Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Onze tests van de EISA Award 2019-2020 winnaars

Geschreven door
Geplaatst op17 augustus 2019, 8:54 CategorieReviews

Al sinds 2011 stemt FWD mee bij de verkiezing van de EISA Awards. Onze stem, die geven we op basis van tests die we doorheen het jaar uitvoeren. In dit artikel lees je onze conclusies over de geteste winnaars – en ontdek je meteen in de diepte waarom ze een prijs verdienden.

Tests van de EISA Award-winnaars

De EISA Awards worden elk jaar in augustus uitgedeeld. Ze lijken bijna uit het niets te komen, maar vooraf worden heel wat producten getest en gekeurd. De meeste producten hebben we dan ook getest in de eerste helft van 2019, zodat we ook met kennis van zaken konden meestemmen bij EISA. Hieronder vind je alle (gepubliceerde) reviews van EISA-winnaars. Een aantal tests verschijnen in de komende weken, onder meer omdat er embargo’s op de publicatie van reviews geldt. Maar de testing is wel al gebeurd.

EISA BEST BUY OLED TV 2019-2020
Philips 55OLED804

Voor onze beeldexpert Eric Beeckmans is deze nieuwe OLED van Philips een “een aanrader, zonder voorbehoud”. Hij concludeerde dat de tekortkomingen bescheiden waren en de pluspunten aanzienlijk. “De Philips 55OLED804 is een mooie opvolger van de topper uit 2018. De Android-chipset kreeg een kleine upgrade, en is nu wat vlotter, maar mocht van ons nog steeds iets krachtiger. Dit is immers een premium tv. In datzelfde opzicht hadden we graag een iets meer premium gevoel gehad bij de remote. Maar het belangrijkste minpunt van vorig jaar is weggewerkt: Philips ondersteunt nu alle belangrijke HDR-formaten, inclusief HDR10+ en Dolby Vision. De nieuwe P5 beeldverwerkingschip levert samen met het OLED-paneel betoverende beelden. Philips haalt de hoogste helderheid en levert uitstekend zwartdetail. Daar komt indrukwekkend accurate kleurweergave bij, daar evenaart het Sony en Panasonic. Met Perfect Natural Reality heeft de Philips een belangrijke troef die al je content een knappe HDR-tint geeft. Prima geluidskwaliteit, de nieuwste Android TV versie en Ambilight maken dit een volledig uitgeruste tv. De prijs is ook nog eens erg scherp.”

De volledige test van de Philips 55OLED804 lees je hier

EISA BEST BUY PROJECTOR 2019-2020
BenQ CinePrime W2700

Een 4K-projector die je kunt omschrijven als een ‘koopje’, dat kon vorig jaar nog niet. Met de W2700 bewijst BenQ dat in 2019 de tijd voor rijp is. Voor een heel redelijke prijs kun je rekenen op mooie prestaties, concludeerden we na een uitgebreide test. “Uitstekende kleurweergave en degelijke kalibratie(zij het iets minder perfect dan verwacht) zorgen voor knappe beelden, die je snel meezuigen in het verhaal. De lichtopbrengst is voldoende voor een scherm van rond de 100 inch, zelfs bij wat omgevingslicht. Het contrast is misschien maar licht verbeterd, maar is wel goed genoeg voor kijken bij verduistering. De beste verbetering zit in de HDR-weergave. Die kreeg een erg goede tuning, zodat de projector ondanks zijn beperkingen erg meeslepende HDR-beelden creëert. De meer dan behoorlijke audio en mediaspeler zijn prima extraatjes, en de goede prijs is de kers op de taart.”

