Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Luisterindruk: Philips 65OLED984 met Bowers & Wilkins soundbar en subwoofer

Geschreven door
Geplaatst op23 februari 2020, 8:54 CategorieLuidspreker reviews

De onder de Philips merknaam gevoerde OLED-televisies van TP-Vision behoren vandaag de dag tot de best presterende televisieschermen in de markt. Behalve een goede beeldkwaliteit (lees ook onze beeldreview), leveren de topmodellen uit de OLED+ modellijn volgens de vakpers een goede geluidskwaliteit. Op het moment dat Bowers & Wilkins Music Emotion uitnodigt om het 65OLED984 topmodel eens op ons gemak te beluisteren, zeggen we dan ook geen nee.

Luistersessie Philips OLED984 met B&W soundbar en subwoofer

Nu vinden we het niet nodig om deze lijvige en uiterst breekbare televisie voor een circa zestig minuten durende luistersessie onze kant uit te laten komen. Wij gaan de televisie liever beluisteren bij een van de officiële dealers die Nederland rijk is. Deze maal hebben we in overleg met Bowers & Wilkins gekozen om hiervoor een bezoek te brengen aan het in den Bosch gevestigde Audioexpert. Dit scheelt ons zeker twee uur uitpak-, installatie- en inpaktijd.

Nadat we eerst op het Stationsplein een doosje authentieke Bossche bollen (soort van highend moorkoppen) voor het thuisfront hebben gescoord, treffen we Bas van Oosten van Bowers & Wilkins in de ruime showroom van Audioexpert aan de Hinthamerstraat. Voordat we ons bezighouden met de kwaliteit van beeld en geluid praat Bas ons eerst helemaal bij over de technische details van deze premium OLED-televisie en over de samenwerking met Philips. Hierna bekijken we enkele fragmenten van film en muziekconcert.

Met haar unieke features zet Philips met deze OLED+ televisie een duidelijke stap naar de voorgrond. Natuurlijk is deze televisie voorzien van de unieke Philips Ambilight-technologie. Ook de styling van deze Philips 65OLED984/12 is onderscheidend. Met de meegeleverde designervoet staat het scherm op een optimale kijkhoogte en kan hiermee overal vrij in de ruimte worden geplaatst. Naar wens kan het scherm ook met een additionele muurbeugel aan de wand worden gehangen. De televisie wordt geleverd inclusief een brede soundbar van Bowers & Wilkins. Evenals de televisie heeft deze soundbar een sobere en strakke styling. Het luidsprekerdoek is afkomstig van het Deense Kvadrat en hiermee krijgt de televisie in zijn geheel een meer eigentijdse en vooral exclusieve uitstraling.

Bouwwijze

Ondanks Bowers & Wilkins ‘slechts’ de soundbar voor haar rekening neemt, trekt de fabrikant voor deze samenwerking al haar kennis en kunde uit de kast. De brede behuizing is opgedeeld in drie afzonderlijke en geheel gescheiden compartimenten voor het linker-, rechter- en centerkanaal. Hiermee beïnvloeden de drivers van de verschillende kanalen elkaar niet. De compartimenten zijn vervaardigd uit hoogwaardig kunststof dat speciaal is ontwikkeld voor audiotoepassing. Hierbij zijn de deze compartimenten intern voorzien van de bekende Bowers & Wilkins Matrix structuur. Hiermee worden resonanties en de vervorming van kastdelen zo veel mogelijk voorkomen. Dit is hoorbaar door het ontbreken van kastkleuring (= vervorming) in het geluid.

De drie tweeweg basreflex geluidskanalen hebben elk een krachtige 10cm woofer en een 19mm titanium dome tweeter. Voor het linker en rechter kanaal zijn de tweeter en de woofer in dezelfde behuizing ondergebracht. Het center compartiment heeft enkel een krachtige woofer voor het midden en laag. De in totaal drie audioversterkers hebben een RMS muziekvermogen van 60Watt en hebben bovendien Digital Sound Processing (DSP) om, ondanks het bescheiden kastvolume, toch een krachtige laagweergave te realiseren.

De drie matrix-kastdelen zijn vervolgens resonantievrij naast elkaar in de behuizing van de soundbar gemonteerd, zodat eventuele resonanties geen nadelige invloed uitoefenen op de in de poot gemonteerde tweeter van het centerkanaal. De montage van deze tweeter is overigens een van de meest onderscheidende features van deze televisie. Een techniek die Bowers & Wilkins al sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw bij haar premium Hi-Fi luidsprekers toepast.

