Review: Sonos Move – veelzijdiger dan ooit, maar schiet net tekort

06 oktober 2019 + 10 minuten 7 Reacties
sonos-move-foto-1

Sonos heeft wat te bewijzen met de Sonos Move. Dit moet de meest veelzijdige speaker van de Amerikaanse fabrikant van dit moment zijn. Hoewel die bewering technisch gezien klopt, vinden we het prijskaartje van 399 euro eigenlijk te veel geld voor de bluetooth- en wifispeaker.

Veel fans van het merk Sonos hebben er misschien wel jaren op gewacht: ondersteuning voor bluetooth. Je zou het misschien niet verwachten met speakers die tegenwoordig alles via een wifiverbinding kunnen regelen — maar bluetoothspeakers hebben als grote voordeel dat je helemaal zelf bepaalt naar welke muziekstreamingdienst je luistert. Je bent niet verplicht iets te kiezen dat Sonos ondersteunt of voor Spotify te gaan (ook al is dat de grootste muziekstreamingdienst van dit moment). De keuze is dit keer echt aan jou.

Hoewel Sonos al jaren bekend staat om zijn multiroommogelijkheden en dat begrip voor menig huishouden toegankelijk gemaakt heeft, zijn het de simpele bluetoothspeakers van merken als JBL, Teufel en meer die furore maken als het op draagbaarheid aankomt. Niet alleen hebben gebruikers van dergelijke speakers de mogelijkheid alle muziek af te spelen die ze willen (zelfs lokaal opgeslagen muziek zonder meteen toegang te verlenen tot foto’s, media en andere bestanden), ook kunnen ze overal naar hun muziek luisteren.

Daarom is de Sonos Move een behoorlijk belangrijke speaker voor het bedrijf, aangezien het beide elementen van een bluetoothspeaker nu combineert met een wifiluidspreker. Dit is geen nieuw product natuurlijk, aangezien dergelijke luidsprekers al bestaan, maar voor Sonos is dit de eerste keer. En hoewel de fabrikant aanvankelijk een zeer positieve indruk achterlaat, merken we al snel dat we bepaalde dingen missen. Speakers die 399 euro kosten moeten een hoop doen om te overtuigen — hoe gaat het de Sonos Move af?

Draagbare speaker van 3 kilo

Sonos lijkt meteen de mist in te gaan als we kijken naar het begrip ‘draagbaarheid’. Hoewel drie kilo helemaal niet zoveel is natuurlijk, kan het wel een vervelend gewicht worden wanneer je de speaker lang in een rugtas moet dragen (vermoedelijk met nog een hoop andere producten). Draag je het zwarte gevaarte van de woonkamer naar een andere kamer of de tuin, dan is het geen probleem. De handige hendel achterop biedt genoeg houvast om hem comfortabel vast te kunnen houden. Je handpalm rust verder ook niet op de knoppen.

Bovenop de Sonos Move treffen we vier aanraakgevoelige knoppen en zes kleine gaatjes in. In vier van die gaatjes zitten de microfoons die spraakcommando’s vanuit de andere kant van de kamer kunnen opvangen. De bovenste knop is voor het in- en uitschakelen van de Google Assistent, terwijl de drie knoppen eronder het volume omlaag en omhoog kunnen doen en de muziek kunnen afspelen en pauzeren. Achterop zit de aan- en uitknop, evenals de koppelknop en de schakelaar waarmee je wisselt tussen de wifi- en bluetoothverbinding.

Het design is redelijk uniek voor een Sonos-speaker, maar als we zouden moeten vergelijken dan heeft die nog het meeste weg van een grote Sonos Play:1. De bovenkant is echter veel ronder. De zwarte cilinder is voorzien van twee D-klasse digitale versterkers, een midwoofer en een naar beneden gerichte tweeter. Deze laatste moet zorgen voor een gelijkmatige verspreiding van het geluid. Voorop tref je het logo van Sonos aan. De speaker wordt geleverd met een smalle en strakke houder waarmee je hem kunt opladen.