De volledige test van de BenQ CinePrime W2700 lees je hier

EISA BEST PREMIUM OLED TV 2019-2020
LG OLED65E9

Door voluit te gaan voor OLED-technologie heeft LG heel wat succes vergaard op de markt. De OLED65E9 illustreert mooi waarom hun televisies zo in de smaak vallen. Met name de tweede generatie Alpha 9-processor tilt de beeldkwaliteit naar een ongezien hoog niveau. “LG zet met de OLED65C9PLA een erg mooie en goede referentie neer waar andere OLED-modellen dit jaar tegen zullen moet strijden”, concludeert Eric Beeckmans. “De stijlvolle C9-serie heeft meer dan alleen de looks. Zowel in SDR als HDR is de beeldkwaliteit uitstekend. De bijzonder goede kalibratie staat garant voor indrukwekkende beelden. De tweede generatie Alpha9 processor bouwt goed verder op de prestaties van vorig jaar, en levert een aantal kleine, maar knappe verbeteringen: AI helderheid verbetert HDR weergave bij veel omgevingslicht, ‘soepele gradaties’ verwijdert efficiënt de meeste kleurbanden, en dynamische tonemapping levert helderdere beelden. De basisprestaties zijn ongewijzigd tegenover vorig jaar, dus lcd-tv’s blijven de helderheidskroon opeisen, maar voor contrast en zwartweergave blijft OLED kampioen.”

De volledige test van de LG OLED65C9PLA lees je hier

EISA SMART HOME TV 2019-2020
LG 65SM9010

LG zet graag zijn OLED-expertise in de kijker, maar dat betekent niet dat je de lcd-modellen uit het oog mag verliezen. Beide beeldtechnologie genieten bij het Koreaanse merk van hetzelfde voordeel: het uitstekende WebOS smart tv-systeem. Net deze intuïtieve software en bediening bezorgde de 65SM9010 een EISA Award op. Maar het lcd-toestel bezit nog andere troeven, onder meer op vlak van helderheid. “Het scherm levert flink wat helderheid en kan voor krachtige HDR-beelden zorgen. De kleurweergave is goed en de kijkhoek is prima. Deze televisie is voorzien van HDMI 2.1 aansluitingen met een zeer ruime featureset. WebOS 4.5 is een leuke en handige smart tv omgeving met uitgebreide mogelijkheden. En tot slot levert het toestel krachtige audio die zowel voor film als muziek voor heel wat kijkers zal volstaan”, was onze conclusie.

De volledige test van de LG 65SM9010PLA lees je hier

EISA UNIVERSAL PLAYER 2019-2020
Pioneer UDP-LX500

Er wordt vaak geroepen dat dankzij Netflix en co fysieke schijfjes geen toekomst meer hebben. Misschien zal dat op termijn wel zo kloppen. Toch blijven Ultra HD Blu-rays nog altijd de beste beeldkwaliteit bieden en valt er ook nog wat te zeggen voor muziekcontent op schijfjes. De speler speelt daarbij een belangrijke rol qua weergave. Dit jaar was er duidelijk een apparaat de beste op dit vlak: de UDP-LX500 van Pioneer. “De beeld- en geluidskwaliteit zijn uitmuntend”, aldus onze beeldexpert. “Het high-end karakter reflecteert zich in een uiterst robuuste en stille schijfspeler die al je schijven speelt (en ja we bedoelen dan ook SACD én DVD Audio).” Het is misschien niet voor iedereen, maar wel voor de veeleisende gebruiker. “Deze Pioneer haal je in de eerste plaats in huis omdat je een audiofiele allesspeler zoekt. Als bonus is het bovendien een uitmuntende Ultra HD Blu-ray speler met ondersteuning voor Dolby Vision.”

De volledige test van de Pioneer UDP-LX500 lees je hier

EISA AV RECEIVER 2019-2020
Denon AVR-X2600H

Denon AVR-X2600H

De AVR-X2600H is de opvolger van de succesvolle AVR-X2500H van Denon. Een update dus, maar wel een geslaagde die de sterke positie van het merk in dit sterk verstevigt. “Het is niet dat de Denon AVR-X2600H een radicaal ander apparaat is dan zijn voorganger. Het komt wel meer een aantal nieuwe (kleine) features die in bepaalde situaties interessant zijn, zoals de Dolby Height Virtualization-modus. Moeten we schrijven ‘zullen zijn’, want een aantal nieuwigheden moeten nog via een firmware-upgrade toegevoegd worden. De vele streamingopties, de gebruiksvriendelijke interface, de goede prijs/kwaliteit-verhouding en de vele connectiemogelijkheden maken de Denon AVR-X2600H opnieuw een referentie aan dit prijspunt. Als je het model met DAB-tuner vastkrijgt, zit het zelfs helemaal goed”, aldus onze test.

