De beste lcd led en oled tv’s van 2019 / 2020

30 december 2019 + 10 minuten 24 Reacties
panasonic–new

In dit artikel zetten we de beste lcd led en oled tv's voor 2019 en 2020 onder elkaar. Met onder meer modellen van LG, Philips en Panasonic.

We hebben dit jaar meer dan 90 producten uitgebreid getest, waaronder de beste tv’s van nagenoeg alle grote merken. Maar, welke televisie kun je nu het beste kopen? In dit artikel bespreken we de beste lcd en oled tv’s van 2019 / 2020.

Alles over het kopen van een televisie

Met een alsmaar groeiende lijst aan features, standaarden en termen is het vandaag de dag geen eenvoudige opgave om een televisie te kopen. Alles is afhankelijk van je eigen wensen en voorkeuren, maar om die juiste keuze te maken is het wel handig dat je weet wat al die termen betekenen, wat de standaarden voor je kunnen betekenen en wat jij precies van de nieuwe televisie kan en mag verwachten. Juist daarom hebben wij onze gids met achtergronden over televisies in het leven geroepen, gevuld met artikelen waarin we diverse termen uitleggen, advies voor het kopen van een tv geven en ontwikkelingen in de markt duiden.

Ook dit jaar hebben we deze pagina weer uitgebreid met diverse tips en adviezen. Zo leggen we je in een video uit wat er belangrijk is op het gebied van audio op je televisie en laten we zien hoe je jouw televisie het beste kunt plaatsen. Daarnaast vertellen we je alles over HDMI 2.1 op de nieuwste televisies en duiken we dieper in de wereld van Dolby Atmos op televisies. Tot slot hebben we dit jaar een nieuwe serie geschreven over smart tv-platformen, waarin we onder meer Tizen OS, WebOS en Android TV in detail bespreken.

De beste lcd en oled tv’s van 2019 / 2020

We hebben dit jaar heel wat televisies voorbij zien komen, en een groot aantal hiervan uitgebreid getest. Onderstaand overzicht met de beste televisies van 2019 / 2020 is bepaald door te kijken naar onze eigen reviews, ervaringen van andere experts en lezers, de ontwikkelingen in de markt en de prijzen van de betreffende apparaten. In het overzicht hebben we geen speciale volgorde aangehouden. In tegenstelling tot vorig jaar maken we geen onderscheid meer tussen lcd en oled: beide technieken komen in deze lijst voor.

LG C9 oled tv-serie

De LG C9-serie is qua uiterlijk een simpelere televisie dan de topmodellen van LG. Het is een televisie voor diegenen die niet veel om het design geven maar gewoon een goede oled tv willen. Dit model beschikt dan ook over dezelfde premium specificaties als zijn duurdere broers in de E9- en W9-serie, waaronder de 4K-resolutie en Dolby Vision-ondersteuning. Qua audiokwaliteit moet je het doen met eenvoudige ingebouwde speakers. Ben je wel op zoek naar een strakker design en een betere audioweergave, dan zijn de E9-serie en de W9-serie duurdere maar nog altijd zeer goede aanraders.

Conclusie uit onze review:

LG zet met de OLED65C9PLA een erg mooie en goede referentie neer waar andere OLED-modellen dit jaar tegen zullen moet strijden. Om het plaatje echt volledig te maken hadden we graag HDR10+ in de lijst van HDR-formaten gezien. Dat is dan ook meteen de belangrijkste opmerking die we hebben. ThinQ AI blijft nog steeds maar gedeeltelijk werken in het Nederlands, we hopen dat dit jaar te opgelost te zien. Het is moeilijk om naast de prijs te kijken, zeker gezien de steile prijsdaling bij de modellen van vorig jaar.

De stijlvolle C9-serie heeft meer dan alleen de looks. Zowel in SDR als HDR is de beeldkwaliteit uitstekend. De bijzonder goede kalibratie staat garant voor indrukwekkende beelden. De tweede generatie Alpha9 processor bouwt goed verder op de prestaties van vorig jaar, en levert een aantal kleine, maar knappe verbeteringen: AI helderheid verbetert HDR weergave bij veel omgevingslicht, ‘soepele gradaties’ verwijdert efficiënt de meeste kleurbanden, en dynamische tonemapping levert helderdere beelden. De basisprestaties zijn ongewijzigd tegenover vorig jaar, dus lcd-tv’s blijven de helderheidskroon opeisen, maar voor contrast en zwartweergave blijft oled kampioen. Ook WebOS kreeg wat kleine maar goed gekozen verbeteringen, en het verstevigt daarmee zijn plaats bij de beste smart tv systemen.

Lees verder in de volledige LG C9 oled tv review.

Samsung Q90R-serie

De Samsung Q90R-serie is het vlaggenschip van de Koreaanse fabrikant wat 4K QLED tv’s betreft. De modellen in deze serie beschikken over een lcd led-paneel met quantum dot-filter en zijn uitgerust met onder meer HDR10+ ondersteuning, Direct Full array local dimming, een krachtige processor, de Invisible Connection-kabel en een verbeterde kijkhoek. Wil je liever de hogere 8K-resolutie, dan is de Samsung Q950R-serie interessant. Deze 8K-modellen komen in 55-inch tot 82-inch formaten, maar je moet er wel aardig wat extra voor betalen.