Bediening via Google Assistent

Wanneer je de speaker uitpakt en op z’n houder plaatst, dan kun je meteen beginnen met installeren. Eerst is het van belang dat je de Sonos Move aan je wifinetwerk koppelt. Via de gratis Sonos-applicatie is dit gelukkig zo gepiept. Vervolgens word je gevraagd of je muziekstreamingdiensten en stemassistenten wil koppelen. Ook dit proces spreekt gelukkig voor zich. Je volgt simpelweg de stappen op die op het scherm verschijnen, logt in bij de accounts van de diensten en kunt meteen beginnen met luisteren.

Net als de Sonos One en de Sonos Beam, kun je ook de Sonos Move bedienen via de Google Assistent. Je kunt de muziek pauzeren en afspelen, je kunt naar het vorige of volgende nummer gaan en je kunt de volume omhoog en omlaag brengen. Ook kun je natuurlijk vragen om specifieke nummers, bands en afspeellijsten door bijvoorbeeld “Hey Google, speel Metallica af via Spotify” te roepen. Dat kan ook via een andere muziekstreamingdienst wanneer je die geïnstalleerd hebt. Wees daar dus wel duidelijk in met je commando.

Dat is niet het enige: je kunt de slimme speaker namelijk ook gebruiken om andere apparaten in huis mee aan te sturen. Zo kun je de Sonos Move vragen allerlei zaken in huis te regelen wanneer je veel smarthome-apparaten hebt die met de Google Assistent werken. Lampen in- en uitschakelen, je Xbox vragen een game op te starten, de temperatuur in huis regelen – het kan allemaal. Dat kun je natuurlijk met elke slimme speaker die de Assistent ondersteunt, maar desondanks is het fijn dat de Move je hier ook bij kan helpen.

Bluetooth is een prima toevoeging

Tenminste, dat soort dingen is alleen mogelijk wanneer je de Sonos Move in de wifistand gebruikt. Schakel je over naar bluetooth, dan komen de slimme functies te vervallen. Dat komt doordat je wifi uitschakelt wanneer je bluetooth aanzet. Daarnaast is het ontzettend jammer dat de Move de standaarden bluetooth aptX en aptX HD niet ondersteunt, waardoor je dus geen toegang hebt tot audio in hogere kwaliteit wanneer je streamt vanaf je smartphone — en dat terwijl dit nou juist erg in trek is bij Android-gebruikers.

Ondanks het feit dat de speaker zijn slimme functies verliest en alleen de standaarden aac en sbc ondersteunt, is het wel fijn dat je nu ook meteen een bluetoothluidspreker in huis haalt. Dat maakt de Sonos Move inderdaad veelzijdiger en gebruiksvriendelijker. Je bent niet verplicht een muziekstreamingdienst te gebruiken die ondersteund wordt door de app (Juke, Spotify, Deezer, Apple iTunes, Apple Music, Tidal, Napster, Amazon Prime Music, SoundCloud, Google Play Music, Qobuz en TunIn) en kan dus luisteren wat je wil.

En of je nu de speaker met bluetooth of wifi gebruikt, je kunt hem met een simpele handeling van zijn standaard afhalen en overal neerzetten waar je wil dankzij de ingebouwde accu. Die accu moet ongeveer negenhonderd keer opgeladen kunnen worden en daardoor drie jaar meegaan. Mocht er iets mis mee zijn, dan is die gelukkig ook gemakkelijk te vervangen. Sonos belooft ongeveer tien uur luisterplezier op een volle batterij, maar dat is in z’n geheel afhankelijk van het volume: hoe harder die staat, hoe sneller die leeg gaat.