De volledige test van de Denon AVR-X2600H lees je hier

EISA BEST BUY HOME THEATRE SPEAKER SYSTEM 2019-2020
DALI OBERON Series

Wij konden het samengaan van een goede klank met een hedendaagse design bij de Oberon-speakers van DALI goed smaken. En EISA ook. Niet verrassend, want voor hun prijs leveren de Oberon-speakers ijzersterke prestaties voor surround en muziek. “Met de Oberon-speakers heeft Dali op twee vlakken een hit. Qua uiterlijk zijn het luidsprekers die knap genoeg zijn dat je eindelijk iedereen in het gezin kunt overtuigen om toch een surroundopstelling in de woonkamer te aanvaarden. Maar je geld gaat niet enkel naar het mooie design, want de Oberon zet ook een groots surroundveld neer dat heel organisch aanvoelt. De Oberons dompelen je onder in films, wat heel aangenaam en comfortabel is.”

Lees de volledige review van de Dali Oberon-speakers hier

EISA HOME THEATRE SPEAKER SYSTEM 2019-2020
Arendal Sound 1723 Monitor S THX 5.1

Arendal is niet echt een grote naam op vlak van speakers, maar dit Noorse bedrijf levert eerlijke kwaliteit voor liefhebbers van surround. De 1723 S-lijn hebben we getest aan de hand hun compactere Monitor S-modellen, wat ons echt kon bekoren. “Voor wat je betaalt bieden de Arendals uitstekende waarde.” Ze bieden een zeer goede kwaliteit en prestaties die passen bij de THX-normen, en dat aan redelijke prijzen. “De Arendal-luidsprekers zijn luidsprekers voor mensen die een echte thuisbioscoop willen bouwen. Ook lui die zoeken naar een goede prijs-kwaliteitverhouding moeten het aanbod van de Noren onderzoeken. Een voorwaarde is wel dat jeplaats hebt voor grotere speakers. Zelfs de ‘compacte’ S-versies zijn nog behoorlijk fors. De speakers zijn iets te massief en te groot voor kleine woonkamers. Heb je wel de ruimte om ze goed te positioneren, dan zijn de Arendals zeer knappe luidsprekers die de puristen onder de surroundliefhebbers meteen zullen bekoren. De bouwkwaliteit en afwerking is ronduit uitstekend voor de prijs, en de speakers zijn heel doordacht ontworpen. Als het gaat om de buitenkant is met name de glanslakafwerking is heel knap. En dat merk je ook aan het geluid; dynamische sprongen worden moeiteloos gebracht en er wordt een breed, egaal surroundveld gecreëerd. Soms misten we soms wat accurate plaatsing van effecten, waardoor met name de voorste kanalen een grote muur vormde. Dat is een enorme plus (=sterke integratie) en een zwakte (minder uitgesproken beweging van effecten) tegelijkertijd. Het hangt wat van je smaak af. Het eindrapport is wel heel positief.”

Lees de test van de Arendal 1723 S-speakers hier

EISA PREMIUM HOME THEATRE RECEIVER 2019-2020
NAD T 758 V3

Met de V3-versie moderniseert NAD de T 758-receiver op spectaculaire wijze. Onder meer door de toevoeging van Dirac wordt de uitstekende AV-versterker nu echt een betaalbaar toestel die topprestaties kan bieden. Een EISA Award-waardig. “Vergeleken met een doorsnee 7.1-receiver betaal je iets meer voor de T 758 v3. Nochtans lijkt het oppapier minder te kunnen, terwijl de receiver qua uitstraling zeer sober overkomt. Ook de interface is niet extreem spannend. Maar wel even opletten: deze receiver is in het echte leven heel wat krachtiger dan soortgenoten die de helft kosten en die Dirac-implementatie draagt een prijs. De NAD klinkt bovendien heel goed als je in stereo naar muziek luistert. Daarom vinden we de T 758 v3 niet te hoog geprijsd, maar net een prima keuze voor de thuiscinemaliefhebber die tijd wil investeren om een betere surroundervaring te verkrijgen. Stroop je mouwen op en achteraf sta je met open mond te luisteren, is de boodschap.”

