Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Bowers & Wilkins PX7 – premium hoofdtelefoon met ANC

Geschreven door
Geplaatst op14 december 2019, 8:54 CategorieAccessoire reviews

Afgelopen zomer heeft Bowers & Wilkins de nieuwe PX-serie hoofdtelefoons aangekondigd. Het topmodel is de PX7, voorzien van actieve noise cancelling en premium materialen. Officieel is het geen opvolger van de alweer twee jaar oude PX, maar in deze review zetten we beide hoofdtelefoons toch tegenover elkaar.

Bowers & Wilkins PX7

Bowers & Wilkins zet vol in op draadloze headphones, met de introductie van maar liefst vier nieuwe modellen. Alle modellen vanzelfsprekend ontwikkeld voor zo optimaal mogelijke audioprestaties, een premium design en maximaal comfort. Het topmodel is de PX7, een over-ear hoofdtelefoon.

De nieuwe PX7 is één van de eerste commercieel beschikbare aptX Adaptive sync-apparaten. Deze technologie, ontwikkeld door Qualcomm, maakt hoge resolutie draadloze streamingkwaliteit van 24/48-bits mogelijk via bluetooth. Ook maakt de techniek het mogelijk audio zonder vertraging (ten opzichte van beeld) weer te geven. Daarnaast biedt de hoofdtelefoon Active Noise Cancelling (ANC) met een sampling rate van 16 keer om de beste prestaties zonder verlies van audiokwaliteit mogelijk te maken. Active Noise Cancelling is in verschillende stappen (hoog tot laag en uit) aanwezig om storend achtergrondgeluid in een vliegtuig, trein of een andere drukke omgeving weg te filteren. Hiervoor worden zes microfoons ingezet.

De PX7 hoofdtelefoon beschikt over een 43mm-driver en komt met grote oorschelpen waardoor we het een over-ear headphone kunen noemen. De hoofdtelefoon is voorzien van hoogwaardige materialen, waaronder een nanocoating waarmee het stof bestand is tegen vuil en spatwater, en een combinatie van koolstofvezel en plastic waardoor de hoofdtelefoon licht aanvoelt maar tegelijkertijd robuust is. De PX7 is ongeveer 30 gram lichter dan zijn voorganger, de PX Wireless. De Bowers & Wilkins PX7 heeft een adviesprijs van 399 euro.

Design en comfort

Als we kijken naar het design dan zien we meteen dat we met een Bowers & Wilkins hoofdtelefoon te maken hebben. Op het eerste gezicht heeft het apparaat immers veel weg van de originele PX, met het logo in het zilver aan de zijkanten op de oorschelpen en een vergelijkbare structuur van de stof. De PX7 heeft wat meer gestroomlijnde rondingen dan zijn voorganger en de kabels zijn deze keer weggewerkt, maar het verschil zit hem vooral in de gebruikte materialen. De PX7 is voorzien van een stoffen afwerking terwijl de originele PX meer kunststof (zo voelt het althans) gebruikt. Een wat harder materiaal maar ook een materiaal met een wat robuustere en luxere uitstraling. Zeker de goudkleurige variant van de PX ziet er, in onze optiek, wat luxueuzer uit. En ondanks dat Bowers & Wilkins belooft dat de PX7 niet snel vies wordt door een speciale coating ben je door de stoffen afwerking automatisch wat voorzichtiger. Het oogt en voelt immers wat kwetsbaarder. Het uiterlijk is natuurlijk een kwestie van smaak en niet iets wat het gebruik beïnvloedt, maar het oog wil ook wat, en ons oog prefereert de goudkleurige PX. Dat neemt niet weg dat de PX7 in de markt voor hoofdtelefoons nog altijd een model met een premium uitstraling en afwerking is.

