HDTVTest TV Shoot-out: LG C9 in blinde test bekroond tot beste tv van 2019

20 augustus 2019 3 Minuten 3 Reacties
LG-C9-oled

De grote winnaar van de HDTVTest tv shoot-out is de LG C9 oled tv, op de voet gevolgd door de GZW2004 (GZ2000) van Panasonic.

Elk jaar organiseren de collega’s van het Britse HDTVTest een zogenaamde TV Shoot-out waarbij vier topmodellen naast elkaar worden gezet en het publiek de tv’s op diverse kwaliteiten kan beoordelen. Dit jaar is de test wederom uitgevoerd, maar deze keer volledig blind. Dat betekent dat niemand weet welke modellen en welke merken er te zien zijn. Alleen het scherm is zichtbaar. De grote winnaar van de test is de LG C9 oled tv, op de voet gevolgd door de GZW2004 (GZ2000) van Panasonic.

HDTVTest heeft vier televisies onherkenbaar gemaakt en naast elkaar gezet. Het ging om de LG C9 oled tv, de Panasonic GZW2004 (GZ2000) oled tv, de Samsung Q90R QLED tv en de Sony AG9 oled tv. Alle toestellen zijn door de experts van het platform gekocht, gekalibreerd en opgesteld zodat het een echt onafhankelijke test is.

Een publiek van lezers mocht te televisies testen, kijkend naar diverse belangrijke aspecten zoals tv kijken in het donker en overdag, gaming en de HDR-prestaties. Ook specifieke beeldaspecten werden getest, zoals zwartniveau, kleurweergave en het verwerken van bewegende beelden. Als referentie (optimaal beeld) werd een Sony BVM-X300 monitor opgesteld. Deze monitor wordt alleen voor professionele doeleinden gebruikt en heeft dan ook een prijskaartje van zo’n 30.000 euro.

De grote winnaar van de test is de LG C9 oled televisie. Dit model kreeg de prijzen voor de beste gaming tv, de beste HDR tv en de beste tv algemeen. Panasonic volgde met de GZW2004 (in België de GZ2000) op de voet. Dit model kreeg de prijzen voor beste home theatre tv en de beste woonkamer tv. De AG9 van Sony kreeg geen awards maar dit model bereikte wel de eerste plek in de subcategorie voor bewegende beelden. De Q90R QLED tv van Samsung had het lastig tegenover de oled-concurrentie en kon alleen overtuigen in de tests waarbij veel omgevingslicht gebruikt werd. Het is en blijft natuurlijk een indicatie, afhankelijk van vele factoren, waaronder de persoonlijke voorkeuren van het publiek. Maar, het geeft wel een idee van welke kwaliteiten van een tv belangrijk zijn en hoe elk merk presteert op specifieke vlakken.

Wil jij zelf ook eens deelnemen aan een TV shoot-out? Dan hebben we goed nieuws, want in november organiseert Homecinema Magazine de eerste officiële TV shoot-out op Nederlandse bodem. Ook dan kijken we naar de absolute topmodellen en zetten we ze in een blinde test naast elkaar. Houd de website in de gaten want we geven je de kans hierbij aanwezig te zijn en jouw mening te delen.

Reacties (3)