Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Harman Kardon Citation Bar en Sub – mooie geluidservaring

Geschreven door
Geplaatst op20 oktober 2019, 8:54 CategorieLuidspreker reviews

De Harman Kardon Citation Bar is geen goedkopere soundbar. Daarom mag je hoge verwachtingen hebben van het product. Maakt de soundbar die verwachtingen waar? En hoe zit dat met de Harman Kardon Citation Sub? Je leest het in onze uitgebreide recensie.

Harman Kardon Citation Bar en Sub – design en specs

Net als de andere Harman Kardon Citation-speakers hebben ook de Citation Bar en de Citation Sub een mooie, stoffen laag over de hardware zitten. Daarmee onderscheidt Harman Kardon zich van de concurrentie, aangezien vrij weinig andere soundbars een dergelijk design hebben. Bovenop de soundbar zit een klein touchscreen waar je informatie van af kunt lezen, zoals de gekozen bron en het volume. Maar je kunt er ook dingen mee instellen en nakijken, zonder dat je meteen de app of afstandsbediening hoeft te gebruiken.

De soundbar en de subwoofer zijn ook behoorlijk groot. De Harman Kardon Citation Bar is 1,15 meter breed, 6,2 centimeter hoog en 11,5 centimeter diep. Daardoor past die het beste bij een tv van 55-inch of groter. Hij past in elk geval niet tussen de poten van een tv, waardoor die – in ons geval – een stukje naar voren staat ten opzichte van de tv. De subwoofer is bijna een bijzettafel te noemen met afmetingen van 44,7 bij 33,4 bij 36,7 centimeter. Of je nu de grijze of de zwarte kleur kiest, ze zullen niet snel misstaan in je huiskamer.

De subwoofer heeft verder een diamter van 25,4 centimer en een maximaal vermogen van 200 watt en 95 dB. De soundbar beschikt over 3.1-kanaals geluid. Onder de stoffen laag vinden we een twintig millimeter tweeter en twee woofers van honderd bij vijftig millimeter per speaker. De Harman Kardon Citation Bar heeft een maximaal vermogen van 150 watt en ondersteunt Dolby en DTS, maar geen Dolby Atmos en DTS:X. Want er zijn geen speakers die naar boven wijzen en dus het geluid via het plafond kunnen weerkaatsen.

Harman Kardon Citation Bar en Sub – installatie

In theorie moet het simpel zijn een soundbar met maar liefst vier hdmi-poorten en een internetverbinding te installeren. Stekkers erin, kabels gebruiken en stappen binnen een app opvolgen. En hoewel dat ook zeker gedeeltelijk geldt, zijn we toch tegen problemen aangelopen. Het koppelen met de tv gaat perfect via een hdmi- of optische kabel. Maar wanneer je verbinding wil maken met het internet via de Google Home-app, dan kun je tegen problemen aanlopen. Aanvankelijk werd de soundbar namelijk niet gevonden.

Na verschillende keren het installatieproces te hebben doorlopen (ondergetekende heeft meerdere slimme speakers en soundbars op deze manier moeiteloos kunnen installeren), kreeg de app het maar niet voor elkaar de soundbar de vinden. Na verloop van tijd, zonder een extra handeling te hebben verricht, verscheen de Harman Kardon Citation Bar toch ineens binnen de Google Home-app, waardoor we hem konden toevoegen aan ons Google Cast-netwerk. Helaas is dit dus niet zonder slag of stoot gegaan — iets om rekening mee te houden.

Harman Kardon Citation Bar en Sub – in gebruik

Er zijn gelukkig behoorlijk wat bedieningsmogelijkheden. Zo kun je de soundbar aansturen via de Google Assistent. De Harman Kardon Citation Bar fungeert dan als een normale Google Home- of Google Nest Hub-speaker, waardoor je niet alleen de soundbar maar ook andere apparaten in huis kunt bedienen. Voor een directe bediening van bijvoorbeeld het volume raden we aan alsnog een afstandsbediening te gebruiken (de meegeleverde of die van je tv via hdmi-arc), omdat dat alsnog bewezen sneller werkt dan stembediening.