Multiroommogelijkheden

In de wifistand krijg je vanzelfsprekend toegang tot multiroommogelijkheden. Je kunt de Sonos Move opnemen in een bestaand Sonos-netwerk en daardoor op elke speaker dezelfde muziek in verschillende kamers afspelen, als je dat wil. Heb je dus al geïnvesteerd in Sonos-producten, dan hoef je niet door hoepels te springen om deze speaker in gebruik te kunnen nemen. De installatie hiervoor spreekt ook voor zich en de app helpt je erbij. Sonos-gebruikers zullen hier dus helemaal geen moeite mee hebben.

Wat we missen zijn andere multiroommogelijkheden. Zo is het jammer dat de Sonos Move niet in een Google Cast-netwerk opgenomen kan worden. Er is namelijk geen Chromecast-functionaliteit ingebouwd en dat maakt de luidspreker toch minder breed inzetbaar. Heb je andere speakers met Google Assistent en Cast staan, dan kun je in dat netwerk de Move dus niet meenemen. Een gemiste kans, helemaal omdat de functie via een simpele software-update toegevoegd kan worden. Dit gaat echt ten koste van het veelzijdige karakter.

Dat gezegd hebbende is het wel fijn om te zien dat er ondersteuning is voor het multiroomplatform van Apple, namelijk Airplay 2. Daardoor is het wel mogelijk een eigen netwerk van Airplay 2-speakers te maken en muziek direct van je iPhone of iPad te streamen, zonder al te veel gedoe. Bovendien is er ook Spotify Connect. Vanuit de officiële Spotify-app kun je dus beheren welke muziek je luistert. Je hebt daardoor de app van Sonos niet nodig en hoeft ook niet per se gebruik te maken van Google Assistent of Amazon Alexa.

Geluid klinkt niet áltijd even best

Sonos-speakers concentreren zich vaak op een prettige en fijne basweergave. Ze presenteren een warm en vol geluid en kunnen vaak met gemak kleine tot grote kamers vullen (afhankelijk van de gekochte speaker, natuurlijk). Qua geluidsweergave komt de Sonos Move mogelijk het dichtste bij de Sonos Play:1, maar dan net een treetje hoger. Als je de speaker in een hoek plaatst, dan kan door de akoestiek de bas ietwat overweldigend zijn. Gelukkig kun je het niveau van de bas zelf beheren door de equalizer te gebruiken.

Vanwege die doorgaans prettige bas kun je met de Sonos Move moeiteloos naar popmuziek, r&b, dance, house en meer genres in die richting luisteren. Zolang de nadruk maar op de bas ligt. Ga je een andere kant op, bijvoorbeeld richting rock en metal, dan kan het voorkomen dat de muziekweergave ietwat vervormd uit de cilindervormige luidspreker komt. De gitaarsnaren klinken onterecht afgemeten en bereiken hun volledig potentie niet op de Sonos Move. Het klinkt in sommige gevallen helaas zelf wat blikkerig en onaangenaam.

Los daarvan merken we dat de Sonos Move behoorlijk hard gezet kan worden voordat muziek echt schel begint te klinken. Het geluid blijft er evenredig uitkomen en bepaalde aspecten van de muziek nemen nooit echt de overhand. Dat betekent dus gelukkig ook dat je redelijke grote kamers (wij hebben hem getest in een omgeving van 27 vierkante meter) en tuinen moeiteloos kunt vullen met een verder warm en gedetailleerd geluid. Want ook al komen niet alle genres tot hun recht, de muziekweergave is wel veelzijdig te noemen.

Sonos Trueplay voor iOS-gebruikers

Een manier om een beter geluid uit de Sonos Move te krijgen, is door gebruik te maken van de automatische Trueplay-mogelijkheid. Dit is automatische calibratietechnologie voor je muziek, die op basis van de plek van de luidspreker bepaalt wat een fijne audioweergave is. De speaker optimaliseert het geluid dus, door gebruik te maken van de microfoons op de bovenkant. Zet je de microfoons echter uit, dan valt de technologie ook weg. Dit kun je doen via de app, maar ook via de microfoonknop in het midden van de bovenkant.

