Review: Teufel Power HiFi – XXXXL bluetooth-speaker

09 november 2019 + 10 minuten 5 Reacties
Teufel Power Hifi

Vergeet je conventionele ideeën over compacte bluetooth-speakers. Teufel toont met de 1,3-meter hoge, 380-Watt zware Power HiFi overtuigend dat het ook helemaal anders kan.

Het voornaamste doel van dit systeem? Je thuis een festivalervaring te geven – en wellicht ook je buren diep ongelukkig maken.

Wat is de Teufel Power HiFi?

We kennen Teufel al langer en weten dus allang dat ze daar in Berlijn houden van luid en machtig. Toch is de Power HiFi zelfs voor Teufel een heel apart ding. Parkeer dit in je woonkamer en bezoekers gaan vermoeden dat je bij het laatste bezoek aan de concertzaal een deel van het PA-systeem hebt meegenomen. De Power HiFi is immens en torent letterlijk boven de meeste conventionele luidsprekers uit.

Net zoals veel luidsprekersystemen die op vele podia staan bestaat de Teufel uit meerdere delen: een grote baskast, een amper compact te noemen tweede apparaat met een forse midrange-driver en een laatste unit die alle elektronica bevat en een hoorntweeter. Je haalt met de Power HiFi dus iets in huis dat het omgekeerde is van subtiel – wat wellicht net je bedoeling is. Het systeem kan bovendien verder uitgebreid worden met bijkomende speakers. Daar hangt wel een aardige kostprijs aan vast, want dit megaluidsprekersysteem kost 1.299 euro en is te koop via de website van Teufel. De Power HiFi torent dus niet enkel fysiek boven andere bluetooth-speakers uit.

Veel vlees in de kuip

De koerier was weer ongelukkig toen de Power HiFi afgeleverd werd. Het is dan ook geen kleine lading die afgeleverd wordt als je de Power HiFi online besteld bij Teufel en thuis laat leveren. Het totaalgewicht van de drie dozen waarin de Power HiFi geleverd wordt tikt af ergens rond 60 kg, waarvan 2/3de voor de forse verpakking waarin de dubbele subwoofer-kast verstopt zit. Bij het uitpakken is het dus wel uitkijken. Niet alleen omdat de behuizingen van de drie Power HiFi-componenten kwetsbare oppervlaktes hebben; het is ook makkelijk om je rug pijn te doen.

De Power HiFi bestaat uit drie aparte toestellen: een subwooferkast van 76 cm hoog, een midrange-component van 31 cm en een versterkermodule met ingebouwde hoorntweeter van 20 cm hoog. De bedoeling is dat je met het drietal een toren bouwt. Om het geheel veilig en stabiel te houden, zijn in de bovenkanten van de subwoofer en midrange-unit uitsparingen aangebracht waarin de grote, ronde voeten van het bovenliggende toestellen passen. Het is heel simpel om zo een slanke toren te bouwen waarbij alle onderdelen perfect recht op elkaar staan.

Bij traditionele hifi-speakers zie je zelden de verschillende speakerdrivers in aparte toestellen zitten. Meestal is het één luidspreker, die binnenin wellicht wel in compartimenten is opgedeeld maar naar buiten toe als één behuizing oogt. Bij de Power HiFi is dat dus anders, net om dat live muziek-gevoel nog meer over te dragen. Gelukkig is het verbinden van de drie onderdelen met elkaar eenvoudig. Uit de bovenste versterkermodule bengelen twee kabels die je insteekt op de midrange- en basunits. Je vergissen is moeilijk, want de kabels zijn perfect op lengte. Er loopt één stroomkabel naar de versterker.