Dat gezegd hebbende heeft de PX7 diverse voordelen wat betreft het design. Zo is de hoofdtelefoon dankzij het gebruik van koolstofvezel en plastic een stuk lichter dan zijn voorganger, en dat merk je direct. De hoofdtelefoon ligt veel comfortabeler op het hoofd, de oorschelpen zijn groter en daardoor comfortabeler over de oren te plaatsen, er is ook meer ruimte in de oorschelp waardoor je oor de binnenzijde niet raakt, en de hoofdband drukt minder op je schedel. De oorschelpen zorgen voor een strakke en comfortabele afsluiting van de buitenwereld. De PX7 doet ook iets groter aan dan zijn voorganger, met name doordat de oorschelpen iets groter zijn en de hoofdband iets dikker is. De PX7 is duidelijk veel meer gericht op echt comfort, en dat merk je direct. En niet geheel onbelangrijk; de PX7 heeft nu in de oorschelpen groot de letters ‘L’ en ‘R’ staan, waar de PX ze heel klein in het metaal van de hoofdband had staan.

De PX7 wordt standaard geleverd met een hardcase waarin de hoofdtelefoon vervoerd kan worden. Dat is ook de beste optie want echt goed ‘opvouwen’ kun je de PX7 niet. Je kunt de oorschelpen draaien en daardoor past de hoofdtelefoon in de case, waar overigens ook een vakje inzit voor de meegeleverde kabels. De case ziet er chique uit, heeft een fraaie stoffen afwerking en biedt voldoende bescherming voor je premium hoofdtelefoon.

Bediening

Qua bediening zijn er afgezien van wat gewijzigde posities niet veel veranderingen doorgevoerd. Nog steeds kun je het volume bedienen, muziek pauzeren of skippen (terug en vooruit), telefoongesprekken aannemen en de hoofdtelefoon aan- of uitzetten. En dat allemaal middels stevige en duidelijke fysieke knoppen. Die aan- uitknop is overigens wel een stuk beter uitgevoerd nu. Een duidelijke klik geeft aan of je de hoofdtelefoon aan- of uitgezet hebt, waar je bij de PX door het verend schuifje soms nog even moest checken of het apparaat nu aan of uit stond. Daarnaast biedt de PX net als zijn voorganger de mogelijkheid om middels de draagsensor de hoofdtelefoon automatisch uit te laten schakelen zodra je hem van je hoofd haalt. In de app kun je dit instellen en dat werkt prima.

Over de app gesproken. Bowers & Wilkins heeft de PX-app voor de nieuwe serie vervangen voor de Bowers & Wilkins Headphones-app. Deze app ziet er een stuk strakker en moderner uit dan de PX-app maar bevat qua functionaliteit geen noemenswaardige verbeteringen. In de app kun je nog altijd de ruisonderdrukking aanpassen (van laag naar hoog) en middels ‘Ambient pass-through’ kun je zelf bepalen in hoeverre omgevingsgeluid nog hoorbaar is. Ook kun je in de app de bluetooth-verbindingen beheren, de gevoeligheid van de draagsensor aanpassen, gesproken aanwijzingen aan- of uitzetten, de firmware updaten en de naam van de hoofdtelefoon aanpassen. De app werkt lekker vlot, maakt direct verbinding met de PX7 en biedt voldoende opties om de hoofdtelefoon naar eigen wens af te stellen.

Zoals gezegd biedt de PX7 gesproken aanwijzingen. Zo wordt door een duidelijke vrouwenstem aangegeven wanneer noise cancelling in- of uitgeschakeld wordt, wanneer de batterij bijna leeg is en wanneer een bluetooth-verbinding actief is. Handig.

Tot slot is de installatie een fluitje van een cent. Het is een kwestie van de hoofdtelefoon aanzetten, de app openen, zoeken naar een nieuwe hoofdtelefoon en bevestigen met een druk op de knop van de hoofdtelefoon. Eenvoudiger kan niet, en een account is niet nodig. De bluetooth-verbinding is overigens stabiel en zonder artifacts of andere problemen.

Geluidskwaliteit

Het allerbelangrijkste van een hoofdtelefoon is natuurlijk de geluidskwaliteit. Het op een comfortabele manier kunnen genieten van je favoriete muziek, in een zo hoog mogelijke kwaliteit. En op dit vlak stelt de Bowers & Wilkins PX7 zeker niet teleur. Sterker nog; nu we dit model ervaren hebben laten we de originele PX maar al te graag links liggen.