Dat betekent dat je dit keer dus ook als Android-gebruiker kunt genieten van Trueplay; voorheen kon dit alleen met een iOS-apparaat. Omdat het een draagbare speaker is en die op verschillende plekken zowel binnen als buiten kan worden gebruikt, kan de optimalisatiestand zorgen voor een veel betere geluidservaring. Als je de Sonos Move verplaatst, dan hoor je ook daadwerkelijk verschil, binnen dertig seconden, wanneer je de luidspreker ergens anders staat. De techniek is niet nieuw, maar is nog steeds even indrukwekkend te noemen.

Sonos Move – conclusie

De Sonos Move is de meest veelzijdige luidspreker die het Amerikaanse bedrijf heeft uitgebracht. Er is ondersteuning voor wifi, bluetooth, Airplay 2, Spotify Connect en meer dan genoeg muziekstreamingdiensten. Ook Sonos Trueplay is verder geoptimaliseerd en doet z’n werk nog steeds perfect. En het feit dat je de speaker moeiteloos kunt oppakken en vervolgens tot tien uur lang in de tuin kunt zetten voor een feestje is wat ons betreft de kers op de slagroomtaart. De stembediening is ook méér dan welkom.

Echter, de veelzijdigheid is niet voor iedereen weggelegd. Zo is het jammer dat we de Sonos One niet in een Google Cast-netwerk kunnen opnemen, waardoor die dus niet te combineren is met andere speakers binnen je netwerk (al kun je wel vanaf Google Play Music casten). Daarnaast vinden we het jammer dat gebruikers niet terug kunnen vallen op een betere audio-ervaring middels bluetooth aptX (HD). Verder is het opvallend dat het geluid in sommige gevallen (in specifieke muziekgenres) afgemeten en blikkerig kan klinken en dat is zonde.

Dat gezegd hebbende zijn we toch tevreden over de Sonos Move. Want hoewel het veelzijdige karakter een deuk opgelopen heeft, zijn we positief te spreken over de staat van de geluidsweergave. De muziek klinkt doorgaans warm, de bas klinkt lekker diep en kamers en tuinen kunnen moeiteloos gevuld worden met (meestal) onvervormd geluid. Heb je dus al flink in Sonos geïnvesteerd of ben je dat van plan? Dan is de speaker z’n prijs waard. Andere gebruikers kunnen beter wachten op een prijsdaling.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Behoorlijk veelzijdig
  • Warme, kamervullende audio
  • Google Assistent en Amazon Alexa
  • Strak en stijlvol

Minpunten
  • Duur

  • Zwaar
  • Geen bluetooth aptX (HD)
  • Geen Google Cast-netwerkondersteuning
8.0
Sonos Move 1

Beoordeling
Sonos Move

Pluspunten
  • Behoorlijk veelzijdig
  • Warme, kamervullende audio
  • Google Assistent en Amazon Alexa
  • Strak en stijlvol
Minpunten
  • Duur
  • Zwaar
  • Geen bluetooth aptX (HD)
  • Geen Google Cast-netwerkondersteuning

Beoordeling Sonos Move

De Sonos Move is de meest veelzijdige luidspreker die het Amerikaanse bedrijf heeft uitgebracht. Er is ondersteuning voor wifi, bluetooth, Airplay 2, Spotify Connect en meer dan genoeg muziekstreamingdiensten. Ook Sonos Trueplay is verder geoptimaliseerd en doet z'n werk nog steeds perfect. En het feit dat je de speaker moeiteloos kunt oppakken en vervolgens tot tien uur lang in de tuin kunt zetten voor een feestje is wat ons betreft de kers op de slagroomtaart. De stembediening is ook méér dan welkom.

Prijsvergelijker Sonos Move

Reacties (7)