Lees de test van de NAD T 758 V3 hier

EISA PREMIUM SOUNDBAR 2019-2020
Sennheiser AMBEO Soundbar

“Verbluffend”, zo zouden we de AMBEO Bar van Sennheiser omschrijven. Het is peperduur voor een soundbar, maar je krijgt er ook echt iets voor. “De technologie in de Ambeo Soundbar is ronduit spectaculair. Je krijgt echt 3D-geluid opgediend. Hoe goed? Dat hangt van de kamer af, maar in het beste geval komt het zeer dicht bij een discrete surroundopstelling van aparte speakers. Echt verbluffend is de realistische weergave van de hoogtekanalen. Omdat de Ambeo Soundbar zo goed is in het creëren van een surroundveld, presteert het ook uitstekend als stereoweergever voor muziek. Dit is de nieuwe referentie op vlak van soundbars.”

Lees de test van de Sennheiser AMBEO Bar hier

EISA TV SOUND SYSTEM 2019-2020
DALI KATCH ONE

De tweede EISA Award voor DALI is voor een heel ander product dan de Oberon-speakers. De KATCH One is een soundbar met een design als geen ander, en een klank die de muziekbeleving centraal zet. Het biedt iets anders dan conventionele soundbars, en dat mag wel eens. “Het elegante Scandinavische design van de Katch One is wat dit toestel echt onderscheid van de rest. En ook dat Dali de Katch One eerst positioneert als muziekoplossing en dan pas als een verbetering voor je tv-geluid. In de eerste rol slaagt de Dali bijzonder goed. Zo goed dat hij interessant wordt als betere geluidsoplossing voor elders in het huis. Op een lage kast in de eetkamer bijvoorbeeld of op een plank in de keuken. Als soundbar levert de Katch One een open, helder geluid dat het tv-kijken aangenamer maakt. Op muzikaal vlak steekt het vele concurrenten voorbij. Het mist wel zaken die je eigenlijk bij soundbars op dit hoger prijspunt verwacht, zoals extra HDMI-ingangen en WiFi-streaming. De Katch One biedt in de plaats een eenvoudiger concept dat vooral heel knap oogt en muzikaal klinkt.”

Lees de test van de DALI KATCH One hier

EISA ALL-IN-ONE SYSTEM 2019-2020
Naim Mu-so 2nd Generation

De Naim Mu-So 2 is een update voor de bejubelde Mu-So. Aanvankelijk lijkt er niet zoveel anders te zijn. Het design is immers niet zo veranderd. Maar de toevoeging van een HDMI-ARC-ingang, nieuwe drivers en een nieuw DSP-luik maakt het geen kleine upgrade – maar een enorme sprong qua klank en mogelijkheden. “Vergeleken met de vorige Mu-so is de Mu-so Generation 2 aanzienlijk verbeterd. Het verhoogde prijskaartje is misschien minder leuk, in ruil krijg je wel een meer gedetailleerd geluid met een laag die voldoende vet is om de Naim-speaker geschikt te maken voor tv-geluid. Met zijn prijskaartje van 1.500 euro komt de Mu-so Generation 2 wel op het terrein van goede discrete stereo-oplossingen – maar dat zijn dan weer heel andere, minder compacte systemen. Dankzij de HDMI-ingang is de Mu-so 2 een volwaardig alternatief voor een soundbar. Wil je hem uitsluitend daarvoor gebruiken, dan houdt het misschien wat minder steek. Voor dezelfde prijs kun je een premium-soundbar aanschaffen die Dolby Atmos-surroundgeluid biedt. De Mu-so Generation 2 is echter meer luxe afgewerkt en is veel beter geschikt voor muziek dan de meeste soundbars.”

Lees hier de test van de Naim Audio Mu-So 2

EISA BOOKSHELF LOUDSPEAKER 2019-2020
Monitor Audio Gold 100

De Gold-familie van Monitor Audio is inmiddels aan zijn zesde generatie toe. De nieuwe versies zien er heel anders uit en bieden een gelinktere klank die door de EISA-jury zeer gesmaakt werd. “De Gold 100 is een talentvolle luidspreker met een volle diepe klank die je niet zou verwachten van een speaker die geen vloerstaander is. De baspoort aan de achterkant dempen is naargelang je smaak mogelijk een aanrader. Maar we vallen vooral voor zijn gedetailleerd, snel hoog, die deze Monitor Audio 100 nog meer dan zijn voorganger mooie audiofiele geloofsbrieven geven.”

