Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Alles over Dolby Vision, 4K en Dolby Atmos voor Apple TV+

Geschreven door
Geplaatst op13 september 2019, 12:57 CategorieStreamingdiensten

Als je streamingdiensten op je nieuwe televisie gebruikt dan wil je natuurlijk van de hoogst mogelijke beeld- en audiokwaliteit genieten. Apple TV+ gaat binnenkort in Nederland en België van start en vandaag heeft Apple bekendgemaakt wat we mogen verwachten van die beeld- en audiokwaliteit.

Apple laat weten dat de door Apple zelf ontwikkelde shows en films in maximaal 4K-resolutie met Dolby Vision en (in veel gevallen) Dolby Atmos beschikbaar zullen zijn. De content is op maximale kwaliteit te bekijken en beluisteren wanneer je beschikt over een compatibele smart tv, een Apple TV 4K of een iPad, Mac of iPhone.

Alle formaten en standaarden (4K, Dolby Vision, Dolby Atmos en HDR10) kunnen via de Apple TV 4K afgespeeld worden. Je hebt dan echter wel een 4K-scherm met specifieke ondersteuning voor Dolby Vision en/of HDR10 nodig. Gebruik je een smart tv die voorzien is van de Apple TV-app dan kun je alle formaten afspelen, mits het scherm dit ondersteunt. Wat betreft Dolby Atmos kun je een compatibele receiver of soundbar op je televisie of de Apple TV 4K aansluiten.

Sommige Apple-producten, waaronder recente iPhones, iPads en Macs, bieden technisch gezien ook ondersteuning voor Dolby Vision en Dolby Atmos. Maar, Apple geeft aan dat alleen iPhones met een oled-scherm en de nieuwe Pro-monitor volledig gebruik kunnen maken van de voordelen die HDR10 en Dolby Vision bieden. Wel kun je via de Apple TV-app op je iPhone, iPad of Mac een (maximaal) 4K Dolby Vision-signaal naar met AirPlay 2 uitgeruste tv’s sturen. Dolby Atmos wordt via AirPlay 2 nog niet ondersteund.

 • Delen:

Reacties

 1. Frans
  13 september, 2019 om 17:29

  Wat is er allemaal te zien op Apple. Daar kun je niet echt veel van vinden.
  En wat kost het per maand.

  • Maarten
   20 september, 2019 om 20:06

   Je haalt beeld en geluid door elkaar. Als je tv een formaat niet ondersteunt kun je het nooit zien. Bij geluid kun je via de bron aansturen die het verwerkt. Een uhd speler of blu-ray kun je als PCM instellen zodat de speler het geluid bewerkt wat de receiver niet ondersteunt. Bij bitstream is het andersom en regelt de receiver de verwerking van de audio. Hetzelfde zal bij Apple-tv en Chromecast zo werken.

   • Henk
    21 september, 2019 om 11:28

    Ik heb een B&W surroundset met Atmos opstelling en Denon Atmos receiver. Ik heb daar geen uhd of 4K tv/beamer op aangesloten. Ik zoek een oplossing om dolby Atmos geluid op een uhd of 4K blu ray af te kunnen spelen zonder 4K beeld te moeten hebben. Kan dat met een ‘normale’ uhd/4K blu ray speler, of gaat het dan mis omdat er via HDMI geen 4K/uhd tv/beamer is aangesloten maar gewoon full-HD. Enig idee hoe dat op te lossen is?

 2. Thijs Ottens
  13 september, 2019 om 23:06

  Ik heb een tv die Atmos en vision of HDR10 ondersteund mijn receiver ondersteund alleen HDR en Atmos dus ik heb geen vision hoe kan ik dit dan toch voor elkaar krijgen om beiden te hebben? Als ik netflix pak via de tv app en die film ondersteund Atmos en vision dan werkt het wel beide.

  • Maarten
   20 september, 2019 om 20:08

   Zie hierboven..

   • Thijs Ottens
    20 september, 2019 om 20:18

    Ik heb het al alles is goed nu

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.