De beste av-receivers van 2019 / 2020

26 december 2019 + 10 minuten 6 Reacties
anthem-new

In dit artikel zetten we de beste av-receivers voor 2019 en 2020 onder elkaar. Met onder meer modellen van Yamaha, Anthem en Denon.

We hebben dit jaar meer dan 90 audio- en videoproducten uitgebreid getest, waaronder ook een aantal av-receivers. De av-receiver is nog altijd een belangrijk onderdeel van het home cinema-systeem en daarom testen we ze niet alleen, we zetten ook de beste modellen van dit moment voor je onder elkaar. In dit artikel bespreken we de beste av-receivers van 2019 / 2020, kijkend naar verschillende prijsklassen.

Wat is een av-receiver?

Ben je nog niet helemaal op de hoogte van wat een av-receiver is en waarvoor je hem zo gebruiken? We hebben al een keer uitgebreid beschreven wat een av-receiver is maar simpel gezegd is een av-receiver het centrale punt van je homecinema-systeem. Op deze av-receiver sluit je al je bronnen (apparaten) aan en sluit je ook je weergave-apparaten (tv, beamer, etc.) aan. De receiver sluist het signaal van de bronnen door naar de weergave-apparaten. Daarnaast is een receiver ook versterker. Je sluit je luidsprekers aan op de receiver en de audio van de aangesloten bronnen wordt versterkt om via de luidsprekers weergegeven te worden. Tot slot kunnen receivers draadloze signalen ontvangen, bijvoorbeeld voor het streamen van muziek. Receivers zijn complexe apparaten, met tal van instellingsmogelijkheden en features. Zo schreven we eerder dit jaar uitgebreid over de streamingfuncties van av-receivers en de mogelijkheid om de audioweergave te kalibreren middels Dirac Live 2.

Ben je op zoek naar een av-receiver of wil je er meer over weten? Neem dan onze speciale av-receiver tips-pagina door waarop je alle tips, adviezen en achtergronden kunt vinden. Hier lees je onder meer waar je op moet letten bij het kopen van een av-receiver.

De beste av-receivers van 2019 / 2020

In 2019 zijn er weer heel wat nieuwe av-receivers op de markt gebracht, en verschillende modellen hebben we aan een uitgebreide test onderworpen. Van betaalbare en relatief eenvoudige av-receivers tot de absolute topmodellen met geavanceerde mogelijkheden. Onderstaand overzicht met de beste av-receivers van dit moment is samengesteld door te kijken naar onze eigen ervaringen met de betreffende modellen, de ervaringen van bezoekers en andere experts, ontwikkelingen in de markt en natuurlijk de prijsontwikkelingen. We hebben onder meer gekeken naar de audiokwaliteit, de mogelijkheden en de ondersteuning voor de nieuwste standaarden.

Denon AVR-X2600H

De inmiddels iets minder dan 500 euro kostende AVR-X2600H is een van de weinige nieuwe AV-receivers die Denon dit jaar uitgebracht heeft. De AVR-X2600H is een 7.2-receiver die je alle functies geeft van de ‘serieuze’ AV-receivers bij Denon, inclusief ondersteuning voor één paar hoogtekanalen. Dankzij het HEOS-platform, Spotify Connect, Bluetooth en AirPlay 2 stream je probleemloos muziek, en bovendien heb je (optioneel) toegang tot DAB-radio en spraakbediening.

Conclusie van onze review:

Het is niet dat de Denon AVR-X2600H een radicaal ander apparaat is dan zijn voorganger. Het komt wel meer een aantal nieuwe (kleine) features die in bepaalde situaties interessant zijn, zoals de Dolby Height Virtualization-modus. Moeten we schrijven ‘zullen zijn’, want een aantal nieuwigheden moeten nog via een firmware-upgrade toegevoegd worden. De vele streamingopties, de gebruiksvriendelijke interface, de goede prijs/kwaliteit-verhouding en de vele connectiemogelijkheden maken de Denon AVR-X2600H opnieuw een referentie aan dit prijspunt. Als je het model met DAB-tuner vastkrijgt, zit het zelfs helemaal goed.

