Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Hisense komt met oled tv’s die niet meer kunnen inbranden

Geschreven door
Geplaatst op6 januari 2020, 10:39 CategorieOled tv's

Hoewel de kans klein is kan het voorkomen dat een oled-televisie inbrandt. Dit verschijnsel, waarbij logo’s of andere vormen zichtbaar blijven in het beeld, kan plaatsvinden wanneer dezelfde statische elementen langdurig in beeld blijven. Hoewel er steeds betere technieken verschijnen die dit kunnen voorkomen is het probleem nog altijd niet helemaal verdwenen. Hisense zegt nu de oplossing te hebben om inbranden echt te voorkomen.

Het Chinese Hisense heeft een techniek aangekondigd waarmee het inbranden op oled-televisies definitief tot het verleden moet behoren. Deze techniek maakt gebruik van zes lagen of stappen waarmee het beeld gecontroleerd en waar nodig aangepast wordt. En die aanpassingen zorgen volgens het bedrijf niet alleen voor bescherming tegen inbranden, ook de helderheid zou omhoog gaan en de kleurweergave zou natuurlijker zijn.

de 6-laags techniek van Hisense begint bij het herkennen van logo’s. De tv identificeert logo’s, volgt ze en past de positie en grote aan waardoor het display niet kan inbranden. Ook is er een lokale helderheidsaanpassing voor statische inhoud van dynamische videosignalen, een helderheidsaanpassing voor stilstaande beelden en een overscan pixelshift (pixelverschuiving). Daarnaast is er een periodieke OFFRS-functie die de pixels stimuleert om actief te veranderen nadat ze lange tijd statische inhoud hebben weergegeven, en tot slot maakt de tv gebruik van een JB-functie om het beeld de ‘verschonen’. Maar, Hisense denkt niet alleen aan het beschermen van het oled-paneel. Het bedrijf gebruikt ook 3D-kleurcorrectietechnologie om 729-punts kleurcorrectie en een maximale helderheid van 900 nits te bereiken. Kortom, alleen maar voordelen als we de Chinese fabrikant mogen geloven.

 • Delen:

Reacties

 1. Marcel
  06 januari, 2020 om 15:49

  Ik lees en hoor het toch regelmatig dat een OLED scherm een burn-in krijgt, het zal best wel schelen welke software er draait op de TV om het inbranden te voorkomen. Ik heb nu drie maal een Plasma van Panasonic gehad en bij alle drie last gehad van pertinent inbranden van logo’s terwijl ook bij die tv’s werd verteld dat het inbranden zelden voorkwam en als het toch mocht inbranden dat de opties van de tv het kon verwijderen maar helaas ging dat bij alle drie niet.

  • Marcel
   06 januari, 2020 om 20:08

   Heb een 50’ pioneer plasma tv van 2005, nix inbranden en speelt nog perfect.

 2. Marcel
  06 januari, 2020 om 20:20

  Zo zie je maar dat het toch een kwestie van geluk blijkt te zijn. Mijn VT50 geeft een prachtig beeld maar is helaas wel ingebrand. Mijn vrouw kijkt altijd naar RTL4 e.d en dat zie je in het beeld. Hierdoor twijfel ik om bij de volgende TV op OLED over te gaan, het lijkt wel als je het eenmaal ziet dat het scherm is ingebrand dat je ogen er constant naar toe getrokken worden.
  Als ik met mensen zit te kijken zien ze vaak niets tot dat ik het aanwijst op de tv waar het logo Is ingebrand en dan blijven het vaak zien, zal wel iets psychisch zijn;-)

  • DAVI
   06 januari, 2020 om 20:53

   Bij normaal gebruik brand een OLED echt niet in. Dan moet je iedere dag 12 uur lang een statisch beeld aan hebben staan, en zelfs dan is een iedere paar uur een ander statisch beeld al voldoende om een burn in te voorkomen. Dus bij normaal Tv kijken en wanneer je af ent toe wat anders op zet hoef je er niet eens rekening mee te houden.

 3. Ludo
  07 januari, 2020 om 19:22

  Ik heb 12 jaar een fujitsu plasma-tv gehad en geen last van inbranden gehad. Het toestel had nog een knop om het volledig af te zetten.
  Toen ik mijn LG OLED tv in gebruik nam zocht ik tevergeefs naar de aan/uit knop. Na informeren bij mijn dealer blijkt dat nodig omdat na gebruik de tv begint met het reinigen van het scherm, dus oled tv’s dienen altijd onder stroom te staan, ik heb meegemaakt dat ik midden in de nacht niet kon slapen en bij het activeren van het toestel kreeg ik een melding dat de procedure van het opkuisen net beëindigd was. Dus bij mij gaat het toestel nooit van de stroom.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.