Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Panasonic kondigt nieuwe, draadloze hoofdtelefoons aan

Geschreven door
Geplaatst op7 januari 2020, 11:09 CategorieHoofdtelefoons

Panasonic kondigt tijdens CES 2020 in Las Vegas twee nieuwe series met draadloze hoofdtelefoons aan. De Japanse fabrikant komt met de RZ-S500W en RZ-S300W True Wireless-modellen, en de RB-M700B, RB-M500B en RB-M300B.

Panasonic RZ-S500W en RZ-S300W

De RZ-S500W (verkrijgbaar in zwart en wit) is voorzien van Dual Hybrid Noise Cancelling-technologie. Deze bestaat uit twee combinaties van technieken. Ten eerste Feedforward Noise Cancelling (FF-NC) en Feedback Noise Cancelling (FB-NC). Ten tweede een combinatie van analoge en digitale signaalverwerking. Hierdoor werd een toonaangevend ruisonderdrukkend effect gerealiseerd in de categorie True Wireless.

Voor FF-NC, dat ruis onderdrukt dat van buiten de hoofdtelefoon komt, is gebruikgemaakt van geavanceerde ruisfilters. Om ruis effectief te onderdrukken, produceren deze filters signalen die ingaan tegen verschillende ruispatronen. Voor FB-NC, dat ruis onderdrukt in de oorschelp van de hoofdtelefoon, zijn ruisfilters met analoge verwerking toegepast. Omdat de verwerkingssnelheid van analoog een lage latentie heeft, kan de ruis in de oorschelp worden onderdrukt met minder restgeluiden.

Bij gewone True Wireless-hoofdtelefoons valt de Bluetooth-verbinding vaak uit op drukke plaatsen. Dit moet bij de nieuwe modellen van Panasonic verleden tijd zijn. Het kleine formaat werd mogelijk gemaakt door toepassing van een Bluetooth-antenne en een touchsensor in het bedieningsgedeelte. Door het optimale gebruik van antenne- onderdelen werd een stabielere verbinding gerealiseerd. Ondanks de kleine behuizing konden de antenneprestaties worden gemaximaliseerd op basis van een eigen antenne-ontwerp. Bovendien helpt het Left-Right Independent Signalling-systeem een stabiele verbinding te behouden met een goede balans tussen het geluid in het linker- en rechterkanaal.

De RZ-S500W en RZ-S300W zijn voorzien van MEMS-microfoons in een behuizing met een labyrintconstructie die windruis onderdrukt. Ongewenst geluid wordt verminderd en de NC-prestaties en gesprekskwaliteit worden verbeterd. Bovendien wordt bij de RZ-S500W gebruikgemaakt van een technologie die het geluid bundelt, waardoor stemmen efficiënt worden weergegeven en omgevingsgeluid wordt onderdrukt. Dit resulteert in een duidelijke gesprekskwaliteit. Door op de touchsensor te tikken wordt de ‘Omgevingsgeluid-modus’ ingeschakeld. Deze modus vangt externe geluiden op terwijl je naar muziek luistert. Door de sensor twee seconden aan te raken, kun je wisselen tussen ‘Ruisonderdrukking’, ‘Omgevingsgeluid’ en ‘UIT’.

De RZ-S500W is verkrijgbaar in twee en de RZ-S300W in drie kleuren. Beide hebben een IPX4-rating en zijn dus spatwaterdicht. De compacte en lichte oplader heeft dezelfde kleur als de hoofdtelefoon en is gemakkelijk mee te nemen. Spraakassistenten op smartphones, zoals Siri en de Google Assistant, kunnen worden geactiveerd door de touchsensor van de hoofdtelefoon aan te raken. Gebruikers die de Alexa mobiele app hebben, kunnen ook Amazon Alexa activeren. Later dit voorjaar zal het ook mogelijk zijn om Amazon Alexa te activeren via de touchsensor van de hoofdtelefoon. Als de Panasonic Audio Connect-app (gratis) wordt geïnstalleerd, kan gebruik worden gemaakt van verschillende functies waarmee de hoofdtelefoon gemakkelijk kan worden ingesteld en gekoppeld met een smartphone.

Panasonic RB-M700B, RB-M500B en RB-M300B

Panasonic heeft XBS DEEP (Extra Bass System Deep) ontwikkeld en deze technologie toegepast op de nieuwe modellen RB-M700B, RB-M500B en RB-M300B. De technologie is gebaseerd op het tot zijn recht laten komen van zware basgeluiden. Wat XBS DEEP bijzonder maakt, zijn de volgende drie technologieën: een Free Edge Driver-systeem van 40 mm, Acoustic Bass Control en Harmonic Tuning EQ.

Het Free Edge Driver-systeem van 40 mm produceert dynamische basgeluiden met aanzienlijk minder vervorming en realiseert tegelijkertijd een helder geluid in de midden tot hoge frequenties. Dit wordt mogelijk gemaakt door een Free Edge Driver-systeem waarbij de rand van het diafragma is voorzien van een zeer elastisch materiaal. Het diafragma kan hierdoor dynamisch en soepel bewegen zelfs bij een grote hoeveelheid elektrische muzieksignalen, zodat precieze luchtvibraties ontstaan.

Voor een precieze geluidsweergave moet de volledige behuizing van de hoofdtelefoon de luchtstroom regelen met minimale vervorming. Acoustic Bass Control is ontwikkeld voor een accurate weergave. Poorten en filters zijn nauwkeurig gepositioneerd rond de behuizing en het klankbord dat zich daarin bevindt. Hierdoor wordt de totale luchtstroom zo wordt geregeld dat bastonen nauwkeurig kunnen worden weergeven.

Voor de beste beleving van bastonen moet het geluid in de midden en hoge frequenties ook zuiver en helder klinken. Normaal gesproken gaat de helderheid van het geluidsbereik achteruit zodra de lagere frequenties worden versterkt. Harmonic Tuning EQ van Panasonic past een bereik van zo’n 3,5 kHz aan om de hoge tonen te compenseren terwijl de beleving van de bassen wordt verbeterd.

De Bass Reactor (alleen RB-M700B en RB-M500B) versterkt de lagere frequentie in reactie op basgeluid en realiseert een ongekend diepe basbeleving. Dit wordt mogelijk gemaakt door de Bass Reactors die zijn ingebouwd in de behuizing. Deze functie, die alleen op lagere frequenties reageert, zorgt er ook voor dat het basgeluid wordt versterkt en de behuizing echt gaat vibreren.

Active Noise Cancelling (alleen RB-M700B) elimineert omgevingsgeluid dat het oorspronkelijke basgeluid verstoort, waardoor de bassen duidelijker en levendiger klinken. Panasonic heeft jarenlang gegevens verzameld en geanalyseerd over de druk van oorkussens rond het oor. Dit keer is Side Pressure Dispersion- technologie toegepast op de nieuwe modellen. Deze technologie verspreidt de zijwaartse druk gelijkmatig rond het oor voor een comfortabele pasvorm.

Prijzen en beschikbaarheid

Momenteel zijn er nog geen prijzen van de nieuwe modellen bekendgemaakt. De hoofdtelefoons moeten voor de zomer van 2020 in de Benelux verschijnen.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.