Lees verder in onze Denon AVR-X2600H review

Anthem MRX-1120

De Anthem MRX-1120 is de beste en duurste AV-receiver van het Canadese Anthem, met een prijs van 4.699 euro. Het is een heel ander toestel dan de receivers van de mainstreammerken, met relatief weinig streamingopties maar wel een hoge graad van instelbaarheid én een bejubeld kamercorrectiesysteem. De MRX-1120 is een geïntegreerde 11.2-AV-receiver met alles wat je van een high-endreceiver verwacht: Dolby Atmos/Vision, DTS:X, veel aansluitingen en aardig wat integratie-opties.

Conclusie van onze review:

De Anthem MRX 1120 heeft vermogen op overschot en is bijzonder instelbaar. Het grootste pluspunt van deze AV-receiver is ARC. Niet alleen krijg je van Anthem een professioneel pakket met microfoon en statief, de ARC-software zelf is heel effectief. We kijken wel uit naar de Genesis-update voor ARC dat de gebruikersvriendelijkheid toe zou laten nemen. Dat komt er binnenkort aan, aldus de fabrikant.

De receiver biedt bovendien versterking aan op een hoger niveau dan instapmodellen. Dat is een troef bij grotere surroundopstellingen en bij heel dynamische content, of het nu gaat om de nieuwste spektakelfilm in Dolby Atmos of een grootse orkestrale stereo-opvoering. De MRX 1120 presenteert zich misschien zeer sober, maar heeft heel veel in zijn mars.

Lees verder in onze Anthem MRX-1120 review

Arcam AVR850

De Arcam AVR850 is het vlaggenschip onder de AV-receivers bij Arcam, met een prijskaartje van bijna 5.700 euro. De achterliggende designfilosofie van Arcam betekent dat hun toestellen meer dan doorsnee AV-receivers gericht zijn op muziekweergave. Hierdoor is een AVR850 ook interessant voor wie surround- en stereoweergave door één betere versterker wil laten afhandelen. De AVR850 verwerkt surround tot 7.1.4 kanalen, maar als je effectief zo’n opstelling bouwt moet je wel die vier bijkomende kanalen naar een of twee aparte versterkers sturen. De AVR850 zet niet bepaald in op streaming, maar er worden wel firmware-updates uitgebracht om de receiver op surroundvlak actueel te houden. Zo is de AVR850 via een update onlangs uitgerust met IMAX Enhanced.

Conclusie van onze review:

De Arcam AVR850 verdient zonder twijfel het etiket ‘high end’. Dat merk je aan de prijs, maar vooral aan de goede surroundprocessing en de ronduit uitstekende audioprestaties. We hebben nog maar zelden zo’n goede focus en positionering van surroundeffecten gehoord. Dat is ook een merite van het Dirac-systeem. Dit werkt heel goed, maar vraagt wel meer werk dan bij een doorsnee AV-receiver om helemaal goed te krijgen. Maar dat is het waard.

Bij een vlaggenschip zien we liever 5.1.4 of zelfs 7.1.4 en dat mist de AVR850 wel, al kun je een opstelling met vier hoogtekanalen wel bouwen door een twee of vierkanaalsversterker toe te voegen. Maar dat drijft de kostprijs wel nog verder omhoog. Dat maakt de AVR850 niet minder goed, maar duidelijk wel een receiver voor wie zijn thuisbioscoop heel serieus neemt.

Lees verder in onze Arcam AVR850 review

Yamaha RX-A1080

De Yamaha RX-A1080 wordt als 7.2-kanaals model in de markt gezet, voor een prijs van 1.599 euro. Die 7.2-beschrijving is echter wat misleidend, want het gaat hier wel om een AV-receiver die ook 5.1.2 kanalen aankan én aparte versterkte uitgangen heeft voor luidsprekers in een tweede zone. Yamaha positioneert de RX-A1080 als een premiumtoestel. Het apparaat is knap afgewerkt, heeft bijzonder veel aansluitingen en uiteraard het MusicCast-streamingplatform ingebouwd. Nieuw zijn MusicCast Surround (waardoor je draadloze speakers kunt gebruiken voor het LFE-kanaal en voor de achterste speakers) en Surround:AI, een functie die de surroundweergave doorlopend aanpast aan de content en de kamer.