Pro van uiterlijk

De Power HiFi wil dolgraag lijken op PA-speakers zoals je die op festivalterreinen zit. Goed nieuws, Teufel: dat doel is in elk geval helemaal bereikt. De zwarte behuizing uit massief hout, de heftige metalen luidsprekergrilles vooraan en de functionele grote handvaten aan de zijkant van de subwoofer zijn dingen die je helemaal associeert met professionele audio. Toch zijn er ook wat verschillen, maar die vallen pas op als je echt zou vergelijken. De Power HiFi is wel wat minder bruut en functioneel afgewerkt dan echte PA-apparaten. Er zijn geen kunststoffen bumpers bijvoorbeeld, zaken die vereist zijn bij materiaal dat vaak verplaatst wordt. De metalen grilles buigen ook over de bovenkant van de subwoofer- en midrange-modules heen. Dat is bij PA-materiaal vaak ook, om krassen door scherpe hoeken te voorkomen, maar het metaal is bij de Power HiFi vrij krasgevoelig. Kortom, de Power HiFi oogt als pro-materiaal maar is toch wat huiskamervriendelijker gemaakt.

Qua aansluitingen is de Power HiFi gelukkig ook gericht op de consument. Achteraan op de versterkermodule vind je een aantal ingangen zodat je bronnen kunt aansluiten. De televisie of een console via een optische kabel bijvoorbeeld. Een platenspeler kan via de aux-ingang – dat gaat ook makkelijk omdat een draaitafel perfect op de Power HiFi kan passen. Zo wordt je toren nog hoger! Er is daarnaast nog een micro-USB-ingang en twee XLR-inputs. Die zijn primair bedoeld voor als je meerdere Power HiFi-torens met elkaar wil verbinden, maar je kunt het ook gebruiken om een (high-end) streamer aan te sluiten.

We vermoeden echter dat de meeste Power HiFi-eigenaars hun muziek over bluetooth zullen streamen. Dat kan in een vrij hoge kwaliteit, want de Teufel-speaker ondersteunt de aptX-codec die de laatste jaren bij Android-smartphones present is.

Mooie remote

Opvallend: als je recht op de Power HiFi kijkt, zie je geen enkel knopje of display. Nochtans valt er wel te bedienen. Alle knoppen zitten echter verstopt in een grote nis aan de rechterkant van de versterkermodule. ‘Verstopt’ klopt hier echt wel, want het is duidelijk de bedoeling dat alles uit het zicht blijft. Kijk je in de nis, dan ontdek je een hele reeks draaiknoppen en knopjes. Er is ook een kleine display dat het volumeniveau aangeeft en led’s die de actieve ingang signaleren.

De grootste draaiknop dient geheel voorspelbaar om het volume te regelen. Met de drie kleinere draai je om treble, middentonen en de bassen naar eigen smaak af te stellen. Dat is natuurlijk niet zo handig als je net naast deze toren staat. Dat afregelen doe je beter met de meegeleverde afstandsbediening – dan hoor je meteen de veranderingen. Het mag gezegd worden: de remote die Teufel voorzien heeft is zeer fraai, met een metalen behuizing en grote knoppen.

Groot!

Niet alleen is de Power HiFi-toren echt groot, de onderdelen die er in zitten zijn dat ook. De subwoofer-kast bevat bijvoorbeeld twee 12-inch woofers die schuin en naar elkaar gericht gemonteerd zijn, de middelste module een 8-inch midrange-driver. Alle drivers zijn overigens omzoomd door een blinkende, metalen ring, wat ze nog meer in het oog doet springen.

De speakergroottes geven al goed aan dat de Power HiFi ontworpen is om luid te spelen, want hoe groter de conus, hoe meer lucht je kunt verplaatsen. Dat is ook het geval voor de tweeter, die verantwoordelijk is voor de hoge frequenties waarin alle details zitten. Teufel is daarbij gegaan voor een hoorntweeter met een zeer brede ‘mond’ die heel breed kan uitstralen. Een hoorn is immers heel interessant omdat het hoge tonen luid kan spelen zonder vervorming.