Conclusie uit onze review:

Samsung blijft sleutelen aan zijn QLED-technologie en dat merk je. De nieuwe Ultra Wide Viewing Angle is de revelatie van het jaar. Een lcd met een kijkhoek die bijna naast OLED kan staan. De speciale film heeft wel een kost: het HDR-kleurbereik is licht verminderd, al zal je daar in de praktijk niets van merken. We betreuren vooral het ontbreken van Dolby Vision en Atmos op deze set (Atmos kan wel doorgegeven worden aan een Atmos soundbar) en Samsung blijft het beeld onnodig helder maken in HDR. We merken ook op dat Samsung de QE65Q90R aanzienlijk goedkoper in de markt zet: de Q90FN startte vorig jaar op 4.299, de Q90R start nu aan 3.699. Dat is uiteraard duur, maar je haalt dan ook de beste lcd-tv in huis.

De nieuwe processor levert verbeterde dimming van de achtergrondverlichting, en met zijn 480 zones biedt de Samsung uitstekend contrast, met prachtig zwartdetail. De kleurweergave is excellent en beeldverwerking over het algemeen is bijzonder goed.  Deze Samsung laat een zeer goede HDR indruk na en ook gamers worden uitgebreid verwend. De vele lifestyle features zoals de One Connect box, Invisible cable, Ambient Mode en een uitgebreide Smart Hub zijn bovendien allemaal echte meerwaardes.

Lees verder in de volledige Samsung Q90R-serie review.

Panasonic GZW954 oled tv-serie

Panasonic heeft in 2019 vier nieuwe oled tv’s op de markt gebracht, waaronder de GZW954-serie (in België de GZ950-serie). Dit zijn qua design en audio niet de topmodellen maar qua beeldkwaliteit doen ze niets onder voor de duurdere varianten. De GZW954-serie komt met een 4K oled-paneel, de krachtige HCX Pro-processor, volledige HDR-ondersteuning (inclusief HDR10+ en Dolby Vision) en My Home Screen 4.0. Zoek je toch een iets strakker design dan is de GZW1004 een goede optie, en als audio belangrijk is dan raden we aan naar de GZT1506 of GZW2004 te kijken.

Conclusie uit onze review:

Het is moeilijk om een echt minpunt te vinden op deze Panasonic GZW954-serie. Nu we er over nadenken hadden we toch graag ook eARC en VRR op de HDMI-aansluitingen. Maar zoals we al eerder vertelden, die features zijn enkel belangrijk voor gamers of voor zeer specifieke audio-opstellingen. Ja, de klank kan nog iets beter, maar bij normale volumes presteert hij prima.

Pluspunten, die heeft deze tv in overvloed. Panasonic zet met de TX-55GZW954 een duidelijke referentie neer. Dit is perfecte kleurweergave, dit is zo goed als perfect zwartdetail. Het toestel scoort uitstekend op beeldverwerking, ook in onze moeilijkste testscènes. De piekhelderheid van het OLED-scherm is een van de beste in het aanbod. Het toestel biedt alle HDR-formaten en is ook in HDR werkelijk zo goed als perfect gekalibreerd. Een fantastisch resultaat voor de filmfan, maar ook een prachtig scherm voor elke televisiekijker, en zelfs voor gamers dankzij de erg lage input-lag. De fijne Smart Home 4.0 smart tv interface, dubbele tv-tuner en dubbele CA-slot zijn prima extraatjes. Ook het prijskaartje krijgt onze goedkeuring, kortom een top tv!

Lees verder in onze Panasonic GZW954-serie review.

Philips OLED934 oled tv-serie

De Philips OLED934 is het ‘kleine’ broertje van de OLED984. Beide toestellen beschikken echter over exact hetzelfde oled-paneel, met onder meer de 4K-resolutie, volledige HDR-ondersteuning (HDR10, HDR10+, HLG en Dolby Vision), Android TV en natuurlijk de derde generatie P5 Picture Processor. Ambilight is ook aanwezig; aan drie zijden van het scherm. De OLED934 komt met een kleine, metalen standaard waarin een soundbar verwerkt zit. Deze soundbar is door Bowers & Wilkins ontwikkeld. Ben je op zoek naar een nog unieker design met een standaard waarin een grote soundbar verwerkt zit, dan is de OLED984-serie een aanrader.

Conclusie uit onze review:

De Philips 55OLED934 lijkt ons een uitstekende opvolger van de OLED903 waarmee de fabrikant vorig jaar zijn samenwerking met B&W in de verf zette. De 65OLED984 mag dan de absolute top zijn, de 55OLED934 brengt dat uitstekend geluid naar een meer betaalbaar niveau. In essentie krijg je een OLED804, en betaal je 500 euro extra voor de Bowers & Wilkins soundbar. Is het die meerprijs waard? We denken van wel, tenminste als audio voor jou wat meer belang heeft. De zwakke punten zijn helaas gebleven: een ietwat goedkoop aandoende remote, en een Android chipset die toch nog beter mag. Of je het design mooi vindt is uiteraard een persoonlijke keuze, het toestel springt in elk geval in het oog.