Conclusie van onze review:

De RX-A1080 is een apparaat dat op heel overtuigend wijze aantoont waarom je meer zou investeren in een AV-receiver. Het biedt meer mogelijkheden, maar is bovenal stukken beter in staat om filmsoundtracks in hun volle glorie weer te geven. Het is een krachtig apparaat dat filmsoundtracks heel machtig en omhullend presenteert. Ook muziek zet het mooi neer, met dank aan de degelijke ESS-DAC en versterking. Al blijft de (veel duurdere) Marantz SR8012 voor ons nog de gouden standaard op dat vlak.

De Yamaha RX-A1080 is bovendien heel innovatief. Nu zie je bij AV-receivers wel vaker een waslijst aan functies opduiken, al dan niet nuttig. Maar zowel MusicCast Surround als Surround:AI zijn echt waardevolle toevoegingen aan een receiver die sowieso al bol staat van krachtige opties. Een iets steilere leercurve hoort daar wel bij, toch als je er alles uit wil halen. Voeg daar het puike MusicCast-platform aan toe en je spreekt over een AV-receiver die het etiket ‘zeer goed’ ongetwijfeld verdient.

Lees verder in onze Yamaha RX-A1080 review

Onkyo TX-NR696

De TX-NR696 is een 7.2-receiver, wat voldoende kanalen zijn om een basale maar complete thuisbioscoop te bouwen. Je kunt er een 5.1.2-opstelling mee bouwen bijvoorbeeld, of het gewoon op 5.1 houden en de twee overblijven kanalen gebruiken voor een tweede zone in een andere kamer. Het prijskaartje van (inmiddels) zo’n 480 euro maakt de TX-NR696 een middenklasser in het instapsegment, een rivaal voor toestellen als de Denon AVR-X2600H of de Yamaha RX-685. De opvallende sticker op de voorkant verraadt bij het uitpakken meteen waar Onkyo op inzet: streaming. Want streamen, dat kan bij de TX-NR696 op wel heel veel manieren.

De TX-NR696 is een prima allrounder voor mensen die aan een redelijke prijs een thuisbioscoop willen bouwen. Het heeft voldoende vermogen voor een woonkamer en is prima voor een klassieke 5.1-opstellingen – al dan niet met twee paar hoogtekanalen. We zouden deze Onkyo in het bijzonder willen aanraden als je een surroundreceiver zoekt om in een Sonos-systeem in te passen of als je graag naar muziek via streaming luistert. Paradoxaal genoeg voor een streamingmonster vinden we de NR696 net sterker voor film.

Lees verder in onze Onkyo TX-NR696 review

TX-NR696" data-limit="3" data-show_all_prices_link="1" data-country="NL">

Yamaha CX-/MX-5200

De CX-A5200 voorversterker en MX-A5200 eindversterker zijn toestellen voor een heel select publiek. Ze zijn een high-endoptie, wat verklaart waarom deze twee apparaten ook echt de topmodellen zijn uit Yamaha’s Aventage-premiumlijn zijn. Koop je ze beiden, dan zit je niet ver van 6.000 euro af. Voor die prijs krijg je wel heel wat. De CX-A5200 is een processor en voorversterker die 11.2 kanalen kan verwerken, met ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS:X, veel aansluitingen en met high-end DAC’s. De MX-A5200 is zijn buddy: een 11-kanaals versterker met een spectaculaire opbouw, die als interessante extra ondersteuning biedt voor audiofiele stereokanalen in een BTL-configuratie waarbij je twee kanalen inzet voor het linkse kanaal en twee voor het rechtse.

Conclusie van onze review:

De CX-A5200 en MX-A5200 presenteert zich als een ultieme oplossing voor de veeleisende surroundliefhebber. Bijna 6.000 euro is natuurlijk niet niets, maar op dit niveau moet je nu eenmaal meer budgetteren. Een betere thuisbioscoop kan zo makkelijk naar 12-15.000 euro neigen, incluis speakers en akoestiek. Het is in zo’n scenario dat deze twee rekels van Yamaha passen.

