Review: Samsung UE55RU7470 (RU7400-serie) lcd led tv

11 december 2019 + 10 minuten 6 Reacties
Samsung-UE55RU7470-Lifestyle

Wie Samsung zegt denkt vermoedelijk automatisch aan QLED. Maar de Koreaanse fabrikant heeft ook nog een aantal lcd-tv’s in huis die geen gebruik maken van quantum dots. Ze zijn een stuk goedkoper, dus vragen we ons af wat je voor die lagere prijs echt opgeeft.

Samsung UE55RU7470 – specificaties

  • Wat: Ultra HD 4K LCD-tv, edge led
  • Schermformaat: 55 inch (139 cm), vlak
  • Aansluitingen: 3x HDMI (v2.0, ARC, ALLM), 1x optisch digitaal uit, 2x USB, 2x antenne, Bluetooth, AirPlay 2
  • Extra’s: HDR10+, HDR10, HLG, WiFi (802.11ac) ingebouwd, Samsung Smart Hub, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, single CI+-slot
  • Afmetingen: 1.239 x 800 x 361 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 19,7 kg (incl. voet)
  • Verbruik: 114 / 0,5 watt (Energielabel A)
  • Adviesprijs: 819 euro

Een compleet overzicht van alle modellen die Samsung in 2019 op de markt bracht, vind je in de 2019 Samsung  lcd led tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.

Samsung UE55RU7470 – Design

Geen premium materialen in het ontwerp van de RU7470-serie, maar wel een mooi afgewerkt toestel. Alhoewel het zilverkleurig kader vrij opzichtig is, en van opzij bekeken even doet vrezen dat het toestel er wat dikker uitziet, blijkt al snel net het tegenovergestelde. De rug heeft geen dikker deel, maar is zachtjes gewelfd zodat het nauwelijks opvalt dat hij in het midden wat dieper is. Daardoor is het kader ook het enige dat je opmerkt in profiel.

De V-vormige voet, zilverkleurig afgewerkt en met een donkere nek, zet een mooi accent neer onder het toestel. De nek is achteraan voorzien van een handig deksel langs waar je de kabels weg leidt.

SAMSUNG UE55RU7470 – Aansluitingen

Deze televisie is uitgerust met drie HDMI 2.0 aansluitingen met ARC en ALLM.  Die staan alle drie aan de zijkant van het toestel samen met de twee USB-aansluitingen, de digitaal optische uitgang en de antenne-aansluitingen.

Achteraan vinden we enkel de composiet/component video, stereo cinch connectoren en de bedrade netwerkaansluiting. Het toestel moet het stellen zonder hoofdtelefoonuitgang, maar beschikt wel over Bluetooth voor een draadloze hoofdtelefoon. Ook in dit goedkoper model is Airplay 2 beschikbaar.

Samsung UE55RU7470 – Gebruiksgemak en smart tv

Ook deze modellen zijn uitgerust met de Samsung Smart Hub. We merken wel dat de interface iets logger is dan op de QLED-modellen, maar het blijft een bijzonder handige en overzichtelijke omgeving. De Smart Hub bedekt enkel de onderzijde van het beeld, en brengt je vlot naar de instellingen, ingangen of apps, inclusief preview van content in de apps. Alle mogelijkheden van de Samsung Smart Hub vind je terug in ons Samsung Tizen overzichtsartikel.

Geen smart remote op dit model, maar een klassieke remote. Die oogt nu wat gedateerd en goedkoop. Hij ligt wel goed in de hand, en de kanaal en volumetoetsen zijn handig. De d-pad vonden we net wat klein, zeker aangezien die in de smart hub toch belangrijk is. De layout is het onderste deel erg rommelig, met een aantal toetsen waarvan de functie niet duidelijk is. Ook sneltoetsen voor apps zoals Netflix ontbreken. Kortom, de remote is functioneel, maar zeker geen voorbeeld van modern gebruiksgemak.

Het is dan wel geen smart remote, maar ook deze kan geconfigureerd worden om al je randapparaten te bedienen. De installatieprocedure is eenvoudig, maar het resultaat liet enigszins te wensen over. Zowel onze Blu-ray-speler als settopbox voor digitale tv leken bijzonder sloom te reageren en bepaalde functies zijn niet te gebruiken. Zo moesten we voor het menu van de Blu-ray-speler terug grijpen naar de remote van de speler. Je kunt de universele remote natuurlijk uitproberen, dat is snel gebeurd, maar zet je hoop niet op een universele bediening.

