Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Nieuwe ‘Filmmaker Mode’ komt naar tv’s van LG en Panasonic

Geschreven door
Geplaatst op28 augustus 2019, 11:56 CategorieLcd en led tv's

Op je televisie vind je al een grote verscheidenheid aan beeldmodi terug, van levendig tot aan bioscoop of helder. Maar, volgens de makers van films is geen van die modi echt perfect om een film mee weer te geven. Daarom wordt er gewerkt aan een zogenaamde filmmakermodus waarmee tv’s films weergeven op de manier zoals de maker van de film het bedoeld heeft.

De Filmmaker Mode is een initiatief van de UHD Alliance, een samenwerking tussen verschillende partijen uit de film- en tv-industrie. Het doel van de nog te ontwikkelen beeldmodus is om consumenten op hun tv’s een filmervaring te bieden precies zoals de filmmaker het bedoeld heeft. En dat betekent dus ook het uitschakelen van de meeste motion-opties waarmee beelden kunstmatig vloeiender worden gemaakt. In principe wordt alle nabewerking die de tv doet tijdens het weergeven uitgeschakeld, zodat je kunt kijken naar de film in zijn puurste vorm, zoals ook de regisseur hem zag bij de montage.

De laatste jaren is er vanuit Hollywood al regelmatig kritiek gekomen over het gebruik van motion interpolation op televisies. Hiermee worden door de tv extra frames toegevoegd zodat met name snelle bewegingen vloeiender ogen. Dit is voor veel regisseurs een struikelblok aangezien deze opties beelden onnatuurlijk over laten komen, het film-effect wegnemen en vooral ook iets laten zien wat door de makers nooit zo bedoeld is. Nagenoeg alle tv’s van de grote merken beschikken over motion interpolation, maar dan onder verschillende noemers. Philips noemt het bijvoorbeeld Perfect Natural Motion, terwijl LG het TruMotion noemt. Hoewel veel kijkers het vaak fijne opties vinden omdat het beelden vloeiender laat lopen is het dus een doorn in het oog van de makers.

De Filmmaker Mode wordt in het leven geroepen om de belangrijkste instellingen van de tv aan te passen waarmee de framerate, de beeldverhouding, de kleur en het contrast van de film gerespecteerd worden. Hoewel er nog geen concrete plannen zijn voor de exacte implementatie hebben onder meer LG, Panasonic en Vizio al aangegeven de modus in hun televisies te willen integreren. Of het mogelijk is de modus ook via een firmware-update naar huidige of oudere tv’s te brengen is vooralsnog onduidelijk. De verwachting is dat de eerste televisies met deze modus volgend jaar verschijnen.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.