Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

De meest opvallende Ultra HD Blu-ray releases van 2019

Geschreven door
Geplaatst op2 januari 2020, 9:34 CategorieFilmtips

We zetten enkele opvallende Ultra HD Blu-ray-releases uit 2019 voor je op een rij. Zo debuteerde Sony alle Spider-Man-films in 4K en kwam Warner met een nieuwe 4K-editie van The Shining.

Opvallende Ultra HD Blu-ray releases uit 2019

Sony pakte op het einde van het jaar nog even flink uit met 4K-releases. Zo maakte de eerste Hellboy-film van Guillermo del Toro zijn UHD-debuut. De speciale collector’s edition kreeg ook een speciaal door striptekenaar Mike Mignola vormgegeven cover.

Verder kregen twee Stephen King-verfilmingen een speciale 4K-editie: de door Rob Reiner geregisseerde coming-of-age-film Stand By Me en de door John Carpenter geregisseerde horrorfilm Christine. De boxsets van Hellboy en Stand By Me werden tevens voorzien van wat meer artwork en de originele Blu-ray-schijfjes met bonusmateriaal. Bij Christine ontbreekt de Blu-ray, want die film werd in Nederland nooit uitgebracht in High Definition.

Op het gebied van superheldenfilms verschenen dit jaar de laatste ontbrekende Batman-delen (de twee films van Tim Burton en de twee films van Joel Schumacher) op UHD. Ook Marvel was van de partij met Captain Marvel en Avengers: Endgame, twee releases die overigens ook in 4K te streamen zijn via Disney+. Maar de meest in het oog springende 4K-release van het jaar was toch wel de complete Spider-Man collectie, bestaande uit acht films verdeeld over acht schijfjes. De originele Spider-Man-film van Sam Raimi uit 2002 zorgde destijds voor een ware revolutie. Na het floppen van Batman & Robin hadden Blade en X-Men het genre weer tot leven gewekt, maar Spider-Man was een regelrechte kaskraker. De door Raimi gemaakte sequel werd door veel fans zelfs gezien als een verbetering, en hoewel de serie met het derde deel een terugval had, zien bepaalde scènes uit de film (het ontstaan van de Sandman) er erg mooi uit in 4K. De daaropvolgende twee Spider-Man-films met Andrew Garfield zijn wellicht ook niet de sterkste films uit de franchise, maar de 4K-presentaties stellen in ieder geval niet teleur. De twee meest recente delen met Tom Holland (Homecoming en Far From Home) zijn vervolgens weer wat luchtigere avonturen, met nu eindelijk een wat jongere Peter Parker, maar de misschien wel beste film in de box is Spider-Man: Into the Spider-Verse: de kleuren van de fraai ogende (en Oscarwinnende) animatiefilm spatten van het scherm.

Voor de liefhebbers van oorlogsfilms bracht Sony dit jaar ook nog een aantal grote titels uit de eigen back catalogue uit in 4K. Te beginnen met Glory, waar Denzel Washington zijn eerste Oscar voor won. Daarnaast verschenen ook UHD-releases van Fury (de tank-film met Brad Pitt), Black Hawk Down (van regisseur Ridley Scott), en The Patriot (met Mel Gibson en Heath Ledger). Allemaal los te verkrijgen, maar ook samengevoegd in een boxset.

Het veertigjarig jubileum van The Shining (1980) wordt pas volgend jaar gevierd, maar met de release van het vervolg – Doctor Sleep – vond Warner het een mooi moment om dit jaar al op de proppen te komen met een 4K-editie van de klassieker. De film is overigens ook te koop als combi-pack met 2001: A Space Odyssey. Soms worden wat oudere back catalogue-titels wat gehaast uitgebracht, maar omdat dit een prent van meestercineast Stanley Kubrick is, heeft Warner er flink werk van gemaakt. De 4K-transfer van The Shining werd namelijk in goede banen geleid door Steven Spielberg en Kubricks goede vriend en assistent Leon Vitali.

Het is geen verschil van dag en nacht met de Blu-ray release uit 2007, maar naast de hogere resolutie vallen ook de iets meer natuurlijke en uitgebalanceerde kleuren en de nieuwe DTS Master Audio-mix op. Verder betreft het de in Nederland nog niet eerder uitgebrachte ‘extended’ versie van The Shining, met 25 minuten aan ‘nieuw’ beeldmateriaal, inclusief een aantal interessante scènes die de fans van het eerste uur ongetwijfeld zullen waarderen.

 • Delen:

Reacties

 1. Annunaki
  02 januari, 2020 om 17:39

  Hellboy heb ik gekocht. Zit er mooi uit. Ook beeld geluid is goed.ook nog extra in box wat materiaal over de film is speciaal verpakking.
  Voor de rest komt er niet zo veel uit nog op disk. De hele starwars films komen ook op 4 k uit met dolbyatmos. Op YouTube staan review er over dat disney niet zoveel aandacht aan het omzetten naar 4 k van de ouderen beelden.
  Disney gelooft het wel die verdienen liever geld dan wat van kwaliteit uit te brengen er word gewaarschuwd ook voor alle ouderen tekenfilms die ze willen uitbrengen niet echt 4 k zijn dus dan weten jullie dat. Fake 4 k.

 2. Ton Werts
  03 januari, 2020 om 9:21

  Mag ik , als muziekliefhebber , er nog 2 aan toevoegen ,
  Geen 4 K maar BLURAY maar wel met DOLBY ATMOS 7.1 geluid :
  De blues rock bluray van Kenny Wayne Shepherd ” the traveler “.
  Met DTS HD geluid en 7.1 Dolby Atmos , ook voor headphone.
  Een goede BR met veel extra’s ook nog eens met perfect geluid.
  Voor 18 euro bij JPC De.

  En de box van PRINCE : 2 DVD’s Plus 2 BLURAY’s met het concert ”Sign of the Times ” met heel veel extra’s , EN (nog niet eerder gezien/gehoord ) 7.1 DOLBY ATMOS maar ook AURO 3D geluid zelfs 11.1 !!
  Mag wat mij betreft standaard worden op AUDIO BLURAY en Concert BLURAY.
  Destijds het concert 2 keer meegemaakt en nu ongeveer 25 jaar later nog beter geluid gewoon thuis. Voor 4 tientjes in luxe box bij Amazon DE.

  Vreemd genoeg alleen te koop in Duitsland……

 3. Frans
  04 januari, 2020 om 12:47

  De hele markt ook blueray is totaal verpest ook door de film en muziek bedrijven. Krijg het idee dat alleen mensen werken voor geld niet voor geluid en beeld kwaliteit en dat streaming is zeker voor 4k blueray cd dodelijk.
  Men wel je gewoon achter veel abbo hebben in Nederland. Ze laten mensen die van muziek houden en ook film liefhebbers gewoon vallen. Er word daar om zo weinig uitgebracht hier in Nederland. Je moet alles uit buitenland halen om het te kunnen zijn op disk met geen ondertitels in Nederland. Voorbeeld is DISNEY.
  MAAR GELUKKIG WAREN ER VEEL PROBLEMEN BIJ DE STREAMING DISNEY. GEEN KWALITEIT.
  Apple ging het ook niet best. Ik heb Netflix dat is gewoon goed ook 4k en dolbyvision.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.