Met de meegeleverde afstandsbediening kun je natuurlijk snel het meeste voor elkaar krijgen. Zo kun je snel wisselen tussen de vier hdmi-poorten (eentje is bedoeld voor de tv, op de andere drie kunt je mediaspelers, spelcomputers of blu-ray-spelers aansluiten), aux- en optische poort, de stemassistent activeren zonder stemcommando, het volume beheren, media bedienen en het type geluid uitkiezen. Zo biedt de Citation Bar een avond- en surroundmodus aan en kun je kiezen uit voorgeprogrammeerde standen als nieuws, film en muziek.

Helaas zijn we wel wat problemen in de bediening en het dagelijks gebruik tegengekomen. Zo hebben we bijvoorbeeld de Nvidia Shield gekoppeld aan de soundbar. Hoewel de Citation Bar in staat is signalen met 4k in zestig frames per seconde en beelden met HDR10 en Dolby Vision door te laten, loopt het systeem helaas geregeld vast. Aan de ondersteuning ligt het dus niet. Je kunt met een gerust hart moderne videospelers aansluiten, maar soms moet je daarvoor wel één apparaat of alle apparaten in de setup opnieuw opstarten.

In ons geval weigerde de Nvidia Shield soms dienst. We konden klikken wat we wilden op de drie afstandsbedieningen (van de tv, Shield en soundbar), maar er werd geen input geregistreerd. Dat kan een keer gebeuren, maar op een gegeven moment gebeurde het om de dag. En dat is heel irritant, zeker wanneer je een systeem van 999 euro in huis haalt (nog los van de subwoofer die je eventueel los gekocht hebt). Daarnaast valt het volume soms voor een halve seconde weg en is niet te achterhalen waarom dit soort dingen gebeurt.

Verder merken we op dat de wifiverbinding alles behalve stabiel is. Daar merk je niet zoveel van wanneer je tv kijkt of aan het gamen bent, maar wanneer je muziek luistert via Google Cast dan wordt dat heel snel heel vervelend. De testperiode van de Harman Kardon Citation Bar viel samen met een verjaardag hier in huis. Dat klinkt als goed nieuws, maar uiteindelijk hebben we een andere speaker moeten pakken om de onbetrouwbaarheid van de wifiverbinding op te moeten vangen. Gelukkig kon de Sonos Move wél dienst doen die avond.

Multiroomondersteuning klinkt op papier prima, maar zonder betrouwbare verbinding is het een veelal ongebruikte functie. Ook is opgevallen dat de soundbar soms niet vanuit zichzelf wisselt naar de juiste poort. Negen van de tien keer gebeurt dit gelukkig wel, waardoor je niet handmatig hoeft te wisselen van hdmi tv naar hdmi 1 bijvoorbeeld. Maar wanneer het niet gebeurt, dan is dat hinderlijk. We hebben de afstandsbediening meestal in de hand genomen wanneer er iets misgaan en dat is geen indruk die je wil achterlaten.

Harman Kardon Citation Bar en Sub – audiokwaliteit

Los van de rommelige installatie en technische mankementen, haal je wel kwaliteit in huis op audiogebied. De Harman Citation Bar heeft een ontzettend fijne stereoweergave en kan in principe zonder subwoofer functioneren. Dat basgeluid is op de achtergrond aanwezig en vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Teufel Cinebar Lux. Sluit je echter de subwoofer aan, voor die 799 euro, dan krijg je me een partij geluid ten gehore waar je u tegen zegt. Meer dan eens hebben we het volume omlaag moeten gooien, omdat die te overweldigend was.

In veel gevallen kan dit zeker een toegevoegde waarde hebben, maar we zijn maar wat blij dat we het geluid iets hebben kunnen bijstellen. Tijdens de testperiode hebben we onder meer DC’s Titans zitten kijken, een serie die te zien is bij Netflix hier in Nederland. Het is een gewelddadige en ruige serie over (jonge) superhelden die rake klappen uitdelen. Die klappen voel je soms tegen je eigen ingewanden aankomen, zo hard is de bas in die serie. Het is dus aan te raden eerst op je gemak de soundbar in te stellen na de aankoop.