Update 12/12/2019: Dank aan lezer Ief die opmerkte dat zijn model wel een One Remote had. Na contact met Samsung bleek dat ons testmodel geleverd was met een foute remote. De RU7470 wordt wel degelijk geleverd met een One Remote!

De licht gebogen, zwart plastic remote ligt lekker in de hand. De toetsen zijn gemakkelijk in te drukken en je vindt ze op de tast. Vermits het er bovendien erg weinig zijn leer je snel welke toets waarvoor dient. De integratie met de Smart Hub is prima, en het gebrek aan toetsen is zelden een probleem, tenzij je vaak manueel zendernummers ingeeft. Onderaan zijn sneltoetsen geplaatst voor Netflix, Amazon Prime Video en Rakuten TV.

Hij is bruikbaar als universele remote. Open de Smart Hub, ga naar Bronnen en scroll naar rechts, naar ‘Instellen universele Afstandsbediening’. Je voert per apparaat een eenvoudige installatieprocedure uit en je bent klaar. We vermoeden dat deze One Remote een betere universele remote ervaring zal leveren dan de klassieke remote waarmee we getest hebben, maar aangezien het toestel reeds terug weg is, kunnen we dat niet garanderen.

Functies

De RU7470-serie is uitgerust met een enkele tuner voor alle digitale tv mogelijkheden (ether, kabel en satelliet) en een CI+-slot. Je kunt opnemen naar USB-harde schijf maar niet tegelijk kijken naar een ander kanaal. Je vindt in de Smart Hub ook de Apple TV-apps terug en het toestel ondersteunt Airplay 2.

Samsung UE55RU7470 – Beeldverwerking

De RU7470-serie is dan wel niet uitgerust met een fancy Quantum Processor 4K zoals de QLED-familie, toch levert de beeldverwerking prima resultaten. De tv is bijvoorbeeld iets trager in het oppikken van de juiste film-of videoframerate. Dat kan soms kort aanleiding geven tot wat moiré, maar zal in het overgrote deel van de gevallen niet storen. Alle ruisonderdrukking zit achter de ‘Clean Digiral View’ instelling verborgen. Die hou je best op ‘Laag’, zo werkt hij wat ruis weg, zonder ook detail te verwijderen. De ‘Auto’ instelling is enkel ok als je bron van heel povere kwaliteit is. Met kleurbanden heeft deze tv het wel wat moeilijker, die worden maar beperkt weggewerkt. Omdat het beeld in het algemeen wat zachter is, storen ze wel minder.

Deze Samsung UE55RU7470 gebruikt een 50Hz-paneel, en we kunnen duidelijk stellen dat bewegingsscherpte zijn zwak punt is. In snel bewegende content gaat heel wat detail verloren. Dubbele randen zijn er gelukkig minder te zien, maar alle randen van snel bewegende voorwerpen zijn wel erg vaag. Met Auto Motion Plus kan je film panbeelden vloeiender maken, we raden aan om ‘Aangepast’ te kiezen en trilvermindering vervolgens naar smaak in te stellen, persoonlijk kozen we voor 8.  ‘LED Clear Motion’ vergeet je best, die veroorzaakt flikkering in het beeld, en creëert ook nog eens duidelijk zichtbare dubbele randen rond bewegende voorwerpen.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

Film Mode Expertinstellingen Expertinstellingen
Beeldformaatinstelling: 16:9 standaard
Aanpassen aan scherm: Aan
Achtergrondverlichting: 45
Helderheid: 0
Contrast: 45
Scherpte: 5
Kleur: 25
Tint(G/R): 0
Clean Digital View: Laag*
Auto Motion Plus: Aangepast
Contrastverbetering: Uit
Filmmodus: Auto1
Kleurtint: Warm 2
Gamma: BT.1886 / 0
RGB-modus: Uit
Kleurruimte: Auto

Samsung UE55RU7470 – Beeldkwaliteit

Het VA-paneel van de RU7470-serie gecombineerd met de edge-led achtergrondverlichting heeft een erg goede uniformiteit en een uitstekend contrast. Op het ANSI-testpatroon haalt het paneel 3629:1 en in onze gewone contrasttest halen we zelfs 4253:1. Het scherm gebruikt geen local dimming om dat verder te verbeteren, maar anderzijds zijn er daarom geen lastige neveneffecten zichtbaar. Wie nog een tikje meer punch wit kan ‘Contrastverbetering’ activeren in de laagste stand. Je offert dan een minimum aan zwartdetail op, maar donkere beelden krijgen er vaak toch iets meer contrast door wat ze leuker maakt.

