Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Samsung toont QD-OLED tv’s achter gesloten deuren

Geschreven door
Geplaatst op15 januari 2020, 11:00 CategorieOled tv's

Tijdens CES 2020 focuste Samsung zich op zijn nieuwste generatie QLED-televisies en de toekomstige beeldtechniek microled. Toch gebeurt er achter de schermen nog meer want de Zuid-Koreaanse fabrikant liet een select gezelschap reeds kennismaken met de eerste QD-OLED tv’s: een 4K-variant en een 8K-variant van 65-inch.

Samsung gaf een aantal mensen tijdens CES 2020 een voorproefje van de QD-OLED-techniek, wat simpel gezegd een combinatie met oled en quantum dots is. De demonstratie vond achter gesloten deuren plaats, met name omdat de techniek nog niet helemaal rijp is voor de markt. Qd-oled is een variant op de oled-techniek die we van LG kennen, waarbij gebruik wordt gemaakt van witte leds. Bij de qd-oled-techniek maakt Samsung gebruik van blauwe oleds met rode en groene quantum dot-filters om kleuren op het scherm te krijgen.

Volgens mensen die erbij aanwezig waren bieden de QD-OELD tv’s een betere kleurweergave en wijdere kijkhoeken dan de oled tv’s van LG Display, maar aan de andere kant zijn er problemen met de zwartwaarden in vergelijking met oled tv’s en vindt er hittevorming plaats bij hoge helderheden.

Wanneer we de eerste QD-OLED televisies precies op de markt mogen verwachten is nog onduidelijk, maar volgens Samsung ligt de ontwikkeling op schema voor een release ergens in 2021.

 • Delen:

Reacties

 1. Frans
  15 januari, 2020 om 19:07

  Voorlopig doe ik het met lg OLED tv nooit meer LCD of Q led. Alleen nog OLED en anders niets.

  • Gerd Mueller
   16 januari, 2020 om 0:54

   Qled is gewoon led lcd. Geen andere techniek maar een filter op het lcd scherm. Heet bij lg nanocell display en bij sony trilluminos. Bij sony in 2013 en bij samsung 2015 geïntroduceerd.
   Als het oled is, zou elke oled apart kunnen worden aangestuurd en dus zwart geen probleem zijn.
   Wat im bv qua ontwikkeling interessant vind in de motion handeling techniek van sony op de 2020 oleds. Xmotion clarity. Was 2019 alleen op leds en maakt echt verschil. Is een soort van object based bfi.

 2. Peter V
  15 januari, 2020 om 20:49

  Op YouTube verteld iemand dat het ontzettend tegenviel en het maar 150 nits haalde. Wat ik uit het verhaal begreep heb je twee Samsung voor tv. Dit zou dan Samsung display zijn geweest en hebben in dit project al 11 miljard gestopt en dat de aanwezige hier niet veel van begrepen.

 3. Solaris
  16 januari, 2020 om 18:19

  Wijdere kijkhoeken? De kijkhoeken zijn bij OLED al maximaal. Die kunnen bij QD-OLED onmogelijk beter zijn – en hoe relevant is het eigenlijk? Wie kijkt er nou standaard onder extreme hoeken naar zijn tv? En dat de zwartwaarden blijkbaar tegenvallen, tja… dan is het dus een zinloze exercitie, want perfect zwart is nou juist hét sterke punt van de reguliere OLED techniek. Samsung kan zich beter richten om de microled techniek en dit doodlopende pad gauw verlaten.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.