Lees hier de test van de Monitor Audio Gold 100

EISA COMPACT STEREO SYSTEM 2019-2020
Marantz Melody-X (M-CR612)

De elegante Melody X vonden we iets heel boeiend. Klein maar toch vrij krachtig en met uitstekende streamingopties. Voeg je eigen speakers toe en je kunt luisteren naar je muziek. In hoge kwaliteit, vonden we: “Het is een hoogstaand muzieksysteem dat makkelijk een plaats vindt in je woonkamer, en veel kwaliteiten van een groter hifi-toestel bezit. Zijn veelzijdigheid is een enorme troef: met de talloze streamingopties en de cd-speler kun je op veel manieren naar muziek luisteren, en je kunt het gebruiken als mooie oplossing voor je tv-geluid.”

Lees hier de test van de Marantz Melody X

EISA SMART AMPLIFIER 2019-2020
NAD M10

Wat is een slimme versterker? Het lijkt misschien een bijzondere naam, maar als je de M10 van NAD van naderbij bekijkt, snap je het wel. Het is niet een versterker voor de gewoonlijke hifi-liefhebber die houdt van grote componenten die hij naar hartenlust combineert. De M10 is net heel compact en zit propvol interessante functies. Heel geslaagd én wel voor een bepaald publiek. “De NAD M10 is een uitstekende versterker die een volledig muzieksysteem vervangt – en daarbij geen enkel compromis sluit. Volmaakt is een heftig woord om te gebruiken, maar NAD heeft hier een hifi-toestel gecreëerd dat nauwelijks steken laat vallen en voor heel veel mensen de perfectie zal benaderen. En dat in iets van een zakdoek groot.”

Lees hier de tekst van de NAD M10

EISA WIRELESS STEREO SPEAKER 2019-2020
KEF LSX

Na de LS50 Wireless met een EISA Award ging lopen, was het misschien onvermijdelijk dat ook de LSX van KEF bekroond zou worden. Het biedt immers veel van dezelfde geluidskwaliteit en bedieningsgemak, met een compacter design dat nog huiskamervriendelijker is. “KEF heeft met de LSX de spijker op zijn kop geslagen en mogelijk daarmee zelfs een gat in de markt geslagen. Stijlvolle, compacte speakers die je overal in huis kunt plaatsen, waarmee je al je favoriete muziek af kunt spelen en waarvan je een hoogstaand hifi-geluid mag verwachten. De LSX is een gebruiksvriendelijk systeem, met afwerkingsopties die bijna in elk interieur perfect passen en een equalizer-functie waarmee je de audioweergave aan elke ruimte (en smaak) kunt aanpassen. Naast toegang tot de belangrijkste streamingdiensten en je eigen media kun je binnenkort ook nog met multiroom-mogelijkheden aan de slag dankzij AirPlay 2. KEF heeft de belangrijkste functies en een belangrijk deel van de prestaties van de LS50W in een nog compacter en toegankelijker systeem weten te bouwen, en dat maakt de LSX in zijn betaalbare prijsklasse het alles-in-één hifi-systeem ‘to beat’.

Lees de test van de KEF LSX hier

EISA STREAMING DAC 2019-2020
Mytek Brooklyn Bridge

“De Brooklyn Bridge is een ongewoon hifi-toestel – en dat maakt het net interessant voor bepaalde muziekliefhebbers. Bijvoorbeeld voor lui die met in hoge kwaliteit naar hun midrange- en high-endhoofdtelefoons willen luisteren. En dat zonder veel gedoe met kabels en meerdere toestellen. Zo maak je head-fi huiskamervriendelijk, denken we dan.” Een combinatie van mogelijkheden die we echt konden smaken, wat zowel onze goedkeurig als die van EISA verklaart.

