Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

‘Sony brengt Android TV 9 niet uit voor een aantal recente tv’s’ (update)

Geschreven door
Geplaatst op12 december 2019, 9:50 CategorieSmart tv's

Slecht nieuws voor bezitters van een aantal recente Sony-televisies, althans als we een medewerker van Sony mogen geloven. Hij laat namelijk weten dat diverse premium modellen die dit en vorig jaar uitgebracht zijn geen update naar Android TV 9 krijgen.

Op het Reddit-forum laat iemand die zich al enige tijd uitgeeft als medewerker van Sony Europa weten dat diverse recente topmodellen van de Japanse fabrikant geen update naar Android TV 9 krijgen. De modellen, waaronder tv’s uit 2017 en 2018 zoals de X900 lcd tv’s, en de AG8 oled tv’s uit 2019, draaien op een MediaTek-processor die niet geschikt is voor de nieuwste versie van Android TV.

Deze tv’s van Sony zouden niet op de lijst staan met compatibele apparaten voor Android TV versie 9 en hoeven dus ook geen update te verwachten. De Japanse fabrikant streeft naar een stabiele en snelle werking van het Android TV-platform en de MediaTek MT5891-processor die in deze toestellen zit zou dit niet kunnen garanderen. De medewerker van Sony geeft daarbij aan dat de Japanse fabrikant zich liever focust op beeldkwaliteit in plaats van software, waardoor relatief oudere processors in televisies gebruikt worden.

Er zijn echter wel Sony-televisies die over een processor beschikken die snel genoeg is voor de update naar Android TV 9. Onder meer de XG95-serie, AF9-serie en AG9-serie beschikken over een nieuwere MediaTek-processor en die modellen kunnen dus wel de update naar de nieuwste versie van Android TV verwachten. Deze update wordt wordt vanaf nu in de Benelux uitgerold.

Update 12/9:

Na bericht van Sony is zijn de modellen waarvoor de update niet beschikbaar komt aangepast. De AF9-serie en AG9-serie tv’s kunnen de update naar Android TV 9 alsnog verwachten. Zoals het er niet uitziet krijgen onder meer de X900-serie en AG8-serie geen update naar de nieuwste versie van Android TV. Het artikel is hierop aangepast.

 • Delen:

Reacties

 1. Vincent
  10 december, 2019 om 21:27

  Nu nog een bericht over Philips….

  • Pieter
   11 december, 2019 om 8:07

   Dat posten ze hier niet volgens mij, is hun hoofdsponsor lijkt het wel :p
   Maar idd philips gebruikt in al hun tv’s de lower end mediatek en niet de snelle zoals in de ag9….

   • Martijn Chel
    11 december, 2018 om 8:43

    Onzin. Dat doen we zeker wel. Jammer van die aanname en wat je ermee suggereert.

    Maar, we moeten dus op basis van een keuze van Sony meteen zeggen dat Philips iets niet doet? Zonder dat dit misschien zo is? Beetje voorbarig. Als dat duidelijk wordt dan zijn we de eerste die het melden, ongedacht het merk want zo zijn we niet.

 2. Henk
  10 december, 2019 om 23:13

  Dat krijg je met een mediatek chip,had gewoon voor 2 tientjes meer een snapdragon ingezet in je duurdere tv’s sony.Dan had je gewoo problemen met updaten van android smart gedeelte.erg jammer dit

  • Patrick
   12 december, 2019 om 7:52

   Gisteren is er een bericht 11-12 uit gegaan dat de tv’s wel degelijk update krijgen van Sony. https://www.sony.be/nl/electronics/support/televisions-projectors-oled-tvs-android-/kd-55af9/articles/00236430

   • Jan Schoneveld
    12 december, 2019 om 8:41

    @Martijn Chel: Fake news! en da’s nooit goed voor een “objectief” medium! Check en dubbelcheck.

   • Martijn Chel
    12 december, 2019 om 9:34

    Pfff, waarom moet die objectiviteit er meteen weer bijgehaald worden? Heeft er compleet niks mee te maken. Daarbij is Sony gevraagd maar als men niet reageert houdt het op.

 3. Michael
  10 december, 2019 om 23:50

  Snapdragon is geen chip voor tv’s helaas een HDMI input framework is bijv niet aanwezig.

  MediaTek chip niet geschikt betekent: MediaTek maakt geen drivers voor de minimale kernel versie die vereist is in Android 9

  • Johan
   11 december, 2019 om 9:02

   Hdmi input is ool oet nodig,die chip wordt alleen gebruikt voor smart gedeelte. Dus snapdragon zou prima zijn.

   Sony heeft voor het beeld ze eigen processoren.

 4. Maarten
  11 december, 2019 om 8:21

  Ik heb een af9 en die werkt prima.
  Geen android update nodig. Dat is meer voor een smartphone, bij een tv gebruik je alleen apps als YouTube, en Netflix.
  Verder hoe het eruit ziet is minder van belang als de beeldkwaliteit maar goed is zoals Sony aangeeft.

 5. Frans
  12 december, 2019 om 14:36

  Het is altijd wel wat met de update voor tv dit is geen reclame heren van alle tv merken vooruit denken dat zal helpen of jullie willen gewoon niks met updates ook tv hebben een levens duur van hooguit 3 jaar en dan niks meer het is geen mobiel dat je koopt.
  Blijft moderen in tv land maak een monitor de meeste hebben een ontvanger buiten de tv je heb al die extra niet nodig tuners en geluid hoeft niet alleen een scherm is voldoende en internet voor updates in de sfeer in groter geheugen in een tv voor 10 jaar.
  Dus ga is monitors maken met alleen internet voor updates.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.