiFi, bluetooth
 • HDMI 2.0b
 • Formaten:
  • 65-inch (TX-65HZW2004)
  • 55-inch (TX-55HZW2004)

Specificaties HZT1506 / HZ1500

 • Master HDR OLED
 • Smooth Motion Drive Pro
 • HDR (HDR10, HDR10+, HLG, Dolby Vision)
 • Dolby Vision IQ
 • Filmmaker Mode
 • HCX Pro Intelligent processor
 • OLED Pixel Dimming
 • 360° Soundscape
 • Dolby Atmos
 • 80 Watt
 • My Home Screen 5.0
 • Google Assistant / Amazon Alexa
 • WiFi, bluetooth
 • HDMI 2.0b
 • Swivel standaard
 • Formaten:
  • 65-inch (TX-65HZT1506)
  • 55-inch (TX-55HZT1506)

Specificaties HZW1004 / HZ1000

 • Master HDR OLED
 • Smooth Motion Drive Pro
 • HDR (HDR10, HDR10+, HLG, Dolby Vision)
 • Dolby Vision IQ
 • Filmmaker Mode
 • HCX Pro Intelligent processor
 • OLED Pixel Dimming
 • Reference Surround Sound Plus
 • Dolby Atmos
 • 30 Watt
 • My Home Screen 5.0
 • Google Assistant / Amazon Alexa
 • WiFi, bluetooth
 • HDMI 2.0b
 • Swivel standaard
 • Formaten:
  • 65-inch (TX-65HZW1004)
  • 55-inch (TX-55HZW1004)

Prijs en beschikbaarheid

De Panasonic 65HZW2004 (65HZ2000), 55HZW2004 (55HZ2000), 55HZT1506 (55HZ1500), 65HZT1506 (65HZ1500), 55HZW1004 (55HZ1000) en 65HZW1004 (65HZ1000) moeten rond juni 2020 in de Nederlandse en Belgische winkels staan. De prijzen worden op een later moment bekendgemaakt.

Een overzicht van alle av-producten die Panasonic in 2020 op de markt brengt vind je in het 2020 homecinema overzicht.

 • Delen:

Reacties

 1. Miguel Beauprez
  18 februari, 2020 om 18:25

  Weinig verschil met reeks van 2019. Zou dan voor één van die modellen gaan en veel centjes uitsparen… Ter info: bezit zelf de GZ950 sedert Black Friday 2019. En ben nog steeds onder de indruk bij het kijken van een film in Dolby Vision…

  • Bjorn
   19 februari, 2020 om 5:40

   Zal ook wel wat kosten dan,veel te duur voor de gemiddelde consument!

   • Miguel Beauprez
    19 februari, 2020 om 10:45

    Is te zien wat men veel te duur vindt.
    Ik heb op Black Friday 1200 euro betaald voor een 55 inch OLED.
    Beetje uitkijken en dan heb je toch wel een top-tv, voor wat ik toch wel betaalbaar vind. Dit zijn mijn inziens geen buitensporige prijzen.
    En een 55 inch is echt wel groot genoeg (voor mij toch…)
    Momenteel staat dit model aan 1500 euro.
    Als je weet dat je dagelijks tv kijkt voor enkele uren, vind ik dit de uitgave waard. OLED is echt wel verbluffend beeld. Zeker als je in een verduisterde kamer kijkt.
    Natuurlijk zijn er grotere en duurdere modellen, maar geloof me als ik zeg dat een ‘standaard OLED’, in de lagere prijsklasses, nog steeds high-end modellen zijn.
    En ok, sommigen bieden HDMI 2.1, 8K of nog andere snufjes, maar je moet uw totale kijkervaring eens bekijken. Hoeveel van deze snufjes heb je echt dagdagelijks nodig? Ik kijk veel films, zowel opgenomen van tv als via Netflix en straks nog via UHD-DVD. Wel mijn ‘goedkoopste’ versie van de Panasonic reeks is nog steeds in staat om alle beelden in hun maximun kwaliteit te tonen (ondersteuning van zowel HDR10+ als Dolby Vision)… En TV-content is tot op de dag van vandaag nog niet in 4K. Is gewone SD (zelfs nog niet HD).
    Dus waarom investeren in de vele te verwaarlozen snufjes? Om futurproof te zijn? Om mee te kunnen zeggen dat uw tv alles kan? Kies realistisch en bewust en je zal zien dat alles betaalbaar is.
    Wat ik wel heb gedaan, is nog ferm geïnvesteerd in een extern geluidsysteem. Wat natuurlijk zorgt voor een afgewerkt geluid bovenop het mooie beeld. (want mijn ‘goedkopere’ model moet wel wat inboeten op geluidskwaliteit…

 2. PeterP
  19 februari, 2020 om 20:57

  Wij hebben ondertussen al enkele weken de TX-55GZ1500 en zijn zeer tevreden.
  Deze heeft geen standaard speakersysteem en geen DolbyAtmos upfiring speakers, dus weet niet of de info in dit artikel klopt? De GZ1500 heeft wel een ingebouwde Blade soundbar met een vol en krachtig geluid en een aansluiting voor een subwoofer. Samen met een mooi en strak design, en een schitterend natuurlijk beeld met geweldige zwartwaarden met heel veel zwartdetail.

  Met een prijs van 1599€ is de Panasonic iets duurder dan een LG of Philips, maar voordeliger dan een Sony. Na twee Plasma’s zonder enig probleem, is de prijs het zeker waard voor de kwaliteit en vooral de betrouwbaarheid. Wij zijn/blijven Pana fan en weer zeer tevreden!

  • Martijn
   19 februari, 2020 om 21:12

   Het nieuwe model is de HZ, niet de GZ. De informatie in het artikel is juist.

 3. Jos
  03 april, 2020 om 12:46

  Wat ik nu niet snap van Panasonic (of ieder ander fabrikant)is het volgende:
  Een beetje filmliefhebber heeft al een goed audiosysteem staan, dus je gaat niet of nauwelijks het geluid van de TV gebruiken. Als je het beste wilt qua beeld, moet je ook gelijk het audiosysteem erbij kopen.

  Ik zou graag een TV willen zien met het professionele paneel en zonder dure speakers!

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.