De ‘Film’ beeldmode is prima gekalibreerd. We merken op dat de kleurtemperatuur wat aan de koele kant zit (vaag lichtblauwe tint), in de praktijk stoort het niet. Het kleurbereik is goed, en de kleurweergave over het algemeen uitstekend, ook voor huidskleuren. Het toestel toont vrij goed alle zwartdetail.

HDR

Samsung biedt enkel HDR10+, HDR10 en HLG aan, geen Dolby Vision. Maar dat is niet het belangrijkste minpunt. De toestellen uit de RU7470-serie leveren absoluut niet voldoende licht en kleur om van een HDR-resultaat te kunnen spreken.

De piekluminantie topt bij een 10% venster en bij een volledig wit veld allebei op ongeveer 270 nits, wat ruim onder onze norm van 500 nits ligt. Met een kleurbereik van 86% DCI-P3 (62% Rec.2020) moet je ook al niet op spetterende kleuren rekenen. Tot slot voert de Samsung, verplicht door die zwakke prestaties, ook vrij zware tonemapping uit zodat HDR-beelden over het algemeen ook veel donkerder zijn dan verwacht. Tot slot merken we ook dat het scherm kleine lichtaccenten vrij donker weergeeft, daar haal je zelfs die 270 nits niet. Op een 2% venster viel het maximum terug naar 135 nits.

We merken een kleine verkleuring in sommige heldere wittinten. Maar verder is de Samsung binnen zijn beperkingen al bij al nog degelijk gekalibreerd. Maar toch, je bent gewaarschuwd, het toestel kan HDR-materiaal tonen, maar veel verschil met SDR zal je niet merken en in donkere beelden is het zeker mogelijk dat je nauwelijks detail ziet.

Samsung UE55RU7470 – Gaming, Reflecties, Kijkhoek

Het VA-scherm van de RU7470-serie heeft alle gebruikelijke kijkhoek beperkingen. Je zit beste relatief centraal voor het scherm om verlies van contrast en kleur te vermijden. Hou rekening met de omgevingsverlichting en vermijd zo veel mogelijk reflecties. In de film-mode meten we een lag van 82,2 ms, zoals bij alle fabrikanten is dit vrij hoog. In de game-mode zakt de lag naar 14,8 ms, een uitstekend resultaat. De RU7470-serie ondersteunt ALLM (Auto Low Latency Mode) maar geen VRR (Variabel Refresh Rate).

Samsung UE55RU7470 – Geluidskwaliteit

Net zoals bij alle modellen uit deze prijscategorie moet de RU7470-serie het stellen met een voldoende voor geluidskwaliteit. De 20W 2.0 oplossing is goed voor het journaal, een quiz of soap maar schiet al snel wat te kort als je een stevige soundtrack oplegt.

Samsung UE55RU7470 – Conclusie

Voor ruim minder dan 1.000 euro kan je ondertussen probleemloos een 55-inch model op de kop tikken. Maar dat je dan moet inleveren op sommige aspecten mag duidelijk zijn. Zo moet je van deze Samsung RU7470-serie geen HDR-prestaties verwachten. We zouden hem eerder HDR-compatibel noemen, de echte voordelen van HDR ga je niet ervaren. Ook de bewegingsscherpte is vrij zwak, voor sport en gamers kan dat storend zijn, waar snelle actie wat wazig kan zijn.

Anderzijds krijg je een uitstekend VA-paneel met zeer goed contrast (en uiteraard de bijhorende matige kijkhoek). De beeldverwerking is degelijk, en het scherm toont mooi zwartdetail, prima kleuren en een aantrekkelijk totaalbeeld. Gamers kunnen profiteren van de zeer korte input-lag. De Smart Hub levert een leuke moderne tv-ervaring, al wordt die licht gehinderd door de wat oudere remote. Deze Samsung is een degelijke keuze als je op zoek bent naar een tv voor het gezin, die het best presteert bij matige verduistering.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Goed contrast
  • Goede kleurweergave
  • Prima beeldverwerking
  • Smart Hub

Minpunten
  • Beperkte bewegingsscherpte

  • Ontoereikende prestaties voor HDR
  • Verouderde, matige remote (zie update in tekst)

Reacties (6)