Er zijn rond dit prijspunt wel wat high-end rivalen in één doos, de aparte pre/eindtrap-aanpak van Yamaha heeft echter zijn voordelen. Zo is het toch een stukje toekomstbestendiger. Yamaha heeft bovendien de nodige flexibiliteit ingebouwd, ook voor meer audiofiele opstellingen. Enorme pluspunten zijn het uitstekende MusicCast-platform en spitstechnologische snufjes zoals Surround:AI en virtuele speakeropstellingen. Bovenal balanceert de Yamaha-combinatie grote krachtreserves met een zeer gedetailleerde weergave, waardoor het etiket ‘ultiem’ wel op zijn plaats is.

Lees verder in onze Yamaha CX-A5200 en MX-A5200 review

NAD M10

De 2.999 euro kostende NAD M10 is een bijzondere alleskunner-versterker. De M10 is heel compact en zit de M10 duidelijk in het premiumsegment. Dat merk je aan de afwerking, maar ook aan de klank die de nCore-versterker van 100 Watt continu levert. Er zijn veel streamingopties, met het Bluesound als voornaamste uithangbord. Daar komen AirPlay 2 en Bluetooth met aptX HD-ondersteuning nog eens bij. Ondanks het kleine formaat is er nog plaats gevonden voor een aantal aansluitingen, waaronder een HDMI eARC-poort. En voor de gevorderde muziekliefhebbers: er is ook Dirac aan boord. 

Conclusie van onze review:

De NAD M10 is een uitstekende versterker die een volledig muzieksysteem vervangt – en daarbij geen enkel compromis sluit. Volmaakt is een heftig woord om te gebruiken, maar NAD heeft hier een hifi-toestel gecreëerd dat nauwelijks steken laat vallen en voor heel veel mensen de perfectie zal benaderen. En dat in iets van een zakdoek groot. 

Lees verder in onze NAD M10 review

Marantz NR1200

Tot slot de Marantz NR1200, wat geen alledaagse av-receiver is en gericht is op een specifieke doelgroep. De NR1200 is namelijk een (inmiddels) ruim 500 euro kostende stereoreceiver met HDMI-connectiviteit en heel wat streamingopties, gemaakt voor iedereen die wel graag alle (video)bronnen met één apparaat willen verbinden maar niet echt geïnteresseerd is in een woonkamer gevuld met 7, 9 of meer luidsprekers. Dat is een ideaal vertrekpunt om muziek veel beter weer te geven dan een doorsnee soundbar die het vaak moeilijk heeft om een grote soundstage neer te zetten. De twee speakers die vereist zijn bij de Marantz NR1200 kun je bovendien aanvullen met een subwoofer voor een 2.1-opstelling.

Conclusie van onze review:

Dankzij de Marantz NR1200 heeft de muziekliefhebber een manier om in hogere kwaliteit naar zijn muziek te blijven luisteren én toch te genieten van een beter geluid bij het tv-kijken. Het uitgangspunt is bij dit toestel eerst muziek, dan filmgeluid. En dat is het omgekeerde van een soundbar, een toestel dat meestal films en tv-reeksen goed weergeeft maar muziek dan weer minder goed.

De Marantz NR1200 is niet overdreven duur, al moet je nog een paar stereospeakers (en misschien nog een subwoofer) aanschaffen om het te kunnen gebruiken. Maar je bezit dan wel een oplossing die compromisloos goed is voor muziek en filmsoundtracks. De slanke bouw, de vele streamingopties en het ruime aanbod ingangen maken de Marantz NR1200 tegelijkertijd enorm veelzijdig, net zoals een AV-receiver. Zolang je niet streeft naar een echte surroundervaring is dit het beste van alle werelden.

Lees verder in onze Marantz NR1200 review

Meer informatie

Voor meer informatie over het inrichten van je home cinema systeem en aankoop adviezen kun je terecht in onze homecinema informatiegids. Ook kun je direct meer lezen via onze pagina over av-receivers, vol met tips en adviezen.

Reacties (6)