Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

8K Association stelt specs voor 8K-televisies met HDMI 2.1 op

Geschreven door
Geplaatst op2 september 2019, 9:44 CategorieLcd en led tv's

De 8K Association, bestaande uit onder meer Panasonic, Samsung en TCL, heeft een lijst met specificaties opgesteld waaraan de komende generatie 8K-televisies moet voldoen. Televisies die hieraan voldoen, en dus ook over HDMI 2.1 beschikken, krijgen een officieel logo dat later onthuld zal worden.

Om het nog te presenteren logo te mogen dragen moeten televisies aan een aantal eisen voldoen, en of een televisie aan die eisen voldoet zal middels een zogenaamde ‘compliance test’ bepaald worden. Hieronder vind je de lijst met specs;

8K Association – 8K TV specifications

  • Resolution: 7680 x 4320 pixels
  • Input Frame Rate: 24p, 30p and 60p frames per second
  • Display Luminance: More than 600 nits peak Luminance
  • Codec: HEVC
  • Interface: HDMI 2.1
  • Additional performance and interface specifications (available to members)

Nu zijn deze specificaties niet geheel verassend natuurlijk. Een 8K-televisie moet in de basis over een resolutie van 7.680 bij 4.320 beschikken, maar het is niet duidelijk of hiermee ook de effectieve resolutie bedoeld wordt. Sommige 8K-televisies maken namelijk gebruik van sub-pixel rendering om de kijkhoek te verbeteren, wat ten kosten gaat van de resolutie.

Belangrijk is dat de 8K-televisies uitgerust worden met HDMI 2.1-poorten, want alleen dan kan de volledige resolutie met 60 frames per seconden doorgestuurd worden. Een wat vagere specificaties is de minimale helderheid van 600 nits. Dit kan nagenoeg elke televisie wel halen, maar dan gaat het vaak ten kosten van een andere beeldeigenschap, zoals contrast of zwartwaarden.

Zonder exacte details is het lastig inschatten wat het grote voordeel van het logo gaat zijn voor consumenten. Momenteel zien we het meer als de minimale eisen voor een 8K-televisie, waarna er nog gekeken moet worden naar diverse andere factoren die de kwaliteit beïnvloeden. Daarbij zullen fabrikanten die niet in de 8K Association zitten het logo ook niet gaan gebruiken, wat het voor consumenten nog wat lastiger maakt.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.