Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Nieuwe uitdagers in het video on demand-landschap: Disney en Apple

Geschreven door
Geplaatst op3 januari 2020, 9:34 CategorieStreamingdiensten

Netflix is nog altijd de grootste speler op Video on Demand- ofwel vod-gebied. Daar kon ook Amazon dit jaar niets aan veranderen. Gaan Disney en Apple in 2020 misschien zorgen voor echt serieuze concurrentie?

Disney lanceert Disney+

Disney gaat met de eigen video on demand-dienst Disney+ in eerste instantie voor nostalgie. Alle klassieke animatiefilms van vroeger zijn te bekijken, maar ook de wat meer vreemde en obscure titels (denk aan The Black Hole of Bedknobs and Broomsticks) kregen een plekje. En de kinderen kunnen weer zoet gehouden worden met nieuwere titels als Frozen. Wel ontbreekt de meest controversiële film uit de geschiedenis van Disney (Song of the South) in het aanbod, en bij verschillende tekenfilms van vroeger wordt de kijker vooraf gewaarschuwd voor stereotypen (denk aan de kraaien uit Dumbo) die mogelijk als racistisch ervaren kunnen worden.

De nieuwe content leunt ook vaak op nostalgie. Het grote stokpaardje is The Mandalorian, dat zich afspeelt in het Star Wars-universum. En er is meer Star Wars in aantocht, waaronder een serie waarin Ewan McGregor opnieuw gestalte geeft aan Obi-Wan Kenobi. Daarnaast zullen veel kijkers naar Disney+ komen voor de Marvel-content, inclusief klassieke animatieseries als Spider-Man en X-Men. De echte grote fans van de films van Marvel moeten wel: er zijn tv-series in de maak met Falcon en Winter Soldier, Loki, Scarlet Witch en Hawkeye, en deze zullen samenhangen met het overkoepelende verhaal uit de films. En er is kruisbestuiving: de nog niet eerder geziene personages Moon Knight, Ms. Marvel en She-Hulk krijgen allemaal een eigen serie op Disney+, waarna ze op zullen duiken in de bioscoopfilms.

Een kleine kanttekening is het (voorlopige) gebrek aan titels van Fox, dat inmiddels ook tot de catalogus van Disney behoort. Wat betreft series van Fox zijn wel bijna alle afleveringen (662 stuks) van The Simpsons te streamen bij Disney+, hoewel de vroege seizoenen geen gebruikmaken van het originele aspect ratio en er daardoor wat visuele grappen wegvallen. Disney belooft dat dit probleem begin volgend jaar wordt opgelost. Disney+ kost 6,99 euro per maand. Aanmelden voor de streamingdienst kan via deze link.

Apple lanceert Apple TV+

Apple lijkt zich met hun vod-dienst vooral te richten op de medewerking van grote namen uit de filmwereld. Bij de aankondiging werd een line-up van hun ‘verhalenvertellers’ onthuld, met onder anderen Steven Spielberg, J.J. Abrams, Ron Howard en Sofia Coppola. Het project dat Spielberg maakt voor Apple is al bekend: een reboot van het door hemzelf bedachte Amazing Stories, dat in de jaren tachtig op televisie te zien was. Naast bekende filmmakers werden er ook Oscarwinnende acteurs aangetrokken: Brie Larson krijgt de hoofdrol in een waargebeurde dramaserie over een jonge vrouw bij de CIA, waarmee ze wellicht het publiek van Homeland willen aanspreken, en Gary Oldman speelt zijn eerste vaste tv-rol in een Brits spionagedrama.

Bij de lancering van Apple TV+, die wat geruislozer voorbijging dan die van Disney, was het vooral de populariteit van Jennifer Aniston en Reese Witherspoon, ooit zussen in Friends, die kijkers moest gaan trekken. Zij spelen de hoofdrol in de dramaserie The Morning Show, over de makers van de Amerikaanse ochtendtelevisie. Toch werd dit grote stokpaardje van Apple, ondanks alle starpower, in de pers vrij lauwtjes ontvangen. Wat dat betreft waren er series die betere reacties kregen. Het komische Dickinson bijvoorbeeld, waarin Hailee Steinfeld gestalte geeft aan een onverwacht rebelse tienerversie van de dichteres, of For All Mankind, dat zich afspeelt in een alternatieve realiteit waarin de Russen als eerste op de maan zijn geland. Een andere grote titel was See, afkomstig van de maker van het op Netflix enorm populaire Peaky Blinders. De postapocalyptische serie over een toekomst waarin iedereen op aarde blind is heeft tevens een bijrol voor de Nederlandse actrice Sylvia Hoeks (Blade Runner 2049).

Lees ook onze artikelen over alles dat je van Disney+ mag verwachten in de toekomst en alles dat je moet weten over Apple TV+ en de Apple TV-app.

  • Delen:

Reacties

  1. sir oled
    03 januari, 2020 om 17:29

    Om Netflix enigszins te kunnen beconcurreren zullen ze toch wat meer uit hun kast moeten halen. Bij Apple tv is men vlug rond qua content binnen de maand heb je alles gezien. Bij Disney moeten ze het hebben van hun Marvel troep en Star wars klonen geloof me vrij het verzadigingspunt is al bereikt. Het is wachten op Hbo go en misschien dat die samen met Prime het leven van Netflix kunnen zuur maken. Voorlopig blijft Netflix the king in streaming land.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.