Allereerst hebben we de PX7 gebruikt zonder Active Noise Cancelling (ANC) aangezien je hiermee de meest zuivere weergave bereikt, en dan valt meteen op dat deze hoofdtelefoon in vergelijking met de PX op het gebied van helderheid en transparantie flinke stappen gemaakt heeft. Als we de hoofdtelefoons om en om opzetten dan komt de originele PX over als vrij gesloten, vlak en minder gedetailleerd. De PX7 weet muziek met bijzonder veel details neer te zetten, de weergave is heel goed gebalanceerd en overall komt de weergave van deze hoofdtelefoon een stuk rustiger over. De weergave is ook grootser, met meer afstand van de oren en een opener geluidsbeeld. Vocalen zijn warm, helder en komen naar de voorgrond, terwijl instrumenten breed rondom worden gepositioneerd. De PX was zeker niet slecht maar toch is het verschil opvallend groot, en de PX7 maakt het luisteren naar muziek simpelweg comfortabeler. Ook aan de lage tonen is extra aandacht besteed. Deze komen met nog meer punch en souplesse naar voren, en soms misschien iets te ver. Als de optie er was zou ik de bass iets terugdraaien maar dat is een kwestie van smaak en storend is het gelukkig nooit. De muziek is voller, bevat meer dynamiek en komt meer tot leven. Er zit letterlijk meer muziek in de PX7 dan in de PX, ongeacht de muziekstijl waar je voor kiest. En zelfs zonder ANC wordt je voldoende van omgevingsgeluid afgesloten om bijvoorbeeld op straat puur en alleen van de muziek te genieten.

Zetten we de Active Noise Cancelling aan dan valt op dat deze functie veel minder impact op de audioweergave heeft dan we verwacht hadden. Bij de PX ging de kwaliteit duidelijk een stap omlaag wanneer ANC geactiveerd werd, al was het nog steeds plezierig om naar muziek te luisteren. Die stap lijkt nu met de PX7 echter veel minder drastisch te zijn. Ja, het verschil is nog altijd hoorbaar maar de filtering is nauwkeuriger en de algemene dynamiek van de muziek blijft grotendeels overeind staan. De balans tussen het wegfilteren van omgevingsgeluid en het behouden van een hoge audiokwaliteit is beter en zorgt er – in mijn geval – voor dat ik ANC juist vaker activeer. Liefst op de laagste stand, maar zelfs op de hoogste stand, bijvoorbeeld in het vliegtuig, blijft het bereik groot en de luisterervaring comfortabel.

Batterijduur

Op de verpakking staat dat de Bowers & Wilkins PX zo’n 30 uur mee moet gaan wanneer ANC is ingeschakeld, en dat is wel ongeveer wat we mogen verwachten in dit marktsegment. Die belofte maakt de PX7 dan ook zeker waar en de kans is dus klein dat je met een lege accu komt te zitten. En mocht dat toch gebeuren dan kun je met 15 minuten bijladen weer een aantal uur vooruit.

Conclusie

Als we alles bij elkaar optellen dan is de Bowers & Wilkins PX7 een duidelijke stap vooruit ten opzichte van de PX Wireless. De PX7 klinkt levendiger, opener, transparanter en meer gebalanceerd dan zijn voorganger. Eigenlijk op alle vlakken wat de muziekweergave betreft overklast dit model zijn voorganger. Ook wat betreft comfort willen we niet meer terug; de PX7 kan lange tijd gebruikt worden zonder dat je er last van krijgt en past perfect om de oren en op het hoofd. Tel daar het gebruik van premium materialen en een strakke afwerking bij op (al vinden we de PX nog altijd iets mooier) en je hebt voor 399 euro een hoofdtelefoon die bij de beste noise cancelling hoofdtelefoons van dit moment hoort –  of misschien wel de beste is in zijn prijsklasse.

Minpunten

  • Stof geeft kwetsbaar gevoel
  • Niet geheel in te klappen

Pluspunten

  • Indrukwekkende audioweergave
  • Zeer goede ruisonderdrukking
  • Zeer licht comfortabel
  • Premium materialen en afwerking
Homecinema Magazine
Beoordeling
10.010Martijn Chelproduct  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.