Tweeter-on-top

De gedachte achter het tweeter-on-top principe is dat dit het afstraalgedrag verbetert door een vermindering van diffractie, ofwel het terugdringen van ongewenste reflecties aan de kastranden waarmee het afstraalpatroon nadelig wordt beïnvloed. Hierdoor wordt er een beter en ruimtelijker stereobeeld neergezet. Bovendien zorgt deze tweeter-on-top bouwwijze er net als bij de luidsprekers van de fabrikant voor dat de tweeter optimaal wordt ontkoppeld zodat resonanties de weergave van hoge tonen zo min mogelijk zullen beïnvloeden.

Kenners zal het wellicht opvallen dat de tweeters van deze premium Philips OLED niet hetzelfde zijn als die Bowers & Wilkins toepast in haar hifi-luidsprekers. Deze hebben namelijk een dome van titanium. Voor haar hifi-luidsprekers kiest de fabrikant voor aluminium dome tweeters in de 600-serie, carbon dome tweeters in zowel de 700-serie als in de Formation Serie en Diamond dome tweeters in de high-end 800-serie. Deze titanium tweeters zijn dus speciaal voor deze Philips OLED ontwikkeld.

Evenals de tweeters die Bowers & Wilkins bij haar hifi-luidsprekers toepast ligt de break-up frequentie van deze tweeters met 38kHz ver boven de gehoorgrens. Het break-up effect is het resoneren (en vervormen) van de titanium dome bij bepaalde frequenties. Hierdoor vervormt het geluid in (vooral) dit gebied. Dit gebeurt overigens bij elke driver van elke fabrikant. Waarom is dit nu zo belangrijk? Hoe hoger deze break-up frequentie is, des te minder vervorming in het hoorbare gebied wordt gegenereerd. Dit is zelfs voor ongetrainde luisteraars hoorbaar door een schonere en veel rustigere geluidsweergave.

Geluidskwaliteit

Tijdens het eerste uit 2018 stammende filmfragment van de oorlogsfilm 13 Hours, ervaren we bij een geheel neutrale geluidsinstelling een uitstekende weergave van dialogen, de dynamische reserves en de wijze waarop de vele geluidseffecten de ruimte invloeien. Ondanks de beperkte afmetingen van de soundbar zet deze een overtuigend stereobeeld neer. In de aan ons getoonde scene vallen er bosjes granaten en beluisteren we de impact van de klap en het neervallen van puin rondom de plaats van inslag. Het effect is uiteraard niet zo ruimtelijk als in een DTS of Dolby Atmos surroundomgeving, desondanks prijzen we de ruimtelijkheid waarmee het geluid in 3-kanaals stereo wordt weergegeven.

In het tweede fragment afkomstig uit A Star Is Born (2018) beleven we Lady Gaga als nooit tevoren. Wij bekijken het fragment waarbij ze na het nemen van een respectabele teug wodka de stage betreedt en haar longen uit haar lijf zingt vanachter een vleugelpiano. De kracht en de definitie van haar stem in combinatie met de volle warme klanken van de piano laat ons even slikken. Dit is lang niet slecht. Zeker wanneer we ons bedenken dat de weergave van een vrouwenstem en van een piano tot een van de lastigste muzikale elementen zijn om realistisch weer te geven. Hier hebben zelfs vele premium hifi-sets moeite mee. Hier slaagt deze Philips 65OLED984 met Bowers & Wilkins soundbar echter met vlag en wimpel.

Het derde fragment omvat een aantal minuten van Bohemian Rhapsody. Deze biografische film uit 2018 vertelt het geromantiseerde verhaal van de Britse rockband Queen. Ondanks we geen echte diehard Queen-fans zijn, pakt de trailer ons direct. Ook hier ervaren we uitstekend verstaanbare dialogen en een heerlijke afwisseling met dynamische live performances. Wat ons in het geheel opvalt is dat deze soundbar niet te dun klinkt, maar vooral ook niet dik of opgeblazen. Wanneer we deze soundbar vergelijken met de Formation Bar die Bowers & Wilkins eerder heeft geïntroduceerd, spreekt de iets vollere/warmere klankkleur van deze Philips ons beslist aan. Mochten de dialogen niet helder genoeg voor je zijn, dan behoeft de midrange slechts één tikje omhoog te worden gezet om de stem à la Bowers & Wilkins wat meer definitie te geven.