Lees de test van de Brooklyn Bridge van Mytek hier

EISA HEADPHONE 2019-2020
Focal Elegia

Na de steengoede Elear, Utopia en Clear – allemaal open hoofdtelefoons – richt Focal zijn pijlen op liefhebbers van gesloten designs. Met succes, vond EISA. Wij ook: “De Elegia is een hoofdtelefoon die je tijd moet geven om te appreciëren. Hij probeert je niet te verschalken met een vals detailgevoel of subsonische bassen, maar vertolkt muziek wel op een eerlijke manier.”

Lees de test van de Focal Elegia hier

EISA ADVANCED SMARTPHONE 2019-2020
OnePlus 7 Pro

“Niet perfect, wel fantastisch”, concludeerde onze smartphone-expert Wesley Akkerman in zijn uitgebreide review van de OnePlus 7 Pro. “De slogan ‘Never Settle’ is nog altijd heel belangrijk voor OnePlus. Het is ook een rode draad in alles wat het bedrijf doet en dat is meer dan ooit duidelijk wanneer je kijkt naar de OnePlus 7 Pro. Op allerlei vlakken zijn er heel wat verbeteringen doorgevoerd. Verbeteringen die we mogen verwachten (zoals betere specificaties) en aanpassingen die voor het eerst zijn doorgevoerd in de toestellen van het bedrijf, zoals bijvoorbeeld dat scherm met die hogere verversingssnelheid, de uitschuifbare camera, stereospeakers en betere trilmotor.”

Lees hier de test van de OnePlus 7 Pro

EISA BEST NOISE-CANCELLING HEADPHONES 2019-2020
Sony WH-1000XM3

Beter dan Bose zijn, dat was de ambitie van Sony met de WH-1000XM3. Een taaie doelstelling, maar wel gelukt, vond de EISA-jury. Net als wij, die zeer lovend waren over de high-end NC-koptelefoon. “Ze mogen feest vieren bij Sony: het doel om bij de beste op de markt te zijn is behaald. In ruil voor de grotere investering ontvang je met de WH-1000XM3 een marktleidende noise-cancellingkoptelefoon die propvol nuttige en minder nuttige opties zit.”

Lees hier de test van de Sony WH-1000XM3

EISA BEST SMARTPHONE 2019-2020 (combined with Photography EG)
Huawei P30 Pro

“Het staat onomstotelijk vast dat Huawei met de Huawei P30 Pro de beste camerasmartphone aanbiedt van dit moment”, zegt expert Akkerman. “De ongeëvenaarde optische zoommogelijkheden en andere camerafuncties zijn verbeterd ten opzichte van de P20 Pro en kom je eigenlijk niet op andere smartphones tegen. Daarnaast is het ontzettend fijn dat er een grote accu aanwezig is en dat die ook snel opgeladen kan worden. De overige specificaties zorgen er verder voor dat je verzekerd bent van een snelle en fijne smartphone-ervaring.” Er zijn minpunten, maar voor ons en EISA was het duidelijk: “Ben je nu op zoek naar een smartphone die de beste kiekjes maakt? Dan is de Huawei P30 Pro het toestel dat je nu kunt aanschaffen.”

Lees hier de test van de Huawei P30 Pro

 • Delen:

Reacties

 1. bert
  18 augustus, 2019 om 10:59

  Wat maakt dat de philips 804 “DE” award krijgt.. Is het beeld in alles beter dan al de andere ?
  De processor voor het smartgedeelte niet.
  Als de tv’s zo dicht bij elkaar liggen.. Is het dan wel reeel om een prijs te geven.. ?!
  Daarbij heb ik ergens begrepen dat sommige tv-merken ook gewoon NIET meedoen,.. omdat je er voor moet betalen..

  Ik heb ook eens vernomen dat je bij awards van de consumentenbond moet betalen.. Zo is het “Emma-matras” al meerdere keren verkozen tot “beste matras” maar dat krijg je alleen als je zoveel duizend euro per kwartaal als fabrikant betaald.. aan de consumentenbond..

  Niet alle matrasfabrikanten willen daar aan mee doen..

 2. Tim
  20 augustus, 2019 om 9:02

  Consumentenbond is een corrupt zooitje. Idd wat je zegt. Degene die de dikste portemonnee heeft krijgt het meeste aandacht van de Consumentenbond. Waarom denk je dat de afgelopen jaren!!! Samsung steeds meerdere keren in de top 10 stond van hun…

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.