Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Fox brengt eerste zes Star Wars-films in april uit op Ultra HD Blu-ray

Geschreven door
Geplaatst op12 februari 2020, 9:44 CategorieBlu-ray

Fans van de ruimteoorlogen in een sterrenstelsel hier ver, ver vandaan hoeven zich geen zorgen te maken om een gebrek aan kijkvoer . 20th Century Studios (voorheen 20th Century Fox) brengt namelijk in april de zes films uit de oorspronkelijke- en prequeltrilogie uit op Ultra HD Blu-ray.

4K Remaster

De films krijgen een volledige remaster en zullen straks in 4K te bewonderen zijn in de thuisbioscoop. Ook worden ze voorzien van Dolby Atmos surround sound, in ieder geval voor de Engelstalige audio. Het is nog niet bekend welke HDR-formaten de remasters zullen ondersteunen, maar Fox bracht eerder al films uit met ondersteuning voor zowel HDR10 (Plus) als Dolby Vision. Om alles uit een Ultra HD Blu-ray te halen heb je natuurlijk wel een 4K TV met HDR, een Blu-ray speler met ondersteuning voor UHD Blu-ray en een High Speed HDMI kabel nodig.

De Star Wars tijdlijn

De Star Wars serie, oorspronkelijk bedacht door George Lucas, staat erom bekend dat de films niet in chronologische volgorde uitkomen. Zo begon de saga in 1977 met Episode IV: A New Hope. De film over het eerste avontuur van Luke Skywalker was een gigantisch succes en kreeg twee directe vervolgen. In Episode V: The Empire Strikes Back (1980) en Episode VI: Return of the Jedi (1983) kwamen we erachter dat de films één groot Skywalker-familiefeest vormden en toen was het stil.

Pas 16 jaar later kon men opnieuw naar de bioscoop om de inmiddels legendarische introductie over het scherm te zien rollen. Episode I: The Phantom Menace was echter geen vervolg, maar speelde zich enkele decennia voor de oorspronkelijke trilogie af. Deze film kreeg eveneens twee vervolgen in de vorm van Episode II: Attack of the Clones (2002) en Episode III: Revenge of the Sith. Hierin zagen we Lukes vader Anakin geleidelijk aan overlopen naar de duistere kant en veranderen in de sinistere Darth Vader.

Disney neemt het roer over

Volgens George Lucas was hiermee het verhaal verteld, maar om zijn geesteskind veilig te stellen voor toekomstige generaties verkocht hij zijn productiestudio Lucasfilm in 2012 aan Disney. Die maakten van de gelegenheid gebruik door meteen een derde trilogie aan te kondigen. Hoewel deze delen niet door elke fan werden gewaardeerd, oogstte de studio wel veel lof met de recent verschenen ruimtewestern The Mandalorian. Deze serie verscheen exclusief voor Disney+, de streamingdienst van het bedrijf.

 • Delen:

Reacties

 1. Hans
  12 februari, 2020 om 13:26

  Als uw auteur de moeite had genomen om na te gaan WAAROM 20th Century Fox er nadrukkelijk voor gekozen heeft het woord Fox uit zijn naam te schrappen, dan had hij meteen gesnapt hoe fors de fout in de gekozen titel is!

  • Gijs Aarnink
   12 februari, 2020 om 13:38

   Ik ben me er volledig van bewust dat de naam is veranderd omdat Disney niet wil dat de studio geassocieerd wordt met het ‘oude’ Fox. Ik heb in dit geval voor Fox gekozen in de titel omdat de naamsverandering vrij recent is en nog niet overal is doorgevoerd. Daarnaast is de naam Fox bekender dan 20th Century Studios.

   Als ik dit bericht een paar maanden later had getypt, dan had ik inderdaad voor 20th Century Studios gekozen.

 2. Frans
  12 februari, 2020 om 17:51

  Ik hoop wel dat FOX ook de 4 k met Nederlandse ondertitels gaat leveren dat doet disney dus niet op hun vervolg geen ondertitels in het Nederland op de 4k wel op de blueray ik vind dit een domme zet van zo’n maatschappij als disney. Niet iedereen wil hun stream hebben ik ben er een van geef my maar disk beter beeld en geluid. Bij stream krijg je dit nooit.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.