Met de verschillende geluidsstanden kun je dat in principe heel snel doen. Zo geeft de muziekmodus voorrang aan hogere tonen en krijg je een veel breder geluidsveld gepresenteerd, waardoor fijne details in de achtergrond ook hoorbaar zijn. De filmmodus pompt de bas hoger en gooit de rest van het geluid wat naar achteren, waardoor stemmen nog wel eens minder goed verstaanbaar zijn (al ligt dat soms ook aan de manier waarop een film of serie gemixt is), terwijl de nieuwsstand de voorkeur laat uitgaan naar de gesproken taal.

Wat je ook besluit te kijken, als de soundbar eenmaal op dreef is dan is die niet meer te stoppen. Of je nu passieve of actieve content kijkt – dus een film of serie kijkt of een game speelt – de ervaring wordt naar een hoger niveau getild. Dit is zo’n soundbar die mensen kan overtuigen er eentje in huis te halen, omdat er veel kracht en detail aanwezig is. Je hoort duidelijk verschil in verschillende geluidslagen en de fijnere details zijn, mits je de juiste instellingen hebt, goed hoorbaar. Zoiets horen we zelden bij soundbars.

Hoewel de Harman Kardon Citation Bar voorzien is van een surroundmodus, kunnen we die niet echt aanbevelen. Het geluid klinkt juist verder weg dan wanneer je een andere modus gebruikt en stemmen worden minder goed verstaanbaar. Effecten krijgen de overhand, zonder die door de kamer te verplaatsen. Het gebruik aan ruimtelijk geluid is echter geen groot gemis in onze ogen, omdat dergelijke effecten beter werken met meer luidsprekers in huis. Daarom is het ook niet zó erg dat de Citation Bar geen goede surroundmodus heeft.

Harman Kardon Citation Bar en Sub – conclusie

Aan de geluidservaring ligt het niet. Harman Kardon presenteert met de Citation Bar een soundbar die sceptische mensen zou kunnen overtuigen toch een soundbar voor in huis te overwegen. De geluidsweergave is breed, warm, vol en diep, kent fijne details en zoekt zowel de hogere als de lagere regionen op. De Harman Kardon Citation Sub heeft óntzettend veel vermogen en kan ook echt iets toevoegen aan de geluidservaring, maar voor kleinere apparaten doet het apparaat misschien net even te veel zijn best.

Wat de Harman Kardon Citation Bar echt in de weg zit, zijn enkele technische mankementen. Zo reageert een gekoppeld apparaat niet altijd, valt het geluid soms heel even weg (gaat om een paar milliseconden) en wisselt het systeem niet altijd automatisch van poort wanneer je zelf overschakelt. Daarnaast is de netwerkverbinding niet stabiel. En voor een systeem van 999 euro (1.799 euro inclusief subwoofer) mag en móet je meer verwachten. Daarom raden we nu aan te wachten tot de prijs zakt of tot de problemen zijn opgelost.

Minpunten

 • Geen stabiele netwerkverbinding
 • Gekoppelde apparaten weigeren soms dienst
 • Geluid valt soms heel even weg
 • Duur systeem

Pluspunten

 • Fantastische geluidsweergave
 • Modern, stak design
 • Google Assistent en Google Cast
 • Meer dan genoeg aansluitingen

Homecinema Magazine
Beoordeling
7.510Wesley Akkermanproduct


€ 799,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

€ 799,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

€ 799,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

Bron: kieskeurig.nl€ 799,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

€ 799,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

€ 799,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

Bron: kieskeurig.nl€ 699,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

€ 699,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

€ 699,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

Bron: kieskeurig.nl€ 699,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

€ 699,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

€ 699,00

Binnen 2 werkdagen

Bekijk

Bron: kieskeurig.nl


 • Delen:

Reacties

 1. René
  20 oktober, 2019 om 16:30

  Ik heb de complete set nu een tijdje draaien ervaar een ruis vooral bij “spraak progamma’s” Het geluid in “cast” modus blijft wel goed.. verschil duidelijk te horen wanneer je de assistent oproept, bij een volume van 2% in de “cast” modus en vervolgens naar een hdmi ingang gaat en dan de assistent oproept.. Gebruik hier ook een nvidia Shield

  • Steven
   28 oktober, 2019 om 17:21

   Staan je geluidinstellingen van je shield en tv op optimaal? Het assistent geluid van google is slecht omdat google geen hogere resolutie aanbied.