Volgens Teufel kan de Power HiFi tot 115 dB luid spelen, een volumeniveau dat echt te luid is voor een typische leefruimte. Maar het geeft ook goed aan dat je met dit ding nog veel meer kunt doen. Een feestje in een tuin of een zaal ergens, bijvoorbeeld. We hebben onze volumemeter er bij gehaald en kunnen alvast getuigen dat 100 dB haalbaar is zonder vervorming. Luider wellicht ook, maar dan hadden we ruzie gekregen met de buren. Aan de andere kant van de straat.

Luid!

Als we de Power HiFi benaderen zoals een hifi-luidspreker, dan valt er wel wat op te merken. Maar zo mag je deze tower of power niet bekijken, lijkt ons. De modulaire aanpak met drivers die ver uit elkaar staan is bijvoorbeeld eigenlijk niet zo interessant als je dichtbij zit. Je muziek wordt uit elkaar getrokken en klinkt niet zo coherent als bij een speaker waarbij alle onderdelen qua timing op elkaar afgestemd zijn. Een zekere afstand bewaren ten opzichte van de Power HiFi zal muziek dan ook natuurlijker doen klinken.

Klankmatig is de Power HiFi nogal donker. Bij elektronische muziek, zoals ‘Sunshine’ op DRIFT Series 1 Sampler Edition van Underworld of de tracks op ‘Flood’ van Kreidler, zit je daar niet mee in. Zoals je zou verwachten van een machtige dubbele subwoofer, zit het qua basfundament helemaal goed. De bassen zijn strak genoeg om beats snel en ritmisch weer te geven, wat uitdagender is bij grote woofers zoals dit. Als je inderdaad de Power HiFi wat ruimte geeft, klinkt muziek ook grootser en – tja – meer live. De knappe fusion van Ethiopische viool en Amerikaanse urbanbeats op ‘Athena’ van Sudan Archives klonk zo in de sofa op drie meter afstand echt knap.

Ook rockmuziek zet de Power HiFi probleemloos neer, ook als ruige gitaren zich aanbieden samen met de rauwere stem van Black Francis/Frank Black op ‘On Graveyard Hill’ van Pixies. Keer op keer merken we wel dat de Power HiFi pas echt tot leven komt als je het volume hoger zet. Voor subtiel luisteren, minder geschikt.

Het enige wat je volgens ons niet met de Power HiFi moet beluisteren is klassieke filharmonische stukken. Daarvoor mist het microdetailweergave en heb je een echte stereostage nodig. Dat is wel een bedenking die we vaker maakten tijdens het luisteren: de Power HiFi blijft een monosysteem, waarbij het geluid uit één punt komt. Met twee Power HiFi-speakers zal de ervaring vast nog veel boeiender worden.

Conclusie

De Teufel Power HiFi kun je maar moeilijk vergelijken met andere systemen. Gewoon, want echt iets gelijkaardig bestaat er niet. Dat is meteen de voornaamste reden om dit Teufel-systeem aan te schaffen: het is uniek en niemand die je kent heeft zoiets staan. Je zou in theorie in de plaats een PA-systeem kunnen kopen, maar dan mis je wel de gebruiksvriendelijke kant van het verhaal. Bij de Power HiFi speel je muziek heel makkelijk en in hoge kwaliteit over bluetooth af, je kunt fysieke bronnen verbinden (ja, zelfs de televisie) en het komt met een handige remote. Het is bovenal een systeem om vrienden en buren veel ontzag mee in te boezemen. Qua power is het ongeëvenaard, al moet je nu ook niet rekenen op heel veel verfijning in de klankweergave. De beste resultaten zal je halen in een grote ruime en op een grote luisterafstand. Is het een gimmick of een echt muzieksysteem? Eigenlijk beide, maar het is vooral heel luid.

De Teufel Power HiFi is te koop via de website van Teufel.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Produceert meer decibels dan een luchthaven
  • AptX-ondersteuning
  • Veel ingangen
  • Uitbreidbaar naar meerdere speakers

Minpunten
  • Niet bepaald verfijnd qua klank

  • Klinkt het best in een grotere ruimte
  • Prijzig

Reacties (5)