Subwoofer

Een van de grootste plussen van deze televisie is misschien wel de RCA subwooferuitgang. Hiermee is de keuze aan subwoofers vrijwel ongelimiteerd. Voor deze luistersessie heeft Bowers en Wilkins haar meest compacte 8-inch ASW608 subwoofer meegenomen, het instapmodel uit de 600 Serie van Bowers & Wilkins. Hierna luisteren we alle filmfragmenten nogmaals. Wij zijn er erg van gecharmeerd dat de subwoofer het gehele geluidsspectrum niet overschreeuwt of te vet maakt. De sub vult vooral in de laagst ‘voelbare’ regionen aan. Bij de oorlogsfilm 13 Hours roffelt deze sub ons met flinke klappen op de borst op het moment dat de granaten inslaan. Bij beide muziekfilms bouwt de subwoofer een hele mooie ambiance op en laat een heerlijk gelaagde basweergave horen.

Ons oordeel

De beeldkwaliteit van de laatste generaties OLED televisies is zeer goed, zo bleek al uit onze eerdere review.  Nadat we de OLED-televisie inclusief deze compacte sub ook uitgebreid hebben beluisterd kunnen we eigenlijk maar één ding concluderen. Deze Philips OLED is de best klinkende televisie van dit moment. Wanneer we kleiner behuisd zouden zijn, zou deze combinatie voor ons voldoende zijn voor de weergave van beeld én geluid. Hierbij is de additionele subwoofer voor ons nog niet eens een vereiste. Zonder de sub klinkt deze televisie ook al zeer goed. De subwoofer maakt de totaalbeleving alleen tot in de puntjes af.

Kijken we naar de prijs, dan valt deze ons ook mee. Natuurlijk is de adviesverkoopprijs van net geen 5.000 euro voor de 65-inch variant niet voor iedereen, maar wanneer je in de markt bent voor een premium OLED-televisie en een goed klinkende losse soundbar komt het investeringsbedrag hier al snel dichtbij in de buurt. Wil je liever een 65-inch Philips OLED met een Dolby Atmos soundbar, dan zou je ook eens kunnen kijken naar de Philips 65OLED934 televisie.

Toch zijn er wel een paar kleine kanttekening te maken. Wanneer we via Tidal of internetradio muziekstreams naar de televisie sturen, dan schakelt het beeld niet automatisch uit. Ondanks het risico van inbranden bij de laatste generaties OLED schermen minder zou zijn, blijft het inbrand gevaar bij stilstaande beelden reëel. Philips meldt ons dat het scherm via de instellingen wel kan worden uitgezet wanneer muziekcontent wordt afgespeeld. Dit is dus zeker een punt waar je even aandacht aan zou moeten besteden indien je ook graag van streaming muziekdiensten gebruik maakt.

Gezien de eerdere introductie van de Bowers & Wilkins Formation-serie hadden we eigenlijk gehoopt dat deze Formation-technologie ook in de laatste generatie Philips televisies zou zijn geïmplementeerd. Wij zien deze televisie namelijk uitstekend matchen met de subwoofer en met twee of vier Formation Flex luidsprekers uit de Formation Serie. Realistisch gesproken is dit echter nog even te vroeg. Hiervoor is de technologie nog te nieuw. Wellicht een mooie feature voor de revival van de legendarische Philips Matchline Serie? “Philips Matchline. Powered by Bowers & Wilkins Formation”. Klinkt best okay vinden we.

Conclusie

Met de Philips 65OLED984 OLED-televisie heeft TP Vision een sterke troef in handen. Mede dank zij Bowers & Wilkins biedt deze tv een totaalbeleving. De beeldkwaliteit scoort hoog en de geluidskwaliteit is zeer goed. Indien je overweegt in 2020 een nieuwe televisie aan te schaffen en je wilt hier best een paar euro meer aan besteden, dan adviseren we zeker om deze Philips 984 OLED eens bij een dealer in de buurt te gaan ‘totaal beleven’.

Dit artikel is geschreven door Harro Tillema.

Minpunten

  • Niet goedkoop
  • Geen Formation-technologie ingebouwd
  • Beeld schakelt bij streaming niet automatisch uit

Pluspunten

  • Zeer goede audiokwaliteit
  • Mogelijkheid om subwoofer aan te sluiten
  • Perfecte totaalbeleving
  • Strak design
Homecinema Magazine
Beoordeling
9.010Harro Tillemaproduct


€ 3.949,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

€ 3.949,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

€ 3.949,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

Bron: kieskeurig.nl


  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.