  • René
   08 november, 2019 om 13:14

   Inmiddels een firmware update gehad mijn probleem is nu verholpen..

   Airplay 2 support, low volume distortion fix and 3.0 configuration with Towers now works as intended where the Bar will be used as a centre speaker.

 2. bert
  20 oktober, 2019 om 18:04

  Er staat een verkeerde afmeting van de subwooffer : De subwoofer is bijna een bijzettafel te noemen met afmetingen van 4,47 bij 3,34 bij 3,67 centimeter

  • Wesley Akkerman
   21 oktober, 2019 om 9:16

   Kleine bijzettafel 😉 Aangepast, thanks voor de scherpe blik.

 3. Mark
  21 oktober, 2019 om 12:37

  Dag

  Eindelijk een goede review van de harman kardon citation lijn, helaas miste ik wel de citation surround boxen die nog extra toegevoegd kunnen worden. Gaan jullie die later nog erbij testen ?

  Met vriendelijke groet,

  Mark

  • Shane
   09 december, 2019 om 1:59

   The surrounds seem to be difficult to come by. I’m still waiting for mine even though I ordered them weeks ago. I have the bar, sub, 2 citation 100s, a One and a 500. The 500 sounds great but is buggy in that it loses connection. The One and 100s rarely lose connection. I had a Bose Soundtouch in the same spot as the citation 500 without any signal drops. The HK speaker sounds better but the occasional connection drops are irritating. The soundbar must use the same chipset & software combination as the 500. I recommend connecting via ethernet. It’s a shame because there’s so much to like but WiFi connection bugs really let this range down. The software is improving however. The bass level control on the citation 500 is very useful because it could be overpowering otherwise.

 4. Ron Koldenhof
  13 november, 2019 om 14:33

  Ik heb nu ondertussen mijn vierde Citation soundbar in nog geen jaar,en deze herkent ineens de subwoofer en surround speakers niet meer,ook de audio instellingen en andere instellingen werken na de update niet meer. Ook google home werkt niet altijd goed met harman kardon.
  Geluid is prima, als alles werkt.

 5. Ronald
  24 januari, 2020 om 22:56

  Wij hebben twee citaten one en een soundbar.
  Nu krijgen wij geen geluid op de twee citaten one als de tv aan staat wie helpt ons.

 6. Lex
  04 juni, 2020 om 12:26

  Heb de citation bar nu 15 maanden in bezit. Heb er Eur 999 voor betaald. Had voor dit bedrag meer kwaliteit verwacht. Er is totaal geen enkele tone regeling in te stellen, waardoor ik het moet doen met de “standaard” instelling. Surround werkt niet, nachtmodus werkt niet, spraak, film, nieuws, muziek modus geven geen enkel verschil. Bass is veel te heftig bij aansluiting op tv en dvd/blue-rayspeler. Blue tooth via pc met ingebouwde equalizer geeft wel veel verbetering. Volgens Harman Kardon kan tone regeling alleen worden ingesteld bij combi met sub. Ben niet van plan nog EUR 800 uit te geven voor nog meer bass en eventueel de mogelijkheid toneregeling bij te kunnen stellen. Zou ik in de praktijk nog moeten ervaren wil ik het geloven. Conclusie. Veel te duur voor de geboden kwaliteit en (ontbreken van) instelmogelijkheden. Jammer.

 7. Mike
  13 september, 2020 om 12:06

  Beste,

  Volgens mij klopt de 3.1 stelling niet.
  Een afbeelding op Google liet mij 3 tweeters en 6 speakers zien.
  Gr

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.