De 55OLED934 zet een erg mooie geluidsprestatie neer, met duidelijke dialogen, voldoende spierkracht voor een goede vleug muziek of een krachtige soundtrack en een prima Atmos-resultaat dankzij de upfiring speakers. In dat opzicht lijkt hij ons beter in zijn taak te slagen dan de Panasonic GZW2004. Het OLED-scherm en de P5 beeldprocessor zorgen voor uitmuntende beeldresultaten, en dankzij ondersteuning voor HDR10+ én Dolby Vision ben je van de beste HDR-content verzekerd. Ambilight en Android TV ronden het aanbod netjes af.

Lees verder in onze Philips OLED934-serie review.

LG 88Z9 8K-televisie

4K is momenteel de standaard en nagenoeg alle nieuwe tv’s die je in de winkels vindt bieden deze resolutie. Toch kijken we inmiddels al verder naar de volgende stap: 8K. Wij hebben al diverse 8K-televisies getest, maar één model sprong er met name bovenuit. Als je een onbeperkt budget hebt, een groot scherm wilt en voorop wilt lopen wat resolutie betreft dan raden we de 8K-tv uit de Z9-serie van LG aan.

Conclusie uit onze review:

De prijs van deze 88 inch reus (30.000 euro), daar kunnen we duidelijk over zijn. De OLED88Z9PLA valt in de categorie ‘als je moet vragen hoe duur het is, dan is het niet voor jou’. De lijst met minpunten is overigens erg kort. LG ondersteunt nog steeds geen HDR10+, dat vinden we jammer. En het blijft wachten op Nederlandse ondersteuning voor ThinQ AI. Willen we vitten, dan hadden we iets betere bassen verwacht uit het stevige meubel, maar de klank is echt wel goed.

Het beeld op deze 8K OLED is absoluut indrukwekkend. Intens contrast, rijke kleuren en uitstekend detail zorgen samen met het grote scherm voor een fantastische beleving. Dat je van het echte 8K-detail maar beperkt voordeel haalt zolang er geen 8K-content is, vergeet je snel. De LG levert dankzij de Upgrader box en HDMI 2.1 aansluitingen met een volledige featureset ook een redelijk pad naar de toekomst. Het blijft altijd afwachten of hij wel degelijk de toekomstige codecs kan ondersteunen, maar in dat opzicht heeft hij zeker voorsprong op de concurrenten. Net zoals de Sony ZG9 en de Samsung Q950R is de LG Z9 eerder een uithangbord van wat de toekomst biedt, want voor de doorsnee consument blijft de boodschap dat je beter enkele jaren wacht. Vormt de prijs geen belemmering, dan is deze OLED88Z9PLA echt wel een referentie voor wie groots 8K-beeld in huis wilt halen.

Lees verder in onze LG 88Z9 oled tv review.

De beste projector – BenQ W2700

Niet iedereen geeft de voorkeur aan een tv. De projector is ook nog altijd in opkomst, met name voor diegenen die het liefst geen zwart vlak aan de muur hebben hangen en relatief goedkoop een groot beeld willen zien. De BenQ W2700 is één van de betere projectoren die we dit jaar getest hebben.

Conclusie uit onze review:

De BenQ W2700 is een mooie evolutie van de W1700, al blijft er wel ruimte voor verbetering. Het lichte kader rond de projectie is grotendeels verdwenen, zodat het geen negatieve invloed meer heeft op het contrast. En dankzij de EcoSmart lamp of dynamische iris kan je het contrast nog wat verbeteren. Maar vooral het eigen contrast zou nog iets beter moeten om een echt schot in de roos te zijn. Gamers lijken omwille van de hoge input-lag beter weg te blijven van dit model.

Toch heeft deze projector heel wat bieden. Ultra HD projectie, ook is het dan niet met perfect detail, dat is zo bij alle pixelshifters. Uitstekende kleurweergave en degelijke kalibratie(zij het iets minder perfect dan verwacht) zorgen voor knappe beelden, die je snel meezuigen in het verhaal. De lichtopbrengst is voldoende voor een scherm van rond de 100 inch, zelfs bij wat omgevingslicht. Het contrast is misschien maar licht verbeterd, maar is nu wel goed genoeg voor kijken bij verduistering. De beste verbetering zit in de HDR-weergave. Die kreeg een erg goede tuning, zodat de projector ondanks zijn beperkingen erg meeslepende HDR-beelden creëert. De meer dan behoorlijke audio en mediaspeler zijn prima extraatjes, en de goede prijs is de kers op de taart.

Lees verder in onze BenQ W2700 projector review.

Meer informatie

Meer informatie over de aanschaf, de installatie en het gebruik van een Blu-ray speler vind je in onze home cinema informatiegids. Lees ook onze reviews door van de nieuwste televisies.

Reacties (24)